Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری میزان-مطرح کردن «طرح صلح هرمز» در شرایطی بود که پهپاد گران‌قیمت و کاملاً مجهز «گلوبال هاوک» موسوم به عقاب جهانی پیرو تجاوز به حریم هوایی کشورمان در ۳۰ خرداد ماه از سوی فرزندان قهرمان این مرز بوم پَرپَر شد خبرگزاری میزان - رؤیا راعی - همین سال گذشته بود که رئیس جمهور کشورمان در سخنرانی هفتاد و چهارمین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل، پیشنهاد ایجاد یک ائتلاف امنیتی منطقه‌ای در خلیج فارس موسوم به «ابتکارعمل صلح هرمز» را به منظور صلح، ثبات و امنیت در منطقه مطرح کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


این ابتکار عمل ذیل بند ۸ قطعنامه ۵۹۸ سازمان ملل، که بر امنیت منطقه با مشارکت عراق، ایران و شش کشور حاشیه خلیج فارس، زیر نظر سازمان ملل تأکید  دارد، طرح شده است.
مطرح کردن این طرح در شرایطی بود که پهپاد گران‌قیمت و کاملاً مجهز  «گلوبال هاوک» موسوم به عقاب جهانی پیرو تجاوز به حریم هوایی کشورمان در ۳۰ خرداد ماه از سوی فرزندان قهرمان این مرز بوم پَرپَر شد.   بیشتر بخوانید: شکست‌های پهپادی آمریکا مقابل ایران؛ از «آر کیو ۱۷۰» و «ام کیو ۹» تا «گلوبال هاوک»   سعید خطیب‌زاده سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان هفته پیش در یک نشست خبری هفتگی، طیب‌زاده تاکید کرد ایران از همان ابتدا به ویژه در چند سال اخیر مکرراً راهکار‌هایی را برای ساز و کار منطقه‌ای مطرح کرده است و مهم‌ترین آن طرح صلح هرمز است.   این طرح اگرچه در ابتدای مطرح شدن آن در صحن مجمع عمومی سازمان ملل با استقبال‌هایی از سوی سران سازمان ملل و همچنین کشور‌های منطقه مواجه شد، اما تا کنون هیچ یک از کشور‌های منطقه درصدد اجرایی کردن آن برنیامده‌اند.
 ناکامی اجرای «طرح صلح هرمز» می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد. نصرت‌الله تاجیک سفیر پیشین ایران در اردن در خصوص موانع تحقق پیشنهاد صلح هرمز به میزان گفت: «به عقیده من دو نوع دلیل برای اجرایی نشدن این طرح وجود دارد. یک نوع مانع ساختاری و یک نوع مانع عارضی و جوهری است.»   وی افزود: «این موضوع در قسمت ساختاری به ترتیبات سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و امنیتی منطقه باز می‌گردد، ما در منطقه توسعه نیافته‌ای قرار داریم که از طرفی پهنه ژئوپلیتیکی ایران، متوازن با پهنه ژئوپلیتیکی سایر کشور‌های حاشیه جنوبی خلیج فارس نیست، از طرف دیگر آنکه قدرت سیاسی ایران و سابقه تاریخی، فرهنگی و تمدنی ما قدرت ژئوپلیتیکی کشور را به وجود می‌آورد.»
در واقع کشور‌های جنوبی خلیج فارس، خصوصیات ژئوپلیتیکی و قدرت سیاسی ایران را به ضرر خودشان می‌دانند و این طرح ارائه شده از سوی ایران را در راستای اهداف هژمونیک ایران بر منطقه تلقی می‌کنند. اما در حقیقت مسئله این است که این تصورات کشور‌های منطقه با سوابق تاریخی و اهداف سیاست خارجی ایران مطالقت ندارد.
بخشی از دلایل اجرایی نشدن این طرح به اقدامات، کم‌کاری‌ها و سیاست‌گذاری‌های ایران برمی‌گردد. این دلایل ممکن است به تلقی کشور‌های منطقه و مشمول این طرح در زمینه سلطه‌جویی ایران بر منطقه بیافزاید و به آن شکل و شمایل امنیتی بدهد.
هر کشوری برای خودش اهداف و منافع تعریف شده‌ای دارد که در راستای تحقق آن‌ها تصمیم‌گیری و سیاست‌گذاری می‌کند؛ هرچند که ممکن است این اهداف و منافع به مذاق ما خوش نیاید.
تاجیک در ادامه گفت‌وگو با میزان تصریح می‌کند: این درست است که همه کشور‌های حوزه خلیج فارس در یک منطقه قرار دارند اما کشور‌های جنوبی خلیج فارس، بستر‌های سیاسی، اقتصادی و اجتماعی متفاوتی دارند. اگر بخواهیم طرحی را به آن‌ها ارائه کنیم، باید طرحی در راستای اهداف دیپلماتیک این کشور‌ها نیز باشد. نه این که طرحی واحد و در راستای خواسته‌های سیاست خارجی کشور خودمان باشد. این اهداف می‌تواند اجازه کشور‌ها در دخالت به کشور‌های فرامنطقه‌ای در امور داخلی‌شان باشد.
تاجیک می‌افزاید: «هر کشوری منافع و اهدافی در سیاست خارجی دارد و به دنبال تأمین آن منافع است و اگر آن سیاست‌ها با روش برد-برد حل شود بهتر است تا این که ما بخواهیم یک طرف برنده و یک طرف بازنده باشد.»
سفیر پیشین ایران در اردن با اشاره به اینکه ما پس از برجام تلاش کردیم مشکلاتمان با عرصه بین المللی حل شود، گفت: «پس از حمله آمریکا در سال ۲۰۰۳ به عراق که باعث حذف صدام و حذف معادله عراق از کشور‌های منطقه شد، این‌ها تصور می‌کنند که ایران به قدرت نوینی تبدیل شده و از این جهت است که برخی کشور‌های حاشیه خلیج فارس در راستای حذف سیاست خارجی ایران قدم برداشتند. همه این موضوعات باعث شده است که ما چه در موضوعی مقصر باشیم یا در آن قصور داشته باشیم و چه نداشته باشیم، هر طرحی ارائه کنیم، ترجمه خوبی نشود.»
به بیان تاجیک طرح هرمز متاسفانه مراحل نُضج(رشد و توسعه) خود را خوب طی نکرد. معمولا هر طرحی که بخواهیم به صورت یک گفتمان غالب باشد و از آن نفع ببریم، باید مراحلی را طی کند. این مراحل به این شکل است که اول باید بحث‌های آکادمیک، در مراکز آکادمیک سیاسی کشورها، روی طرح ارائه شده انجام گیرد و پس از فرآوری، بحث سیاسی روی آن آغاز شود؛ که هیچ کدام از این مراحل روی طرح هرمز انجام نشد.
برخی معتقدند که یکی از عمده دلایل بی‌نتیجه ماندن طرح صلح هرمز، تسلط کشور‌های فرامنطقه‌ای بر کشور‌های منطقه است  بنابراین آنها را از این بابت تقبیح می‌کنند. شاید ممکن است ترجیحات کشور‌ها به گونه دیگری باشد؛ حتی اگر ما این سیاست آن‌ها را قبول نداشته باشیم.
نگاه ابزارگرایانه به کشور‌ها در تحلیل علمی یا جایی ندارد یا راه به جایی نمی‌برد سفیر پیشین ایران در اردن در این رابطه نیز به میزان گفت: دیدن هر کشوری به صورت عروسک در دست کشور‌ها دیگر به عقیده من دردی را دوا نمی‌کند. به عقیده من هر کشوری به دنبال اهداف و منافع خودش است؛ چه تحت سلطه کشور‌های قدرتمند باشد و چه مستقل باشد و بخواهد اهداف خود را دنبال کند. این نگاه ابزارگرایانه به کشور‌ها به عقیده من در تحلیل علمی یا جایی ندارد یا راه به جایی نمی‌برد. کشور‌ها به دنبال این هستند که منافع ملی خودشان را، حتی اگر ما آن‌ها را قبول نداشته باشیم، تأمین کنند.   به هر روی دشمنی رژیم آمریکا با کشور ما نه یک روز و دو روزه که بلکه بیش از حدود ۶۷ سال قدمت دارد؛ یعنی از همان زمانی که با کودتای ننگنین ۲۸ مرداد  ۱۳۳۲ مانع از آن شدند که یک ملت طعم واقعی یک استقلال نیمه‌بند در حوزه انرژی را تجربه کنند. بنابراین طبیعی است این فشار بر کشورهایی که احتمالاً بنا دارند با ایران رابطه حسنه‌ای داشته باشند، وجود داشته باشد که از خیر چنین روابطی بگذرند.   بیشتر بخوانید: «ابتکار صلح هرمز»؛ طرحی در تقابل با توطئه‌های آمریکا/ بند ۸ قطعنامه ۵۹۸ اجرا می‌شود؟   انتهای پیام/ برچسب ها: طرح صلح هرمز ایران خلیج فارس

منبع: خبرگزاری میزان

کلیدواژه: طرح صلح هرمز ایران خلیج فارس کشور های منطقه طرح صلح هرمز سیاست خارجی داشته باشیم عقیده من سازمان ملل خلیج فارس منطقه ای کشور ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mizan.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری میزان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۵۰۱۱۴۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رئیسی: همکاری‌های دوجانبه، منطقه ای و بین المللی ایران و سریلانکا برای بی اثر کردن دشمنی ها باید تقویت شود

به گزارش حوزه سیاست و اقتصاد خبرگزاری تقریب، حجت الاسلام والمسلمین سید ابراهیم رئیسی شامگاه چهارشنبه به وقت محلی در ادامه برنامه‌های سفر رسمی یکروزه خود به سریلانکا، در نشست مشترک هیئت‌های عالی‌رتبه دو کشور ضمن ابراز خرسندی از بهره‌برداری رسمی از طرح چند منظور برق‌آبی «اومااویا»، اجرای مشترک این پروژه را یکی از نمادها و جلوه‌های همبستگی و دوستی فیمابین دو ملت توصیف کرد.

رئیس جمهور با بیان اینکه شرکت‌ها و متخصصان ایرانی آمادگی مشارکت در دیگر طرح‌ها و پروژه‌های عمرانی سریلانکا را دارند، از آمادگی جمهوری اسلامی ایران برای صدور خدمات فنی-مهندسی به سریلانکا در راستای کمک به پیشرفت این کشور خبر داد و گفت: پیشنهاد می‌کنم کارگروه مشترکی با حضور وزرای مربوطه برای تسریع‌ در ارتقا روابط اقتصادی تشکیل شود. همچنین تشکیل منظم و مستمر جلسات کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی می‌تواند در ارتقای سطح روابط اقتصادی و تجاری دو طرف بسیار موثر باشد.

 رئیسی با اشاره به پیشرفت‌های جمهوری اسلامی ایران در حوزه فرهنگی، علمی و آموزشی، ضمن اعلام آمادگی کشورمان برای انتقال تجربیات ارزشمند خود به سریلانکا افزود: نیروهای جوان تحصیلکرده و باانگیزه بزرگترین ظرفیت دو کشور برای پیشرفت هستند و ایران از ارتقای سطح همکاری‌ها در حوزه جوانان استقبال می‌کند.

رئیس جمهور با بیان اینکه دو کشور از زیرساخت‌های مناسبی در صنعت گردشگری برخوردارند، همکاری در عرصه صنعت گردشگری و همکاری‌های منطقه‌ای و بین‌المللی را از دیگر زمینه‌های مورد علاقه و دارای ظرفیت برای گسترش همکاری‌های فیمابین برشمرد و اظهار داشت: غربی‌ها پیشرفت ما را نمی‌خواهند و به همین دلیل برای اعمال فشار روی کشورهای مستقل به حربه حقوق بشر متوسل می‌شوند، لذا لازم است همکاری‌های منطقه‌ای و بین‌المللی دو کشور در راستای بی‌اثر کردن این دشمنی‌ها تقویت شود.

دکتر رئیسی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به تداوم نسل‌کشی رژیم صهیونیستی در غزه، با تاکید بر ضرورت اقدام هماهنگ کشورهای اسلامی و مستقل برای توقف جنایات این رژیم، رفع محاصره غزه و آغاز امدادرسانی گسترده به مردم مظلوم و مقتدر غزه گفت: بر اساس تصریح همه نظامات حقوقی اشغالگری و تجاوز به هیچ وجه برای اشغالگر حق مالکیت و مشروعیت خلق نمی‌کند، بلکه متجاوز و اشغالگر باید به فوریت اخراج، محاکمه و مجازات شود.

 «رانیل ویکرمسینگه» نیز در این نشست با بیان اینکه باور داریم فرصت مناسبی برای ارتقای بیش از پیش سطح روابط میان دو کشور ایجاد شده است، تصریح کرد: در مذاکرات مقامات دو کشور راهکارهای تقویت هر چه بیشتر مناسبات و تعاملات به دقت مورد بررسی قرار گرفت و پیشنهاد شد برای تعمیق مناسبات سیاسی فیمابین پارلمان‌های دو کشور نیز فعال‌تر عمل کنند.

رئیس جمهور سریلانکا با قدردانی از مشارکت جمهوری اسلامی ایران در بازسازی این کشور از جمله طراحی و اجرای پروژه برق‌آبی «اومااویا» گفت: امروز سریلانکا با حمایت دوستان به ویژه ایران در حال بازسازی خود و پیشرفت است. در همین راستا تصمیم گرفتیم برای تسهیل و تسریع این روند نشست بعدی کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی فیمابین هر چه سریع‌تر برگزار کنیم و راهکارهای ارتقای سطح مناسبات اقتصادی را نیز مورد بررسی قرار دادیم.

وی با استقبال از پیشنهاد رئیس جمهور کشورمان برای تشکیل کار گروهی متشکل از مسئولان مرتبط برای گسترش روابط اقتصادی فیمابین خاطرنشان کرد: سریلانکا همچنین متقاضی همکاری‌های بیشتر دو ‌کشور در زمینه کشاورزی،گردشگری ، همکاری‌های علمی و آموزشی و ورزش است.

رئیس جمهور سریلانکا با ابراز علاقمندی کشورش برای تقویت همکاری‌های منطقه‌ای و بین‌المللی دو کشور گفت: اتفاقات و تحولات منطقه از محورهای مذاکرات امروز ما بود و حمله به کنسولگری ایران در سوریه را محکوم کردیم، زیرا آن را حمله به همه معاهدات و حقوق بین‌المللی می‌دانیم. همچنین درباره حقوق مردم فلسطین و غزه نیز گفتگوهای مهمی داشتیم؛ دو کشور بر ضرورت توقف کشتار و جنایات رژیم صهیونیستی در غزه توافق دارند و باور دارند که هیچ بهانه‌ای تداوم این جنایات را توجیه نمی‌کند. موضع رسمی سریلانکا در مورد مسئله فلسطین، تشکیل کشور مستقل فلسطینی است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • تاکید پاکستان بر توقف جنگ غزه و حل مساله فلسطین در اجلاس سازمان شانگهای
  • کلید برقرای ثبات توقف جنایات رژیم اسرائیل است
  • آغاز به کار نشست معاونان وزرای خارجه بریکس با محوریت بررسی تحولات منطقه
  • رئیسی: همکاری‌های دوجانبه، منطقه ای و بین المللی ایران و سریلانکا برای بی اثر کردن دشمنی ها باید تقویت شود
  • بیانیه مهم ۲۸ ماده‌ای جمهوری اسلامی ایران و پاکستان
  • بیانیه مشترک ایران و پاکستان در پی سفر رئیسی به اسلام آباد
  • توافق ایران و پاکستان برای گسترش بیشتر همکاری‌های اقتصادی
  • مرز مشترک پاکستان و ایران باید «مرز صلح و دوستی» باشد
  • بیانیه مشترک ایران و پاکستان پس از سفر رئیسی
  • فرهنگ مشترک؛ سرمایه دو ملت