Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرگزاری مهر، پزشکان آن روزها گل کاشتند، نزدیک به خط مقدم دست به تیغ و جان بر کف، هر لحظه در تکاپوی نجات جان رزمنده ای، دیده بر هم نمی گذاشتند. آن روزها و این روزها ندارد، جهادگرانی که در صف اول مبارزه با ویروس کرونا سینه سپر کرده اند، با قدرتی که ریشه در فطرتشان دارد، بدون هیچ چشمداشتی خود را سرپا نگه داشته اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

گذر از آن دوران طلایی و این دوران طاقت فرسا، نقاط مشترکی را تداعی می کند و چه بسا سالهایی که شاید یارای به دوش کشیدن روایت های این دوران نباشد. چهلمین سالگرد دفاع مقدس، ما را سر صحبت های پزشکی نشاند که ایثارگرانه در میدان های جنگ حضور داشت و به آموزش و خدمت رسانی مشغول بود.

ایرج فاضل، فوق تخصص جراحی عروق و تروما، عضو هیئت علمی و استاد پیشکسوت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، با این جمله آغاز می کند: جنگ هشت ساله تحمیلی اثرات عمیقی روی همه جنبه های مملکت گذاشت.

او هشت سال دفاع مقدس را نقطه عطفی در حرفه پزشکی می داند و می گوید: یکی از قسمت هایی که تحول جدی پیدا کرد، حوزه پزشکی بود، به خصوص دوره ای که مربوط به خدمت رسانی به رزمندگان می شد.

جراحان مملکت ما در شروع جنگ جراحان بسیار پیشرفته و توانایی بودند، اما هیچ گونه تجربه ای با زخم گلوله نداشتند.

خودم در تمام طول تحصیل پزشکی تنها یک فرد گلوله خورده در بیمارستان سینا دیدم، آن زمان انترن بودم.

جزئیاتی از آن روز را به خاطر می آورد: یک افسر ارتش خودکشی کرده بود، گلوله ای به سر خودش شلیک کرده بود، او را به بیمارستان آوردند، همانطور با برانکارد وسط سالن ماند تا جان خود را از دست داد.

هیچ کس اینچنین مجروحی ندیده بود!

البته من دوره جراحی را در آمریکا آموزش دیده بودم، آمریکا زخم گلوله فراوان دیده می شد و هر شب در هر اورژانسی یک یا چند زخمی گلوله می آورند و این مسئله عادی بود.

رشته کلامش را به خاطرات جنگ می بافد: مشکل بعد این بود که فاصله زمانی زیادی طول می کشید تا مجروحین را به بیمارستانی که عمل جراحی در آن انجام می شد، برسانند. مثلا اگر یک رگ پای رزمنده ای قطع می شد این زمان بیش از آن بود که بیمار بتواند تحمل کند و قتی به بیمارستان می رسید دیگر ترمیم رگ فایده ای نداشت و مجبور بودیم اندام را قطع کنیم.

آهی کشید، گویی خود را در آن زمان تصور می کرد، تمام لحظه ها را با جزئیات از نظر می گذراند: این مشکلات جدی در آغاز جنگ وجود داشت.

حرکت اساسی به کمک طب رزمی سپاه و ارتش به این ترتیب عملی شد که برعکس معمول جنگ های دنیا پیش از آن زمان که یک اورژانس در ۲۰ کیلومتری خط آتش و یک بیمارستان در ۱۵۰ کیلومتری خط آتش بود و بعد بیمارستان های شهرستان ها قرار داشتند، این روال در ایران برعکس شد.

بیمارستان ها را پشت خط آتش در فاصله نزدیک، زیرزمین ساختند، به طوری که اگر بمباران می شد، امن بود.

جراحت های سنگین را در این بیمارستان ها، جراحی می کردیم، جراحت های سبک تر را هم به بیمارستان های دورتر می بردیم.

این تغییر شگفت انگیزی ایجاد کرد و فکر می کنم جان هزاران هزار مجروح را نجات داد، همین کاری که برای اولین بار در این کشور انجام شد و موفق بود.

یکی از علل موفقیتش هم همکاری گسترده و وسیع و جانفشانی گروه های پزشکی در همه رده ها بود.

در میان صحبتش نگاهش را از دوربین جدا می کند، به نظر می رسد نمی خواهد تمرکزش به هم بریزد، کلمات مهمی در انتظار جاری شدن هستند: حضرت امام(ره)...، مکثی می کند و ادامه می دهد: این شخصیت بزرگ تاریخی، به کررات به دلایل مختلف خدمت ایشان رسیدم که بیشتر با محوریت پزشکی بود.

حضرت امام شخص سالمی بودند و بدن نیرومندی داشتند و مشکلات جراحی شان جزئی بود.

یکی از مسائلی که ایشان را در یک زمانی رنج می داد، ناخن های پایشان بود، در گوشت فرور فته و مشکل زا شده بود.

در سن بالا به دلیل زخامت ناخن امری عادی است.

درمان های معمول را انجام دادیم فرمودند اثری نکرده و اذیت می کند.

گفتم پس چاره ای نداریم باید ناخن را برداریم، فرمودند بر دارید.

گفتم زمانش را تعیین کنید، گفتند همین حالا...

با خودشان در بیمارستان بقیه الله شماره ۲ قدم زدیم که نزدیک بیت بود و حاج احمد خدا بیامرز هم بودند، انگشت را بی حس کردیم و هر دو طرف ناخن های شست پا را برداشتیم و راحت شدند، در حین جراحی حتی خم به ابرو نیاوردند.

البته بعدش هم جراحی بزرگ ایشان قبل از فوتشان انجام شد که بارها در این مصاحبه ها از آن صحبت شده بود.

دلش می خواهد باز هم از میدان جنگ بگوید، از جانفشانی فرشتگان سپیدپوش در چاردیواری امن آن روزها: به یاد دارم شهید رهنمون عزیز در حال ساخت یکی از بیمارستان های پشت خط آتش بین آبادان و اهواز بود.

با سردار فتحیان برای بازدید رفتیم، یکی از مسائلی که من همیشه شکایت داشتم این بود که دوش آب در این بیمارستان ها کم بود، با توجه به اینکه غالبا جراحان در زمان جراحی سرتا پا خونی می شدند و نیاز به آب داشتند.

شهید رهنمون با خوشحالی به من خبر داد که اینجا تا دلتان بخواهد دوش ساختیم و حمام ساختیم، این عزیز با خوشرویی همه جا را به ما نشان داد و نمی دانست این مشهد خودش است که ساخته می شود.

با صدایی غمناک تر از قبل ادامه می دهد: دو هفته بعد وقتی حمله شروع شد، یک روز صبح در تاریک و روشنی صبح، در دو سوله نزدیک هم استراحت کرده بودیم، برای وضو گرفتن و نماز صبح بیرون رفتیم، همه با هم شوخی می کردیم، وقتی برگشتیم دکتر رهنمون و دو سه نفر دیگر به سوله بغل رفتند.

می دانستیم تاریک و روشن صبح و عصر یک نوبت بمباران می شد.

بعد از چند دقیقه یک موشک به سمت سوله دکتر رهنمون خورد و منفجر شد، ۴ قدمی سوله ما

من بلافاصله رفتم آنجا، رهنمون عزیز سوراخ سوراخ شده بود.

این یکی از تلخ ترین خاطرات من است.

باز هم تمایل دارد از او بگوید: دکتر رهنمون نمونه بی نظیر از جانفشانی و خلوص بود و لبخندی داشت که هیچ وقت در هیچ شرایطی صورتش را ترک نمی کرد.

از او می خواهیم در خصوص تفاوت آن دوران با شرایط بحرانی کنونی، حرف بزند: فرق می کند که دشمن مرئی باشد یا نا مرئی

وقتی دشمن مرئی است تاکتیک ها و شکل مبارزه اش را همه بلد هستند، کار آسان تر است.

با دشمن نامرئی جنگ کردن بسیار مشکل است.

ویروس کرونا یک وضعیتی در دنیا به وجود آورده که سابقه ندارد، ما اپیدمی ها و پاندمی ها در تاریخ داشتیم، اما این ویروس دنیا را از پا در آورده است و آثار آن سالهای سال خواهد ماند و تحولاتی را در دنیا به وجود می آورد که سابقه ندارد.

تمام آن هم به دلیل ویژگی های ویروس، نحوه انتقالش و میزان مرگ و میر آن و شکل مبارزه که کمی زحمت زا برای مردم است و ناچار باید رعایت شود.

در جمع بندی سخنانش نکاتی مهم را یادآور می شود: طب بدون اخلاق بی معنی است، بنابراین در طب رعایت اخلاق الزامی است، حتی اگرهیچ جای دیگر رعایت نشود؛ چون با جان و نوامیس مردم سروکار دارد.

مروت داشتن با مریض در هر شرایطی هم از اوجب واجبات است.

دوم اینکه می شود خیلی از جاهای دنیا رفت و علم آموخت و طبق توصیه شرعی، ما هم موظف هستیم حتی به چین برویم و علم را یاد بگیریم، ولی یادمان نرود که هیچ جا برای زندگی مملکت خود ما نمی شود.

ما در این کوچه باغ ها بزرگ شدیم و در این مملکت نفس کشیدیم.

آرزوی من این است که در این مملکت هم به زیر خاک بروم و تمام عمر من صرف خدمت به هموطنان شود.

هیچ چیزی شیرین تر و بازدهی بیشتری از کمک به هم میهنان ندارد، لذت دارد و امیدواریم خدا این توفیق را نصیب همه کند.

کد خبر 5034880

منبع: مهر

کلیدواژه: چهل سالگی دفاع مقدس ایرج فاضل دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ویروس کرونا وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی واکسن آنفلوانزا سیما سادات لاری پروتکل های بهداشتی آمار کرونا علیرضا زالی آلزایمر سازمان غذا و دارو دیابت سازمان نظام پزشکی بیمارستان تغذیه طب سنتی بیمارستان ها خط آتش

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۴۴۷۵۷۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

انجام جراحی لوزه با تعرفه دولتی در بیمارستان کامکار عرب نیای قم

 روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی قم اعلام کرد، مرکز آموزشی درمانی کامکار عرب نیا با حضور جراح و متخصص گوش حلق و بینی خدمات جراحی لوزه برای اطفال و بزرگسالان را به بیماران ارائه می کند.

 با هدف کاهش هزینه های بیماران و درراستای سیاست های حمایتی دولت خدمات جراحی لوزه با پذیرش همه بیمه های درمانی و با تعرفه دولتی انجام می‌گیرد.

بر اساس سیاست های ابلاغی وزارت بهداشت جراحی اطفال زیر ۷ سال رایگان است.

 شهروندان جهت اخذ نوبت می توانند در تمام ساعات شبانه روز از طریق شماره ۳۷۱۴۰ و سامانه nobat.muq.ac.ir اقدام نمایند.

باشگاه خبرنگاران جوان قم قم

دیگر خبرها

  • پزشکی به شرط کسب درآمد!
  • راه اندازی ۲ دستگاه تصویربرداری پیشرفته در بیمارستان‌های امام رضا (ع)
  • تجهیز اتاق عمل بیمارستان زرقان به میکروسکوپ چشم پزشکی
  • عمل جراحی آنوریسم مغزی در نیشابور با موفقیت انجام شد
  • انجام موفقیت آمیز عمل جراحی آنوریسم مغزی در نیشابور
  • انجام جراحی لوزه با تعرفه دولتی در بیمارستان کامکار عرب نیای قم
  • شرایط وخیم بیماران بیمارستان کمال عدوان غزه
  • چاقوی هوش مصنوعی چگونه نظام سلامت را جراحی می‎‌کند
  • ۷ جراحی موفق و رایگان مغز در اصفهان
  • کاشت الکترود در مغز یک زن برای درمان سندروم لی + فیلم