Web Analytics Made Easy - Statcounter

ساعت 24-واکنش مقامات ارشد ایرانی به مراسم امضای توافق دیپلماتیک اسرائیل-اعراب منعکس کننده این باور است که تهران در نهایت ممکن است بزرگ ترین بازنده این «موفقیت تاریخی» دونالد ترامپ باشد. اگرچه رهبران فلسطین هم به اندازه مقامات ایران از توافق خشمگین بودند و آن را مورد انتقاد قرار دادند، اما توافق بین امارات و بحرین با اسرائیل اساسا نشان دهنده به خطر افتادن موقعیت ایران در خاورمیانه با از دست رفتن قدرت و اهرم فشار احساسات سنتی ضد اسرائیلی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

البته، این توافق برای ایران یک مفهوم دیگر هم دارد که به همان اندازه ناخوشایند است: اینکه نگرانی ملت های عرب درباره ایران و متحدان منطقه ای آن از خصومت سنتی آنها با اسرائیل پررنگ تر است و این مساله توانسته آنها را از نظر دیپلماتیک به یکدیگر نزدیک کند و ایران را به سمت انزوا سوق دهد.

 واکنش مقامات ارشد ایرانی به مراسم امضای توافق دیپلماتیک اسرائیل-اعراب منعکس کننده این باور است که تهران در نهایت ممکن است بزرگ ترین بازنده این «موفقیت تاریخی» دونالد ترامپ باشد. اگرچه رهبران فلسطین هم به اندازه مقامات ایران از توافق خشمگین بودند و آن را مورد انتقاد قرار دادند، اما توافق بین امارات و بحرین با اسرائیل اساسا نشان دهنده به خطر افتادن موقعیت ایران در خاورمیانه با از دست رفتن قدرت و اهرم فشار احساسات سنتی ضد اسرائیلی است. البته، این توافق برای ایران یک مفهوم دیگر هم دارد که به همان اندازه ناخوشایند است: اینکه نگرانی ملت های عرب درباره ایران و متحدان منطقه ای آن از خصومت سنتی آنها با اسرائیل پررنگ تر است و این مساله توانسته آنها را از نظر دیپلماتیک به یکدیگر نزدیک کند و ایران را به سمت انزوا سوق دهد.

«توافق ابراهیم» که روز سه شنبه امضا شد و به معنای عادی شدن روابط دیپلماتیک بین اسرائیل و امارات و بحرین است، اولین توافق بین اسرائیل و یک کشور عربی در حدود سه دهه گذشته به شمار می رود. پیش بینی ترامپ این است که این توافق می تواند زمینه را برای عادی شدن روابط سایر کشورهای عربی با اسرائیل فراهم آورد و فلسطینی ها را به حضور پای میز مذاکره ترغیب کند. 

اما مقامات ایران دیدگاه متفاوتی به این توافق دارند و اینطور استدلال می کنند که دولت ترامپ به دنبال استفاده سیاسی از مراسم پر سر و صدای روز سه شنبه در آستانه انتخابات ماه نوامبر است و در همین راستا، به طور خصوصی امارات و بحرین را تهدید کرده. محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، گفت: «آقای ترامپ به شدت به یک عکس تبلیغاتی نیاز داشت. داماد او از مشتری های منطقه ای باج گیری کرد و یک عکس به او داد.» علی ربیعی، سخنگوی دولت، هم در انتقادی شدیدالحن تر گفت: «تصمیم به تجارت با رژیم کودک-کُش اسرائیل می تواند به بی ثباتی منطقه ای و خشونت منجر شود.»

همین خشم را می شد در واکنش جنبش شیعه حزب الله لبنان که یکی از قدرتمندترین متحدان ایران در منطقه است، نیز مشاهده کرد. شیخ نعیم قاسم، معاون حزب الله، روز سه شنبه در کنفرانسی در شهر قم ایران گفت: «توافق عادی سازی روابط خیانت به فلسطین و بیت المقدس است. عادی سازی فقط در جهت منافع اسرائیل است و هیچ منفعتی برای فلسطین و آرمان فلسطین ندارد و آنها را از حقوقشان محروم می کند.»

تقویت زرادخانه اسرائیل

اسرائیل به نوبه خود سعی کرد از جلسه روز سه شنبه برای تقویت دفاع خود و تعمیق روابط امنیتی با ایالات متحده استفاده کند. طبق گزارش های منتشر شده، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، از ترامپ یک اسکادران دیگر از «اف-35» ها و سایر هواپیماهای آمریکایی را خواستار شده است. ترامپ پیشتر گفته بود مشکلی با یک معامله اینچنینی ندارد. امارات نیز به دنبال خرید «اف-35» از ایالات متحده است؛ اقدامی که اسرائیل با آن موافق نیست. ترامپ وعده داده روی مصالحه بین دو طرف اماراتی و اسرائیلی کار کند.

در همین حال، فلسطینی ها روز سه شنبه در کرانه باختری و غزه تظاهرات برگزار کردند و عکس های ترامپ، نتانیاهو و رهبران بحرین و امارات را سوزاندند. طبق نتایج یک نظرسنجی که روز سه شنبه توسط مرکز فلسطینی برای سیاست و تحقیقات منتشر شد، 86 درصد فلسطینی ها معتقدند این توافق ها در جهت منافع اسرائیل است و نه منافع آنها. این خشم و بدبینی توجیه پذیر و منطقی است. برخی از کارشناسان منطقه ای می گویند اگرچه ایران جدی ترین منتقد این توافق در منطقه است، اما فلسطین بیشترین ضرر را از آن متحمل خواهد شد چرا که با از بین رفتن جبهه ضد اسرائیلی در جهان عرب، قدرت خود در هر مذاکره احتمالی صلح با اسرائیل از دست می دهد. جان بی. آلترمن، رئیس برنامه خاورمیانه در مرکز مطالعات استراتژیک و بین المللی، در تحلیلی نوشت: بزرگ ترین بازندگان احتمالا فلسطینی ها هستند. آنها دست خود را در مذاکره با اسرائیل ضعیف می دیدند و برای تقویت آن بر همبستگی اعراب حساب می کردند.»

از دیدگاه آمریکا، توافق روز سه شنبه در چند جبهه سودمند بوده است. دولت ترامپ مدعی شده که اگر تنش های منطقه ای کمرنگ تر و روابط دیپلماتیک برقرار شود، احتمال حصول توافق بین اسرائیل و فلسطین بیشتر می شود. البته مقامات دولت ترامپ به وضوح به این مساله که به دنبال انزوای ایران در منطقه نیز بوده اند، اشاره کردند. مایک پومپئو، وزیر امور خارجه آمریکا، در یک برنامه مجازی برگزار شده توسط «شورای آتلانتیک» گفت: «ما یک چشم انداز صلح ترسیم کردیم که عنصر دیگری هم داشت و آن، درک عمیق این مساله بود که نیروی اصلی بی ثبات کننده در خاورمیانه درگیری بین اسرائیل و فلسطین نبوده، بلکه تهدید ناشی از جاه طلبی های خارجی ایران بوده است.» او افزود، واکنش شدید ایران به توافق اسرائیل-اعراب و سخنان ضداسرائیلی، ماهیت ضد یهودی دولت در ایران را نشان داده است.

در میانه این دستاورد تاریخی دیپلماتیک برای دولت ترامپ، نیروی هوایی ایالات متحده هم این هفته برای رزمایش عقاب صحرا به نیروی هوایی سلطنتی سعودی پیوسته است. این مانورها ارتباط مستقیمی با توافق دیپلماتیک حاصل شده ندارند، اما همکاری نظامی آمریکا با سعودی ها هشدار دیگری به ایران به عنوان رقیب اصلی عربستان در منطقه به شمار می رود.

منبع: واشنگتن تایمز / دیپلماسی ایرانی

منبع: ساعت24

کلیدواژه: امارات و بحرین روز سه شنبه اسرائیل اعراب بین اسرائیل دولت ترامپ فلسطینی ها توافق بین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.saat24.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ساعت24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۳۲۵۸۹۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بایدن هم مثل ترامپ عربستان را قربانی می‌کند؟

آیا دولت بایدن برای نجات رژیم صهیونیستی از انزوا و شکست بین‌المللی، عربستان را پیش پای اسرائیل قربانی می‌کند؟

به گزارش مشرق، روزنامه کیهان در ستون خبر ویژه خود نوشت: در حالی که پایتخت‌ها، شهرها و دانشگاه‌های بسیاری از کشورهای جهان شاهد گسترده‌ترین اعتراضات ضد صهیونیستی است، وزیر خارجه آمریکا پس از دیدار با همتای سعودی در ریاض مدعی شد: «روابط عربستان و اسرائیل به زودی عادی می‌شود. اقدام دوطرفه عربستان و آمریکا در رابطه با پرونده عادی‌سازی روابط با اسرائیل در مراحل پایانی است. آمریکا و عربستان سعودی طی یک ماه گذشته درباره عادی‌سازی روابط میان ریاض و اسرائیل اقداماتی انجام دادند».

فیصل بن‌فرحان وزیر خارجه عربستان هم گفته است: «به مراحل نهائی توافق امنیتی با آمریکا نزدیک شده‌ایم». این در حالی است که بلینکن با وقاحت گفته است: اسرائیل برنامه‌ای برای حفاظت از غیرنظامیان در حمله به «رفح» در جنوب غزه ندارد.

بلینکن در نشست با وزیران شورای همکاری خلیج‌فارس هم، خواستار سیستم دفاعی یکپارچه در مقابل ایران شد و ادعا کرد: رویارویی ایران با اسرائیل، نیاز به یکپارچگی دفاعی بیشتر را نشان می‌دهد. این حمله، تهدید حاد و فزاینده ایران را نشان می‌دهد، اما همچنین ضرورت همکاری ما در زمینه دفاع یکپارچه را نشان می‌دهد.

اظهارات بلینکن مبنی بر این که آمریکا و عربستان طی یک ماه گذشته درباره عادی‌سازی روابط میان ریاض و اسرائیل اقداماتی انجام دادند، در حالی است که تشدید جنایت‌های اسرائیل در ماه‌های اخیر، موجب برانگیختگی گسترده جهانی و همچنین آماده شدن محاکم بین‌المللی برای صدور حکم تعقیب و بازداشت مقامات جنایتکار صهیونیست شده است. در میدان نظامی نیز تحلیلگران، از قطعیت شکست اسرائیل خبر می‌دهند و این علاوه‌بر ضربت راهبردی تحقیرآمیزی بود که اسرائیل از ایران خورد.

در چنین شرایطی به نظر می‌رسد دولت بایدن و نتانیاهو اصرار دارند دولت‌هایی مانند سعودی، اردن و امارات را قربانی کنند تا هر طور که شده اسرائیل را از باتلاقی که در آن دست‌وپا می‌زند، بیرون بکشند.

پیش از این، دیوید هرست، سردبیر وب‌سایت آمریکایی میدل‌ایست‌آی با اشاره به نقش‌آفرینی اردن، هنگام حمله ایران به اسرائیل هشدار داده بود: «در حالی که مردم اردن، شلیک موشک‌های ایرانی به اهداف خود در اسرائیل را تشویق می‌کردند، ارتش اردن آنها را از طرف اسرائیل سرنگون می‌کرد. اسرائیل ممکن است این واقعیت که متحدان واقعی دارد را جشن بگیرد، اما با این کار، مشروعیت دوستان خود را به طرز مُهلکی تضعیف می‌کند».

البته ایران در آن حمله، پایگاه‌های جاسوسی و نظامی اسرائیل از جمله پایگاه نواتیم را که حفاظت‌شده‌ترین پایگاه نظامی دنیا توصیف می‌شود، درهم کوبید و فقط ذلت و خفّت ماجرا برای شاه خائن اردن بماند.

بیگاری کشیدن اخیر از عربستان و واداشتن او به انتحار با باقی‌مانده حیثیت خود نزد ملت‌های مسلمان، در حالی است که میدل‌ایست مانیتور، آبان ۱۴۰۰ با اشاره به «گاو شیرده» توصیف‌شدن سعودی از سوی ترامپ نوشت: «زمانی که ترامپ، عربستان را گاو شیرده توصیف کرد، بن‌سلمان احساس توهین نکرد. او چرا در مقابل توهین‌های مداوم رهبران غربی سکوت می‌کند، اما در لبنان تنش ایجاد می‌کند؟».

دونالد ترامپ سال ۱۳۹۵ در حالی که هنوز رئیس‌جمهور نشده بود، گفته بود: «عربستان برای ما مانند گاوی شیرده است که هر وقت دیگر نتواند دلار و طلا بدهد، دستور ذبح آن را صادر می‌کنیم و این واقعیتی است که همه دوستان و دشمنان آمریکا به ویژه خود مقامات سعودی از آن آگاهند. عربستان، باید سه‌چهارم ثروتش را به آمریکا بابت حمایت‌های ما بپردازد».

او پس از ریاست‌جمهوری هم در جریان نشست خبری مشترک با سران لتونی، لیتوانی و استونی گفته بود: «می‌خواهم از سوریه خارج شویم و به کشورمان بازگردیم، می‌خواهم کشور خود را بازسازی کنم، هفت تریلیون دلار صرف کردیم اما هیچ چیزی نگرفتیم. ما در این مورد خیلی جدی فکر می‌کنیم و به‌زودی در این مورد تصمیم قطعی خواهیم گرفت. من به ریاض گفتم اگر می‌خواهید در این‌جا بمانیم، پس هزینه‌اش را بپردازید». ترامپ، اردیبهشت ۱۳۹۷ هم در دیدار با محمد بن‌سلمان گفت: «عربستان سعودی جزو خریداران بزرگ ما بوده است. [خطاب به بن‌سلمان] یکی از سرمایه‌گذاری‌های بزرگ شما خرید سهام و اقلام مختلف و تولید شغل برای آمریکایی‌ها است. من در ماه می در ریاض بودم. صدها میلیارد دلار به ایالات‌متحده بازگرداندیم. ما این را می‌دانیم و آنها هم می‌دانند». ترامپ سپس با نشان دادن چند لوح درباره خریدهای سعودی گفت: «اینها بعضی از چیزهایی هستند که از ما خریده‌اند. این یکی سه میلیارد دلار است، آن ۵۳۳میلیون دلار و آن یکی ۵۲۵میلیون دلار. این پول‌ها برای شما چیزی نیست؛ بیشتر بخرید این ۸۸۰میلیون دلار، این ۶۴۵میلیون دلار، این یکی ۶میلیارد دلار...».

اما بیش از صد میلیارد خرید نظامی از آمریکا- فقط ظرف یکی دو سال- نتوانست عربستان را به هنگام حمله متجاوزانه به یمن و تلافی‌شدن از سوی انصارالله، از گرداب نجات دهد و مانع از فرود آمدن موشک‌های در مناطق نفتی و نظامی شود. حالا هم به نظر می‌رسد اگر پای عربستان بیش از گذشته به بازی جنایتکارانه اسرائیل و آمریکا سُر بخورد، طرفی که بیش از همه زیان خواهد کرد، دولت سعودی است. مقاومت یمن نشان داده که کمترین ملاحظه‌ای درباره حامیان جنایات رژیم صهیونیستی ندارد.

دیگر خبرها

  • بایدن هم مثل ترامپ عربستان را قربانی می‌کند؟
  • ریاض: به توافق امنیتی با آمریکا نزدیک شده‌ایم
  • هشدار اسرائیل به نمایندگان دیپلماتیک خود در سراسر جهان/ آغاز سفر منطقه‌ای وزیر خارجه آمریکا از عربستان/ دیدار وزیر امور خارجه بحرین با بشار اسد
  • حماس در حال بررسی طرح اسرائیل برای تبادل اسرا
  • عضو کابینه جنگ اسرائیل : اگر کابینه نتانیاهو توافق تبادل [اسرا] را نپذیرد، سرنگون می‌شود
  • نتانیاهو توافق را نپذیرد سرنگون می‌شود
  • عضو مجمع تشخیص: برجام و FATF همچنان در اولویت است / نباید روابط دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران به یکی دو کشور خاص محدود شود
  • تصمیم عرب‌ها درمورد تهران و تل آویو چیست؟
  • فارن افرز: احتمال شکل گیری ائتلاف منطقه ای اعراب و اسرائیل علیه ایران چقدر است؟
  • فارن افرز: از اتحاد عبری-عربی علیه ایران خبری نیست/ همسایگان عربی ایران به دنبال جنگ با تهران نیستند