Web Analytics Made Easy - Statcounter

رویداد۲۴ رئیس جمهوری ترامپ اخیرا بازگشت نامحدود تحریم های سازمان ملل متحد علیه ایران را که با توافق هسته ای دوران اوباما و بایدن خاتمه یافته بودند، از جمله تحریم تسلیحاتی که در ماه اکتبر منقضی می شود، خواستار شده است. روسیه و چین بی شک به این تلاش ترامپ اعتراض و به فروش سلاح های پیشرفته متعارف به ایران تهدید خواهند کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ترامپ برای دفاع از امنیت آمریکا احتمالا مجددا به جعبه ابزار تحریمی خود روی خواهد آورد و فارغ از آنچه روسیه و چین می خواهند، یک سری محدودیت های چندجانبه علیه ایران اعمال خواهد کرد.

مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا، ماه گذشته به شورای امنیت سازمان ملل اطلاع داد که کشورش روند 30 روزه موسوم به «بازگشت سریع» را برای از سر گیری اعمال تحریم های بین المللی علیه ایران آغاز کرده است؛ اقدامی که اساسا آخرین ضربه به توافق هسته ای محسوب می شود و ایران را از مزایای استراتژیک باقی مانده از توافق محروم می کند.

ایران در سال 2015 جدای از چندین میلیارد دلار مزیت مالی تسهیل تحریم ها، از یک سری مزیت ها در شورای امنیت از جمله پایان تحریم تسلیحات متعارف در سال 2020، پایان ممنوعیت حمایت خارجی از برنامه موشکی در سال 2023، رفع ممنوعیت ها در غنی سازی اورانیوم و آزمایش موشکی و مسیرهای قانونی برای دستیابی به یک برنامه هسته ای در مقیاس صنعتی برخوردار شد.

بیشتر بخوانید: واشنگتن همچنان به دنبال تحریم/ نگاهی بر فعالیت‌های شرکت تحریمی پتروشیمی تریلیانس کیش

در صورت بازگشت تحریم های سازمان ملل، همه این مزیت ها از بین خواهند رفت و قطعنامه های قدیمی تر شورای امنیت احیا می شوند و غروب محدودیت های اساسی در رابطه با برنامه هسته ای ایران از بین می رود و از ایران خواسته خواهد شد فعالیت ها در زمینه های غنی سازی و موشکی را متوقف کند.

روسیه، چین و کشورهای اروپایی که از توافق هسته ای حمایت می کنند، می گویند ایالات متحده با ترک توافق هسته ای در سال 2018 امکان استفاده از ساز و کار بازگشت تحریم ها را از دست داده است. منافع روسیه و چین در این موضع گیری آشکار است: طبق اعلام وزارت دفاع آمریکا، هر دو کشور خواهان فروش جنگنده ها، تانک ها و سکوهای دریایی به ایران هستند. حامیان توافق هسته ای در اروپا هم می دانند که بازگشت تحریم های سازمان ملل پایان کار توافق هسته ایست. آنها سیاست خارجی را در مقابل مسائل امنیتی در اولویت قرار می دهند. جو بایدن، معاون پیشین رئیس جمهوری باراک اوباما و نامزد دموکرات در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، نیز در این گروه قرار می گیرد.

مخالفان ایالات متحده معتقدند خودداری اکثر اعضای شورای امنیت از به رسمیت شناختن اینکه ایالات متحده روند بازگشت سریع تحریم ها را آغاز کرده، این کشور را در صحنه جهانی منزوی می کند. اما ترامپ با آغاز روند بازگشت تحریم های ایالات متحده ابرهای تردید را در آسمان هر کشوری که بخواهد قطعنامه های شورای امنیت را نقض کند، به جریان در می آورد؛ ابرهایی که در صورت استفاده از تهدید تحریم های آمریکا برای اجرایی کردن ساز و کار بازگشت تحریم های سازمان ملل می توانند به طوفانی شدید تبدیل شوند.

اگر یک شرکت دفاعی روسی یا چینی بخواهد به ایران سلاح بفروشد، آن شرکت و همه نهادهای درگیر در این معامله با تحریم های ثانویه ایالات متحده روبرو خواهند شد. این تحریم ها نه تنها در رابطه با قراردادهای جدید فروش، که در رابطه با برنامه های نگهداری و نوسازی تجهیزات پیشین نیز اعمال خواهند شد.

بانک ها، پذیره نویسان، حمل کنندگان، بنادر، عوامل درگیر در حمل و نقل کالا و سایر شرکت های تدارکاتی باید یکی را انتخاب کنند: مشارکت در فروش نظامی روسیه و چین یا قطع دسترسی به بازار مالی ایالات متحده. کنگره در قانون تحریم های سال 2017 مقررات مشابهی را آورد، اما این قانون مشمول انتقال های گسترده نظامی و اعمال تحریم های احتمالی برای جلوگیری از آنها نمی شد. ترامپ اکنون با برخورداری از حمایت هر دو حزب در این زمینه، می تواند گستره تحریم ها و تاثیرگذاری آنها را افزایش دهد.

آمریکا شاید در آغاز کردن روند بازگشت سریع تحریم های سازمان ملل علیه ایران در شورای امنیت تنها باشد، اما ترامپ در صورتی که تصمیم بگیرد از تحریم های ایالات متحده به عنوان تضمینی برای اجرایی شدن تحریم های سازمان ملل استفاده کند، آنگاه پیامی که ارسال خواهد کرد این خواهد بود که نظام های چندجانبه اساسا اختیار عملیاتی ندارند.

منبع: دیپلماسی ایرانی لینک کوتاه: کپی در کلیپ بورد کپی لینک خبر های مرتبط

منبع: رویداد24

کلیدواژه: رویداد24 تحریم های آمریکا علیه ایران ترامپ تحریم های سازمان ملل بازگشت تحریم بازگشت تحریم ها توافق هسته ای ایالات متحده شورای امنیت روسیه و چین علیه ایران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.rouydad24.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «رویداد24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۳۲۴۶۲۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

روسیه قطعنامه آمریکا درباره عدم استقرار سلاح‌های هسته‌ای در فضا را وتو کرد

قطعنامه پیشنهادی کشور‌های آمریکا و ژاپن درباره عدم استقرار سلاح‌های هسته‌ای در فضا در نشست روز چهارشنبه شورای امنیت سازمان ملل مطرح و با مخالفت روسیه مواجه شد.

۱۳ عضو از ۱۵ عضو شورای امنیت سازمان ملل به قطعنامه پیشنهادی آمریکا و ژاپن رای مثبت دادند، چین یکی از اعضای دائم شورای امنیت رای ممتنع داد و روسیه دیگر عضو شورای امنیت به این قطعنامه رای مخالف داد و آن را وتو کرد.

یک قطعنامه برای تصویب در شورای امنیت ۱۵ عضوی سازمان ملل به ۹ رای موافق بدون مخالفت یا همان وتوی اعضای دائم (آمریکا، روسیه، انگلیس، چین و فرانسه) دارد.

شورای امنیت ملی ایالات متحده آمریکا در واکنش به وتوی قطعنامه کشورش از سوی روسیه گفت که این وتو، نگرانی‌های جدی را در مورد برنامه‌های روسیه برای فضای ماورای جو ایجاد می‌کند.

قطعنامه‌ای که آمریکا و ژاپن برای جلوگیری از استقرار سلاح‌های هسته‌ای در فضا ارائه دادند، تنها هدفش روسیه بود.

این رای گیری پس از آن صورت گرفت که واشنگتن، مسکو را به ساخت سلاح هسته‌ای برای ارسال به فضا متهم کرد؛ ادعایی که روسیه آن را رد کرده است. ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه گفته است که مسکو مخالف استقرار سلاح‌های هسته‌ای در فضا است.

لیندا توماس گرینفیلد سفیر ایالات متحده آمریکا در سازمان ملل پس از رای گیری به شورای امنیت گفت که این رای " شرم آور است. "

واسیلی نبنزیا، سفیر روسیه در سازمان ملل متحد نیز گفت که واشنگتن برای متهم کردن مسکو تلاش می‌کند و افزود که روسیه به زودی مذاکرات خود را با اعضای شورا درباره پیش نویس قطعنامه خود با هدف حفظ صلح در فضا آغاز خواهد کرد. 

نبنزیا خطاب به گرینفیلد گفت: "ما خواهان ممنوعیت قرار دادن هر نوع سلاح در فضا هستیم، نه فقط سلاح‌های کشتار جمعی، اما شما این را نمی‌خواهید. بگذارید همین سوال را از شما بپرسم: چرا؟ " 

ایالات متحده آمریکا، تنها کشوری که از سلاح هسته‌ای در جنگ استفاده می‌کند، و ژاپن، تنها کشوری که با یک سلاح هسته‌ای مورد حمله قرار گرفت، با ارائه قطعنامه‌ای پیشنهادی به شورای امنیت سازمان ملل، از کشور‌های متعهد به معاهده «فضایی ماورای جو» خواستند چنین سلاح‌هایی را توسعه ندهند و از استقرار آنها در فضا خودداری کنند.

لیندا توماس گرینفیلد سفیر آمریکا در سازمان ملل در نشست شورای امنیت سازمان ملل گفت: «هر گونه قرار دادن سلاح هسته‌ای در مدار زمین بی‌سابقه، خطرناک و غیرقابل قبول خواهد بود.»

آمریکا معتقد است که روسیه در حال استقرار یک جنگ‌افزار هسته‌ای ضد ماهواره در فضا است که انفجار آن می‌تواند در همه موضوعات از ارتباطات نظامی تا حتی خدمات مسافربری اینترنتی، خرابکاری ایجاد کند.

دولت آمریکا پیش از این، به کنگره و همچنین متحدان خود در اروپا درباره توانمندی‌ استقرار جنگ‌افزارهای هسته‌ای روسیه در فضا، که می‌تواند یک تهدید بین‌المللی به شمار آید، اطلاع داده بود.

روسیه، یکی از طرف‌های معاهده « فضایی ماورای جو» سال ۱۹۶۷ که از قراردادن «هرگونه اجسام حامل سلاح‌های هسته‌ای یا هر نوع سلاح کشتار جمعی دیگر در مدار زمین» جلوگیری می‌کند، قبلاً اعلام کرده بود که با استقرار سلاح‌های هسته‌ای در فضا مخالف است.

وزیر دفاع روسیه نیز ساخت چنین سلاحی را رد کرده است. ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه دهم اسفند در پارلمان روسیه گفت: مسکو هیچ برنامه‌ای برای استقرار تسلیحات هسته‌ای در فضا ندارد.

اطلاعات مربوط به استقرار سلاح‌های هسته‌ای در فضا پس از آن فاش شد که مایک ترنر، نماینده جمهوری‌خواه و رئیس کمیته اطلاعات مجلس نمایندگان آمریکا، با صدور بیانیه‌ای غیرمعمول نسبت به یک «تهدید جدی امنیت ملی» هشدار داد.

معاهده «فضایی ماورای جو » که توسط حدود ۱۱۴ کشور از جمله ایالات متحده و روسیه به تصویب رسیده است، استقرار «سلاح‌های هسته‌ای یا هر نوع سلاح کشتار جمعی دیگر» در فضا یا استقرار «سلاح‌ها در فضای خارج از جو» را به هر شکل دیگری ممنوع می‌کند.

«یوکو کامیکاوا» وزیر امور خارجه ژاپن که ریاست جلسه شورای امنیت را بر عهده داشت، گفت که حتی در محیط تقابلی جنگ سرد، رقبا توافق کردند تا اطمینان حاصل کنند که فضای بیرونی صلح‌آمیز باقی می‌ماند. او گفت که ممنوعیت قرار دادن هرگونه سلاح کشتار جمعی در فضا امروز نیز باید رعایت شود.

سفیر آمریکا گفت: همه طرف‌های معاهده باید به ممنوعیت سلاح‌های هسته‌ای و سایر سلاح‌های مخرب متعهد شوند و ما باید از همه کشورهای عضوی که هنوز طرف آن نیستند بخواهیم بدون تاخیر به آن بپیوندند.

او گفت که ایالات متحده مشتاقانه منتظر تعامل با سایر ۱۵ عضو شورای امنیت "برای ایجاد اجماع در مورد این متن" است.

منبع: ایرنا

باشگاه خبرنگاران جوان بین‌الملل اروپا و آمریکا

دیگر خبرها

  • تنها راه بازگشت امنیت به منطقه، پایان دادن به فعالیت‌های بی‌ثبات‌کننده اسرائیل است
  • ایروانی: تحریم های یکجانبه علیه سوریه باید لغو شود
  • ایروانی: تحریم‌های یکجانبه علیه سوریه باید لغو شود
  • حملات پهپادی ویرانگر اوکراین به کارخانه های فولاد روسیه/ اعلام تحریم های جدید آمریکا علیه ایران به بهانه جنگ اوکراین
  • پاسخ قاطع پیونگ‌یانگ به نسخه تحریمی آمریکا
  • پیونگ‌یانگ به آمریکا درخصوص «اقدامات عملی قدرتمند» برای تقویت قدرت نظامی خود هشدار داد
  • روسیه قطعنامه آمریکا درباره عدم استقرار سلاح‌های هسته‌ای در فضا را وتو کرد
  • اعلام جنگ علیه ترامپ!
  • آمریکا 4 فرد و 2 شرکت مرتبط با ایران را تحریم کرد
  • وزیر بازرگانی آمریکا: تحریم علیه هوآوی جواب داد