Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گفته «هادی حق شناس» کارشناس اقتصادی جلوگیری از فرار سرمایه از کشور نیازمند فراهم شدن زیرساخت های مناسب و لزوم شفاف سازی مالی است و تا میزان دارایی ها و منشا و مبدا دارایی و سرمایه برای مراکز مالیاتی و قضایی کشور مشخص نباشد هرگونه وضع و اعمال قوانین سختگیرانه تر به فرار سرمایه دامن خواهد زد.

قدس آنلاین: خروج سرمایه از کشور طی یک دهه اخیر روند روبه رشدی را طی کرده استغ به طوری که طبق گزارش بانک مرکزی طی یک دهه اخیر حدود ۱۰۸ میلیارد دلار از کشور خارج شده است؛ اینت روند اما  در دولت دوازدهم شدت بیشتری هم به خود گرفته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

جدیدترین داده‌های مرکز آمار ایران از خالص حساب سرمایه نشان می‌دهد فرآیند خروج سرمایه از کشور در سال های ۹۷ و ۹۸ همچون سال ۹۶ ادامه یافته است. خالص حساب سرمایه در سال های ۹۶، ۹۷ و نه ماهه ۹۸ به ترتیب با کسری ۱۹/۳، ۱۶ و ۱۲/۷ میلیارد دلار مواجه بوده است. درواقع از ابتدای سال ۹۶ تا پایان آذر ۹۸ بالغ بر ۴۸ میلیارد دلار سرمایه از کشور خارج شده است. (این رقم بدون لحاظ افزایش بدهی های ارزی نظام بانکی است) 

«هادی حق شناس» کارشناس اقتصادی در گفت و گو با قدس آنلاین در رابطه با جلوگیری از فرار سرمایه با ایجاد شیوه‌های اصطکاکی نظیر قوانین مالیاتی گفت: آنهایی که سرمایه از کشور خارج می‌کنند از جلوی چشم شما خارج نمی‌کنند که بخواهید برای آن مالیات ببندید. چون ورود و خروج سرمایه از کشور باید طبق مقرارت باید رخ دهد. قانون جدید سرمایه گذاری که سازمان خصوصی سازی متولی آن است برای ورود و خروج سرمایه از کشور مبنا دارد و این کار طبق روال حقوقی انجام می‌شود و سرمایه از هر کسب و کاری اگر به دست آمده باشد قبلاً مالیات آن دریافت شده است.

به گفته نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی در رابطه با بحث «فرار سرمایه» همان طور که از اسمش برمی‌آید حاکی از آن است که این سرمایه در چارچوب خاصی رخ نمی‌دهد که بتوان آن را مدیریت کرد یا از آن مالیات گرفت یا اعمال مقررات شود. مثل فرار مغزها، قاچاق مواد سوختی. این کار در روال عادی صورت نمی گیرد که به دولت اجازه و فرصت اعمال مقرارت بدهد. چون به شکل غیرقانونی رخ می‌دهد لذا وقتی صحبت از فرار سرمایه قاچاق سوخت، قاچاق مواد مخدر و ..که خلاف قانون تلقی می شود برای دولت فرصتی نمی‌دهد که بخواهد اعمال قانون بدهد.

استاندار گلستان افزود: ورود سرمایه به کشورها آزاد است؛ نه تنها آزاد است بلکه با مشوق هایی روبرو است؛ مثلاً ترکیه برای ورود سرمایه این اجازه را داده است که اگر یک فرد بیاید یک خانه ۱۰۰ هزاردلاری در این کشور بخرد به او ویزای دائمی می‌دهد. امروز در کانادا، امریکا و استرالیا به این شکل است کسانی که سرمایه می‌برند تنبیه نمی‌شوند بلکه مورد تشویق قرار می‌گیرند اما در رابطه با کشورهایی که مبدأ هستند؛ برای خروج سرمایه از این کشورها به صورت قانونی و در چارچوب روال عادی باید حتماً منشأ پول یا همان سرمایه مشخص شده باشد. مثلاً وقتی شما در بانک برای حواله کردن مبلغی حضور پیدا می‌کنید بانک برای حواله کرد آن وجه از شما مدارکی دال بر منشا آن پول درخواست می‌کند.بنابراین برای خروج سرمایه در روال قانونی باید حتماً منشأ پول مشخص شده باشد.

فرار سرمایه به شکل فرار مغزها معمولاً به ۲ دلیل عمده صورت می‌گیرد

حق شناس تصریح کرد: بخش دیگر خروج سرمایه از کشور خروج سرمایه‌های معنوی، فکری است؛ یعنی کشوری طی سالهای اخیر با فراهم کردن شرایط لازم موجبات رشد و تعالی افراد را فراهم کرده است و حال که زمان چیدن میوه فرا رسیده است این افراد تصمیم به جلای وطن یا مهاجرت می‌گیرند؛ این مهاجرت که از آن می‌توان تعبیر به فرار مغزها کرد. در این رابطه عملاً اقدام خاصی نمی‌توان به عمل آورد؛ فرار مغزها معمولا به ۲ دلیل عمده صورت میگیرد؛ اول اینکه این فرد یا مغز متفکر تصور می‌کند که ایده او در کشور مبدا قابلیت رشد و تعالی و شکوفایی ندارد یعنی موضوع محتوی است و شخص فکر می‌کند اگر بماند ایده او نابود می‌شود. مسئله دوم شخصی است و در قالب امنیت زندگی طبقه بندی می‌شود یعنی شخص به هر دلیلی احساس می‌کند که امنیت ندارد. بنابراین این دو موضوع باید باهم تجمیع شود.

به گفته این کارشناس اقتصادی، ایران بهشت سرمایه گذاری است در پیشرفته ترین کشورهای جهان سود پول ۲-۳ درصد است اما سود پول در ایران ۳۰-۴۰ دردصد است. به بیان دیگر پول در دنیا خیلی ارزان است اما در ایران گران است. بنابراین کسانی که در ایران پول دارند این سرمایه را گران می‌فروشند لذا برای سرمایه داران ایران بهشت سرمایه گذاری است اما در دیگر کشورهای جهان به این شکل نیست.

خروج سرمایه از ایران اغلب خروج سود سرمایه گذاری است نه اصل آن

وی با اشاره به این گزارش بانک مرکزی مبنی بر اینکه طی یک دهه اخیر حدود ۱۰۸ میلیارد دلار سرمایه از کشور خارج شده است، گفت: نکته مهمی در رابطه با این گزارش بانک مرکزی وجود دارد که باید به آن توجه کرد؛ این حدود ۱۰۸ میلیارد دلار اصل سرمایه نیست بلکه سود آن است. درواقع همانطور که پیشتر اشاره شد سرمایه گذار به این دلیل که ایران برای سرمایه گذاری او محل مناسبی است اقدام به سرمایه گذاری در این کشور می کند و سود سرمایه گذاری خود را به خارج از کشور منتقل می‌کند.

وضع قوانین سختگیرانه‌تر برای مقابله با خروج سرمایه

حق شناس در رابطه با وضع قوانین سختگیرانه‌تر در رابطه با خروج سرمایه به شکل قانونی از کشور نیز تصریح کرد:درواقع می‌توان این اقدام را انجام داد اما اولاً در حال حاضر زیرساخت های این کار فراهم نیست؛ یعنی نظام مالی و پولی ایران شفاف نیست و منشا و مبدا سرمایه ها و میزان دارایی های افراد برای مراجع قانونی و مالیاتی مشخص نیست و در وهله دوم با زیرساخت‌های فعلی و ابهاماتی که در رابطه با میزان سرمایه و نحوه کسب سرمایه وجود دارد وضع اقدامات سختگیرانه می‌تواند موجبات فرار سرمایه را فراهم آورد؛ یعنی همان فرار سرمایه به شکل غیرقانونی؛ درواقع در شرایط کنونی که اطلاعات مالی و گردش های مالی کشور شفاف نیست اقدامات سلبی در این رابطه نه فقط می‌تواند به ورود سرمایه به کشور لطمات جبران ناپذیری وارد کند بلکه موجبات خروج سرمایه به اشکال غیرقانونی را فراهم آورد و آن بخش از سرمایه‌ای که با تمکین به قوانین با پرداخت مالیات و عوارض مشخص شده از سوی سازمان خصوصی‌سازی اقدام به خارج کردن سرمایه خود می کردند ممکن است با اعمال قوانین سختگیرانه به اشکال غیرقانونی روی آورند.

انتهای پیام/

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: فرار سرمایه خروج سرمایه خروج سرمایه از کشور شفاف سازی مالی گردش مالی مهاجرت جلوگیری از خروج سرمایه ایران بهشت سرمایه گذاران خروج سرمایه از کشور قوانین سختگیرانه سرمایه گذاری فرار سرمایه میلیارد دلار کشور خارج فرار مغزها حق شناس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۲۸۹۷۵۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نقش کلیدی صندوق‌های سرمایه گذاری بازار سرمایه در جمع‌آوری نقدینگی‌های بلاتکلیف

امیرحسین جنانی کارشناس بازار سرمایه در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان گفت: صندوق‌های سرمایه گذاری به عنوان روشی برای عدم ورود هیجانات و رفتار‌های غیرحرفه‌ای به بازار سرمایه عمل می‌کند صندوق‌های سرمایه‌گذاری در بازار سرمایه نقش کلیدی در جمع‌آوری نقدینگی بلاتکلیف و جلوگیری از ورود آن‌ها به بازار‌های موازی مثل مسکن و ارز دارند و به همین دلیل، تصمیماتی که سبب خروج پول از صندوق‌ها می‌شود در نهایت به ضرر اقتصاد ایران خواهد شد.

او افزود: اکنون نه تنها صندوق‌های سرمایه‌گذاری به عنوان یکی از ابزار‌های اصلی بازار سرمایه تلقی می‌شوند بلکه این صندوق‌ها به یکی از اجزای مهم اقتصاد کشور تبدیل شده‌اند آغاز فعالیت صندوق‌های سرمایه‌گذاری در سال ۸۷، حجم چشمگیری از نقدینگی‌ها جذب این صندوق‌ها شدند و توانستند علاوه بر پوشش انواع مختلف ریسک‌پذیری افراد، به رکن اصلی تأمین مالی شرکت‌ها و حتی دولت تبدیل شوند.

این کارشناس بازار سرمایه می‌گوید: کارکرد صندوق‌های سرمایه‌گذاری بخصوص صندوق‌های با درآمد ثابت به ۲ بخش اصلی سرمایه‌گذاری غیرمستقیم در بورس و کمک به تأمین مالی تقسیم می‌شود اکنون بیش از ۹ میلیون نفر از دارندگان واحد‌های سرمایه‌گذاری با رقمی حدود یک‌هزار همت در این صندوق‌ها سرمایه‌گذاری کرده اند، این مبلغ می‌توانست بجای جذب در شفاف‌ترین بخش اقتصاد یعنی بازار سرمایه به سمت بازار‌های غیر مولد و غیررسمی مانند رمز ارزها، طلا و ارز سرازیر شود و بجای به‌کارگیری آنها در تأمین مالی شرکت‌ها در هنگام انتشار اوراق یا سپرده‌گذاری در بانک‌ها با ورود به بازار‌های مخاطره‌آمیز در این شرایط تحریمی که دسترسی به منابع سرمایه‌گذاری خارجی وجود ندارد، آسیب جدی به اقتصاد کشور وارد کند.

جنانی افزود: صندوق‌های سرمایه‌گذاری توانسته‌اند کمک شایانی را در مسیر شفافیت به بخش مولد اقتصاد داشته باشند و تا حد زیادی باعث جلوگیری از بروز ناهنجاری‌ها در فضای اقتصاد کشور شوند متأسفانه خبر‌هایی مبنی بر اجرای قانون مالیاتی جدید شنیده می‌شود که این ابزار حیاتی بازار سرمایه را مورد هدف قرار می‌دهد.

او بیان کرد: صندوق‌های سرمایه‌گذاری به عنوان ابزاری تلقی می‌شوند که امکان سرمایه‌گذاری غیرمستقیم را برای جمع زیادی از مردم فراهم کرده و توانسته در طی این سال‌ها منابع مناسبی را جذب کند بهترین راه برای حفظ و افزایش اصل سرمایه، سرمایه گذاری اصولی و مطمئن است، روش‌های مختلفی برای سرمایه گذاری وجود دارد و در کل می‌توان گفت سرمایه گذاری به دو روش مستقیم و غیرمستقیم انجام می‌شود که افراد با توجه به میزان سرمایه و سطح اطلاعات خود، روش متناسب با شرایط خود را انتخاب می‌کنند.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی بورس

دیگر خبرها

  • گردش مالی اوراسیا از مرز ۸.۷ میلیارد دلار عبور کرد
  • رعایت توازن تولید و مصرف انرژی به سرمایه گذاری خارجی نیاز دارد
  • ثبت ۲۹ هزار سوت زنی فرار مالیاتی فقط برای پزشکان
  • رونمایی از برات الکترونیک زنجیره تامین مالی
  • «اشتغال تخصصی و گردش مالی» نوع تقسیم‌بندی دانش‌بنیان‌ها و حمایت‌ها را مشخص می‌کند/ سازوکار‌های حمایتی متناسب‌تر شدند + فیلم
  • برات الکترونیک زنجیره تامین مالی رونمایی شد
  • نقش کلیدی صندوق‌های سرمایه گذاری بازار سرمایه در جمع‌آوری نقدینگی‌های بلاتکلیف
  • کنایه سنگین همتی به سخنان قالیباف: زندگی را برای مردم سخت و پیچیده نکنید
  • اجلاس روسای FIU کشورهای عضو بریکس در کشور روسیه برگزار شد
  • روسای FIU سازمان بریکس با یکدیگر دیدار کردند