Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مشرق»
2024-04-29@12:19:42 GMT

نگاهی به سناریوهای مطرح درباره مکانیسم ماشه

تاریخ انتشار: ۲۷ شهریور ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۳۳۱۸۱۰

نگاهی به سناریوهای مطرح درباره مکانیسم ماشه

کارشناس مسائل بین‌الملل اظهار داشت: اگر آمریکا دوباره به برجام و ۱+۵ برگردد، مکانیزم ماشه بسیار قوی فعال می‌شود و حتی می‌توانند برجام‌های ۲ و ۳ و ۴ را هم از ما مطالبه کنند.

به گزارش مشرق، ابوالفضل ظهره‌وند، کارشناس مسائل بین الملل، با اشاره به بحث هایی پیرامون فعال شدن مکانیزم ماشه توسط مقامات آمریکایی و برخی اظهارنظرهای داخلی در خصوص آن اظهار داشت: برخی آقایان اساساً منکر مکانیسم ماشه می‌شوند و می‌گویند که هیچ کجای برجام حرفی از «اسنپ بک» یا مکانیسم ماشه نیامده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بیشتر بخوانید: روایت کوشکی از تنها برگ برنده برای کشیدن ترمز آمریکا

وی افزود: این حرف درست است ولی بحثی که وجود دارد مکانیسم حل اختلاف است که این مکانیسم را به گونه‌ای تنظیم کرده‌اند که مثل ماشه علیه ما عمل می‌کند.

ظهره وند با بیان اینکه در کوتاه‌ترین عبارت، خروجی مکانیسم حل اختلاف را می‌توان مکانیسم ماشه نامید، تصریح کرد: در مسئله مکانیسم ماشه الان چون آمریکایی‌ها از برجام خارج شده اند، تاکنون دو تلاش کرده‌اند که هردو تلاششان به شکست برخورده است؛ چون به هر دلیلی گروه ۱+۴ نمی‌توانند بپذیرند زمانی که آمریکایی ها در برجام نیستند، خودشان بخواهند این مکانیسم را فعال کنند.

بیشتر بخوانید: ناکامی فشار حداکثری آمریکا در برابر قدرت موشکی ایران

این کارشناس مسائل بین الملل با بیان اینکه نشست معاونین وزیر که در وین برگزار شد هم ناظر بر این بود که فشاری که بر دوستان اروپایی خود آوردند و مکانیسم حل اختلاف را در سطح معاون وزیر راه انداختند، گفت:  بحث بر این است که اگر در این دور از نشست، اختلافات حل نشد مسئله به نشست وزرای خارجه می رود و باز اگر در آنجا هم این مسئله حل نشد موضوع را به شورای امنیت ارجاع می‌دهند و در شورای امنیت است که آن مکانیسم حل اختلاف در هر حال می تواند به ضرر ما فعال شود.

ببینید: فیلم/ روحانی: هیچ کشوری با آمریکا نیست

وی در تشریح دلیل احتمال به زیان تمام شدن مکانیسم ماشه علیه ما گفت: اگر ما شاکی باشیم و در نشست معاونین وزیر و یا وزرا مشکل پرونده حل نشود و به شورای امنیت برود، در آنجا رای گیری به صورت اجماع خواهد بود. لذا اگر ما علیه طرف مقابل که نقض برجام کرده شکایت بکنیم، کافی است که او وتو و یا مخالفت کند. بنابراین وقتی که اجماع شکل نگیرد لغو شش قطعنامه برمی‌گردد و این هم یکی از ظرافت های کار است که اسمش را تداوم لغو تحریم ها گذاشته اند.

ظهره وند من بیان اینکه هیچ وقت ۶ قطعنامه علیه ما لغو نشده بلکه تداوم لغو شده است، خاطرنشان کرد: ما در فارسی این عبارت را نداریم و من در هیچ متنی چنین واژه‌ای را ندیدم ولی این ها آن‌قدر تیز و شیطان و کلاهبردار هستند که می‌توانند واژه جدیدی تولید کنند که آن واژه بعدها به هر دادگاهی هم برود به ضرر ما استفاده شود. برای مثال تداوم لغو تحریم ها نشان می‌دهد که لغو تحریم ها کامل نبوده و فقط تداوم پیدا کرده منوط به اینکه ما به تعهداتمان عمل کنیم و اگر مکانیسم ماشه فعال شود، تداوم متوقف می شود و لغو و هم از بین می‌رود.

بیشتر بخوانید: طرح سه‌فوریتی مجلس در صورت فعال‌شدن مکانیسم ماشه

این کارشناس مسائل بین‌الملل با اشاره به اینکه تیم مذاکره هسته‌ای ما متاسفانه نتوانسته آن را بفهمد و رعایت کند،‌ اظهار داشت: فقط در یک نکته جا شانس داریم و آن حماقت ترامپ برای خروج از برجام بود، چون الان هر کدام از اعضای گروه ۱+۵ علیه ما شکایتی داشته باشند و پرونده ما به شورای امنیت برود، رای گیری می شود و چین و روسیه هم حق وتو ندارند؛ بنابراین ما با روسیه و چین سه رای می شویم و سه کشور اروپایی و آمریکای چهار رای کسب می کنند و ما بازنده می شویم. الان که آمریکا از برجام خارج شده، اگر پرونده به شورای امنیت برود و در آنجا همین مسیر ادامه پیدا کند، ۳بر۳ مساوی می‌شویم و باید در آنجا بنشینند و فرآیند دیگری را پیش‌بینی کنند و برای مثال نقشی را به رئیس شورای امنیت بدهند. به نظر من کار در آنجا پیچیده است و به همین دلیل آقای جو بایدن این خواب را می بیند که اگر برگردد بتواند با یکسری اما و اگرها و شرط و شروط ها وارد ۱+۵ شود.

وی با تاکید بر اینکه اگر آمریکا دوباره به برجام و۱+۵ برگردد، مکانیزم ماشه بسیار قوی فعال می‌شود و حتی می‌توانند برجام‌های ۲ و ۳ و ۴ را هم از ما مطالبه کنند، بیان داشت: خروج ترامپ از برجام برای ما یک امتیاز بود و اینکه برخی توصیه می کردند که ایران از برجام خارج شود، ظرافت های کار را هیچ وقت نمی دیدند. خروج از برجام به هیچ عنوان برای ما میسر نیست و اساسا به نفع‌مان هم نیست، مگر اینکه خودشان برجام را کاملاً اسقاط کنند. 

بیشتر بخوانید: فواید حضور در برجام در چنین شرایطی چیست؟

ظهره‌وند با تاکید بر اینکه برجام یک چک‌برگشتی است و ما نباید این چک برگشتی را از دست دهیم، گفت: ما آنچه را که نباید می دادیم داده‌ایم و فقط یک چک برگشتی در دستمان است و این چک را باید برای بازدارندگی در برابر مطالبات جدید حفظ کنیم.

این کارشناس مسائل بین الملل با بیان اینکه مکانیسم ماشه با خروج ترامپ از برجام در حالت بلاتکلیفی هست اظهار داشت: با این حال در مجموع ما نمی توانیم شکایت کنیم؛ چون اگر شکایت کنیم مکانیسم ماشه علیه ما فعال می شود و به همین خاطر هم هست که ما هیچ وقت در برابر بدعهدی اروپایی ها و آمریکایی ها شکایت نکرده ایم. این اولین اشتباه ما بوده ولی اگر طرف مقابل بخواهد مکانیسم ماشه را فعال کند، الان شرایط به گونه ای است که در نتیجه رای‌گیری ۳بر۳ مساوی می‌شویم. 

وی با تاکید بر اینکه برجام پیچیده‌ترین سند حقوقی، امنیتی و بین‌المللی است که غربی ها پس از جنگ جهانی دوم طراحی و تولید کرده‌اند و ما این را یا متوجه نبودیم و یا عمداً پذیرفتیم، تصریح کرد: این که برخی امیدوار به برگشته جو بایدن هستند به این دلیل است که مکانیسم ماشه دست بایدن می‌افتد و در آن شرایط است که می‌توانند مطالبات بعدی را هم از ما بخواهند. یعنی هم می‌توانند ما را به سرعت به شورای امنیت ببرند و ۶ قطعنامه را برگردانند. 

ظهره وند با تاکید بر اینکه به همین خاطر هست که جو بایدن بحث از فشارها و تحریم های هوشمند می کند، خاطرنشان کرد: فشار و تحریم هوشمند یعنی مشارکت دادن به جامعه جهانی علیه ایران که با آمریکا همسو هستند و این خطرناک است.

این کارشناس مسائل بین‌الملل افزود: این در حالی است که ترامپ، این احمق بزرگ باعث شد که اجماع شکسته شود و ترامپ ماند با کشورهای ذره ای چون امارات و بحرین. الان حتی در بحث تفاوت توافق صلح اسرائیل هم می‌بینیم که ابتکار یک ابرقدرت دست یک کشور درب و داغونی به اسم بحرین افتاده که ملت‌اش علیه خودش هستند. توسل آمریکا به این کشورهای ذره ای نشان از افول موقعیت این کشور است؛ در حالی که اگر بایدن بخواهد حضور پیدا کند می‌تواند همان بازی جهانی را علیه ایران راه بیندازد.

منبع: فارس

منبع: مشرق

کلیدواژه: کرونا اعتراضات آمریکا قرارداد ایران و چین اسنپ بک مکانیسم ماشه برجام ایران امارات ترامپ شورای امنیت وین اسراییل جو بایدن جنگ جهانی دوم آمریکا بحرین روسیه چین کارشناس مسائل بین الملل مکانیسم حل اختلاف شورای امنیت بیشتر بخوانید مکانیسم ماشه تحریم ها ظهره وند علیه ما

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mashreghnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مشرق» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۳۳۱۸۱۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تعیین تکلیف حسین شریعتمداری برای شورای نگهبان : لایحه عفاف و حجاب را کنار بگذارید، همین «طرح نور» کافی است / نگرانم این لایحه مثل برجام شود

حسین شریعتمداری، مدیرمسئول روزنامه کیهان در یادداشتی نوشت:   لایحه حجاب و عفاف همچنان محل بحث و نقد محافل سیاسی-رسانه ای است.   مروری بر متن لایحه عفاف و مسیری که تاکنون طی کرده است، این نگرانی جدی را پیش می‌کشد که مبادا همان‌گونه که برجام به جای لغو تحریم‌ها، تعداد آنها را دو برابر کرد، لایحه عفاف و حجاب نیز به جای پیشگیری از ناهنجاری کشف حجاب، گسترش این پدیده پلشت را به دنبال داشته باشد!   در ادامه بخش هایی از یادداشت او در کیهان را بخوانید؛   *علی‌رغم برخی تغییرات، موارد سؤال‌برانگیز کماکان و یا کم و بیش در متن لایحه دیده می‌شود که می‌تواند کارآمدی آن را با تردیدهای جدی روبه‌رو کند.   *اولین پرسش که اساسی‌ترین نیز هست، این که لایحه یاد شده بر اساس کدام نیاز و برپایه کدام ضرورت تهیه شده است؟!   الف: اگر پاسخ آن است که برای مقابله با کشف حجاب و حفظ عفت عمومی نیاز به قانون داشته‌ایم که باید گفت این پاسخ قابل قبول نیست! چرا که موضوع و متن مواد ۶۳۸ و ۶۳۹ از قانون مجازات اسلامی و قانون موسوم به البسه (مصوب ۲۸ اسفند ۱۳۶۵‌) به وضوح در این خصوص بوده و هست. بنابراین فقدان قانون نمی‌تواند انگیزه قابل پذیرشی برای تهیه لایحه مورد اشاره باشد.   ب: ممکن است گفته شود که قوانین موجود کافی نبوده و نیاز به اصلاح داشته است! در این صورت می‌توانستند با ارائه ماده واحده، مفاد قانون قبلی را اصلاح کنند!   ج: بر فرض که تهیه و تدوین قانون تازه‌ای برای حجاب ضرورت داشته است! سؤال این است چرا مادام که قانون جدید به تصویب نرسیده است، این پدیده خسارت‌آفرین به حال خود رها شده و برای پیشگیری از آن به قوانین موجود عمل نشده است؟ این «‌ترک فعل‌» که مصداق روشن عمل مجرمانه است با کدام توضیح قابل قبولی صورت گرفته است؟!   * حضرت آقا در دیدار رمضانی مسئولان نظام به همین نکته اشاره کرده و می‌فرمایند: «یک مطلب دیگری را من می‌خواهم مطرح کنم و آن چالش تحمیلی مسئله‌ «حجاب» در کشور است.‌ مسئله‌ حجاب تبدیل شده به یک چالش و بر کشور ما تحمیل شده، این را تحمیل کردند. کسانی نشستند نقشه کشیدند، برنامه‌ریزی کردند که حجاب بشود یک مسئله در کشور ما، در حالی‌ که چنین مسئله‌ای در کشور وجود نداشت، مردم با شکل‌های مختلف داشتند زندگی می‌کردند». آیا پیش کشیدن لایحه حجاب و عفاف بی‌آن که ضرورتی داشته باشد، بخشی از پازل دشمن و کمک به این «‌چالش تحمیلی‌» نبوده است؟! آیا موارد یاد شده شک‌برانگیز نیست؟! و انگیزه تدوین و تهیه لایحه موسوم به حجاب و عفاف را با تردیدهای جدی روبه‌رو نمی‌کند؟! و آیا اقدام به تهیه این لایحه همان «‌چالش حجاب‌» نیست که در غفلت و ساده‌اندیشی مسئولان، به نظام و توده‌های عظیم مردم متدین و پاکباخته کشورمان تحمیل شده است؟!   *چرا از هنگام تهیه لایحه عفاف تاکنون، ناهنجاری کشف حجاب گسترده‌تر شده است؟! چرا برخلاف تاکید رئیس قوه قضائیه و رئیس‌جمهور بر اجرای قوانین موجود، از اجرای آن خودداری شده است؟! چرا لایحه‌ای با ۹ ماده از سوی قوه قضائیه و افزایش آن به ۱۵ ماده توسط قوه مجریه وقتی به مجلس می‌رود به ۷۱ ماده و در حجم انبوه ۳۲۴۲۱ کلمه تبدیل می‌شود و نزدیک به یک سال در کوچه پس کوچه‌های مجلس معطل می‌ماند؟!   * اقدام اخیر نیروی انتظامی در قالب «‌طرح نور» نه فقط تاکنون طرح موفقی بوده است بلکه با جرأت می‌توان گفت که تنها طرح و اقدام موفق و کارساز طی یک‌سال اخیر است. در این خصوص گفتنی است که اولاً؛ این طرح، کمترین ربطی به لایحه عفاف و حجاب ندارد بلکه اجرای قوانین موجود است که طی یک سال گذشته در حرکتی مشکوک، متوقف مانده بود .در صورتی که لایحه عفاف و حجاب به‌گونه‌ای که در مجلس تهیه شده است به تصویب شورای نگهبان برسد، از ادامه اجرای طرح نور نیز جلوگیری خواهد شد و امید تازه‌ای که با اجرای این طرح در افق پیش‌روی ملت پدید آمده است هم بر باد خواهد رفت!   * در ماده ۴۹ لایحه عفاف و حجاب آمده است «‌هر زنی در انظار عمومی، معابر یا اماکن عمومی که نوعاً در منظر نامحرم است، اعم از فضای حقیقی یا مجازی کشف حجاب کند، به نحوی که چادر یا مقنعه یا روسری یا شال و امثال آنها بر سر نداشته باشد، در مرحله اول از طریق سامانه‌های هوشمند فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران (فراجا) با تطبیق با سایر بانک‌های اطلاعاتی اطمینان‌آور احراز هویت قطعی مرتکب، معادل یک دوم حداکثر جزای نقدی درجه هشت جریمه ولیکن اخذ جریمه مذکور به مدت ۳ سال معلق می‌شود و با استفاده از سامانه‌های هوشمند یا پیامک یا پست، به وی اعلام می‌شود. در صورت تکرار در مدت تعلیق جریمه (مرتبه دوم‌) علاوه‌بر اخذ جریمه مرتبه اول، معادل حداکثر جزای نقدی درجه هشت جریمه و از طرق مذکور به وی اعلام می‌شود، در مرتبه سوم توسط مرجع قضائی به جزای نقدی درجه شش و در مراتب بعدی به جزای نقدی درجه پنج محکوم می‌شود. در صورت تکرار بیش از چهار بار، مرتکب به مجازات تکرار جرم موضوع ماده ۳۷ این قانون، غیر از حبس محکوم می‌گردد»!   یک بار دیگر متن این ماده را بخوانید! پلیس از برخورد قانونی با کشف حجاب که «‌جرم‌مشهود» است و باید بلافاصله از آن جلوگیری کند، منع شده است! و به جای آن باید پس از مشاهده کشف حجاب از کشف‌حجاب‌کننده عکس بگیرد و خانم کشف‌حجاب‌کننده را از طریق سامانه‌ها شناسائی کند و سپس به او پیامک بزند و در نهایت خانم کشف حجاب‌کننده به جریمه نقدی محکوم خواهد شد و مطابق این ماده «‌اخذ جریمه مذکور به مدت ۳ سال معلق می‌شود»! و... یعنی پول بده و کشف حجاب کن! و تازه این جریمه هم ۳ سال به حالت تعلیق خواهد بود!   آیا قرار است این‌گونه با پدیده خانمان‌برانداز کشف حجاب مقابله شود؟! اگر لایحه یاد شده با همین فحوا تصویب شود، اولاً؛ دست دشمنان و عوامل مزدور آنها را برای گسترش کشف حجاب باز می‌گذارد. ثانیاً؛ زنان و دختران فریب‌خورده و بی‌خبر از پشت صحنه این پدیده پلشت را در طرح فریب دشمنان به حال خود رها می‌کند و در نهایت زمینه را (به قول حضرت آقا) برای گام‌های خسارت‌بار بعدی فراهم می‌آورد.   * از شورای محترم نگهبان انتظار می‌رود که تمامی مفاد لایحه عفاف و حجاب را با دقت‌نظر بررسی کند و همان‌گونه که روش پسندیده این شورا بوده و هست اجازه ندهد کمترین تخلفی از مبانی شرعی، اصول قانون اساسی و سیاست‌های کلی نظام در طرح یاد شده جای داشته باشد... اگرچه با توجه به شرحی که درباره تهیه این لایحه ارائه شد، بهتر آن است که طرح یاد شده از اساس کنار گذارده شود. کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • لرستان استانی امن و فعال با مشارکت مردم
  • فاجعه برجام در انتظار لایحه عفاف! | ماده ۴۹ لایحه عفاف و حجاب یعنی پول بده و کشف حجاب کن! | انتقاد تند حسین شریعتمداری
  • تعیین تکلیف حسین شریعتمداری برای شورای نگهبان : لایحه عفاف و حجاب را کنار بگذارید، همین «طرح نور» کافی است / نگرانم این لایحه مثل برجام شود
  • فاجعه برجام در انتظار لایحه عفاف!
  • فعال مطرح یهودی: ما به یک مهاجرت دسته جمعی از «صهیونیسم» نیاز داریم
  • محمد صدر: ایران با اسرائیل درگیر نشد، با ناتو رو در رو شد
  • آینده برجام / توافقی صورت می گیرد؟
  • نگاهی به هیاهوی جدید درباره سریال «پایتخت»
  • رسانه عرب زبان: تل‌آویو در پرونده «آنروا» سیلی محکم خورد
  • تعریف دولتمردان برجام از خود به خاطر نابودی یک دهه فرصت رشد اقتصادی!