Web Analytics Made Easy - Statcounter

فناوری لیدار توانایی خودروهای خودران برای حرکت هوشمندان در مسیرهای مختلف را افزایش می‌دهد.

به گزارش خبرنگار حوزه علم، فناوری و دانش‌بنیان گروه فناوری خبرگزاری آنا، شاید اسم فناوری لیدار (LiDAR) را تاکنون شنیده باشید ولی اطلاعات زیادی در مورد آن ندارید و نمی‌دانید این فناوری چگونه کار می‌کند. در ادامه این گزارش تلاش شده است تا خوانندگان با این فناوری بیشتر آشنا شوند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

لیدار را بیشتر بشناسید

لیدار (LiDAR) فناوری برای سنجش از راه دور است که با تاباندن لیزر به هدف و تجزیه‌وتحلیل نور بازتاب‌شده، فاصله را اندازه می‌گیرد. برخی از کارشناسان فناوری لیدار را به دلیل تلفیق دو فناوری رادار و لیزر «رادار لیزری» می‌نامند. این فناوری بر اساس پرتو لیزری بنا و برای نقشه‌برداری از مناطق بزرگ طراحی شده است. لیدار وابستگی زیادی به زمان دارد و با توجه فاصله زمانی که پرتو لیزر تا رسیدن به شی‌ء موردنظر کاربر طی می‌کند مسافت بین دستگاه و آن جسم را اندازه ‌می‌گیرد. البته نوری که از اجسام مختلف بازتاب می‌شود نیز به‌وسیله حسگرهای دستگاه لیدار تشخیص داده می‌شود.

ازنظر محاسبات ریاضی عملکرد لیدار ساده به نظر می‌رسد ولی مهندسان برای طراحی آن باید مسائل متعددی را در نظر بگیرند. درواقع باوجود عدم نیاز به فرمول‌های سخت ریاضی به‌کارگیری فناوری لیزر و رادار در یک دستگاه ساده نیست.

تفاوت فناوری لیدار با رادار

فناوری رادار هر نوعی جسم متحرک و ثابتی در محدوده مشخصی را نشان می‌دهد ولی دقت آن به‌اندازه دستگاه‌های مجهز به لیزر نیست. ازآنجایی‌که فناوری لیدار در خودروهای خودران نسل آینده استفاده می‌شود و ایمنی در رانندگی از اهمیت بالایی برخوردار است شرکت‌های مختلف خودروسازی از LiDAR در محصولات خود استفاده می‌کنند. این فناوری با دقت بالایی موانع و اجسام پیرامون خودرو را تشخیص می‌دهد و شرایطی را فراهم می‌سازد که اتومبیل‌های هوشمند بدون دخالت راننده در خیابان‌ها شهری و جاده‌های بین‌شهری حرکت کنند.

فناوری دیگری که از ویژگی‌های عملکردی آن در لیدار استفاده‌شده است سونار نام دارد. سونار بانام‌های ناوبری صوتی فاصله‌یاب صوتی شناخته می‌شود و از دستگاه‌های مجهز به این فناوری در زیردریایی‌ها استفاده می‌شود. اگرچه این فناوری دقت بالایی در دریافت و ارسال صوت دارد ولی در تشخیص تصویر بسیار ضعیف است. استفاده از این فناوری در حسگرهای لیدار امکان تشخیص صدای جسم در حال حرکت و حتی ثابت را برای خودرو فراهم می‌سازد تا اگر رادار توانست به هر دلیلی محل مانع مقابل وسیله نقلیه را تعیین کند سونار مکمل آن شده و به راننده کمک کند.

شبیه‌سازی با استفاده از فناوری لیدار

مهندسان طراح سیستم‌های هوشمند برای وسایل نقلیه با بهره‌گیری از ظرفیت‌های سیستم لیدار محیط اطراف خودرو را شبیه‌سازی کرده و محل و ابعاد هر جسم را مشخص می‌سازند. در این صورت  اگر در لحظه‌ای خاص گربه‌ای از عرض خیابان در حال عبور کردن باشد  سرعت خودرو  تنظیم می‌شود تا فرصت رد شدن را به آن حیوان بدهد.

تاریخچه استفاده از فناوری لیدار

اولین بار بین دو دهه 60 و 70 میلادی از فناوری لیدار استفاده کند. متخصصان در آن زمان برای تهیه نقشه دیجیتالی کره زمین از این فناوری استفاده کردند. تا پیش از طراحی نقشه دیجیتال زمین‌شناسان مجبور بودند برای به‌دست آوردن اطلاعات از وضعیت زمین‌شناختی هر منطقه نقشه‌های توپوگرافی دستی را بررسی کنند. دستگاه‌های لیدار اولیه بسیار بزرگ و سنگین بودند ولی نسل جدید این دستگاه‌ها سبک و قابل‌حمل است.

امروزه دستگاه مجهز به فناوری لیدار روی داشبورد خودروهای خودران نصب شده و تعداد زیادی حسگر نیز در قسمت‌های مختلف بدن خودرو کار گذاشته می‌شود. جدیدترین ویژگی که به دستگاه‌های لیدار اضافه‌شده است فناوری هوش مصنوعی است؛ یعنی اکنون دستگاه‌های مجهز به لیدار به‌طور کامل به هوش مصنوعی مجهز شده‌اند. حسگرهای کنونی لیدار  اجسام مختلف در فاصله 100 متری را تشخیص می‌دهند و حتی چند شرکت سازنده خودروهای هوشمند وعده داده‌اند برد تشخیص این حسگرها را تا 200 متر افزایش دهند.

قسمت‌های مختلف حسگر لیدار

حسگرهای لیدار از سه قسمت مختلف بانام‌های فرستنده، دریافت‌کننده و تشخیص‌دهنده تشکیل‌شده است. کارشناسان حسگرها را مهم‌ترین قسمت لیدار می‌دانند و درواقع همین حسگرها به دستگاه‌های LiDAR کمک می‌کند تا اجسام مختلف در مسیر حرکت وسیله نقلیه را تشخیص بدهند. از طرفی این حسگرها با سیستم موقعیت‌یاب جهانی (GPS) ارتباط داشته و در هرلحظه موقعیت جغرافیایی خودرو را به‌طور دقیق مشخص می‌کنند. قسمت دیگر حسگر لیدار مرکز تعیین واحد اندازه‌گیری است. این مرکز عددهای به‌دست‌آمده از اندازه‌گیری فاصله خودرو تا شی‌ء موردنظر را بر اساس یکاهای استاندار بین‌المللی ارائه می‌دهد.

بهترین کاربردهای فناوری لیدار

فناوری لیدار قابلیت استفاده شدن در انواع وسایل نقلیه از هواپیماهای جنگنده پرسرعت گرفته تا اتومبیل‌های کوچک را دارد. هرچند کاربرد اصلی فناوری لیدار برای نقشه‌برداری از نقاط مختلف کره زمین است نباید نقش آن را در توسعه صنعت خودروهای هوشمند نادیده گرفت و می‌توان گفت رشد این صنعت در آینده نیز تا حد زیادی در ارتباط با ارتقا کیفی فناوری لیدار است.

به‌طورکلی نمی‌تواند فناوری لیدار را تنها به صنعت و حوزه خاصی از علوم مهندسی و تجربی محدود کرد زیرا ظرفیت‌های متعدد این فناوری نقطه اشتراکی بین مهندسان رشته‌های مختلف فنی مانند عمران، راه‌آهن و نقشه‌برداری به وجود آورده است.

انتهای پیام/4144/

 

 

منبع: آنا

کلیدواژه: لیدار خودروی هوشمند خودروی خودران فناوری پیشرفته فناوری لیدار

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ana.press دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۴۸۴۰۰۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

لزوم قاعده مند نمودن توقیف و تعیین تکلیف خودروها برای جلوگیری از رسوب در پارکینکها و تضییع حقوق افراد

به گزارش خبرگزاری صداوسیمای استان آذربایجان غربی،ظهر روز چهارشنبه ۱۹ اردیبهشت ماه جلسه پیگیری تعیین تکلیف خودروهای رسوبی توقیفی در پارینگ های استان با حضور دکتر عتباتی رئیس کل دادگستری آذربایجان غربی، مجیدی دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان، فرماندهی انتظامی، مجموعه نظارتی و نهادهای مرتبط و حضور ویدیو کنفرانسی روسای دادگستری و دادستان های حوزه های قضایی در سالن امامت دادگستری برگزار شد.
دکتر ناصر عتباتی عتباتی رئیس کل دادگستری استان در این جلسه بیان داشت: بحث پیگیری تعیین تکلیف خودروهای رسوبی وسائط نقلیه توقیفی به عنوان یک بخش از برنامه روزمره دستگاه قضایی و مجموعه های دخیل استان است، ولی علیرغم برگزاری جلسات و مصوبات، در مقام اجرا رضایت بخش نیست و کماکان  وسائط نقلیه کثیری  است که تعیین تکلیف نشده اند.
عتباتی ادامه داد: یکی از علت هایی که باعث انباشت خودرو در پارکینگ ها می شود توقیف  خودروها در قالب طرح های مختلف است که پیوست قضایی ندارند و بدون دستور دادستانی صورت می گیرد، بنابراین مجدداً با اعلام دستورات ریاست معظم قوه قضائیه و دادستانی کل کشور تاکید می گردد، تمامی توقیف ها باید پیوست قضایی داشته باشند و از توقیف های فله ای که نه تنها موجب انباشت خودروها در پارکینگ ها می شود، بلکه  نارضایتی مردم را به دنبال دارد پرهیز گردد.
رئیس شورای قضایی استان تاکید کرد: خودروهایی که در پارکینگ ها است، هم بیت المال و هم حق الناس هستند و همه در برابر آن مسئولیت اخروی و قانونی داریم و اگر امکان ترخیص و تحویل وجود دارد چرا باید در پارکینگ ها بماند لذا دستگاه قضایی وظیفه خود می داند به عنوان حق الناس و حقوق بیت المال این امر را مطالبه کند و اگر هر آینه از طرف هر شخصی ترک فعلی و عدم اجرای دستورات قضایی را شاهد باشیم مورد پیگرد و برخورد  قضایی قرار خواهد گرفت.
رئیس کل دادگستری استان به دادستان های حوزه های قضایی دستور داد: دادستان ها باید بر توقیف و انتقال قاعده مند وسائط نقلیه به پارکینگ ها نظارت کنند و کار ضربتی، فوق العاده و ویژه در تعیین تکلیف اموال مردم و بیت المال انجام دهند و خروجی این جلسه اقدامات فوق‌العاده و اورژانسی در تعیین تکلیف وسائط نقلیه رسوبی توقیفی در پارینگ های استان باشد.
عتباتی در پایان با اشاره به دستور قضایی به محاکم و مجموعه های انتظامی در تسریع تعیین تکلیف خودروهای رسوبی در پارکینگ ها از شهروندانی که خودرو آنها در پارکینگ ها توقیف می باشد خواست که اگر این توقیف در فرایند قضایی صورت گرفته باشد به مرجع قضایی صادر کننده حکم توقیف مراجعه و نسبت به تعیین تکلیف وسیله خود اقدام کنند که البته تعداد این خودروها به دلیل اینکه سیستمی است و به صورت مرتب رصد می شوند کم است و درمورد بخش قابل توجهی از وسائط نقلیه که از طریق مجموعه فراجا در سطح شهرستان ها و در راستای طرح ها، برنامه ها و برخوردها توقیف شده اند و یا بر اثر تصادفات به پارکینگ ها منتقل شده اند به مراجع انتظامی مراجعه و با ارائه مدارک مالکیت و یا تصرف قانونی حتماً پیگیر تعیین تکلیف خودروهای خود باشند.
مجیدی دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان نیز در این جلسه گفت: بر اساس آخرین آمار بیش از ۱۰ هزار خودرو در پارکینگ های استان توقیف هستند که باید تعیین تکلیف شوند.
مجیدی ادامه داد: باید در روند توقیف، انتقال و ترخیص وسائط نقلیه برابر بخشنامه ریاست محترم قوه قضاییه اقدام شود.
دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان همچنین پیشنهاد تشکیل کارگروهی مشترک برای نظارت بر اینکه توقیف وسائط نقلیه موتوری مبتنی بر موارد قانونی باشد را داد و در ادامه سایر اعضای جلسه نیز پیشنهادات خود را در خصوص تسریع تعیین تکلیف وسائط نقلیه رسوبی توقیفی ارائه و جلسه با تصویب مصوباتی به کار خود خاتمه داد.

دیگر خبرها

  • لزوم قاعده مند نمودن توقیف و تعیین تکلیف خودروها برای جلوگیری از رسوب در پارکینکها و تضییع حقوق افراد
  • بیش از ۱۰ هزار خودرو در پارکینگ‌های آذربایجان‌غربی توقیف هستند
  • توقیف ۱۰ هزارخودرو در پارکینگ/خودروهای توقیفی تعیین تکلیف شود
  • گرانی بنزین عامل خرید خودروهای برقی می شود؟
  • ثبت چهار میلیون و ۲۸۲ هزار تردد بین استانی در فروردین سال جاری
  • تعیین نام شرکت‌ها هوشمند می‌شود/ حذف فیزیکی دفاتر قانونی از ۳۱ اردیبهشت
  • گرانی بنزین عامل خرید خودرو‌های برقی می‌شود؟
  • ۷۵ میلیون تردد بین استانی در فروردین ثبت شد؛ رشد ۱۳ درصدی ترددها
  • کشف بیش از ۹۰ هزار لیتر سوخت قاچاق در گمرگ پرویزخان
  • گلایه شهروندان تهرانی از وضعیت نامناسب برخی از بی آر تی‌ها + فیلم