Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرگزاری فارس از فیروزآباد،گیاهان دارویی محصولات بومی مناطق مختلف کشور هستند که با توجه به ارزش بسیار، درآمدزایی و ارزآوری قابل توجه به مثابه سرمایه ارزشمند محسوب می‌شوند که حمایت و توسعه کشت آنها از اهمیت وافری برخوردار است.

در حالی که میزان تجارت بین‌المللی گیاهان دارویی سالانه بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار تخمین زده می‌شود اما کشور ایران به‌رغم قدمت هفت ‌هزار ساله در طب سنتی و داشتن هزاران نوع گیاه دارویی آن‌چنان‌که باید، نتوانسته از گنجینه غنی و ارزشمند خود در این عرصه بهره‌های اقتصادی لازم را ببرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

گل ‌محمدی، نسترن، خاکشیر، آویشن، نعنا فلفلی، رزماری، اسطوخدوس، بابونه، ختمی، شیرین‌بیان، کاسنی، همیشه‌بهار، سرخارگل، آلوئه ورا و گل‌گاوزبان از مهم‌ترین گیاهان دارویی استان فارس است.

تاکنون بیش از هشت هزار نوع گیاه دارویی در جهان شناخته شده که به احتمال زیاد تمام آنها در ایران وجود دارد اما تاکنون حدود سه هزار نوع آن در کشور شناسایی شده است.

این در حالی است که سودآوری گیاهان دارویی در طب سنتی بسیار زیاد است و برای مردم نیز بی‌ضرر و نافع می‌باشد.

گیاهان دارویی در وهله اول شاید فقط کاربری دارویی داشته باشد اما این گیاهان دارای چهار کاربرد درمانی، بهداشتی، غذایی و صنعتی هستند.

 کاربردهای فراوان و سودهای کلان کشت گیاهان دارویی موجب شده است بسیاری از کشورها تلاش کنند با روی آوردن به این صنعت، اقتصاد خود را سامان دهند.

امروز اغلب داروهای مدرن، منشأ گیاهی دارند و گیاهان دارویی می‌توانند در درمان یک بیماری ساده مانند سرماخوردگی تا بیماری‌های پیچیده مانند سرطان، تأثیرگذار باشند.

استان فارس در میان استان‌های کشور گرچه با رتبه‌دار بودن در عرصه تولید گل محمدی به عنوان گل سرسبد گیاهان دارویی در تولید این محصول پیشتاز است و سالانه بیش از پنج هزار و ۴۰۰ تن در این منطقه تولید می‌کند، اما در زمینه کشت و تولید دیگر گیاهان دارویی بدون احتساب این محصول نیز جایگاه ویژه‌ای را در کشور دارد.

خطه زرخیز فارس رقم قابل توجهی را از مجموع حدود سه هزار گیاه دارویی شناخته شده در کشور را به‌ صورت خودرو یا دست کاشت دارا می‌باشد.

این نکته در کشت گیاهان دارویی حائز اهمیت است که پرورش این‌گونه‌ها به دلیل نگهداری آسان و مصرف اندک آب و ارزش اقتصادی بسیار مورد اقبال کشاورزان است.

 فیروزآباد بزرگ‌ترین تولیدکننده علف لیمو در کشور

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان فیروزآباد در این خصوص اظهار داشت: سطح گل محمدی در این منطقه بیش از هزار و ۶۱۵ هکتار و تولید پنج هزار و ۴۰۰ تن گل نسترن ۵۰ هکتار که سالانه ۲۵۰ تن تولید زیر کشت گیاهان دارویی دارد و از نظر سطح زیر کشت و تولید، این شهرستان رقم قابل توجهی را در کشور به خود اختصاص داده است.

سیدکاظم موسوی با اشاره به تنوع تولیدات گیاهان دارویی در این شهرستان افزود: سرخارگل، اسطوخدوس، آویشن باغی، نعنا فلفلی و ختمی سیاه مهم‌ترین اقلام گیاهان دارویی در این شهرستان است.

وی ادامه داد: به‌لیمو، استویا، گل‌گاوزبان، چیاسید، چای ترش از دیگر تولیدات گیاهان دارویی این شهرستان می‌باشد.

وی بیان داشت: فیروزآباد بزرگ‌ترین تولیدکننده علف لیمو در کشور می‌باشد که سالانه ۱۵۰ تن از این محصول تولید می‌کند.

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان فیروزآباد اضافه کرد: نخستین بار در کشور چیاسید در فیروزآباد در سطح ۱۰ هزار متر کشت شده که دارای امگا ۳ بسیار بالا و مواد غذایی فراوانی در آن نهفته شده است.

موسوی گفت: در سال‌های اخیر کشت زعفران در شهرستان فیروزآباد رواج پیدا کرده که سالانه ۳۰ کیلوگرم زعفران تولید می‌شود.

کشت ۷۵ هزار متر زعفران در فیروزآباد

وی خاطرنشان کرد: کشت زعفران یا طلای سرخ در شهرستان فیروزآباد با کیفیت بسیار عالی بر اساس آزمایش اداره استاندارد مورد تائید قرار گرفته است.

فرآوری گیاهان دارویی در حاشیه

موسوی با بیان اینکه مهم‌ترین چالش موجود در زمینه گیاهان دارویی کم توجهی به فرآوری این محصولات است، گفت: در حال حاضر فرآوری گیاهان دارویی در شهرستان اغلب به شیوه سنتی است به طوری که در زمینه خشک‌کردن و بسته‌بندی همچنان به صورت دستی عمل می‌شود.

توسعه کشت گیاهان دارویی

مدیر جهاد کشاورزی فیروزآباد با بیان اینکه سودآوری و درآمد بسیار گیاهان دارویی به همراه دیگر مزایا نشان از این دارد که از این ظرفیت می‌توان به عنوان راهی برای رشد اقتصادی بهره برد گفت: به همین دلیل توسعه کشت گیاهان دارویی در شهرستان و استان به عنوان یکی از اولویت‌ها مطرح است.

وی اظهار داشت: با توجه به توجیه اقتصادی کشت گیاهان دارویی حتی در سطح خرده مالکی نیز این کشت درآمدزا و سودآور است.

موسوی اظهار داشت: ظرفیت بی‌نظیر استان فارس در گیاهان دارویی، گل محمدی و دیگر گل‌هایی که در تولید عرقیات به کار می‌روند، سبب شده این استان همواره یکی از استان‌های مطرح در زمینه تولید عرقیات و گلاب باشد، به گونه‌ای که گلاب میمند در کنار گلاب دیگر شهرها نامی معتبر در سطح ایران و جهان است. 

وی افزود: همین امر سبب شده که این استان را قطب تولید گل محمدی کشور بدانند و باید از این ظرفیت استفاده حداکثر به عمل آید.

فارس، قطب تولید گل محمدی 

بخش میمند یکی از کانون‌های اصلی گل محمدی در فارس بوده که با تولید سالانه ۱۰ هزار تن گلاب، نقش مهمی در تولید گلاب و اسانس گل محمدی در کشور و مقام دوم از نظر سطح زیر کشت گل محمدی در استان را دارد.

میمند و نبود صنایع تبدیلی برای گیاهان دارویی 

در این بخش از انواع گیاهان دارویی و گل محمدی سالانه ۱۰ هزار تن گلاب و ۱۱ هزار تن سایر عرقیات به دست می‌آید که ۶۰ درصد آن به استان‌های کشور و کشورهای مختلف در آسیا و اروپا صادر می‌شود. 

تهیه گلاب و عرق یکی از موارد استفاده گل‌ها و گیاهان دارویی این منطقه بوده و با توجه به تولیدی که در بخش میمند وجود دارد، از فراهم بودن زمینه تولید اسانس، تهیه لوازم‌ آرایشی و بهداشتی، انواع مرباها و شربت‌ها و د‌منوش‌ها سخن می‌گوید که به دلیل عدم وجود صنایع تبدیلی و فرآوری این امکان از بخش میمند و شهرستان فیروزآباد سلب شده است.


تولیدکنندگان فاقد دانش فنی لازم; مشکل عمده تولید

یکی از تولیدکنندگان کشت گیاهان دارویی که خود دارای مدرک کارشناسی گیاهان دارویی بوده در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در فیروزآباد اظهار داشت: نبودن انسجام و ارتباط لازم بین تولیدکنندگان گیاهان دارویی، نداشتن دانش فنی لازم تولیدکنندگان، نبود بازار مناسب برای خرید تولیدات و نبودن هماهنگی لازم بین تولید و مصرف گیاهان دارویی از جمله تنگناهای این بخش است.

مجتبی قاسم‌زاده افزود: راه‌اندازی پایانه‌ها و بازارچه‌های خریدوفروش گیاهان دارویی، راه‌اندازی صنایع تبدیلی و فرآوری گیاهان دارویی از جمله مشکلات این بخش برای توسعه و رونق است.

وی ادامه داد: همچنین نبود شناخت کافی در زمینه گیاهان دارویی نزد عموم جامعه، ناشناخته بودن ارزش اقتصادی گیاهان دارویی نزد افراد و نبود سیاست روشن در زمینه تولید و دسترسی آسان به بازار مصرف را می‌توان از مشکلات توسعه کشت گیاهان دارویی بیان کرد.

این کارآفرین در رتبه کشوری همچنین نبود ارتباط قوی شرکت‌های تولیدکننده داروهای گیاهی با تولیدکننده‌ها و دستگاه‌های اجرایی، ناشناخته بودن بازارهای جهانی گیاهان دارویی و نیاز بازار نزد تولیدکنندگان و نبود دسترسی به گونه‌های اصلاح‌شده با کیفیت و قیمت مناسب برای تولیدکنندگان را از دیگر مشکلات این بخش اعلام کرد.

امروزه اهمیت گیاهان دارویی و شناساندن نقش حیاتی آ‌ها در پیشبرد اهداف ملی، منطقه‌ای و جهانی برای تقویت سلامت و خودکفایی دارویی ایجاد اشتغال و توسعه اقتصادی بر کسی پوشیده نیست.

 گیاهان دارویی به‌عنوان ذخایر و گنجینه‌های ژنتیکی می‌توانند بزرگ‌ترین ثروت ملی برای هر کشوری به عنوان یکی از تولیدات مهم در بخش کشاورزی محسوب شوند.

در پایان آنچه را که می‌توان در این رابطه مورد تأکید قرار داد این است که با توجه به پتانسیل و توانمندی‌های کم‌نظیر طبیعی در فیروزآباد و استان فارس لازم است هم در بعد پژوهش و تحقیقات و هم در بعد اقتصادی سرمایه‌گذاری‌ لازم در این منطقه صورت گیرد تا با ایجاد کارخانه فراوری داروهای گیاهی، این شهرستان برای صنعت دارویی کشور، ارمغانی سبز را به همراه بیاورد.

انتهای پیام/ س

منبع: فارس

کلیدواژه: گیاهان دارویی فارس گل محمدی علف لیمو نسترن فیروزآباد تولید کننده شهرستان فیروزآباد کشت گیاهان دارویی گیاهان دارویی صنایع تبدیلی گل محمدی استان فارس توسعه کشت تولید گل

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۳۴۳۹۳۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بردن گیاهان دارویی و مواد اسیدی به عربستان ممنوع است

بردن برخی داروهای گیاهی همچون شیرین‌بیان و مواد اسیدی همچون آبلیمو، ترشیجات و ... از دیگر موادی است که بردن آنها به کشور عربستان ممنوع است. - اخبار اجتماعی -

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، از هفته آینده اعزام کاروان‌های زائران ایرانی به سرزمین وحی آغاز می‌شود؛ قرار است در حج امسال 87 هزار و 500 زائر ایرانی برای بجا‌آوردن مناسک حج عازم عربستان شوند. 

زائران حج در این سفر باید به برخی نکات توجه ویژه‌ داشته باشند و ضمن احترام به قوانین کشور میزبان، بدانند که بردن برخی داروهای گیاهی مانند شیرین‌بیان به عربستان ممنوع است. 

همچنین باید بدانند که عربستان قوانین سختگیرانه‌ای در خصوص مواد مخدر دارد و به گفته سرهنگ کشمیری؛ فرمانده پلیس فرودگاه امام خمینی(ره)، در گیت‌های فرودگاه نظارت سختگیرانه‌ای وجود دارد و اجازه خروج حتی یک گرم مواد مخدر داده نمی‌شود. 

این در حالی است که طبق ماده 17 قانون مبارزه با مواد مخدر، در صورت کشف مواد مخدر از زائر، وی در مرحله اول یک تا 5 سال و در مرحله دوم 5 تا 15 سال ممنوع الخروج خواهد بود.

زائران ایرانی آماده حج تمتع شدند + تصاویر

 استفاده از انواع داروهای آرام‌بخش و خواب‌آور و حاوی کدئین نیز در کشور عربستان ممنوع است و در صورت کشف این قبیل داروها در عربستان نسبت به آن مجازات اعمال خواهد شد بنابراین افرادی که دارای بیماری خاص و مجبور به استفاده از دارو هستند مراتب را با کارشناسان سازمان حج و زیارت مطرح کنند.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • ایران رتبه چهارم علم گیاهان دارویی و طب سنتی دنیا
  • ایران در رتبه چهارم تولید علم دنیا در حوزه گیاهان دارویی
  • رتبه چهارم ایران در تولید علم دنیا در حوزه گیاهان دارویی
  • توجه به اقتصاد خلاق یکی از راه‌های جهش تولید است
  • نخستین جشنواره ملی گیاهان دارویی جنوب استان کرمان
  • مهارت‌آموزی دانش‌آموزان زمینه‌ساز تقویت چرخه تولید و اقتصاد کشور است
  • بردن گیاهان دارویی و مواد اسیدی به عربستان ممنوع است
  • توسعه وکشت گیاهان دارویی کم آبخواه در میانکوه
  • توت فرنگی مازندران چشم انتظار صنایع تبدیلی/ کام شیرین واسطه ها
  • رشد اقتصادی کشور با مشارکت مردم در گروی دانش بنیان شدن صنایع بزرگ است