Web Analytics Made Easy - Statcounter

امروز در حالی قیمت دلار وارد کانال ۲۶ هزار تومان شد که بررسی‌های میدانی نشان می‌دهد اکثر صرافی‌های میدان فردوسی و سبزه میدان هیچگونه خرید و فروشی ندارند و مدیریت بازار در اختیار فعالان غیر رسمی است. به گزارش خبرگزاری دانشجو، حال و هوای میدان فرودسی اصلی‌ترین محل خرید و فروش ارز پایتخت، مشابه اوایل پاییز سال ۹۷ است: تکاپوی فراوان مردم، فریادهای فروشندگان غیر رسمی ارز، صف‌های طولانی مقابل عابر بانک‌ها و از همه مهم‌تر حضور افرادی سردرگم که با استرس تابلو صرافی‌ها را نگاه می‌کنند و نمی‌دانند چه بلایی در حال آمدن بر سر ارزش پول ملی کشور است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

نکته قابل توجه درباره صرافی‌ها عدم فعالیت‌ آنهاست، با وجود اینکه صرافی‌ها درب خود را بر روی مردم باز گذاشته‌اند اما به محض ورود به مشتری اعلام می‌کنند خرید و فروش انجام نمی‌دهند.

تابلوی قیمت صرافی‌ها، قیمت غیر واقعی نسبت بازار را نشان می‌دهد؛ این یعنی با وجود اینکه هر دلار آمریکا به صورت واقعی ۲۶۲۰۰ تومان و یورو ۳۱۰۰۰ تومان فروخته می‌شود صرافی‌ها اصطلاحا آنها را به ترتیب ۲۴۵۰۰ و ۲۸۵۰۰ تابلو کرده‌اند. قیمت‌هایی که خودشان با آن فعالیت نمی‌کنند.

یکی از فعالان غیر رسمی بازار ارز در جواب این سوال که چرا صرافی‌ها با وجود عدم فعالیت دایر هستند؟ گفت: «اکثر صرافی‌ها به دلیل ترسی که از بانک مرکزی دارند به کلی صرافی‌ خود را تعطیل نکرده‌اند اما برای آنها به صرفه نیست با قیمت‌های دستوری خرید و فروش کنند و ترجیح می‌دهند وظیفه فعالیت را به عوامل خود در خارج از صرافی بسپارند.»

وی با بیان اینکه خرید و فروش در داخل صرافی ثبت می‌شود و خود این اتفاق می‌تواند برای خریداران هزینه‌زا باشد، گفت: «دیگر هیچ مسافرتی وجود ندارد که خریداران بگویند برای سفر ارز می‌خواهیم و اکثر تقاضای کنونی بازار سرمایه است، با توجه به اینکه ترس فشار دولت در آینده به این افراد وجود دارد خریداران سرمایه‌ای به سمت فروشندگان غیر رسمی ارز می‌روند.»

قیمت دلار از هشتم تیرماه سال جاری وارد کانال ۲۰ هزار تومان شد و در بازه زمانی چند هفته‌ای در قیمت‌هایی بین ۲۲ هزار تومان تا ۲۳ هزار تومان در نوسان بود، مسئولان بانک مرکزی و در راس آنها عبدالناصر همتی چندین بار وعده کاهش قیمت ارز را دادند در نهایت بانک مرکزی برای کنترل قیمت سیاست اشتباه و نخ نما شده دوره رئیس سابق بانک مرکزی یعنی ولی الله سیف را پیش گرفت.

بانک مرکزی با استفاه از ظرفیت صرافی‌های امین خود تصمیم گرفت که به هر شهروند ایرانی تا سقف ۲۲۰۰ دلار با ارائه مدارک اولیه هویتی و با قیمتی به مراتب پایین‌تر از بازار آزاد پرداخت کند.

برای مثال زمانی که قیمت هر دلار آمریکا در بازار آزاد به ۲۵۴۰۰ تومان رسیده بود صرافی‌های امین آن را ۲۲۶۰۰ می‌فروختند، همین موضوع باعث ایجاد صف‌های خرید در برابر این صرافی‌ها شد. این روند نزدیک به دو هفته ادامه داشت و مشخص نیست با این سیاست بانک مرکزی تا چه میزان به دارایی‌های عمومی کشور صدمه وارد کرد.

به قدری اجرای سیاست ارزپاشی، حواشی به دنبال داشت که در انتهای هفته گذشته بانک مرکزیعطایش رابه  لقایش بخشید و آن را متوقف کرد.

نمونه همین کار درست در سال ۹۷ اجرا شد اما هیچگاه نتوانست قیمت ارز را کنترل کند و حتی بر آتش رشد قیمت ارز هم دمید.

در آن مقطع زمانی هم موضوعاتی مانند اجاره کارت بانکی مطرح شد که سوداگران از این طریق از یارانه مفت بانک مرکزی بهره می‌گرفتند.

در حال حاضر اما بانک مرکزی قید هرگونه مداخله‌ای را در بازار ارز زده است و عنان بازار ارز در اختیار فعالان غیر رسمی بازار است. جای خالی بازارساز بسیار مشهود است و در کانال‌های تلگرامی قیمت ارز مشخص می‌شود.

نکته نگران کننده در این رابطه حرکت بانک مرکزی همپای قیمت‌های بازار آزاد است. در روزهای اخیر قیمت ارز نیما هم رشد قابل توجهی داشته تا جاییکه قیمت دلار نیمایی به ۲۱۰۰۰ تومان رسیده است.

یکی از صرافی‎‌های غیر فعال اما دایر، میدان فردوسی در پاسخ به این سوال که بانک مرکزی در روزهای اخیر چه اقدامی برای کنترل قیمت‌ها کرده است، اظهار داشت: «بانک مرکزی پس از روش تزریق ارزی که تا انتهای هفته گذشته ادامه داشت دیگر هیچ اقدام محسوسی انجام نداده است و هم اکنون پیشی گرفتن عرضه به فروش این مشکلات را در پی داشته است.»

وی ادامه داد: « با ادامه این انفعال به نظر می‌رسد در این هفته هم شاهد افزایش قیمت ارز باشیم. در این شرایط ما هم سودی از بازار نخواهیم برد به دلیل اینکه فعلا از خرید و فروش ارز تا زمانی که حداقل نوسان کاهش پایان یابد دست نگه خواهیم داشت.»

بر این اساس بانک مرکزی در ۷۰ روز گذشته از ورود قیمت دلار به کانال ۲۰ هزار تومان  اقدام محسوسی برای مدیریت بازار انجام نداده است و مشخص نیست این روند تا کجا ادامه پیدا خواهد کرد. 

 

منبع: رادار اقتصاد

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: گرانی دلار بانک مرکزی صرافی های بانکی التهابات بازار ارز خرید و فروش بانک مرکزی هزار تومان قیمت دلار صرافی ها غیر رسمی قیمت ارز قیمت ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۲۷۰۲۸۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سیاست ارزی غلط بانک مرکزی باعث کم اثر شدن رشد اقتصادی/قیمت کالاهای اساسی با قیمت ارز آزاد مچ شده است

فرید ولدی کارشناس اقتصادی در رابطه با لزوم سیاست ارزی مناسب کشور در زمان تحریم به خبرنگار قدس گفت: در هر کشوری متناسب با ساختار اقتصادی آن کشور، سیاست ارزی و رژیم ارزی متفاوتی وجود دارد. بین سیاست های ارزی کشورهای مختلف تفاوت های زیادی وجود دارد. عوامل مختلفی بر طراحی سیاست های ارزی کشورها تاثیر می گذارد از جمله حجم و تنوع تجارت خارجی، عمق بازارهای مالی ثبات اقتصاد کلان و احتمال وقوع شوک های خارجی. اکثر اقتصادهای کوچک و بی ثبات به ویژه کشورهای دارای سابقه تورم های بالا، از یک لنگر اسمی ارز برای ثبات پولی و کنترل تورم استفاده می کنند و تابع رژیم های ارزی "میخکوب سخت" هستند یعنی پول ملی خود را به یک ارز خارجی مانند دلار یا به سبدی از ارزهای خارجی میخکوب می کنند. گروه دوم میخکوب متعارف هستند و گروه بعدی میانه، شناور شناور آزاد. رژیم ارزی در ایران با کمی اغماض می توان گفت یک رژیم میانه است.

وی ادامه داد: در یک اقتصاد تورمی مانند ایران، تثبیت نرخ ارز اسمی به مدت طولانی با سیاست تخصیص ارز چندنرخی در اقتصاد بدون توجه به قیمت بازار آزاد منجر به کاهش نرخ ارز حقیقی، کاهش ذخایر ارزی بانک مرکزی، کاهش صادرات، افزایش واردات، افزایش قاچاق و کاهش توان رقابت پذیری اقتصاد ملی و تضعیف رشد اقتصادی می شود. بیش از ۵۵ درصد درآمدهای دولت از محل صدور نفت تامین می شوند که با توجه به نرخ تسعیر ارز از دلار به ریال سیاست ارزی دولت نیز تعیین می شود. بنابراین سیاست های ارزی تاثیر غیر قابل انکاری بر بودجه دولت دارد پس نتیجه می گیریم سیاست های ارزی غلط می تواند تاثیر بر بودجه دولت و شرایط مالی و رفاهی مردم به طور مستقیم داشته باشد.

این کارشناس اقتصادی با اشاره به سیاست مخرب ارز چندنرخی در اقتصاد گفت: آنچه در حال حاضر شاهد آن هستیم تخصیص غلط ارزی بانک مرکزی به واردات کالاهای اساسی است که اول از همه موجب کاهش منابع ریالی بودجه و در نتیجه ناتراز شدن بودجه و کاهش توسعه کشور شده است؛ همچنین تخصیص ارز به واردات، رقیب بخش مولد اقتصاد کشور خواهد شد که با ارز بازار آزاد تولید دارد و در نتیجه تضعیف تولید داخلی را نیز به همراه خواهد داشت؛ ثالثا مسیر غلط حمایت ارزی به جای دخالت در قیمت بازار و در نتیجه محدودیت تجارت خارجی محصولات کشاورزی و افزایش قاچاق، باید بر اعطای کالابرگ در انتهای زنجیره همراه باشد.

وی گفت: متاسفانه سیاست ارزی دولت که به درستی ارز 4200 تومانی را حذف کرد ولی حالا خود درگیر ارز جدید چندنرخی در اقتصاد شده است که به واسطه آن ارز 28500 تومانی توسط بانک مرکزی به برخی عرضه می‌شود ولی قیمت کالاهای اساسی در بازار آزاد با قیمت ارز بازار آزاد خود را مچ کرده است و همچنین امضاهای طلایی نیز برای تخصیص این ارز رانتی به چه کسی و با چه هدف و وارداتی نیز دوباره مطرح می‌شود. در این میان رشد اقتصادی کشور حاصل از رکوردشکنی در فروش نفت و توسعه تجارت انرژی ایران به دلیل تخصیص کامل ارزهای نفتی به دلار 28500 تومانی به صورت کامل هیچ اثرگذاری در زندگی مردم ندارد و همین امر سبب شده است سیاست های ارزی غلط باعث کم اثر شدن رشد اقتصادی و رکوردشکنی در فروش نفت خام ایران در زندگی مردم شده است

زهرا طوسی

دیگر خبرها

  • سیاست ارزی غلط بانک مرکزی باعث کم اثر شدن رشد اقتصادی/قیمت کالاهای اساسی با قیمت ارز آزاد مچ شده است
  • سفر فرزین به ریاض چه تاثیری بر بازار غیررسمی ارز داشت؟
  • رانت ۶۹ میلیارد دلاری برای واردکنندگان
  • رانت شیرین ۶۹ میلیارد دلاری برای واردکنندگان
  • قیمت دلار در بازار باز هم پایین تر می آید؟
  • معامله ارز، بی‌رونق‌تر از دیروز
  • گزارش عملیات اجرایی سیاست پولی
  • راهکار پایان دادن به تقاضای کاذب دلار
  • تمایل بازار غیر رسمی به فروش ارز بیشتر است
  • تخفیف نفت ایران چقدر است؟