Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «آنا»
2024-05-02@11:23:25 GMT

ایران و موج سوم کرونا/ تلاش برای بقا در فصل سرد

تاریخ انتشار: ۴ مهر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۴۱۱۲۷۲

ایران و موج سوم کرونا/ تلاش برای بقا در فصل سرد

آن‌طور که از شواهد و قرائن برمی‌آید با افزایش تعداد مبتلایان جدید به رقمی بیش از 3هزار نفر در روز، متأسفانه کشورمان اکنون در «موج سوم» ویروس کرونا قرار گرفته است.

به گزارش خبرنگار حوزه علم، فناوری و دانش‌بنيان گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، کارشناسان از اوایل ماه گذشته نسبت به موج سوم بیماری کرونا هشدار می‌دادند و آن‌طور که از شواهد و قرائن برمی‌آید با افزایش تعداد مبتلایان جدید به رقمی بیش از 3هزار نفر در روز، متأسفانه کشورمان اکنون در «موج سوم» ویروس کرونا قرار گرفته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ایران یکی از اولین کشورهایی بود که پس از چین، موارد ابتلای رسمی به ویروس کرونا در آن گزارش شد. بااین‌وجود از اواسط اردیبهشت‌ماه سال جاری، آمارها کاهش یافتند و به نظر می‌رسید که این بیماری تا حدود زیادی تحت کنترل درآمده است. از سوی دیگر منابع غیرموثق و غیرمتخصص در شبکه‌های اجتماعی ادعا می‌کردند که کووید-19 چون از نوع SARS-CoV-2 است لزوماً در فصل تابستان و با آغاز گرما پایان خواهد یافت. این گزاره‌ نادرست باعث شد بسیاری از افراد از رعایت موارد ایمنی دست بکشند. بنابراین پس از خردادماه بود که تعداد مبتلایان روزانه دوباره بالا رفت.

تأکید بر موارد ایمنی و فاصله‌گذاری اجتماعی در رسانه‌ها و ارائه‌ی ماسک با قیمت‌های مناسب در سطح کشوری، باعث شد تا موج دوم در اوایل شهریور فروکش کند و به کمتر از 1600 مورد جدید در روز کاهش یابد. تبلیغات گسترده و ایجاد محدودیت‌های نسبی و اتخاذ سیاست‌های دورکاری برای کارمندان و سایر افراد با بیماری‌های زمینه‌ای، این وضعیت را تا ماه پایانیِ تابستان تداوم بخشید. بااین‌وجود، تعطیلات ابتدای شهریور، عدم رعایت پروتکل‌ها، افزایش مسافرت‌ها و حضور گسترده در اماکن عمومی باعث شد تا منحنی برای بار سوم شیبی به سمت بالا پیدا کند.

وضعیت فعلی

طبق آمار منتشر شده توسط وزارت بهداشت ایران، در هر شبانه روز بیش از ۱۵۰ نفر جان باخته و بیش از  3 هزار نفر مورد جدید ثبت شده است، مسئله‌ای که رهبر معظم انقلاب نیز در سخنرانی خود نسبت به آن واکنش نشان داد و آن را با سرنگونی یک روز در میانِ یک هواپیما قیاس کرد. تعداد کل مرگ‌های تأییدشده ناشی از کرونا در کشور تاکنون از 24هزار نفر فراتر رفته و 28 استان از کشور، ازجمله پایتخت، با وضعیت قرمز یا زرد طبقه‌بندی شده‌اند که نمایانگر اوضاع نابسامان است. ایرج حریرچی، معاون وزارت بهداشت گفته است که سیستم کدگذاری رنگی کشور دیگر معنایی ندارد و کل کشور را باید قرمز تلقی کرد. در حال حاضر آمار رسمی کشته‌شدگان ایران کمتر از 25 هزار نفر است اما حریرچی هشدار داد با فرارسیدن آنفلوانزای فصلی این آمار می‌تواند تا 45 هزار نفر نیز برسد. 

چه چیز موج دوم را از موج سوم جدا می‌کند؟

در حقیقت هیچ نهاد داخلی یا بین‌المللی عدد و رقم خاصی را برای جهش از موج دوم به سوم تعریف نکرده است و اغلب اطلاعات فعلی که در مورد یک موج مطرح می‌شود برگرفته از رفتار همه‌گیری‌های پیشین است.

از مشهورترین همه‌گیری‌های ثبت شده می‌توان به آنفلوانزای H1N1 در سال 1918 موسوم به آنفلوانزای اسپانیایی اشاره کرد. آن همه‌گیری، در طول یک سال، سه موج داشت و موارد ابتلا و فوتی در دو موج آخر بیشتر از موج اول بود (نقطه‌ مشترک دیگر آنفلوانزای اسپانیایی با کرونا در این است که علت هر دو بیماری تاکنون نامشخص مانده است). آنفلوانزای H1N1 سال 2009 نیز دارای دو موج مجزا بود. بااین‌وجود در سال 2009 پیش از آنکه به مرحله‌ای خطرناک برسد کنترل شد.

بررسی موارد گذشته نشان می‌دهد علت گسستگی یک موج، صعود ناگهانی و ملموس موارد ابتلا در میان یک جمعیت ثابت است. این صعود ناگهانی می‌تواند ناشی از جهش‌ بیماری یا همچون ایران، عدم رعایت پروتکل‌ها باشد. برخی از همه‌گیری‌ها فصلی هستند و به این طریق می‌توان آن‌ها را پیش‌بینی کرد و خبر بد اینکه اوج فراگیری کرونا، از حدود ماه دسامبر تا ماه مارس است که ما هنوز به آن نرسیده‌ایم (تقریباً از دی‌ماه تا پیش از بهار).

آیا ایرانیان پروتکل‌های بهداشتی را رعایت می‌کنند؟

وقتی از منزل خارج می‌شوید چند نفر را مشاهده می‌کنید که به پروتکل‌ها توجه نشان دهند؟ تاکنون در ایران قوانین سفت‌وسخت برای جلوگیری از تجمعات به اجرا در نیامده است (قوانین همراه با جریمه). در کشور انگلستان که ازنظر آمار مبتلایان روزانه با ایران در رقابت است و پس از ایران در رتبه‌ چهاردهم جهانی کرونا قرار دارد، تجمع بیش از ۶ نفر ممنوع اعلام شده و برای نقض مقررات قرنطینه جریمه‌ ۱۰ هزار پوندی در نظر گرفته شده است (حدود 350 میلیون تومان).

مطالعات سازمان بهداشت جهانی نشان می‌دهد تقریباً هر تجمعی باعث افزایش آمار مبتلایان می‌شود. عباسعلی درستی، معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تبریز اعتقاد دارد حدود ۷۰ درصد از ایرانیان پروتکل‌های بهداشتی را رعایت می‌کنند، اما «اتفاقات هفته‌های گذشته ازجمله افزایش مسافرت‌ها به استان، عدم رعایت پروتکل‌ها از سوی برخی مردم» باعث افزایش میزان نرخ ابتلا و به‌تبع آن شکل‌گیری موج سوم شده است. 

مدارس و دانشگاه‌ها دوباره بازگشایی شده‌اند، اما مسئولان که شیب جدید موج سوم برایشان محرز گردیده بود، تصمیم‌گیری در مورد فرستادن فرزندان به کلاس‌ها را به والدین سپردند و در بسیاری از موارد والدین کودکان را در خانه نگه داشته‌اند.

بازگشایی مدارس در ایران با انتقاد گسترده روبرو شد اما این در حالی است که هم‌زمان کشورهایی همچون انگلستان، سوئد، استرالیا و... نیز اقدام به بازگشایی کرده بودند بی‌آنکه تدابیر منحصربه‌فردی را بیندیشند. علت این امر این بود که تاکنون موارد ثبت‌شده‌ ابتلای کودکان به بیماری کرونا بسیار کمتر از بزرگ‌سالان بوده است و گزارش‌های سازمان بهداشت جهانی نشان می‌دهد که افراد زیر 18 سال درحالی‌که 29 درصد از جمعیت زمین را تشکیل می‌دهند اما تنها 1 الی 3 درصد از موارد ابتلا در بین آن‌ها بوده است. درعین‌حال قابل‌چشم‌پوشی نیست که حضور کودکان در مدارس خودبه‌خود باعث افزایش حضور بزرگ‌سال برای رساندن و برگرداندن آن‌ها خصوصاً در کلان‌شهرها خواهد شد که این مساوی با افزایش تماس بین افراد‌ است. لازم به ذکر است تاکنون تحقیقات مستقل قطعی در مورد ابتلای کودکان صورت نگرفته است و مطالعات بیشتری برای ارزیابی خطر بیماری در کودکان و درک بهتر واگیردار بودن آن در میان این گروه سنی در حال انجام است.

چرا در زمستان بی‌تردید نرخ بالا خواهد رفت؟

پس از هشدار کارشناسان و حتی منابع رسمی در مورد احتمال وقوع فاجعه انسانی در زمستان، ممکن است برای برخی این سؤال پیش بیاید که چرا باید آمار موارد ابتلای زمستان حتی از اوجِ موجِ دوم هم بیشتر باشد و چرا برای فصل‌های سرد سال، آمارهای چند برابری پیش‌بینی می‌شود. پاسخ این سؤال در این حقیقتِ ساده نهفته است که تمام ویروس‌ها در دمای پایین شرایط بهتری برای بقا دارند. دمای چهار درجه سانتی‌گراد بالایِ صفر برای کرونا دمای مطلوب محسوب می‌شود. بنابراین در فصل‌های سرد سال، میزان بقای ویروس در خارج از بدن انسان طولانی‌تر است.

 همچنین در زمستان به‌طورمعمول نور آفتاب کمتر به زمین می‌رسد و این باعث می‌شود پرتو فرابنفش که نقشی پر رنگ در غیرفعال کردن ویروس دارد، به میزان کمتری به سطح زمین برسد. از سوی دیگر، قاعدتاً افراد در این فصل در و پنجره را می‌بندند بنابراین چرخش و جریان داشتن هوا نیز که در مقابله با بیماری دارای اهمیت است با حبس شدن هوا در فضاهای سرپوشیده، خطر پخش شدن ویروس را افزایش می‌دهد.

انتهای پیام/4112/

منبع: آنا

کلیدواژه: ویروس کرونا شیوع کرونا موج سوم کرونا موارد ابتلا پروتکل ها هزار نفر همه گیری موج سوم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ana.press دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۴۱۱۲۷۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

موج بالای مهاجرت پرستاران؛ عمانی‌ها ۶ برابر ایران حقوق می‌دهند | مقاومت عجیب با وجود کمبود پرستار!

سید محمد علوی، پرستار بالین و فعال صنفی حوزه پرستاران گفت: مشکلات معیشتی پرستاران و عدم اجرای تبدیل وضعیت آن‌ها باعث شده که خیلی از آن‌ها اقدام به مهاجرت کنند. حقوق و مزایای پرستارانی که به عمان مهاجرت کرده‌اند، ۶ برابر حقوق یک پرستار فعال در ایران است.

با آن که کشور با کمبود ۱۰۰ هزار پرستار مواجه است، وزارت بهداشت حاضر نیست حدود ۲۰ هزار پرستارِ طرحی را که طرح خود را گذرانده‌اند و در دوره کرونا نیز سنگ تمام گذاشتند، به کار گیرد.

همشهری آنلاین در گزارشی نوشت: پرستاری، یکی از مهم‌ترین مشاغل است که مستقیما با سلامت و جان مردم سر و کار دارد اما مشکلات شغلی و معیشتی این گروه که هر سال تنها وعده بهبود آن از سوی مسئولان داده می‌شود، طاقت پرستاران را بریده است.

ساعت‌های کاری زیاد، حجم سنگین کار، شیفت‌ها و اضافه‌کاری‌های اجباری‌ و با دستمزد اندک، فرسایشی بودن این شغل، اجرا نشدن قوانین اصلاح حقوق و مزایا، تاخیرهای همیشگی در پرداخت معوقه‌ها، کارانه های زیر یک میلیون تومان و حقوق‌های ناچیز ۱۲ تا ۱۴ میلیون تومانی موجب شده که خیلی از پرستاران با وجود علاقه به حرفه‌شان و با این که در این زمینه تحصیلات و دانش دارند، عطای این شغل را به لقایش ببخشند.

طی سال‌های اخیر شاهد چندین موج مهاجرت پرستاران از کشور و یا تغییر شغل آنها بوده‌ایم. مشکلات شغلی پرستاران تا حدی طاقت‌فرسا شده که این روزها مدام خبر استعفای دسته جمعی آنها از مراکز درمانی را می‌خوانیم و می‌شنویم. هفته گذشته بود که ۴۳ نفر از پرستاران اتاق عمل و بیهوشی بیمارستان شهدای تجریش تهران استعفای دسته‌جمعی دادند. اواخر فروردین هم ۲۲ پرستار بیمارستان تخصصی طالقانی چالوس به صورت گروهی استعفا دادند. به این لیست باید پرستاران بیمارستان طالقانی آبادان و چند مرکز درمانی یزد را هم اضافه کرد که استعفای دسته‌جمعی‌شان در ماه‌های گذشته خبرساز شد. اتفاقی که در یک‌ سال گذشته بارها در مراکز درمانی مختلف رخ داد.

۲۰ هزار پرستار طرحیِ بلاتکلیف

سوی دیگر این ماجرا پرستارانی هستند که دوره طرح خود را در دوران پاندمی کرونا گذراندند و وزارت بهداشت نیز قول جذب و استخدام آنها را داد، اما بعد از فروکش کردن کرونا به وعده‌های خود عمل نکرد و آنها را به حال خود رها کرد. پرستارانی که جان خود را کف دست گرفتند و حتی تعداد زیادی از آنها به دلیل ابتلا به کرونا جان خود را از دست دادند.

سید محمد علوی، پرستار بالین و فعال صنفی حوزه پرستاران در گفتگویی به این موضوع اشاره می‌کند که با وجودِ کمبود بیش از ۱۰۰ هزار پرستار در کشور، وزارت بهداشت حاضر نیست ۲۰ هزار پرستار را که طرح خود را در دوره کرونا گذرانده‌اند و به پرستاران طرحی شناخته می‌شوند، جذب کند.

علوی می‌گوید: این پرستاران در دوره مخوف کرونا ایثار کردند و به جامعه خدمت کردند. آنها می‌توانستند طرح‌شان را به تعویق بیندازند اما ازخودگذشتگی کردند و طرح خود را زودهنگام شروع کردند که کارها روی زمین نماند. ما تعداد زیادی دانشجوی ترم ۸ داشتیم که درس‌شان تمام‌نشده، طرح‌شان را شروع کردند و در دل کرونا رفتند.

پرستارانی که با سابقه ۲۰ ساله، شرکتی هستند

در دوره کرونا تعدادی از پرستاران به تازگی طرح خود را به اتمام رسانده بودند، اما مسئولان با دادن فراخوان و بستن قرادادهای کوتاه‌مدت ۶ ماهه و وعده استخدام و تامین امنیت شغلی، آنها را هم نگه داشتند. چون بیمارستان‌ها به شدت دچار کمبود نیرو بود. این را علوی می‌گوید و ادامه می‌دهد: وعده‌ها باعث شد که خیلی از پرستارها با وجود اتمام طرح‌شان ماندند و کار کردند. اما بعد از پاندمی کرونا با کم‌لطفی و بی‌مهری مسئولان مواجه شدند.

این فعال صنفی پرستاران می‌گوید: ما الان حدود ۲۰ هزار نیروی پرستار کارکشته داریم که ۴ سال درس خوانده‌اند و برادری خود را هم در بحران کرونا ثابت کردند، اما وزارت بهداشت آنها را به کار نمی‌گیرد. در این میان پرستارانی هم داریم که بیش از ۲۰ سال سابقه کار دارند، اما هنوز شرکتی هستند و تبدیل وضعیت نشده‌اند.

از تغییر شغل تا مهاجرت به کشورهای عربی

میانگین حقوق پرستاران با در نظر گرفتن سابقه فعالیت آنها بین ۱۲ تا ۱۵ میلیون تومان است. این را فعال صنفی حوزه پرستاران می‌گوید و ادامه می‌دهد: پرستاران باید چند جا کار کنند تا بتوانند زندگی خود را بگذرانند. خیلی از آنها هم تغییر شغل داده‌اند؛ در تاکسی اینترنتی کار می‌کنند، آنلاین‌شاپ زده‌اند و ... . فقط هم معیشت پرستاران مشکل ندارد. ما همکار پزشک داریم که هنوز پروانه مطب خود را نگرفته و بعد از شیفت درمانگاه مسافرکشی می‌کند.

علوی می‌گوید: مشکلات معیشتی پرستاران و عدم اجرای تبدیل وضعیت آنها باعث شده که خیلی از آنها اقدام به مهاجرت کنند. حقوق و مزایای پرستارانی که به عمان مهاجرت کرده‌اند، ۶ برابر حقوق یک پرستارِ فعال در ایران است.

او می‌گوید: متاسفانه پرستارانِ کشورهای حاشیه خلیج فارس را ایران دارد تامین می‌کند. چون الان بیشترین مهاجرت پرستاران به کشورهای حاشیه خلیج فارس است. ما این همه نیرو تربیت نکردیم که راحت، آنها را به حاشیه خلیج فارس و اروپا و ... بفرستیم و خودمان دچار کمبود باشیم. مساله این است که کمبود پرستار در نهایت به سلامت مردم آسیب می‌زند. نه به کس دیگری.

هر ساعت اضافه‌کاری ۱۵ هزار تومان!

قانون تعرفه خدمات پرستاری، یکی از قوانین اصلاح حقوق پرستاران بود که در سال ۱۳۸۶ به تصویب رسید اما هرگز عملیاتی نشد. تا این که در سال ۱۴۰۰ خود مقام معظم رهبری ورود کردند. با این حال این قانون هرگز به سرانجام نرسید. فعال صنفی حوزه پرستاران می‌گوید: این قانون که گفته می‌شود اجرایی شده، با چیزی که در شیوه‌نامه آن آمده است، خیلی تفاوت دارد. درواقع فقط دارند کارانه ادوار قبل را به اسم تعرفه خدمات پرستاری پرداخت می‌کنند. الان بیشترین مهاجرت پرستاران به کشورهای حاشیه خلیج فارس است. ما این همه نیرو تربیت نکردیم که راحت، آنها را به حاشیه خلیج فارس و اروپا و ... بفرستیم

علوی توضیح می‌دهد: تعرفه خدمات پرستاری، یک قانون است که ده‌ها بار از سوی خود حاکمیت ضمانت اجرایی گرفته است. مقام معظم رهبری بارها در روزهای پرستارِ سال‌های مختلف به مسئولان تاکید کردند که این قانون را اجرا کنند. با این حال این قانون هنوز اجرا نشده است. یکی از تاکیدهای رهبری این بود که: «با کادر سلامت ایام کرونا نباید مانند کارگر فصلی رفتار شود.» اما متاسفانه وزارت بهداشت دقیقا فصلی برخورد کرد و بعد رفع نیازش در دوره کرونا به آنها گفت: «به سلامت»!

به گفته علوی، هر پرستار علاوه بر ۱۷۰ تا ۱۸۰ ساعت کار موظفی در ماه، باید ۱۵۰ تا ۲۰۰ ساعت هم اضافه‌کاری داشته باشد. اما مبنای پرداخت هر ساعت اضافه‌کاری آنها فقط ۱۵ هزار تومان است! آیا این مبلغ با این حجم از فشار کار و فرسایشی بودن این شغل عادلانه است؟ این نشان می‌دهد که نظام پرداخت وزارت بهداشت نیاز به بازنگری جدی دارد.

لزوم احیای قانون حمایت از مدافعان سلامتِ ایام کرونا

وزارت بهداشت به تازگی اعلام کرده که در سال ۱۴۰۳ قصد استخدام ۲۵ هزار نیرو را دارد. در این میان، تعدادی از فعالان صنفی پرستاری در نامه‌ای به ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهوری از او خواسته‌اند که برای حل مشکل شغلی پرستاران، طرح استفساریه‌ای به مجلس ارائه دهد و این استفساریه پس از دریافت موافقت مجلس، به وزرات بهداشت ابلاغ شود و دستور دهد که وزارت بهداشت از منابع مالی خود، پرستاران طرحی را به کارگیری کند. هر پرستار علاوه بر ۱۷۰ تا ۱۸۰ ساعت کار موظفی، ماهانه باید ۱۵۰ تا ۲۰۰ ساعت هم اضافه‌کاری داشته باشد. اما مبنای پرداخت هر ساعت اضافه‌کاری فقط ۱۵ هزار تومان است!

علوی می‌گوید: وزارت بهداشت هم توان اجرایی این کار را دارد و هم پولش را. حتی اصرار داریم که این استفساریه در لایحه بودجه سالانه هم گنجانده شود. اگر این اتفاق رخ دهد، گام بزرگی در جهت کاهش مشکلات جامعه پرستاری برداشته خواهد شد.

این فعال صنفی حوزه پرستاران می‌گوید: درضمن ما قانونی داریم که در دوران کرونا به نام قانون "حمایت از ایثارگران و مدافعان سلامت در ایام کرونا" که در ستاد ملی کرونا وضع شد. خواسته ما احیای این قانون است. البته بدون برگزاری هیچ آزمونی برای پرستاران. آزمون این نیروها همان کرونا بود و نیاز نیست دوباره در آزمونی شرکت کنند. حتی اگر مهارت نداشتند، در دوره کرونا کاملا کارآزموده و کارشناس شدند و اتفاقا الان به درد دسیستم می‌خورند.

دیگر خبرها

  • واکسن کرونای آسترازنکا چقدر تهدیدتان می‌کند؟ | اشتباهاتی که مردم را به تزریق این واکسن ترغیب کرد
  • افزایش موارد ابتلا به بیماری سرخک در رفسنجان
  • موج بالای مهاجرت پرستاران؛ عمانی‌ها ۶ برابر ایران حقوق می‌دهند | مقاومت عجیب با وجود کمبود پرستار!
  • موج مهاجرت پرستاران؛ عمان ۶ برابر ایران حقوق می‌دهد
  • کرونا ویروس چگونه با تغییرات آب و هوایی گسترش یافت؟
  • آیا مالاریا از مرزهای شرقی وارد کشور شده است؟
  • اعتراف سازنده واکسن کووید آسترازنکا بعد از ۳ سال
  • تورم نقطه به نقطه ایران در فروردین ماه به کانال ۲۹ رسید
  • وابستگی اقتصادی اسارت می‌آورد
  • تورم نقطه به نقطه ایران در فروردین ماه ‌به کانال ۲۹ رسید