Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-04-26@02:33:50 GMT

یادداشت| امام سجاد(ع) و تحقق جامعۀ آرمانی خیررسان

تاریخ انتشار: ۲۴ شهریور ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۲۹۱۳۹۸

یادداشت| امام سجاد(ع) و تحقق جامعۀ آرمانی خیررسان

برای داشتن جامعه‌ای بزرگ و آرمانی، باید همه افراد، دل‌هایی بزرگ، همت‌هایی برای خیر رساندن به یکدیگر بدون منت‌گذاری داشته باشند. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، معرفت دینی، موجب تکامل روحی انسان در دو بعد فردی و اجتماعی می‌شود، به همین جهت است که کلام گهربار معصومین علیهم‌السلام ضرورتاً باید در پیشانی همه کارهای جامعه اسلامی قرار گرفته و همت و رغبت همگان در تحقق بخشیدن به کلام آن بزرگواران باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 برای ساخته شدن جامعه‌ای آرمانی، راهی نیست جز آن که همه افراد آن جامعه، به سهم و اندازه و توان خود در شکل‌دهی ارزش‌های واقعی جامعه نقش داشته باشند.

در این باره، سخن بسیار راهگشای امام سجاد علیه‌السلام می‌تواند محور اساسی نیل به چنین جامعه آرمانی باشد. امام زین‌العابدین علیه‌السلام در این باره با زبان دعا و درخواست از خدای متعال، عرض می‌کنند: «اَجْرِ لِلنّاسِ عَلی یَدِیَ الْخَیْرَ وَ لا تَمْحَقْهُ بِالْمَنِّ وَ هَبْ لی مَعالیَ الاَخْلاقِ وَ اعْصِمْنی مِنَ الْفَخْرِ؛ [1] به دست من برای مردم خیر و نیکی جاری کن و آن را با منّت‌گذاری من تباه مکن، و مرا اخلاق والا عطا فرما و از فخرفروشی نگاه‌دار.»

در دین اسلام رساندن خیر به دیگران، یکی از دغدغه‌های اساسی مؤمنان شمرده شده است؛ تا جایی که رسول خدا صلّی‌الله‌علیه‌وآله می‌فرماید: «مَن‏ أَصبَحَ‏ وَ لَم‏ یَهتَمَّ‏ بِأُمورِ المُسلِمینَ‏ فَلَیسَ بِمُسلِمٍ؛ ‏[2] هر کس صبح کند و به امور مسلمانان همت نورزد، مسلمان نیست.» خیررسانی به جامعه اسلامی، ابعاد و مصادیق گوناگون و مصادیقی متناسب با شرایط زمان و مکان دارد. برای گسترش فرهنگ خیررسانی افراد جامعه نسبت به یکدیگر مراحلی قابل تصور است؛ چنان‌که در دعای مذکور امام سجاد علیه‌السلام نیز دیده می‌شود. شوق و رغبت درونی آن حضرت، اولین عامل سوق‌دهنده ایشان به سوی نیکی‌رسانی به مردم است و به همین خاطر است که از خدای متعال درخواست می‌کند او را واسطه خیررسانی به مردم قرار دهد.

با اینکه به نظر می‌رسد این مرحله، چندان اهمیتی نداشته باشد اما در واقع مهم‌ترین مرحله برای خیررسانی به مردم همین مرحله است. در توضیح آن باید گفت؛ کسی می‌تواند خواهان واقعی خیر رسیدن به دیگران باشد که قبل از آن، روح خود را از رذایل اخلاقی بزرگی همچون تنگ نظری، حسد، تکبر و... آسوده کرده باشد. در غیر این صورت، همچنان که در عبارت بعدی دعای امام سجاد علیه‌السلام آمده است، شخص در هنگام کمک به دیگران، ارزش و فایده کار خود را با منّت نهادن بر دیگران از بین می‌برد و کار خود را ضایع می‌کند؛ به عبارت دیگر؛ کسی می‌تواند میل و رغبت وافر نسبت به خیررسانی به دیگران داشته باشد که راه دل خود را از هر مانع اخلاقی هموار ساخته باشد.

ریشه‌های منت‌گذاری
با اینکه گاهی، اخلاق اطرافیان موجب می‌شود تا انسان نیز همانند آنها به منت‌گذاری در کارهای خیر عادت کرده باشد اما منت نهادن در هنگام انجام خوبی‌ها، ریشه‌هایی عمیق‌تر از این دارد. ضعف ایمان به خدا و یا غفلت از آخرت از جمله اصلی‌ترین دلایلی است که موجب می‌شود انسان به جای امید داشتن به اجر اخروی، درصدد یادآوری کار نیک خود برآید.

قرآن کریم، منت‌گذاری را از نظر تأثیر، همانند ریاکاری دانسته و می‌فرماید: «یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا لا تُبْطِلُوا صَدَقاتِکُمْ بِالْمَنِّ وَ الْأَذى‏ کَالَّذی یُنْفِقُ مالَهُ رِئاءَ النَّاسِ وَ لا یُؤْمِنُ بِاللَّهِ وَ الْیَوْمِ الْآخِر؛ [3] اى کسانى که ایمان آورده‌‏اید، صدقه‌‏هاى خود را با منّت و آزار، باطل نکنید، مانند کسى که مالش را براى خودنمایى به مردم، انفاق مى‌‏کند و به خدا و روز بازپسین ایمان ندارد.»

ضعف شخصیت درونی
تفاوت اساسی و درونی انسان‌های کریم با دیگر افراد این است که آنها بر خلاف دیگران، ظرف دل خود را با ارزش‌تر از آن می‌دانند که بخواهند آن را با دلبستگی‌های کم ارزشی مثل مادیات و یا با اخلاق‌های پستی همچون تکبر و حسد پر کنند.
کسی که کار خیر خود را به دیگران گوشزد می‌کند شرایطی دارد که کار نیکش، دلش را پر کرده در حالی که افراد بزرگوار، از سویی کارهای نیک خود را به راحتی فراموش می‌کنند و از سوی دیگر، کار نیک دیگران را یادآوری می‌کنند؛ چنان که امیرالمؤمنین علیه‌السلام در این باره می‌فرماید: «إِذَا صُنِعَ إِلَیْکَ مَعْرُوفٌ فَاذْکُرْهُ إِذَا صَنَعْتَ‏ مَعْرُوفاً فَانْسَهُ‏؛ [4] هرگاه کسی در حق تو احسان و کار خوبی انجام داد آن را یادآور شو و هرگاه تو کار خوبی در حق کسی انجام دادی آن را فراموش کن.»

عدم توانایی در فراموشی کارهای خوبی که انجام داده‌اند از سویی و یادآوری آنها به دیگران که موجب از دست رفتن ارزش آن کار نیک می‌شود، از سوی دیگر، نشان‌دهنده ضعف و ناتوانی درونی و شخصیتی من در فراموش کردن کارهای نیکم است. همچنان که در ادامه دعای امام سجاد علیه‌السلام آمده است، نشانه دیگر ضعف شخصیت افراد آن است که به خاطر کارهایی که انجام داده‌اند یا می‌توانند انجام دهند به دیگران فخرفروشی می‌کنند. امام علی علیه‌السلام نیز در این باره می‌فرماید: «الِافْتِخَارُ مِنْ‏ صِغَرِ الْأَقْدَار؛ [5] فخرفروشى، از بى‌مقدارى است.» برای داشتن جامعه‌ای بزرگ و آرمانی، باید همه افراد، دل‌هایی بزرگ، همت‌هایی برای خیر رساندن به یکدیگر بدون منت‌گذاری داشته باشند.
* حجت‌الاسلام محسن رفیعی استاد حوزه علمیه قم
============
پی نوشت:
[1] صحیفه سجادیه، نیایش بیستم.
[2] ابن بابویه، محمد بن على، علل الشرائع/ ترجمه مسترحمى - تهران، چاپ: ششم، 1366ش، ص 131.
[3] سوره بقره، آیه 264.
[4] نورى، حسین بن محمد تقى، مستدرک الوسائل و مستنبط المسائل - قم، چاپ: اول، 1408ق، ج‏12 ؛ ص361.
[5] تمیمى آمدى، عبد الواحد بن محمد، تصنیف غرر الحکم و درر الکلم - ایران ؛ قم، چاپ: اول، 1366ش، ص307.

3 امام معصوم در تهیۀ صحیفه سجادیه نقش داشتند/ امام سجاد 50 هزار برده را تعلیم و تربیت کردبا کاروان حسینی تا اربعین| برنامۀ خدا برای زنده نگه داشتن امام سجاد(ع) در کربلاجایگاه مردم دوران غیبت در کلام امام سجاد(ع)شرح حدیث اخلاقی امام سجاد(ع) توسط رهبر انقلاب/ 4 عامل سعادت انسانماجرای نوشته‌هایی که روز عاشورا به دستِ امام سجاد(ع) رسیدبا کاروان حسینی تا اربعین| امام سجاد(ع) در اندیشۀ بازگشت دوبارۀ پدر

انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: امام سجاد ع ماه محرم امام حسین ع موکب تسنیم امام سجاد ع ماه محرم امام حسین ع موکب تسنیم امام سجاد علیه السلام امام سجاد ع منت گذاری کار نیک ت گذاری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۲۹۱۳۹۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تجلیل و تکریم خانواده شهدا باید به عنوان یک فرهنگ در جامعه نهادینه شود

مدیر منطقه ۹ شهرداری اصفهان با بیان اینکه تجلیل و تکریم خانواده شهدا باید به عنوان یک فرهنگ در جامعه نهادینه شود، گفت: دیدار با خانواده شهدا موجب بالارفتن روحیه خدمت به شهروندان می‌شود، از این‌رو در هفته فرهنگی اصفهان دیدار با خانواده تعدادی از شهدای معزز این منطقه انجام شد.

به گزارش خبرنگار ایمنا، سید سلمان قاضی‌عسگر در دیدار با خانواده شهدا و جانبازان که به همراه حجت‌الاسلام حسین محمدی امام جمعه رهنان (غرب اصفهان)، فرمانده بسیج حوزه ۴ امام سجاد (ع) و رئیس بنیاد شهید ناحیه اصفهان جمعی از معاونان و مسئولان منطقه انجام شد، اظهار کرد: خون شهیدان والامقام و صبر و بردباری خانواده‌های معزز آنان، عزت و اقتدار را برای نظام جمهوری اسلامی ایران در جهان به ارمغان می‌آورد.

وی با بیان اینکه تجلیل و تکریم خانواده شهدا باید به‌عنوان یک فرهنگ در جامعه نهادینه شود و دیدار با آن‌ها در اولویت برنامه‌های فرهنگی هفته بزرگداشت اصفهان قرار گیرد، تصریح کرد: مدیران دستگاه‌های اجرایی برای تلاش بیشتر در راه خدمتگزاری به مردم، نیازمند دعای خانواده شهدا و جانبازان هستند و با حضور در کنار این بزرگواران، انرژی و روحیه برای کار بیشتر می‌گیرند.

مدیر منطقه ۹ شهرداری اصفهان ادامه داد: دیدار با خانواده شهدا موجب بالارفتن روحیه خدمت به شهروندان می‌شود، از این‌رو در هفته فرهنگی اصفهان دیدار با خانواده تعدادی از شهدای معزز این منطقه انجام شد.

بهترین الگوهای تربیتی نسل جوان ما «شهدا» هستند

حجت‌الاسلام حسین محمدی، امام جمعه رهنان نیز در این دیدار اظهار کرد: خدمت‌رسانی و تکریم خانواده شهدا وظیفه و تکلیف آحاد مردم به ویژه مسئولان است.

وی صبر و استقامت خانواده‌های معزز شهدا را ستودنی و ارزشمند توصیف کرد و افزود: بهترین الگوهای تربیتی نسل جوان ما شهدا هستند و باید آن‌ها را محور همه برنامه‌ها و امور زندگی خود قرار دهیم

امام جمعه رهنان تاکید کرد: وظیفه داریم با یادآوری همت بلند رزمندگان اسلام در هشت سال جنگ تحمیلی و آشنایی مردم به‌خصوص نسل جوان با دستاوردهای دفاع مقدس در پاسداری از ارزش‌های اصیل اسلامی اهتمام ورزیم.

وی گفت: خون شهیدان والامقام، صبر و بردباری خانواده‌های معزز آن‌ها، عزت و اقتدار را برای نظام جمهوری اسلامی ایران در جهان به ارمغان می‌آورد.

کد خبر 747733

دیگر خبرها

  • حضرت فاطمه زهرا (س) و مادران شهدا الگوی دختران جامعه است
  • فلسفه وجودی سپاه، فدایی شدن است
  • تجلیل و تکریم خانواده شهدا باید به عنوان یک فرهنگ در جامعه نهادینه شود
  • تجدید میثاق مدیرعامل و کارکنان بانک توسعه تعاون با آرمان‌های امام راحل
  • جامعه المصطفی، بازوی صادرکننده گفتمان انقلاب است
  •  انواع ظروف یکبار مصرف درب دار پلاستیکی در آرمانی 724
  • امام گفتند امروز، موضوع‌شناسی هم کار فقیه است!
  • تجدید میثاق جامعه کار و تولید کشور با آرمان‌های امام راحل
  • شعار سال یک دستور عملیاتی است
  • برپایی کنفرانس آندومتریوز (نابه‌جایی آستر رحم) در بیمارستان امام سجاد(ع)