Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اقتصاد آنلاین»
2024-04-26@15:49:29 GMT

دست تحریم بر گلوی طلای سرخ و سبز

تاریخ انتشار: ۱ مهر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۳۸۳۸۷۷

دست تحریم بر گلوی طلای سرخ و سبز

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از همشهری؛ در روزگار اعمال تحریم‌های نفتی سنگین علیه ایران، میوه، زعفران، پسته و... می‌توانند برای ما ارزآوری کنند اما تصمیم‌های یک‌شبه شاید مهم‌ترین مشکلاتی است که صادرکنندگان حوزه کشاورزی با آن - همواره- مواجه می‌شوند. مرداد‌ماه امسال، جمعی از صادرکنندگان محصولات کشاورزی به‌دنبال تعلیق کارت‌های بازرگانی به اتحادیه ملی محصولات کشاورزی نامه نوشتند و اعلام کردند که این اقدام منجر به دپو شدن کانتینرهای حامل محصولات کشاورزی فسادپذیر در بنادر کشور شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سرعت در صادرات محصولات کشاورزی یکی از پارامترهای مهم و غیرقابل چشم‌پوشی است؛ چرا که تأخیرهای ایجاد شده در این فرایند می‌تواند خسارت‌های هنگفتی به صادرکنندگان بزند و از سوی دیگر پای ورود ارزهای حاصل از فروش آنها را از کشور کوتاه کند. یکی از این صادرکنندگان می‌گوید: امروز ما در شرایط عادی محصولات خود را به آن سوی مرزها نمی‌فرستیم. در دوران تحریم سیاست ما این است که صادرات میوه تر، خشک و... را به‌صورت مویرگی و با استفاده از واسطه‌های متعددی انجام دهیم. این روند موجب تحمیل هزینه‌های سنگینی به ما می‌شود و حالا تصور کنید که در مسیر صادرات به موانع داخلی هم بربخوریم و بارهایمان فاسد شود! صادر‌کننده در کشور ما مظلوم است.

گسترش بازارهای صادراتی متوقف شده است

کاوه زرگران- رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق تهران

با تحدید دسترسی‌ها صادرکنندگان محصولات کشاورزی کاهش قابل توجهی یافته است. از سوی دیگر کرونا تأثیر خاصی در بازارهای بین‌المللی گذاشته است. نه فقط ایران که همه کشورها تلاش می‌کنند ذخایر غذایی و محصولات خود را افزایش دهند و کمتر سراغ واردات کالاهای اساسی می‌روند و همین مسئله تنها مبادی‌ صادرات محصولات کشاورزی در ایران را به نوعی بسته یا فرستادن کالا به آنها را بسیار سخت کرده است. علاوه بر این، فشارهای بانک مرکزی به صادر‌کنندگان نه فقط حوزه کشاورزی که همه حوزه‌ها زیادشده است. همین رویکرد صادر‌کنندگان را در حاشیه‌ای از ترس و گمراهی نگه‌می‌دارد و تأثیر منفی عمیقی بر صادرات می‌گذارد. مشکلاتی که بر سر راه مراودات مالی قرار دارد موجب می‌شود که روزبه‌روز از تعداد صادرکنندگان کم شود؛ چرا که این فعالان اقتصادی نگران آینده خود هستند که نکند تبعاتی منتظر آنها باشد. البته بانک مرکزی هم به واسطه شرایط اقتصادی ایران به نوعی مجبور است خشک و‌ تر را با هم بسوزاند. شاید این سؤال برای شما مطرح شود که پس محصولاتی که پیش از این صادر می‌شد و حالا به دلایل مختلفی دیگر قرار نیست برای کشور ارزآوری کنند بعد از کناره‌گیری صادرکنندگان چه سرنوشتی پیدا می‌کنند؟ واقعیت این است که بازار داخل هم حتی برای جذب این محصولات جذابیتی ندارد.

نکته‌ای که نباید مغفول بماند این است که قیمت‌های پایه صادراتی محصولات کشاورزی در گمرک بالاست و خیلی از صادرکنندگان به واسطه شرایط تحریمی کالای خود را کمتر از نرخ تصویب شده فروخته‌اند و حالا ملزم شده‌اند که بیش از درآمد واقعی خود ارز به کشور برگردانند. ملاک نباید قیمت پایه صادراتی باشد. مشکلات مربوط به صادرات محصولات مورد بحث، البته مربوط به امسال نیست. تابستان سال98 و بعد از تشدید تحریم‌ها علیه ایران، برای فهرست بلندبالایی از صادرکنندگان از حیث تامین مواداولیه، محدودیت‌های جدی ایجاد شد. از همان ایام خیلی از صادرکنندگان قید صادرات خود را زدند. گرچه آنها که ملزم به صادرات هستند همچنان کجدار ومریز به راه خود ادامه می‌دهند اما گسترش بازارهای صادراتی در یکی‌دوسال اخیر متوقف شده است. در نهایت هم باید بگویم که تا مادامی که تحریم‌ها ادامه دارد، چند نرخ برای ارز وضع شده و مشکلات پایه‌ای اقتصاد پابرجا هستند نمی‌توان به بهبود این شرایط امیدی داشت.

 

صادرات زعفران دچار چالش‌های جدی شده است

علی شریعتی مقدم- رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق ایران و صادرکننده زعفران

ایران 95درصد از تولید جهانی زعفران را در اختیار دارد. صادرات زعفران به‌عنوان محصولی که تولید آن در ایران متمرکز است با مشکلات جدی مواجه است. 50هزار کیلوگرم از زعفران ایران به افغانستان قاچاق شده که این خود معضلی جدی است. از سوی دیگر غیرواقعی بودن قیمت‌های پایه صادراتی تا بیش از دو برابر به خوبی به ما نشان می‌دهد که چه فشار مضاعفی بر تولیدکنندگان محصولات کشاورزی به‌صورت عام و به‌خصوص زعفران به‌صورت خاص وارد کرده و باعث شده که زعفران از ریل‌گذاری اصلی خود خارج شود. امروز و در سال جهش تولید، با افزایش تولید زعفران مواجه هستیم اما بازارهای زعفران متناسب با تولید این طلای سرخ افزایش پیدا نکرده است و همین مازاد تولید، قیمت این محصول را کاهش داده است؛ اتفاقی که می‌تواند تأثیر بسیاری بر منافع زنجیر ارزش تولید بگذارد و منافع تولیدکنندگان و صادرکنندگان را مورد هدف قرار دهد.

قیمت این کالا در بازارهای جهانی هم از سوی دیگر بسیار کمتر از ارزش واقعی این کالاست. تشدید تحریم‌ها، صادرات این محصول را مشکل کرده و این مسئله مزید بر علت مازاد تولید و کاهش قیمت شده است. در شرایط تحریمی، بازار زعفران ما به چند بازار اولیه مثل امارات، اسپانیا، چین، هنگ‌کنگ و ‌ویتنام محدود شده است که معمولا زعفران را به‌صورت ماده خام از ما می‌گیرند و خود آن را به سایر نقاط جهان صادر می‌کنند.

پربیننده ترین پرداخت یارانه جدید از مهر ماه گرانی دوباره مرغ و لبنیات در راه است؟ افت ۳۷.۵درصدی صادرات در پنج ماهه اول۹۹/ تولید ۱۶کالای صنعتی افزایش یافت عرضه لوازم خانگی قاچاق در فروشگاه‌های تهران چرا آجیل گران شد؟

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: زعفران محصولات کشاورزی طلای سرخ کالای اساسی زعفران ایرانی زعفران تقلبی قیمت طلا قیمت لوازم خانگی سهام عدالت محصولات کشاورزی سوی دیگر تحریم ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۳۸۳۸۷۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

صادرات محصولات پتروشیمی یک میلیون تن افزایش یافت

مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران با اشاره به صادرات ۱۶ میلیارد دلار محصولات پتروشیمی در سال ۱۴۰۱ گفت: با توجه به اینکه قیمت جهانی در سال گذشته کاهش چشمگیری داشت ولی صادرات محصولات پتروشیمی ایران یک میلیون تن افزایش یافت. - اخبار استانها -

مرتضی شاهمیرزایی در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در عسلویه با بیان اینکه صنایع پتروشیمی به‌طور کلی صنعت اول کشور است اظهار داشت: در سال 1401 افزون بر 16 میلیارد دلار ارزآوری این صنعت در صادرات محصولات پتروشیمی به کشورهای مختلف بود.

معاون وزیر نفت اضافه کرد: میزان صادرات محصولات پتروشیمی سال 1402 در حال جمع‌بندی است ولی با اینکه قیمت‌های جهانی محصولات پتروشیمی در این سال کاهش چشمگیری داشت ولی خوشبختانه سال قبل بیش از یک میلیون تن صادرات محصولات پتروشیمی ایران بیشتر از سال ماقبل آن بود.

وی با اشاره به توزیع محصولات پتروشیمی به صنایع پایین دست کشور افزایش یافته است گفت: در سال قبل توزیع و عرضه داخلی محصولات پتروشیمی به صنایع پایین دست بیشتر از سال ماقبل آن بود و چون ارز اعتباری به واحدهای پایین دست صنایع پتروشیمی کمک کرد نقدینگی و سرمایه در گردش این واحدها از محل ارز اعتباری تأمین شد و محصولات بیشتری از مجتمع‌های بالادست صنایع پتروشیمی به پایین دست عرضه شد و صنعتگران این حوزه آن را یک انقلاب اعلام کردند.

مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی کشور بازدید از طرح‌ها و پروژه‌های در دست اجرا در منطقه پارس جنوبی را مورد اشاره قرار داد و بیان کرد: خوشبختانه تلاش و فعالیت سرمایه‌گذاران عرصه صنایع پتروشیمی به‌صورت منظم است.

معاون وزیر نفت بخشی از موانع صنایع پتروشیمی را تأمین منابع مالی دانست و اضافه کرد: بخش دیگری از موانع این صنایع، رفتارهای آمریکا و تحریم‌ها است ولی خوشبختانه طرح‌های پتروشیمی ایران با سرعت در حال اجرا است و صنعت‌گران این حوزه فعالیت خودشان را انجام می‌دهند هر چند زحمت ما را زیاد می‌کند ولی صنعتگر ایرانی مسیر خودشان را برای توسعه پیدا می‌کند.

بازدید از توسعه صنعت لاوان پتروشیمی مهر پترو کیمیا بازدید از سایت شیرین‌سازی پتروشیمی بوشهر، به‌عنوان یکی از پاکترین پالایشگاه‌های کشور از دیگر برنامه‌های معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی بود.

ابر پروژه فاز دوم پتروشیمی بوشهر با مساحت 40 هکتار، شامل واحدهای الفین، اتیلن گلایکول‌ها، پلی اتیلن سنگین، سرویس‌های جانبی و آفسایت در حال اجرا است.

انتهای پیام/190

دیگر خبرها

  • زنجیره ارزش پسته باید با کمک تولیدکنندگان و صادرکنندگان تکمیل شود
  • از سرگیری صادرات دام زنده مازاد در کشور
  • همایش دریافت کد شناسه محصولات کشاورزی در مرودشت
  • صادرات طلای سرخ به ۴۰۰ تن می‌رسد
  • همکاری ایران وپاکستان در موضوع کشت قراردادی و تهاتر کالاهای اساسی
  • دو اثر مهم عرضه در بورس کالا برای طلای سرخ
  • صادرات محصولات پتروشیمی یک میلیون تن افزایش یافت
  • صادرات محصولات کشاورزی مراغه به ۲۰ کشور جهان
  • بررسی موضوع تسهیل صادرات محصولات کشاورزی به عراق
  • مبادله ۸۴ هزارو ۵۳۹ تن محصولات کشاورزی درمرز‌های رسمی سیستان وبلوچستان