Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اقتصاد آنلاین»
2024-05-01@21:46:47 GMT

تخلیه و بارگیری ۵۵میلیون تن کالا در بنادر کشور

تاریخ انتشار: ۳۱ شهریور ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۳۷۵۰۶۲

تخلیه و بارگیری ۵۵میلیون تن کالا در بنادر کشور

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از تسنیم، محمد راستاد درباره تأثیر شیوع ویروس کرونا بر عملیات تخلیه و بارگیری کالا در بنادر، اظهار کرد: کرونا یک چالش جهانی بود که تمام کشورها با آن مواجه شدند، این اتفاق سبب شد تا عرضه و تقاضا کالا تحت تأثیر قرار گیرد و به موازات آن تقاضا برای جابجایی کالا از طریق حمل و نقل دریایی کاهش پیدا کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

وی ادامه داد: سال 2019 میلادی حجم تجارت دریایی دنیا 11 میلیارد تن بود که نسبت به سال 2018 میلادی حدود 2.6 درصد رشد داشته است. سال جاری میلادی نسبت به سال 2019 کاهش حدود 10 درصد یوده که نشان می‌دهد ویروس کرونا به سرعت بر حمل و نقل دریایی جهان اثر منفی داشته است.

وی با بیان اینکه کاهش حجم تجارت دریایی تاکنون سابقه نداشته و هر ساله این بخش شاهد رشد بوده است، خاطرنشان کرد: آنگونه که آنکتاد (کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل) پیش بینی کرده است در سال های 2021 و 2022 تنها یک درصد میزان حمل و نقل دریایی جهان افزایش خواهد داشت.

مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی تأکید کرد: در هیچ شبانه روزی فعالیت در بنادر کشور متوقف نشده است و تمام بخش ها سعی کردند در چارچوب سیاست های ابلاغی حرکت کنند؛ بر این اساس از ابتدای سال جاری تاکنون بیش از 54 میلیون و 850 هزار و 218 تن انواع محموله ها در کشور تخلیه و بارگیری شده  که این عدد بیانگر فعالیت بی وقفه بنادر است.

راستاد گفت: فعالیت صادرات و واردات در شرایطی دنبال می شود که در دور جدید تحریم ها تمرکز بر حمل و نقل دریایی و صنعت کشتیرانی کشورمان است؛ با وجود تمام محدودیت ها سعی شده، فعالیت ها مانند گذشته دنبال شود و فعالان اقتصادی با چالشی مواجه نشوند.  

وی با بیان اینکه سعی شده آثار ناشی از تحریم به کمترین حد برسد، گفت: بنادر ایران از نظر زیرساخت و تجهیزات شرایط بسیار خوبی دارند به گونه ای که از نظر زیرساخت های بندری ظرفیت سالانه ما 246 میلیون تن است و کمبود ظرفیت نداریم؛ بنادر ما از نظر زیرساخت پذیرش تمام کشتی ها را دارند. 

وی یادآور شد: با وجود تحریم های ظالمانه فعالیت های توسعه ای در بنادر کشور متوقف نشده  و البته طرح های جدید هم تعریف شده است.

پربیننده ترین پرداخت یارانه جدید از مهر ماه کاهش فروش ۸۰ درصدی ساعت چرا کارت اعتباری برای خرید لوازم خانگی جواب نداد؟ احتمال گرانی گوجه در پاییز افت ۳۷.۵درصدی صادرات در پنج ماهه اول۹۹/ تولید ۱۶کالای صنعتی افزایش یافت

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: محمد راستاد ویروس کرونا وزیر راه و شهرسازی ویروس تجارت دریایی محمد راستاد بنادر کشور ویروس کرونا کرونا قیمت طلا قیمت لوازم خانگی سهام عدالت حمل و نقل دریایی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۳۷۵۰۶۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ترجیح ترانزیت کالا بر صادرات محصولات کشاورزی توسط راه آهن ملی قزاقستان

تین نیوز

شرکت راه آهن قزاقستان (KTZ) صادرات کالاهای کشاورزی از طریق ریل به چین را به طور موقت ممنوع کرده است. KTZ این ممنوعیت را به دلیل  ازدحام در گذرگاه های مرزی با چین اجرایی می کند. هم اکنون در گذرگاه های مرزی دوستیک و خورگوس به ترتیب 180 و 100 واگن کالا در انتظار تخلیه و بارگیری هستند.

به گزارش تین نیوز به نقل از اندیشکده حمل و نقل ایران، به گفته KTZ، راه آهن چین واگن ها را به موقع تخلیه نمی کند و از طرفی مسئولان چینی می گویند که ایستگاه های مرزی آنها بیش از حد بارگذاری نشده است. نشریه الدالا قزاقستان نیز اظهار کرده است که این مشکل ناشی از کمبود زیرساخت نیست، بلکه مسائل بوروکراتیک است که سازمان های دولتی قزاقستان باید آنها را حل کنند.

این ممنوعیت از 11 آوریل اعمال می شود و تا 20 آوریل ادامه خواهد داشت. این ممنوعیت مربوط به گندم، جو، دانه های روغنی و آرد است. در گذرگاه مرزی دوستیک، این ممنوعیت به کک نفتی و ذغال سنگ نیز تعمیم بافته است.

ترجیح ترانزیت بر صادرات در راه آهن قزاقستان نشان دهنده عزم راسخ این کشور در تبدیل شدن به هاب ترانزیت منطقه ای است. 

 

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

دیگر خبرها

  • از کاهش زمان صدور بارنامه تا تخلیه و بارگیری به موقع برای افزایش سرعت بازرگانی
  • فعالیت ۲۰ ایستگاه تخلیه و بارگیری ریلی در بندر امام خمینی
  • افزایش ۱۵۰ درصدی تخلیه و بارگیری کالا در بندر نوشهر
  • ◄ کاهش زمان صدور بارنامه و تخلیه و بارگیری به‌موقع در راه‌ آهن شرق
  • ترجیح ترانزیت کالا بر صادرات محصولات کشاورزی توسط راه آهن ملی قزاقستان
  • بندر امام خمینی ۲۰ ایستگاه تخلیه و بارگیری ریلی دارد
  • جابه‌جایی ۱۵ هزار و ۸۳۲ دستگاه خودروی ترانزیتی
  • افزایش ۳۴ درصدی تخلیه و بارگیری کالا‌های غیرنفتی در بنادر استان بوشهر
  • ترابری ۱۷۵ هزار مسافر دریایی از بنادر غرب هرمزگان
  • رشد ۱۰ درصدی تخلیه و بارگیری در راه آهن شمال شرق۲