Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-05-06@20:33:48 GMT

چالش‌های طراحی شهری برای سالمندان

تاریخ انتشار: ۲ مهر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۳۹۱۴۳۵

چالش‌های طراحی شهری برای سالمندان

جمعیت در اغلب نقاط جهان به سمت پیری رشد می‌کند و در نتیجه لزوم طراحی شهر دوستدار سالمند بیش از پیش اهمیت پیدا می‌کند.

به گزارش سرویس ترجمه ایمنا، گزارشات حاکی است که نرخ رشد افراد کهنسال در سراسر جهان به طور چشمگیری رو به افزایش نهاده و همین امر چالش‌های زیادی بر سر راه شهرنشینی قرار داده است. پیش از این، شهرها اغلب برای خودروها و سایر گروه‌های سنی جامعه طراحی می‌شد و نیازهای افراد مسن در آن خیلی مورد توجه قرار نمی‌گرفت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

همین امر، زندگی افراد بالای ۶۰ را با چالش‌های زیادی مواجه کرده چراکه ناکارآمدی زیرساخت‌های شهری باعث شده است این گروه‌های سنی هنگام بیرون رفتن از خانه مشقات زیادی را تجربه کنند. در بعضی از شهرهای جهان با ساختارهای پلکانی این وضعیت سخت‌تر نیز شده چرا که گوشه و کنار شهر را کوچه‌هایی با پله‌های فراوان در برگرفته و تردد را برای افراد پیر تقریباً غیر ممکن کرده است. بعضی از شهرها نیز از داشتن نیمکت در پیاده‌روهای خود محروم هستند و در نتیجه افراد پیر هنگام عبور از آن‌ها جایی برای استراحت پس از پیاده‌روی را ندارند و به شدت خسته و درمانده می‌شوند.

نمی‌توان به نبود زیرساخت کارآمد و طراحی نامناسب شهری به طور ظاهری نگاه کرد؛ اگر یک شهر نتواند نیاز تمام گروه‌های سنی به خصوص کهن‌سالان را برطرف کند، آنگاه این افراد از رفتن به بیرون از خانه جلوگیری می‌کنند و همین امر انزوا و افسردگی را برای آنان رقم می‌زند. بدیهی است که افسردگی افراد پیر تنها خود آن‌ها را تحت تأثیر قرار نمی‌دهد، بلکه سایر اعضا خانواده را نیز به شدت درگیر می‌کند. آمار حاکی است که بیش از ۵۰۰ میلیون نفر جمعیت افراد بالای ۶۵ سال در سراسر شهرهای جهان در حال زندگی هستند و هر روز بر تعداد آنان افزوده می‌شود. اگرچه این واقعیت از بسیاری جوانب یک دستاورد بزرگ به شمار می‌رود، با این حال، چالش‌های زیادی نیز در پی دارد چرا که با این روند افزایش جمعیت، پیش‌بینی می‌شود جمعیت این گروه سنی تا سال ۲۰۵۰ دو برابر شود چرا که شهرهای امروزی بیشتر برای جوانان طراحی شده است.

البته بسیاری از شهرهای جهان از آثار پیر شدن جمعیت آگاه هستند، به این رویداد با دید مثبت نگاه می‌کنند و تمام توان خود را به کار گرفته‌اند تا وضعیت شهرنشینی را با آن سازگار کنند. به عنوان مثال، مقامات رسمی در کلانشهر بولونیای ایتالیا در تلاشند با برگزاری ورکشاپ‌های متعدد، افراد پیری را که در یک زمینه خاص مهارت دارند به آموزش تخصص خود به جوانان تشویق کنند. در توکیوی ژاپن نیز، از افراد داوطلب بالای ۶۰ سال دعوت می‌شود در مهدکودک‌ها به مراقبت از کودکان بپردازند تا از این طریق به انزوای اجتماعی دچار نشوند.

البته افراد پیر در تمام نقاط جهان وضعیتی مشابه با هم‌سن خود در توکیو و بولونیا را تجربه نمی‌کنند؛ مثلاً در بریتانیا، وضعیت زندگی شهری با شرایط افراد پیر خیلی سازگاری ندارد. قدم زدن در بعضی از خیابان‌های ناهموار لندن، اگرچه افراد بالای ۶۵ سال را راهی بیمارستان نمی‌کند، اما مشقت‌ها و آزردگی‌های زیادی را برای روح و جسم آنان در پی دارد، اعتماد به نفس آن‌ها را به طور چشمگیری کاهش می‌دهد و این گروه سنی را هنگام بیرون رفتن از منزل، به سایر اعضا خانواده وابسته می‌کند.

مواجهه با خیابان‌های ناهموار تنها یکی از چالش‌های طراحی شهری امروزی بر سر راه افراد پیر است که اغلب از دید جوانان پنهان می‌ماند. بسیاری از مردم بالای ۶۰ سال در مصاحبه با رسانه‌های اجتماعی از نبود دسترسی کافی به نیمکت‌هایی نرم و راحت در اطراف شهر شاکی بوده و ادعا کرده‌اند پس از پیاده‌روی‌های نسبتاً طولانی، جای راحتی در شهر برای استراحت کردن نمی‌یابند. علاوه بر این، اغلب سرویس‌های بهداشتی در مکان‌های عمومی فاقد امکانات لازم برای افراد پیر است و همین امر این گروه سنی را از حضور در چنین مکان‌هایی باز می‌دارد. اگرچه این مشکلات ظاهراً ناچیز به نظر می‌رسد، اما با تحلیل بیشتر می‌توان به پیامدهای آنان در ایجاد شهرهایی با کم‌ترین زیست‌پذیری پی برد.

همانطور که پیش از این نیز اشاره شد، جمعیت جهان با سرعتی باورنکردنی به سمت پیری رشد می‌کند و همین امر طراحی شهرهایی دوستدار افراد کهنسال را بیش از پیش به تصویر می‌کشد. برنامه‌ریزان در طراحی‌های دوباره شهرها باید نیازهای این گروه سنی را با دقت مورد توجه قرار دهند چرا که افزایش زیست‌پذیری این افراد، در کنار تمام مزیت‌های خود، رضایت تمام شهروندان را در پی دارد.

کد خبر 445851

منبع: ایمنا

کلیدواژه: سالمند شهر دوستدار سالمند روز سالمند جمعیت سالمندان سالمندی طراحی شهری شهرهای جهان شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق گروه سنی همین امر افراد پیر طراحی شهر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۳۹۱۴۳۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آمادگی گروه معماری دانشگاه آزاد برای طراحی ساخت ۵۰ هزار مسکن کارکنان و اساتید

به گزارش خبرنگار گروه آموزش و دانشگاه خبرگزاری علم و فناوری آنا، اکبر نصراللهی، رئیس دانشکدگان هنر و رسانه در نخستین همایش کشوری معماری و شهرسازی در شاهرود اظهار کرد: شاهد تهاجم فرهنگی از نوع مرکز و پیرامون در معماری ایران هستیم. دکتر اکبر نصراللهی گفت: معتقدم، معماری، رسانه است؛ چون هم پیام است و هم ابزار انتقال پیام و هم اینکه مخاطبان انبوه دارد.

این استاد دانشگاه افزود: آنچیزی که رسانه، معماری را از سایر رسانه‌ها متمایز می‌کند، استفاده از هنر هم در ابزار یعنی نوع معماری و هم در طراحی و انتشار پیام است.

رئیس دانشکدگان هنر و رسانه در تشریح تحولات معماری و اثرگذاری و اثرپذیری آن از رشته‌های دیگر، گفت: استفاده از تکنولوژی‌های ارتباطی در معمــاری تــا جایــی پیــش رفتــه اســت کــه مفهــوم جدیدی به نام «مدیاتکچر» را موجب شـده اســت به گونه‌ای که در برج‌ها و ساختمان‌ها اخبــار و اطلاعات بــرای مــردم بــه نمایش گذاشته می‌شود.

وی در اهمیت معماری ابراز کرد: معماری تبلور فرهنگ و تمدن و هنر، روانشناسی و... در هر جامعه است و در طراحی فضای شهری و برنامه‌ریزی نباید از جایگاه مهم آن غلفت شود، اما متاسفانه الان وضع خوبی ندارد و خود ابزار تهاجم فرهنگی شده است.

رئیس دانشکدگان هنر و رسانه هشدار داد: تهاجم فرهنگی از نوع مرکز پیرامون در معماری به صورت ترویج الگوی معماری از غرب به ایران و تهران به شهرستان‌ها، معماری اسلامی و ایرانی را تهدید می‌کند.

نصراللهی ادامه داد: تقلید کورکورانه و ناشیانه و افراطی از معماری غربی، اختلال در توازان ارتباطاتی و بصری و شبیخون به محیط زیست، حریم‌ها، آرامش، امنیت، زیبایی، توازن، تعادل و معنویت بنا‌ها و غلبه بی‌نظمی، ناهماهنگی، فشار روانی، سیطره مادیت و کمیت به زندگی انسان راموجب است.

وی همچنین اضافه کرد: ساختمان‌های نازیبا و مغایر با فرهنگ مردم، ناهماهنگی بین ابعاد و ارتفاع ساختمان‌ها، الگو‌های طراحی، رنگ‌ها، مصالح و فرم‌های متفاوت و ناهمگون در عناصر دخیل در سیمای شهر، حقوق اجتماعی مردم را نقض کرده است.

رئیس دانشکدگان هنر و رسانه در بخش دیگری از سخنان خود با تشریح نقش‌های دوگانه رسانه در معماری اظهار : سواد معماری حلقه مفقوده، معماری و شهرسازی است؛ این سواد به مردم محدود نیست، معماران، گرو‌های دانشی، استادان و متخصصان این رشته بیش از مردم و مسئولان به آن نیاز دارند و باید این مهارت و توانایی ساخت و عرضه متناسب با زیست‌بوم، فرهنگ و اعتقادات مردم در عین زیبایی و صرفه اقتصادی را داشته باشند.

نصراللهی ادامه داد: رسانه‌ها می‌تواند مروج معماری غرب و عامل اصلی مصرف گرایی و مدگرایی در معماری و در عین حال راهنما و وسیله برون‌رفت از این وضعیت باشند. آن‌ها می‌توانند مردم را برای انتخاب و خرید بنا‌های متاثر از فرهنگ غرب ترغیب کنند و یا مطالبه کننده بنا‌هایی منطبق با فرهنگ ایران و اسلامی و یا ناظر قدرتمند برای مقابله با آشفتگی و آزادی بی حد و حصر در این زمینه باشد.

رئیس دانشکدگان هنر و رسانه در پایان از استادان خواست از رسانه‌های کلاسیک، شبکه‌های اجتماعی و همچنین رسانه معماری برای تصویر‌سازی صحیح از رشته‌های معماری و شهرسازی و بالا بردن سواد معماری مردم و تحقق راهبرد‌های بازسازی و بازآرایی، توسعه، تمایز، اقبال اجتماعی و سودمندی آن استفاده کنند.

وی در پایان گفت: گروه کشوری معماری و رسانه آماده است با تشکیل موسسه دانش‌بنیان متشکل از استادان و دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی، طراحی ساخت ۵۰ هزار مسکن دانشگاه را عهده دار شود. 

همایش دو روزه کارگروه کشوری معماری بعد از دو روز بحث کارگروه‌های مختلف در دامغان، امروز در شاهرود با حضور رئیس دانشگاه آزاد اسلامی و معاون علوم انسانی و هنر در شاهرود به کار خود پایان داد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • آمادگی گروه معماری دانشگاه آزاد برای طراحی ساخت ۵۰ هزار واحد مسکن
  • آمادگی گروه معماری دانشگاه آزاد برای طراحی ساخت ۵۰ هزار مسکن کارکنان و اساتید
  • جهان در سراشیبی سقوط نرخ تولد
  • ۱۴ سال از بلاتکلیفی بزرگترین پروژه شهرداری می‌گذرد؛ برج‌های دو قلو چالش مدیران شهرکرد
  • ۱۴ سال از بلاتکلیفی بزرگ ترین پروژه شهرداری می گذرد برج های دو قلو چالش مدیران شهرکرد
  • مسئله فلسطین، چالش مشترک جهان اسلام است
  • اینجا آمریکاست و آنهایی که در سمت درست تاریخ ایستاده‌اند
  • بهره‌گیری از بازی‌های ویدئویی در برنامه‌ریزی شهری
  • بهره‌گیری از گیمیفیکیشن در برنامه‌ریزی شهری
  • ببینید | رانندگی با تنها فراری پلاک ملی ایران چه حسی دارد؟