Web Analytics Made Easy - Statcounter

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در چهلمین روز از درگذشت آیت‌الله تسخیری گفت: بی‌تردید ارتحال این عالم ربانی برای جهان اسلام ضایعه بزرگی است و ما یک زبان گویا را از دست دادیم‌ که ممکن است به راحتی قابل جبران نباشد، امید است نوع نگاه ایشان را در جامعه نخبگانی و فرهیخته اسلام تدوام ببخشند.

صالحی:
 
آماده ارسال//با ارتحال آیت‌الله تسخیری زبان گویا جهان اسلام را از دست دادیم
 
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در چهلمین روز از درگذشت آیت‌الله تسخیری گفت: بی‌تردید ارتحال این عالم ربانی برای جهان اسلام ضایعه بزرگی است و ما یک زبان گویا را از دست دادیم‌ که ممکن است به راحتی قابل جبران نباشد، امید است نوع نگاه ایشان را در جامعه نخبگانی و فرهیخته اسلام تدوام ببخشند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


 
به گزارش ایسنا، سید عباس صالحی امروز در ارتباط زنده تصویری به مناسبت چهلمین روز از درگذشت آیت‌الله تسخیری مشاور عالی رهبر ایران در امور جهان اسلام گفت: آیت‌الله تشخیری مرد جهاد و مقاومت بود و در دهه‌های مختلف حیات خود در ایران و عراق این جهاد را ادامه داد.

وی با اشاره به ویژگی‌های شخصیتی آیت‌الله تسخیری تصریح کرد: این عالم بزرگ مرد گفت‌وگو بود، از این نظر شخصیت‌های کمی داریم یا در دهه‌های اخیر می‌توان گفت چنین شخصیتی را نداشته‌ایم، آنچه ایشان را از دیگران متمایز می‌کند این است که آیت‌الله تسخیری اولا با تمام وجود معتقد به گفت‌وگو بود و در این مسیر خستگی‌ناپذیر نشان داد، در پنج دهه اخیر در داخل و خارج کشور فعالیت ایشان در حوزه گفت‌وگو بیانگر همین امر است.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تاکید کرد: باوجود شرایط جسمی سختی که در این اواخر برای ایشان به وجود امده بود در فضاهای ارتباطاتی جهان اسلام حضور داشت. محتوای غنی ایشان در فضای گفت‌وگوها، تلسط بر دانش‌های اسلامی و فضای اجتماعی و سیاسی جهان اسلام و علاوه بر این اعتقاد به گفت‌گو و محتوای دانشی وی نیز ارجمند و قابل توجه بود، در محافلی که حضور پیدا می‌کرد مخاطبین متوجه می‌شدند که با چه شخصیت فرهیخته و دانشمندی مواجه هستند.

صالحی یادآور شد: ادب فاخر و زبان ایشان در گفت‌وگو بسیار شاخص بود، ایشان شاعری خوب و ادبیات فاخری داشت که گاهی باعث اعجاب ادیبان بود، این زبان فاخر به کمک مفاهیم بلند می‌آمد، ویژگی دیگر ایشان روحیه خاص تعاملی و ارتباطی ایشان بود، ادب، تواضع، تعامل و .... در حوزه گفت‌وگو بسیار مهم است  و این ویژگی‌ها در آیت‌الله تسخیری دیده می‌شد.

وی افزود: ایشان در مسیر گفت‌وگو با جدیت حضور داشت و زبان ویژه، روحیه خاص، تعامل و ارتباطات قوی شخصیت ایشان را به یک شخصیت متمایز در حوزه گفت‌وگو در جهان اسلام و ایران تبدیل کرد.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به تعبیر رهبر معظم انقلاب از آیت‌الله تسخیری که فرمودند «آیت‌الله تسخیری زبان گویای اسلام و تشییع بود» خاطرنشان کرد: این جمله رهبر معظم انقلاب بسیار قابل تامل است، کسانی که کلام ایشان را در محافل خصوصی دیدند این موضوع را به خوبی درک ‌کردند.

صالحی بیان کرد: آیت‌الله تسخیری یک شخصیت قرآنی بود، درست است که حوزویان ارتباط قرآنی دارند اما اینکه قرآن در متن زندگی افراد قرار بگیرد مهم است، ایشان از شخصیت‌های قرآنی قابل توجه جهان اسلام است، اثر تفسیری ایشان در مورد قرآن با ادبیات به تعبیر امروزی‌ها فست فودی ارتباط خوبی دارد، اینکه بتوانیم کوتاه و مختصر ارتباط وحیانی را با مخاطب ایجاد کنیم بسیار مهم است، مخاطب این کتاب‌ها باید جوانان باشند و بتوانند از این آثار استفاده کنند و این کتاب این ویژگی‌ها را دارد.
 
وی گفت: مرحوم تسخیری در ادامه نگاه شهید صدر حرکت کرد، در کتاب تفسیر ایشان همانند یک تابلوی نقاشی نقطه‌های مختلف کتاب در یک مجموعه کامل متصل مفاهیم معنایی را به یکدیگر متصل و به مخاطب منتقل می‌کند، این نگاه شبکه‌ای در ایشان مشهود است.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی نگاه منظومه‌گرا به دین و اینکه دین وحدت را در کجا و چگونه می‌بیند از دیگر ویژگی‌های آیت‌الله تسخیری دانست.

صالحی اضافه کرد: یافتن تقریب، توسعه و همکاری در مشترکات تقریبی و همچنین طرح جلوگیری از بیان اختلافات از ارکان گفت‌وگویی ایشان بود.

وی گفت: بی‌تردید ارتحال آیت‌الله تسخیری برای جهان اسلام ضایعه بزرگی است و ما یک زبان گویا را از دست دادیم‌ که ممکن است به راحتی قابل جبران نباشد، امید است نوع نگاه ایشان را در جامعه نخبگانی و فرهیخته اسلام تدوام ببخشند.
انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: آيت الله تسخيري سيدعباس صالحي وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی آیت الله تسخیری دست دادیم جهان اسلام زبان گویا ویژگی ها گفت وگو

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۴۶۹۵۹۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چرا کشوری مثل مصر سریال "حشاشین" را ساخت؟


به گزارش تابناک به نقل از تسنیم،‌ نشست نقد و بررسی سریال حشاسین با حضور حجت‌الاسلام مهدی فرمانیان استاد تمام دانشگاه ادیان و مذاهب اسلامی، حجت‌الاسلام سید علی بطحایی مدیر کل پژوهش دانشگاه ادیان و مذاهب، فرقه‌شناس و پژوهشگر جریان‌های اسلامی و مهدی علمی دانشور استادیار ادیان شرق دانشکده ادیان و مذاهب برگزار شد.

بطحایی بحث خود را با موضوع جریان های فکری مصر آغاز کرد و گفت: سریال حشاشین نسل جدید را درگیر کرده است. نسل جدید بر خلاف ممانعت‌ها این سریال را دیدند. نظر کلی بنده از سریال همان ضرب المثل معروف است که گفت «بعضی‌ها کج گفتند، اما رج گفتند.» کج گفتنش با آقای دکتر فرمانیان و دانشور است و رج گفتنش با من. رج گفته یعنی برنامه و هدف دارد و کار او روی حساب است. روی جریان‌های فکری، این سریال را ارائه داده است. این سریال را در قد و قواره سریال تاریخی نبینیم بلکه این فیلم، یک نبرد جریانی است که صحنۀ آیندۀ جهان اسلام را تشکیل می‌دهد. نبرد جریان های فکری در این اتفاق رخ می‌دهد. به چه معنا؟ جریان شناسی جهان اسلام حوزه مغفولی است. آینده پژوهیِ آن، مغفول تر است و از همه مغفول تر، نبرد بین جریان‌هاست که صحنه آینده جهان اسلام را شکل می‌دهد. در مصر و تونس و مغرب و ترکیه همین گونه است. تلاقی جریان ها صحنه آینده جهان اسلام را می سنجد.

 

وی افزود: اسلام سنتی خیلی در تلاقی با جریانات وارد نمی‌شود و حاشیه امنی برای خود دارد. روشنفکری هم بدنه‌ی مردمی ندارد و حضور اجتماعی هم نمی‌تواند داشته باشد؛ منتها سه جریانِ اسلام سلفی با قرائت جامعی که دارد و نیز اسلام سیاسی و اسلام سکولار صحنه‌ی آینده جهان اسلام را می‌سازند که باید در حوزه آینده‌پژوهی به آن توجه کنیم تا به مشکلی برنخوریم.  

سریال حشاشین به نزاریان شام ارتباط دارد

بطحایی گفت: باید به نکته ای توجه شود؛ اگر توجه نکنیم، بقیه تحلیل‌ها فایده نخواهد داشت. چون بعضی می گفتند این سریال آمده تا ولایت فقیه یا مهدویت را بزند، اما سرحلقه این سریال این است که چرا مصر این دغدغه را داشت؟ چون  نزاریان ارتباطی به مصر ندارد. نزار پس از اینکه از خلیفه نهم عزل می شود، مدت کوتاهی به اسکندریه مصر می‌رود و مدتی در آنجا می‌ماند. برای اینکه نشان دهد من حکومت دارم، سکه‌ای ضرب می‌کند که ظاهراً در موزه آقاخان تورنتو نگهداری می‌شود. مدت کوتاهی حکومت می‌کند و بعد لشکری می‌آید و او را می‌کشند. بنابراین این سریال به مصر مربوط نیست به لوئانته یا نزاریان شام ارتباط دارد و عمدۀ آن به ایران مرتبط است. مصر به خاطر مصرف داخلی و مخالفت با اسلام سیاسی و آمادگی جهان اسلام به این سریال پرداخت. بعید هم نیست در آینده به دیگر جریان‌ها و فرقه‌ها بپردازند و ما با اسلام سیاسی‌هراسی مواجه شویم. پنج قسمت اولش است که به اسلام سیاسی بر خورده است.

مصر لیدر جریان فکری جهان اسلام است

وی با طرح این سؤال که  در مصر چه اتفاقاتی افتاد، گفت: باید موج‌‌های تاریخی مصر را یک مرور کنیم و بعد ببینیم اسلام سنتی و سایر جریان‌های فکری چه واکنشی نسبت به این موج‌ها داشتند. از 226 سال قبل در 1213 قمری یا 1798 میلادی که ناپلئون حمله می‌کند و می‌گویند توپ‌های ناپلئون مسلمانان را بیدار کرد، تقریباً 6 موج مصر را فرا گرفت. مصر با بقیه کشورهای عربی تفاوت دارد. کشورهای عربی پول دارند، اما مصر پول ندارد. 

بحطایی ادامه داد: کتابی با نام «مصر از زاویه‌ای دیگر» از خانم جمیله کدیور منتشر شده است. سفرنامه 300 صفحه‌ای جریانات فکری را در آن بازه زمانی خوب ریشه‌کاوی کرده است. مصر مهم است. شناخت مصر مهم است. این سرزمین، لیدر جریان فکری جهان اسلام است. از 226 سال قبل تا الان جریان اول که تاکنون ادامه دارد، محمدعلی پاشا و طهطاوی بود. کتابی با عنوان «تخلیص‌ الابریز فی‌ تلخیص‌ با‌ریز» نوشته شد. یعنی پاکسازیِ آب را بیاور تا چهره مشعشع پاریس را نشان دهیم. در این کتاب اولین واکنش‌هایی که اسلام نسبت به مدرنیته و حمله ناپلئون دارد و علت عقب ماندگی اسلام را خوب تحلیل کرده است. اینها نسل اول هستند که با سخت‌افزارهای غرب مواجه می شوند که چرا غرب از جهت‌های مختلف جلوتر از ما است. این جریان شکست می خورد.

این پژوهشگر فرقه‌ها گفت: نسل دوم امثال سید جمال است که بیداری اسلامی را مشخص می‌کند و عبدُه که اسلام انقلابی و بیداری را مطرح می‌کنند. نسل سوم، با جنگ جهانی اول مواجه می شود که سعد زغلول است. در این دوران بریتانیا جدا می‌شود.  

روح فرهنگیِ حاکم بر مصر را تفکرات سکولار شکل می‌دهد

وی با اشاره به اینکه از کنار نسل چهارم و پنجم سه جریان شکل می‌گیرد،‌افزود: یکی پان عربیسم است به سردمداری جمال عبدالناصر. او ناسیولانیست دیکته‌ای و دیکتاتوری است. دوم، حسن البناء است که در همین دوران، شکل‌گیری اسرائیل را شاهدیم. پان‌عربیسم در مصر خودش را خوب نشان می‌دهد. در کنارش طه حسین است که نباید آن را متعلق به گذشته بدانیم. دقیق‌ترین بسته‌ای که درباره سکولاریزم و لیبرالیسم در مصر ارائه می‌شود، متعلق به اوست. در کتاب‌های «فی الأدب الجاهلی»، «فی التاریخ الجاهلی» و «مستقبل الثقافة فی مصر» اندیشه خود را می‌گوید. تکلیف خودش را مدرنیته مشخص می کند. به جهان اسلام نسخه می‌دهد که چه قسمت‌هایی از فرهنگ غرب را بگیریم. وزیر امروزین مصر می‌گوید روح فرهنگیِ حاکم بر مصر، طه حسین است.

بطحایی گفت: الان در مصر دوئلی بین اسلام سیاسی و اسلام سکولار است. تقریباً اسلام سنتی جمع شده است. تنها یکی از مشاوران احمد الطیب گفته بود سریال حشاشین به فرقه‌گرایی منتج می‌شود. اسلام سنتی در مصر اسلام کاملاً کنترل شده است. در هر صورت الأزهر واکنش مطلوبی ندارد. اما میدان‌دار در تمام این صحنه‌ها،‌ خالد منتصر و عکاشه است. اینها افراد تأثیرگذاری هستند. پزشک خالد در خیلی از حوزه‌ها وارد شده و سکولاریزم است. او دو سفر به آلمان و هلند می‌رود. می‌گوید واکنش‌ها را نسبت به حشاشین می‌دانم. با مسلمانان هلند که صحبت کردم، از لحاظ لهجه انتقاد کردند،‌ اما از نظر جریانی می‌گویند، به نظر ما بهترین فیلمی است که توانسته اسلام سیاسی و تکفیری‌ها را منکوب کند.

وی با تصریح بر اینکه خوراک این فیلم کاملاً جریان‌شناسانه است و تاریخی نبینیم، در بیان راهکار گفت: اما چکار کنیم؟ به ذهنم می‌آید اسلام سنتی و مراجع تقلید باید سکوت کنند، همچنان که خود اسماعیلی‌ها سکوت کردند. صحبت درباره نزاریان باید متولی داشته باشد. ایران جزو تاریخش است، اما درباره حشاشین که مقداری مسئله دارد، نمی‌تواند صحبت کند. باید امثال آقاخان صحبت کنند. ما انتظار داریم وارد صحنه شود. البته آقای داریوش محمدپور از مؤسسه اسماعیلیه واکنشی داشت.

دیگر خبرها

  • فال حافظ امروز : یک غزل ناب و یک تفسیر گویا (16 اردیبهشت)
  • بزرگداشت آیت الله ضیاءالدین نجفی(ره) در قم برگزار شد
  • امام صادق (ع) حافظ آثار رسول الله برای جهان اسلام بوده است
  • دلایل مظلومیت امام صادق(ع) از زبان آیت‌الله علم‌الهدی
  • ببینید | ادبیات فارسی بر قله جهان
  • فال حافظ امروز : یک غزل ناب و یک تفسیر گویا (15 اردیبهشت)
  • ادبیات فارسی بر قله جهان + فیلم
  • سفر امیرعبداللهیان به گامبیا
  • چرا کشوری مثل مصر سریال «حشاشین» را ساخت؟
  • چرا کشوری مثل مصر سریال "حشاشین" را ساخت؟