Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران آنلاین»
2024-04-30@05:17:08 GMT

گیاهان دارویی نسخه‌ای برای رونق اشتغال روستایی

تاریخ انتشار: ۲۳ شهریور ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۲۷۲۱۹۲

گیاهان دارویی نسخه‌ای برای رونق اشتغال روستایی

تغییر الگوی کشت از محصولات آب‌بر به‌ سمت گیاهان دارویی هم توجیه اقتصادی دارد و هم دلیل زیست محیطی؛ ارزش افزوده گیاهان دارویی بیشتر است. فرآوری اولیه آنها نیاز به سرمایه‌گذاری سنگین ندارد و از سویی به‌عنوان مزیت‌های خاص اقلیمی استان‌های گرم و خشک و سردسیر ایران شناخته شده‌اند.

از سوی دیگر با کشت اقتصادی و صنعتی و نیمه صنعتی این گیاهان، گونه‌های خودروی در طبیعت که ذخیره ژنتیکی این گیاهان است نیز از گزند و تهدید برداشت سنتی یا سودجویانه مصون می‌ماند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وجود این ظرفیت در برخی استان‌های کشور همچون کهگیلویه وبویر احمد، خراسان جنوبی، اصفهان و... نه تنها می‌تواند درآمدزایی خوبی را عاید تولیدکنندگان این محصول کند، بلکه با توسعه صنایع تبدیلی و فرآوری می‌توان چرخه سیستماتیک و نوینی را جایگزین بهره‌وری سنتی و پرمشقت کرد که نتیجه آن رشد و شکوفایی همه‌جانبه این صنعت است؛ صنعتی که مسئولان به آینده آن امیدوارند.
 مهدی خبیری مدیر تولید گیاهان دارویی جهاد کشاورزی بیرجند در گفت‌و‌گو با «ایران» گفت: کار کشت نشای گیاهان دارویی حدود دو سال است که به‌صورت پایلوت در شهرستان بیرجند آغاز شده است. از جمله این گیاهان می‌توان به آویشن، نعناع فلفلی، اسطوخودوس، چای ترش و... اشاره کرد که در سطح وسیعی از اراضی شهرستان بیرجند کشت شده است.
وی با اشاره به استقبال کشاورزان از تولید این محصولات افزود: با توجه به نوع اقلیم منطقه و سازگاری این نوع گیاهان در صورت گسترش اراضی زیر کشت و توجه به صنایع تبدیلی و فرآوری این محصول می‌توان گفت برگ برنده‌ای در دست ما خواهد بود تا این صنعت را تا سطح صادرات نیز گسترش دهیم اما این منوط به تکمیل زنجیره تولید تا توزیع است که در حال حاضر با مشکلاتی روبه‌رو است.
وی مهم‌ترین عامل در زنجیره تولید گیاهان دارویی را فرآوری آن دانسته و اظهار داشت: در حال حاضر تهیه عرقیجات گیاهان دارویی در استان و شهرستان بیرجند انجام می‌شود اما این تنها کافی نیست و می‌توان با راه‌اندازی صنایع تبدیلی و فرآوری کردن این گیاهان گام‌های بسیار بلندی را در جهت صادرات نیز برداشت چراکه این محصولات کشاورزی حرف در بازار جهانی برای گفتن دارند.
 وی به تأثیر تحریم‌ها و شیوع بیماری کرونا بر صادرات گیاهانی چون زعفران اشاره کرد و بیان داشت: همان‌طور که می‌دانید بیشترسهم تولید زعفران که خاصیت درمانی نیز دارد متعلق به این منطقه است و متأسفانه وجود تحریم‌ها و نیز شیوع بیماری کرونا در چند ماهه اخیر باعث افت قیمت و کاهش صادرات آن شده است. اما در مجموع می‌توان گفت اتحادیه زعفران‌کاران در سال‌های اخیر در فرآیند تولید تا عرضه این محصول بسیار ارزشمند گام‌های خوبی را برداشته‌اند کما اینکه می‌توان گفت سایر گیاهان دارویی نیز چیزی از گیاه زعفران کم ندارند و در صورت تولید و فرآوری می‌توانند جای خود را در بازار‌های جهانی باز کنند.
وی مکانیزه نبودن سیستم برداشت گیاهان دارویی را یکی از مشکلات پیش روی کشاورزان و بهره‌برداران دانست و گفت: کار داشت و برداشت این گیاهان تا حد زیادی همچنان به روش سنتی و دستی صورت می‌گیرد و در صورتی که کشت مکانیزه جایگزین آن شود شاهد تحول عظیم و تسهیل در کار خواهیم بود.
عبدالرضا رضایی مدیرامور باغبانی جهاد کشاورزی خراسان‌ جنوبی نیز به «ایران» گفت: با توجه به اقلیم خشک و نیمه خشک خراسان‌جنوبی، کیفیت گیاهان دارویی این منطقه زبانزد بوده است و در شرایط فعلی نیز اگر با اصول فنی و مطالعه و برنامه‌ریزی در این حوزه پیش برویم در بخش کشاورزی استان می‌توانیم بسیار بدرخشیم. در حال حاضر سطح زیرکشت گیاهان دارویی خراسان‌جنوبی بجز زعفران حدود ۵ هزار هکتار است که از این سطح زیرکشت سه هزار و ۳۰۰ تن گیاهان دارویی تولید می‌شود.
وی با اشاره به افزایش ۹ درصدی سطح زیرکشت گیاهان دارویی در سال ۹۸ نسبت به سال قبل از آن و افزایش ۱۵ درصدی تولید آن ادامه‌ داد: خاکشیر، نعناع، زیره سیاه، آنغوزه، رازیانه، خارشتر و آلوئه‌ورا از جمله گیاهان دارویی است که در خراسان‌جنوبی کشت می‌شود.
این مسئول اظهار داشت: در مزارع و باغ‌ها الگوی کشت محصولات خاص و روش‌های جدید کشت چون کشت‌های متراکم آزمایش شده و مقایسه صورت می‌گیرد تا تصمیم‌گیری برای کشاورز درباره نوع کشت و روش کشت تسهیل شود.
تحول در صنعت گیاهان دارویی در کهگیلویه و بویراحمد
رئیس سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد نیز در گفت‌و‌گو با «ایران» گفت: در صورت راه‌اندازی کارخانه فرآوری گیاهان دارویی در منطقه گرمسیر استان، شاهد تحول و گسترش کشت مکانیزه خواهیم بود.
الیاس تاج الدینی افزود: دوکارخانه در حال حاضر از خط تولید تا عرضه آن یعنی از عصاره‌گیری تا تولید لوازم آرایشی و بهداشتی در حال فعالیت هستند و سومین کارخانه که با همکاری بنیاد برکت در منطقه گرمسیری درحال ساخت است تاکنون 85 درصد پیشرفت فیزیکی داشته و قرار است در تولید داروهای گیاهی و فرآوری آن فعالیت کند که با توجه به اینکه کشاورزی ما به‌ صورت قراردادی و خرید تضمینی باید صورت گیرد، با راه‌اندازی این کارخانه گام برای مکانیزه شدن برداشت محصول برداشته خواهد شد.
وی با بیان اینکه کشت گیاهان دارویی یکی از راه‌های مهم افزایش درآمد در کهگیلویه و بویراحمد محسوب می‌شود و باید با ارائه آموزش و تغییر نگرش کشاورزان، آنها را به این سمت سوق داد، اظهار داشت: در حال حاضر کشت گیاهان دارویی در مراتع و اراضی ملی صورت می‌گیرد و تلاش داریم تا در جهت ارائه تسهیلات جهت مکانیزه شدن و قرارداد خرید تضمینی این صنعت را در مزارع نیز گسترش دهیم تا کشاورزان بیشتری در این زمینه ترغیب شوند.
این مسئول بیان کرد: با توجه به زمین‌های زیر کشت کشاورزان که از سطح پایینی برخوردار است و معمولاً بین یک الی دو هکتار است، می‌توان گفت تعداد زیادی در این عرصه مشغول فعالیت هستند اما با گسترش کشت مکانیزه و خرید تضمینی در مزارع تعداد این کشاورزان افزایش خواهد یافت.
 وی با اشاره به اینکه جهاد کشاورزی آمادگی پرداخت تسهیلات بانکی به سرمایه‌گذاران فرآوری گیاهان دارویی را نیز دارد، خاطرنشان کرد: حمایت‌هایی نیز در روند اعطای مجوز و مراحل مقدماتی انجام خواهد شد.
تاج‌الدینی به تولید گیاهانی دارویی همچون نعناع فلفلی، آنغوزه، گل محمدی، به‌لیمو، رزماری و دیگر گیاهان در اراضی این استان اشاره کرد و گفت: با توجه به شرایط اقلیمی و ارقام گوناگون گیاهان دارویی و مواد مؤثر موجود در گیاهان دارویی می‌توان از این ظرفیت نهایت استفاده را کرد. کما اینکه به طور مثال در سال گذشته قیمت هر کیلو شیره آنغوزه ۳۰۰ هزار تومان به فروش رفت و از هر هکتار در سال گذشته ۱۴ میلیون تومان آنغوزه برداشت شد.
تاج‌الدینی مهم‌ترین مشکل فرآروی تولید این محصول را برای عرضه در بازارهای جهانی، نبود و ضعف صنعت تبدیل در ایران دانست و اظهار داشت: در حالی که این گیاه استفاده‌های فراوانی دارد اما هم اکنون این گیاه به‌ صورت خام به دیگر کشورها صادر می‌شود.
فرآوری 60 گونه گیاهان دارویی در صنایع تبدیلی اصفهان
آیت پارساییان مجری کشت گیاهان دارویی جهاد کشاورزی استان اصفهان نیز در گفت‌و‌گو با خبرنگار «ایران» گفت: در حال حاضر 8500 هزار هکتار از اراضی استان سطح زیر کشت 60 گونه از گیاهان دارویی است.
وی با اشاره به اینکه 60 گونه از 80 گونه گیاهان دارویی کشور در استان اصفهان کشت می‌شوند، افزود: گیاهانی چون گل محمدی، زعفران، زیره، موسیر، کاسنی و... از جمله این گونه‌ها هستند که سالانه بیش از 60 هزار تن تولید می‌شوند.
این کارشناس گیاهان دارویی با بیان اینکه طی سه سال گذشته هر سال 800 هکتار به سطح زیرکشت این گیاهان افزوده شده است، اظهار داشت: در حال حاضر بیش از 1500 واحد سنتی و حدود 30 واحد صنعتی در استان به فرآوری و بسته‌بندی این گیاهان مشغول هستند که از جمله این شرکت‌ها می‌توان به باربیج، گل دارو، پاکان بذر و... اشاره کرد.
پارساییان با بیان اینکه تاکنون سالانه بیش از 50میلیارد ریال تسهیلات در راستای توسعه کشت پرداخت شده، تصریح کرد: یارانه بذر و نهال نیز همه ساله به کشاورزان و بهره‌برداران پرداخت می‌شود،ضمن اینکه مراکز تولید بذر، نهال، پیاز و نشا کار سرویس‌دهی به این فعالیت را انجام می‌دهند.
وی بیان کرد: چندین شرکت کشت مکانیزه در استان را به‌عهده دارند که این خود در بهره‌وری آسان‌تر و توسعه بیشتر در کشت گیاهان دارویی نقش‌آفرین است.

نیم نگاه

مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی خراسان‌جنوبی: با توجه به اقلیم خشک و نیمه خشک خراسان‌جنوبی، کیفیت گیاهان دارویی این منطقه زبانزد بوده است و در شرایط فعلی نیز اگر با اصول فنی و مطالعه و برنامه‌ریزی در این حوزه پیش برویم در بخش کشاورزی استان می‌توانیم بسیار بدرخشیم. در حال حاضر سطح زیر کشت گیاهان دارویی خراسان‌جنوبی بجز زعفران حدود ۵ هزار هکتار است که از این سطح زیرکشت سه هزار و ۳۰۰ تن گیاهان دارویی تولید می‌شود



 

منبع: ایران آنلاین

کلیدواژه: کشت گیاهان دارویی گیاهان دارویی خراسان جنوبی صنایع تبدیلی جهاد کشاورزی کشت مکانیزه توان گفت حال حاضر سطح زیرکشت سطح زیر زیر کشت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۲۷۲۱۹۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بلایی که با خوردن ۴ استامینوفن سرتان می‌آید

به گزارش خبرآنلاین، اگر عادت به مصرف داروهایی دارید، که پزشک آنها را تجویز نکرده و دلیل انتخاب‌تان توصیه‌ای دیگران است، باید بدانید که بروز علائم بیماری در همه افراد یکسان نیست و داروها هم پاسخگویی یکسان برای همه ندارند.

همشهری آنلاین در گزارشی نوشت: حذف ارز ترجیحی داروها، قیمت‌ داروی بدون و نسخه یعنی OTC‌ها را هم افزایش داده چون پوشش بیمه‌ای ندارند. به‌نظر می‌رسد که این افزایش قیمت تا حدودی افزایش بی‌رویه مصرف داروهای بدون نسخه را کنترل کرده باشد. این نکته را دکتر سیدعلی فاطمی، نایب‌رئیس سابق انجمن داروسازان ایران عنوان می‌کند. به‌گفته این کارشناس حوزه دارو، مسکن‌ها و داروهای سرفه بیشترین مصرف را به‌عنوان داروهای OTC دارند. البته میزان مصرف این داروها در ایران و جهان تقریبا یکسان است و واقعی شدن قیمت‌ این داروها پس از اصلاح سیاست‌های ارزی و حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی ما را هم‌رتبه بقیه کشورها از نظر میزان مصرف قرار داده است.

عوارض حاد و مزمن

فاطمی با اشاره به فرهنگ خرید دارو بدون ردوبدل شدن اطلاعات بیمار عنوان می‌کند: برای فروش دارو به بیمار یا هر فرد مراجعه‌کننده باید شرح حال کامل و مشکل به دکتر داروخانه ارائه شود، اما خرید داروهای بدون نسخه در داروخانه‌های کشور در حالی انجام می‌شود که هیچ شرحی درباره بیماری و داروی مورد نیاز بیماران رد و بدل نمی‌شود. این فرهنگ تقریبا بین مردم جا افتاده و آنها هم نیازی به ارائه این توضیحات نمی‌بییند و مستقیما دارو را مطالبه می‌کنند. داروساز هم براساس ضوابطی که وجود دارد، این داروها را عرضه می‌کند.

او با تاکید بر این که داروهای OTC به‌معنای صددرصد بی‌خطر نیستند، ادامه می‌دهد: این داروها می‌توانند عوارض حاد و مزمن هم داشته باشند. عوارض حاد آنهایی هستند که مصرف‌کننده بلافاصله بعد از خوردن دارو با آن مواجه می‌شود و در عوارض مزمن هم فرد ممکن است سال‌ها بعد با مشکلات ناشی از مصرف این داروها مواجه شود. به‌عنوان مثال اگر کسی مشکلات کلیوی داشته باشد، با مصرف آنها به‌تدریج دچار نارسایی می‌شود.

مصرف آسیب‌زای ۴ استامینوفن

فاطمی با اشاره به مصرف بالای استامینوفن در کشور بیان می‌کند: این دارو را مردم به‌عنوان یک داروی بی‌ضرر یا کم‌ضرر می‌شناسند اما عوارض این دارو هم درصورت مصرف بی رویه قابل توجه است. اگر بیمار ۴ استامینوفن ۵۰۰ میلی‌گرمی در روز استفاده کند دچار مسمومیت کبدی یا کما خواهد شد.

او تاکید می‌کند: همین حالا حدود ۲۰۰ مسکن در فهرست‌ دارویی کشور وجود دارد که همه آنها درصورت خرید بدون نسخه باید طبق دستور و توصیه پزشک داروخانه مورد مصرف قرار بگیرد که شاهد چنین چیزی هم نیستیم.

عفونت را خودسرانه درمان نکنید

این کارشناس دارویی درباره عوارض مصرف خودسرانه داروهای بدون نسخه عنوان می‌کند: برخی در مواجهه با اسهال به‌دنبال داروهای بدون نسخه برای رفع مشکل هستند، اما موارد عفونی اسهال را نباید با مصرف خودسرانه دارو، درمان کرد. باید عفونت موجود در بدن فرد درمان شود. در این باره بیمار نباید اقدام به مصرف خودسرانه آنتی‌بیوتیک‌ها هم کند چون آنتی‌بیوتیک جزو داروهای OTC نیست.

عوارض نسل قدیم سرماخوردگی‌ها

فاطمی با اشاره به این که داروهای OTC برای سرماخوردگی یا حساسیت‌های فصلی نسل قدیم و جدید دارند، توضیح می‌دهد: نسل قدیم این داروها خواب‌آوری شدید دارند و فرد درصورت مصرف بیش‌از اندازه آنتی‌هیستامین‌ها در فعالیت کاری و رانندگی با مخاطراتی مواجه می‌شود. نسل جدید این داروها خواب‌آوری کمتری دارند اما OTC نیستند و باید از سوی پزشک تجویز شوند.

داروی توصیه‌ای نخرید

به گفته این کارشناس دارویی، فرهنگ بد دیگری که در کشور ما وجود دارد این است که فرد دارویی که استفاده و تجربه مصرف آن را دارد، به دیگران توصیه می‌کند.

فاطمی در توضیح بیشتر بیان می‌کند: این فرهنگ غلطی است چون حتی سردرد در افراد یکسان نیست و برای خرید داروی مسکن‌ باید شرح حال از سوی دکتر داروخانه گرفته شود. نکته مهم این است که هر درد یا سردردی با هر مسکنی برطرف نمی‌شود. به همین دلیل انواع و اقسام مسکن‌ها در بازار دارویی کشور وجود دارد و پزشکان یا دکتر داروخانه می‌توانند بر اساس نیاز بیمار آن را تجویز کند. دردهای قاعدگی، مفاصل یا سردرد با مسکن‌های متفاوت، پاسخگویی مختلف دارند، تجویز به‌اصطلاح عمه و خاله برای مصرف داروها، به هیچ وجه توصیه نمی‌شود.

نظر پزشک را بپرسید

فاطمی با بیان این که تداخلات دارویی هم باید مدنظر قرار بگیرد، عنوان می‌کند: تداخلات دارویی درباره داروهای OTC اهمیت زیادی دارد. این داروها با داروهای انعقاد خون تداخل مصرف دارند.

او ادامه می‌دهد: فرد مبتلا به بیماری‌های قلبی که داروی وارفارین استفاده می‌کند نباید داروهای OTC را بدون تجویز پزشک مصرف کند. حتی مصرف همزمان آنتی‌بیوتیک و مسکن هم می‌تواند کارایی آنها را تحت‌تأثیر قرار دهد.

به گفته این کارشناس دارویی، اوتی‌سی‌ها همچنین می‌توانند جذب ویتامین را مختل کنند و به همین دلیل کسانی که مصرف بالایی در داروها دارند باید از دکتر داروخانه درباره تداخلات دارویی اطلاعات لازم را بگیرند تا اثربخشی داروی اصلی که استفاده می‌کنند کمتر نشود و مشکلاتی برای بیماران ایجاد نکند.

فاطمی با بیان این که خواندن بروشورهای دارویی هم اهمیت زیادی دارد، عنوان می‌کند: البته فرهنگ خواندن بروشور یا دستور مصرف داروها در ایران کم‌رنگ است و به نوعی مردم توجهی به آنها ندارند. بررسی‌ها نشان می‌دهد که درصد کمی از مردم هنگام خرید دارو، بروشور آن را مطالبه و مطالعه می‌کنند یا درباره دارو اطلاعات کامل را از مسئول فنی یا دکتر داروخانه می‌گیرند. درحالی‌که این مسئله اصل ضروری خرید دارو است و باید از عوارض جانبی، میزان مصرف‌ و احتمال تداخل آن با داروهای دیگر مطلع شد.

او تاکید می‌کند: توصیه جدی این است که هر نوع داروی بدون نسخه الزاما از داروخانه و با نظر دکتر داروخانه تهیه شود. درصورت عدم‌دسترسی به بروشور داروها، سایت های معتبر در اینترنت منابع خوبی برای کسب اطلاعات لازم هستند. این منابع معتبر به راحتی در دسترس مصرف‌کنندگان قرار دارد و می‌توان هشدارهای دارویی را در آنها مطالعه کرد.

این کارشناس دارویی هشدار می‌دهد که استفاده طولانی‌مدت از داروهای OTC توصیه نمی‌شود چون می‌تواند هم عوارض جانبی داشته باشد و هم برخی از آنها به‌تدریج اثربخشی خود را از دست خواهند داد.

اثر معکوس برخی داروها

اینطور گفته می‌شود که مصرف مداوم داروها باعث کاهش اثربخشی آنها می‌شود و فاطمی در این باره می‌گوید: این مسئله درباره همه داروهای OTC صدق نمی‌کند. مثلا درباره آنتی‌بیوتیک‌ها اگر بدون نسخه تهیه و بدون تجویز پزشک مصرف شود، باکتری‌های بدن با آنها سازگاری پیدا می‌کند و باید آنتی‌بیوتیک‌های قوی‌تر تجویز شود.

او ادامه می‌دهد: در برخی داروهای ضداسهال و ضداحتقان بینی هم این مسئله وجود دارد و اگر زیاد استفاده شود می‌تواند اثر معکوس هم داشته باشد. داروهای ضدیبوست هم می‌توانند این شرایط را به‌وجود بیاورند. عمده آنها گیاهی هستند و بهتر است هر چند وقت یک‌بار تغییر کنند.

۴۷۲۳۶

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1900064

دیگر خبرها

  • سرزده‌های استاندار جدید لرستان از ادارات
  • شهرک صنعتی «کشت و صنعت» لرستان به‌زودی بهره‌برداری می‌شود
  • میمند ۲ هزار هکتار گل محمدی زیرکشت دارد/وجود ۳۶۰ گونه گیاه دارویی
  • ضرورت تعامل دولت و مجلس برای رونق تولید و اشتغال
  • گیاهان دارویی بومی ایلام، در خطر انقراض
  • توسعه صادرات گیاهان دارویی با تکمیل زنجیره ارزش
  • بوی خوش گیاهان بهاری درسفره گروسی‌ها/۱۳۵ نوع گیاه خوراکی در بیجار
  • بلایی که با خوردن ۴ استامینوفن سرتان می‌آید
  • فارس رتبه اول کشور در کشت گیاهان دارویی
  • گیاهان خوراکی خودرو؛ گنجینه‌ای ارزشمند در چهارمحال و بخیاری