Web Analytics Made Easy - Statcounter

منصور بستانیان شنبه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا بیان کرد: در ۶ ماه اول سال گذشته ۵۹ کانون تایید شده بیماری طاعون نشخوارکنندگان کوچک در دام روستایی،عشایری و حیات وحش استان فارس شناسایی شد که در سال جاری با انجام واکسیناسیون‌های منظم این رقم به ۱۸ کانون تائید شده کاهش یافت.

وی افزود: طاعون نشخوارکنندگان کوچک بیماری بومی است که هرساله در این منطقه بروز دارد و ویروسی و مسری است، این بیماری در گوسفند و بز اهلی و نیز در نشخوارکنندگان کوچک وحشی مانند بز کوهی ،گوسفند وحشی،غزال گرمسیری و .

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

.. ایجاد بیماری می کند.

او ادامه داد: یکی از راه های کنترل این بیماری انجام واکسیناسیون در دام‌های اهلی است که در استان فارس از سالیان گذشته انجام برنامه واکسیناسیون فراگیر در جمعیت گوسفند و بز اهلی در دستورکار بوده است که علیرغم محدودیت‌های اعتباری با تامین بودجه و نیز واکسن مربوط به صورت کاملا رایگان انجام می شود.

واکسینه ۵ میلیون راس دام سبک فارس

معاون سلامت اداره کل دامپزشکی استان فارس اضافه کرد: در سال جاری برنامه واکسیناسیون ۵میلیون راس گوسفند و بز در فارس هدف‌گذاری شده است که تاکنون نزدیک به ۴ میلیون راس گوسفند و بز واکسینه شده و برنامه واکسینه تا رسیدن به هدف مورد نظر ادامه دارد.

وی اظهار داشت: اگر چه بررسی و مراقبت بیماری در حیات وحش برعهده سازمان حفاظت محیط زیست است اما اداره کل دامپزشکی استان فارس در اطراف محدوده و مناطق حفاظت شده حیات وحش با حساسیت بیشتری نسبت به رصد و نیز انجام اقدامات کنترلی در دام اهلی می پردازد.

بستانیان معتقد است که آنچه اثربخشی اقدامات محافظتی را تکمیل می کند رعایت نکات امنیت زیستی و نیز جلوگیری از جا به جایی غیر مجاز دام است.

او عنوان کرد: بیماری طاعون نشخوارکنندگان بزرگ در سطح کشور ریشه کن شده است.

طاعون نشخوارکنندگان به انسان سرایت نمی کند

وی از دامداران فارس تقاضا کرد که نسبت به انجام واکسیناسیون دام های خود اقدام کنند و گفت: این بیماری به انسان سرایت نمی کند و نگرانی از این بابت وجود ندارد.

معاون سلامت اداره کل دامپزشکی استان فارس افزود: فارس تنها استان کشور است که طرح واکسیناسیون فراگیر طاعون نشخوارکنندگان کوچک در آن اجرا می شود.

وی همچنین با اعلام اینکه بیشترین تعداد دام سبک کشور در استان فارس جای گرفته،گفت: حدود ۶ میلیون راس دام سبک در سطح این استان نگهداری می شود.

معاون سلامت اداره کل دامپزشکی استان فارس در پاسخ به سوالی درخصوص وضعیت پراکندگی بیماری طاعون نشخوارکنندگان کوچک در سطح این استان گفت: تقریبا این بیماری در سال جاری در اغلب مناطق و محل‌هایی که تجمع دام بوده دیده شده است و این بیماری مختص به منطقه خاصی از استان نیست.

وی همچنین در پاسخ به سوالی در خصوص ارایه آمار دام سبک تلف شده بر اثر این بیماری در فارس طی سال جاری گفت: در حال حاضر آماری در این خصوص جمع بندی نشده است اما امکان اطلاع از آن در آینده وجود دارد.

طاعون نشخوار کنندگان و آسیب پذیری حیات وحش استان فارس

طاعون نشخوارکنندگان کوچک (peste des petits ruminants; PPR)بیماری ویروسی واگیردار مهم گوسفند و بز است که در برخی از پهنه‌های زیست محیطی استان فارس به دلیل ورود حیوانات اهلی به این مناطق ، برخی از گونه های حیات وحش نیز آلوده به ویروس و مبتلا به بیماری شده اند.

شریک شدن دام‌های اهلی در منابع آبی و آبشخورهایی که برای حیات وحش در پهنه های زیست محیطی استان فارس ایجاد شده باعث سرایت این بیماری از دام‌های اهلی به حیات وحش  می شود ، بنا بر انچه کارشناسان و مسوولان محیط زیست استان فارس گفته اند ، منشأ این بیماری اغلب دام‌های اهلی هستند. همچنین عدم تزریق واکسن پیش از ابتلا هم که برعهده سازمان دامپزشکی است می‌تواند یکی از دلایل شیوع آن باشد.

راهکار جلوگیری از فراگیری بیشتر طاعون نشخوار کنندگان در مناطق زیست محیطی فارس  برای دور ماندن حیات وحش از طاعون  بستن راه ورود دام‌ها به پارک‌های ملی و زیستگاه است. با توجه به اینکه تامین واکسن جلوگیری از شیوع این بیماری، نیز به آسانی امکان پذیر نیست به نظر می رسد کنترل و پایش بیشتر مناطق زیستگاهی بهترین روش کنترل این بیماری باشد.

امسال نخستین بار دامپزشک اداره کل حفاظت محیط زیست فارس از فراگیری طاعون نشخوار کنندگان دراین استان سخن گفت و اعلام کرد: موارد مشکوکی از طاعون نشخوار کنندگان کوچک در منطقه شکار ممنوع توت سیاه این استان مشاهده شده که حیات وحش منطقه را آلوده کرده است.

فربد هومن اعلام کرد : محیط بانان اداره کل حفاظت محیط زیست استان فارس در منطقه شکار ممنوع توت سیاه ، حین گشت زنی متوجه لاشه یک راس پازن و یک راس بزغاله بیمار شدند که هر دو سریعا به اداره دامپزشکی بوانات انتقال یافتند.

هومن ادامه داد: شواهد بالینی احتمال شیوع طاعون نشخوار کنندگان کوچک را قوت می بخشد و برای اطمینان نمونه جهت تشخیص به آزمایشگاه دامپزشکی ارسال شده است.

 وی آمار تلفات بز و پازن  در اوایل تابستان امسال را ۳ راس  عنوان کرد و افزود:  با دستور مدیر کل حفاظت محیط زیست استان فارس  ضدعفونی کردن آبشخورها ، گشت زنی و رصد گله ها توسط محیط بانان در دست اقدام است.

منطقه توت سیاه بوانات یکی  از مناطق شکارممنوع استان فارس است که در فاصله ۳۰ کیلومتری شهر بوانات در شمال این استان قرار گرفته است.

این منطقه برای اولین بار در سال ۱۳۶۲ به عنوان منطقه شکار ممنوع معرفی شد ، توت سیاه  با وسعت ۱۸ هزار و ۳۸۰  هکتاری خود در مجاورت مناطق حفاظت شده دیگری قرار گرفته است.

مناطق روشنکوه ، دره باغ از استان فارس و منطقه بوروئیه از استان یزد این منطقه شکار ممنوع را احاطه کرده اند.

مدیر کل محیط زیست  استان فارس نیز چندی پیش گفت: تا کنون در منطقه شکار ممنوع توت سیاه بوانات  ۵۰ راس کل و بز بر اثر طاعون نشخوارکنندگان کوچک تلف شده اند.

حمید ظهرابی با بیان اینکه آمار خیلی بیشتر از آن چیزی است که اعلام شده افزود: بسیاری از لاشه در نقاط غیز قابل دسترس است و بسیاری هم توسط حیوانات درنده خورده شده اند.

 وی با بیان اینکه این بیماری از دام‌های اهلی به حیات وحش منتقل شده گفت: این تلفات سنگین و غیر قابل جبران به سبب بی دقتی در ورود دام آلوده از استان هتی همجوار بوده است.

مدیر کل حفاظت محیط زیست استان فارس با بیان اینکه همه ۹ آبشخور این منطقه ضد عفونی شده است گفت: همه تلاش محیط بانان از بین بردن لاشه در اطراف آبشخورها و در قله‌ها برای جلوگیری از بیماری است.

 بیماری طاعون نشخوارکنندگان کوچک با علائمی مثل عفونت، تب، اسهال و مشکلات تنفسی بارز می‌شود و به سبب واکسینه نشدن دام‌های وحشی آن‌ها را تلف می کند.

گزارش هایی از سوی برخی تشکل های زیست محیطی پیرامون آلوده شدن مناطقی از شکارگاههای کوهای اطراف اقلید و صفا شهر و مناطقی از شمال غرب استان فارس به طاعون نشخوار کنندگان نیز رسیده است ، گفته شده حتی قسمتی از زیستگاه‌های شهرستان ابرکوه نیز آلوده به این  ویروس خطرناک  شده است و می طلبد با تلاش بیشتر زمینه درمان وام های آلوده و بستن مسیرهای منتهی به پهن های زیست محیطی فراهم شود .

برچسب‌ها سازمان حفاظت محیط زیست سازمان دامپزشکی کشور بیماری های ویروسی دام و طيور فارس

منبع: ایرنا

کلیدواژه: سازمان حفاظت محیط زیست سازمان دامپزشکی کشور بیماری های ویروسی دام و طيور فارس سازمان حفاظت محیط زیست سازمان دامپزشکی کشور بیماری های ویروسی دام و طيور فارس اخبار کنکور بیماری طاعون نشخوارکنندگان کوچک طاعون نشخوارکنندگان کوچک طاعون نشخوار کنندگان محیط زیست استان فارس حفاظت محیط زیست کل حفاظت محیط زیست منطقه شکار ممنوع کنندگان کوچک زیست محیطی دام های اهلی گوسفند و بز حیات وحش توت سیاه سال جاری دام سبک دام ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۳۴۶۷۸۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تکیه خاتون‌آبادی، نقش جهانی کوچک در دل تخت فولاد

تکیه خاتون‌آبادی از تکایای تخت‌فولاد است که کاشی‌‎کاری گنبد آن که روش معرق یا نقوش اسلیمی آراسته شده است؛ در قسمت بالا کتیبه‌ای به خط ثلث با مضمون آیاتی از قرآن به شیوه کاشی هفت رنگ خشتی وجود دارد و در زیر آن نیز از خط کوفی ساقه‌بندی استفاده شده که به تسبیحات اربعه و اسامی امامان اشاره می‌کند.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، تکیه خاتون‌آبادی یکی از تکایای اواخر دوران صفوی منسوب به علامه میر محمداسماعیل خاتون‌آبادی است که در دوران حیات او به‌عنوان مدرسه علمیه از آن استفاده می‌شده و با مرگ او و دفنش داخل مدرسه این محل به تکیه تبدیل می‌شود.

این تکیه در شمال تخت‌فولاد، در کنار کوچه واله، مقابل غسال‌خانه سابق که امروزه ساختمان مخابرات است، قرار دارد و ساختار آن عبارت است از یک صحن با ورودی اصلی مستقیم به صحن از طرف شمال صحن، سر درب و سکوهای خسته نشین است.

جبهه غربی صحن دارای یک ایوان در گوشه شمال‌غربی است که مَدرَس و مدفن میر سید محمداسماعیل خاتون‌آبادی در پشت این ایوان قرار دارد که این مدرس به شکل چهار صفه است؛ قبر خاتون‌آبادی در صفه جنوبی آن قرار گرفته و در زیر مدرس نیز سردابی است که محل عبادت و ریاضت خاتون‌آبادی بوده و بالای مدرس اتاقی کوچک مانند است که روی آن اتاق گنبدی نار با کاشی‌کاری معرق و با طرح اسلیمی زیبا و با رنگ غالب لاجوردی و سفید بر زمینه فیروزه‌ای است.

در کل، معماری بنا، به شیوه اصفهان بسیار خوش تناسب و زیبا است؛ در اطراف صحن اتاق‌هایی است که محل سکونت طلاب بوده و بعداً محل دفن بزرگانی از خاندان خاتون‌آبادی شده است؛ جنوبی صحن فضای یک مسجد کوچک تابستانی است و محراب گچی ساده و مقرنس‌های ظریف و زیبا در این مکان نظرها را به خود جلب می‌کند، همچنین در جبهه شرقی یک دالان ارتباطی به صحن تکیه آغاباشی قرار دارد.

این بنا در تاریخ ۱۰/‏۰۳/‏۱۳۸۲‬ شمسی با شماره ۹۰۶۸ در فهرست آثار ملی ثبت شده است.

تعمیر تکیه خاتون آبادی

آخوند گزی در تذکره القبور می‌نویسد: «گویند نانوایی از دست فراش‌های حاکم گریخته در این تکیه آمده و این تکیه مخروبه بوده با خود نیت می‌کند که اگر این مرد بزرگوار و صاحب مقامات است فراش‌های حاکم مرا نمی‌بینند تعمیر این گنبد و اینجا را می‌کنم بعد فراش‌های حاکم آمده توی همانجا را گشته نانوا و را ندیدند بعد آن مرد نانوا تعمیر آنجا را نموده و رفع خرابی آنجا را کرده.»

تزئینات بنا

مفصل‌ترین تزئین، کاشی کاری گنبد تکیه است که به روش معرق یا نقوش اسلیمی آراسته شده است؛ در قسمت بالا کتیبه‌ای به خط ثلث با مضمون آیاتی از قرآن به شیوه کاشی هفت رنگ خشتی وجود دارد و در زیر آن نیز از خط کوفی ساقه‌بندی استفاده شده که به تسبیحات اربعه و اسامی امامان اشاره می‌کند و به روش معقلی در زمینه کاشی فیروزه‌ای کار شده است.

از موارد دیگر کاشی‌کاری می‌توان نمای شمالی تکیه اشاره کرد که نقوش آن در قسمت بزرگ‌تر است و سرمه‌دان با کاشی معقلی فیروزه‌ای و خطوط بنایی اسماً ا… و محمد و علی با کاشی سیاه است و در لچکی‌های کوچک‌تر از کاشی مشکی استفاده شده و مربع‌های بالای دارای نقوش صابونکی ساده است.

افراد شاخص مدفون در تکیه خاتون‌آبادی

میر سید محمداسماعیل خاتون‌آبادی:

فرزند سید محمدباقر، عالم فاضل، عابد زاهد فقیه و مفسر قرآن کریم. از شاگردان ملأ محمدتقی مجلسی، میرزا رفیعا نایینی و ملارجبعلی تبریزی است که سال‌ها امام جماعت و مدرس جامع جدید عباسی (مسجد امام) بوده است.

در اواخر عمر، در تخت‌فولاد مدرسه‌ای بنا کرد و به تدریس، تألیف و عبادت در آن مدرسه مشغول بود و بالغ بر ۳۵ تألیف داشته که از آن جمله «شرح اصول کافی»، «اعتقادیه» و «تفسیر قرآن» در چهارده مجلد است؛ وی ریاضی‌دان، مهندس و ستاره شناس برجسته‌ای بود که شهرت ویژه‌ای به تدریس و تعلیم علوم ریاضی داشت. او همچنین عارفی زاهد و پرهیزکار بود که به نقد تصوف عملی و متمایز نمودن عرفان صحیح شرعی از عرفان غیر شرعی همت گمارد.

در مورد وی گفته می‌شود که برای خود قبری در حجره‌ای در همین تکیه آماده کرده بود، شب‌ها بعد از فریضه مغرب و عشا در میان آن قبر رفته و تهجد در قبر گذاشته و بعد از آن از قبر بیرون می‌آمده، مشغول تألیف کتب از جمله تفسیر قرآن می‌شده است.

میر سید محمدباقر خاتون‌آبادی:

فرزند میر محمداسماعیل، عالم فاضل، فقیه محقق و ادیب، معروف به ملاباشی، نزد جمعی از علما از جمله محمدباقر محقق سبزواری، آقا حسین خوانساری به تحصیل پرداخت؛ میر محمدباقر، دانشمندی مورد توجه شاه سلطان حسین بود و عنوان معلمی او را داشت که پس از اتمام بنای مدرسه چهارباغ در سال ۱۱۱۸ قمری تدریس در این مدرسه به وی واگذار شد و پس از پدرش نیز مقام امامت و مدرسی مسجد جامع عباسی را برعهده داشت. از آثارش «آثار علوی»، «آداب دعا» و «ترجمه مکارم الاخلاق» است.

سید محمدحسین خاتون‌آبادی:

فرزند میرزا محمود، شاعر و ادیب و خوشنویس دانشمند، متخلص به «آزاد»، تحصیلاتش را در اصفهان و نجف به اتمام رسانیده، به تدریس در مدارس اداره فرهنگ مشغول شد؛ وی متبحر در علم الانساب، علوم غریبه، تاریخ، ادبیات نقاشی و طراحی بوده، خطوط ثلث، نسخ و کوفی را خوش می‌نوشت و در اصفهان در مدارس حقایق، جده کوچک و در تهران مدرسه شیخ عبدالحسین، آصفیه، سیروس و در نجف اشرف در مدرسه علمیه نجف تحصیل کرد.

مسلط به زبان عربی و آشنای با زبان‌های روسی، فرانسه و انگلیسی بود و خدمت فرهنگی او در مدارس شهرهای ساوجبلاغ تهران، ابرقو یزد، شهرضا، اردکان، اصفهان و مدرسه چهارباغ بوده و دارای مدال علمی درجه اول از وزارت معارف و اوقاف و صنایع مستظرفه است.

کد خبر 748971

دیگر خبرها

  • تکیه خاتون‌آبادی، نقش جهانی کوچک در دل تخت فولاد
  • سلامت زیست بوم خلیج فارس شرط پایداری در منطقه خواهد بود
  • خلیج فارس اصلی‌ترین نماد تمامیت ارضی کشور است
  • ارائه راهکارهای محیط زیستی برای توسعه صنایع در سواحل «مکران»
  • 5 چالش اصلی کسب و کارهای کوچک
  • علت فوت پزشک متخصص در استان فارس چه بود؟
  • علت فوت پزشک متخصص در استان فارس در دست بررسی است
  • مشق عشق در روستایی دورافتاده
  • شیراز میزبان رویداد تخصصی بازساختی پزشکی آینده
  • ‌رویداد تخصصی بازساختی ـ پزشکی آینده در شیراز برگزار می‌شود