Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-07@13:53:08 GMT

مادران باردار در مواجهه با کرونا چه کنند؟

تاریخ انتشار: ۱۲ مهر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۵۰۱۹۰۵

مادران باردار در مواجهه با کرونا چه کنند؟

ایسنا/اصفهان اطلاعات ما درباره بیماری کووید۱۹ هر روز در حال کامل‌تر شدن است، ولی شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد خطر بیماری شدید ناشی از کرونا در دوران بارداری افزایش پیدا می‌کند و زنان باردار در مقایسه با افراد غیرباردار در همان گروه سنی، ممکن است در موارد ابتلای شدید، دوره بالینی طولانی‌تری را طی کنند؛ با این وجود بیشتر زنان باردار مبتلا بهبود می‌یابند و احتمال مرگ و میر در آن‌ها نسبت به جمعیت عمومی بیشتر گزارش نشده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

نادیا رحیمی، رئیس گروه سلامت مادران و جمعیت معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در گفت و گو با ایسنا، با بیان این مطلب، اظهار کرد: در ماه دسامبر سال ۲۰۱۹ میلادی نوع جدیدی از عفونت های تنفسی شدید در شهر ووهان، مرکز استان هوبای چین گزارش شد که مطالعات انجام شده در بررسی عوامل ایجاد کننده بیماری حاکی از شناسایی یک نوع کرونا ویروس جدید بود.

وی با اشاره به اینکه کرونا ویروس ها خانواده بزرگی از ویروس ها هستند که عامل ایجاد بیماری از سرماخوردگی تا بیماری های شدید تنفسی مانند مرس و سارس می شوند، گفت: هم اکنون تلاش زیادی برای تولید واکسن و درمان قطعی بیماری جدید ناشی از کرونا ویروس یعنی کووید۱۹ در حال انجام است.

طیف علائم کووید۱۹؛ از بی علامتی تا سندروم حاد تنفسی

رئیس گروه سلامت مادران و جمعیت معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با بیان اینکه بیماری کووید۱۹ به صورت طیفی از علائم؛ از بی علامتی تا پنومونی شدید و سندروم حاد تنفسی در افراد ظاهر می شود، خاطرنشان کرد: علائم این بیماری ثابت نیست و در هر زمان ممکن است بیمار وارد مرحله بعدی شود.

وی دوره کمون یا نهفتگی بیماری کووید۱۹ را حدود ۳ تا ۱۴ روز عنوان و تصریح کرد: به طور متوسط علائم بیماری طی ۴ تا ۵ روز بعد از انتقال ویروس به بدن فرد آشکار می شود. در حدود ۸۰ درصد موارد نیز بیماران بی علامت و یا با علائم خفیف تا متوسط هستند.

رحیمی ادامه داد: در حدود ۱۵ درصد موارد، مبتلایان به کووید۱۹ با علائم شدید و نیاز به بستری مراجعه می کنند و متأسفانه در ۵ درصد موارد شرایط بیمار بحرانی می شود و ممکن است نیازمند بستری در آی سی یو و مراقبت های ویژه باشد.

وی از دست دادن حس بویایی و چشایی را از علائمی برشمرد که در بسیاری از مبتلایان گزارش می شود و افزود: از علائم دیگر این بیماری می توان به علائم گوارشی نظیر بی اشتهایی، ضعف، بی حالی، خستگی زودرس، دل درد، تهوع، استفراغ و اسهال اشاره کرد. همچنین سر درد، آبریزش بینی و گلودرد از علائم غیر شایع هستند.

بروز تنگی نفس، زنگ هشداری برای مراجعه فوری به پزشک

رئیس گروه سلامت مادران و جمعیت معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان اضافه کرد: در ۲۰ تا ۳۰ درصد بیماران حدود ۵ تا ۸ روز از زمان شروع علائم بیماری ممکن است تنگی نفس نیز خود را نشان دهد. تنگی نفس ممکن است خیلی سریع تبدیل به سندرم دیسترس حاد تنفسی شود، بنابراین بروز تنگی نفس دلیل مهمی برای بررسی دقیق تر علائم در یک مرکز مجهز درمانی یا بیمارستان است.

وی بیان کرد: باتوجه به آمارهای جهانی در ۸۰ درصد موارد، مبتلایان نیاز به بستری ندارند و با مراقبت های درمانی علامتی و تسکینی در منزل بهبود می یابند، اما باید از علائم خطر اطلاع داشته باشند. همچنین به توصیه های پزشک معالج عمل کرده و با کارکنان مراکز بهداشتی درمانی همکاری کنند.

آیا مادران باردار در برابر بیماری کووید آسیب پذیرترند؟

رحیمی در پاسخ به این سوال که آیا زنان باردار در برابر بیماری کووید۱۹ آسیب پذیرتر هستند؟ گفت: به خاطر داشته باشیم هر روز اطلاعات ما درباره بیماری کووید۱۹ در حال کامل تر شدن است، ولی در حال حاضر شواهدی وجود دارد که نشان می دهد خطر بیماری شدید ناشی از ویروس کرونا در دوران بارداری افزایش پیدا می کند، به طوری که زنان باردار در مقایسه با افراد غیرباردار در همان گروه سنی ممکن است در موارد ابتلا شدید، دوره بالینی طولانی تری را طی کنند، با این وجود بیشتر زنان باردار مبتلا بهبود می یابند و احتمال مرگ و میر در آنها نسبت به جمعیت عمومی بیشتر گزارش نشده است.

وی همچنین با بیان اینکه بیماری کووید۱۹ عوارض بارداری را بیشتر می کند، اظهار کرد: مادران بارداری که به بیماری کووید۱۹ مبتلا می شوند، به ویژه گروهی که دچار پنومونی می شوند در معرض خطر زایمان زودرس یعنی ختم بارداری پیش از ۳۷ هفتگی و سزارین قرار می گیرند.

افزایش دمای بدن و تب دار شدن زنان باردار

رئیس گروه سلامت مادران و جمعیت معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان درباره افزایش دمای بدن و تب دار شدن زنان باردار نیز گفت: افزایش دمای بدن در بارداری، به ویژه در ۳ ماهه اول بارداری می تواند در شکل گیری اجزای جنین اختلال ایجاد کند، به همین دلیل درصورتی که زنان باردار دچار تب شوند توصیه می کنیم به تشخیص و تجویز پزشک از تب بر استفاده کنند و جهت بررسی دقیق تر به واحدهای بهداشتی درمانی و یا پزشک معالج خود مراجعه کرده و از مصرف خودسرانه دارو خودداری کنند.

پیشگیری از ابتلا به کرونا و آنفلوآنزا

وی با یادآوری اینکه به طور کلی انتقال ویروس کرونا مثل آنفلوآنزا از طریق ترشحات تنفسی صورت می گیرد، گفت: قطرات در زمان سرفه، عطسه و صحبت کردن اگر در تماس با مخاط های فرد سالم قرار گیرند می تواند باعث انتقال ویروس و ابتلا فرد شود. قطرات پخش شده در فاصله دورتر از ۲ متر قدرت حرکت ندارند و در هوا باقی نمی مانند، بنابراین استفاده از ماسک و رعایت این فاصله با همه افراد در پیشگیری از ابتلا به کرونا بسیار موثر است. راه دیگر آلودگی، تماس دست با سطوح آلوده و سپس لمس بینی، چشم و دهان است، به همین خاطر بر شست و شوی مداوم و ضدعفونی کردن دست ها تاکید می شود.

رحیمی در رابطه با پیشگیری از ابتلا به کرونا و نیز آنفلوآنزا در دوران بارداری گفت: توصیه هایی که به افراد غیرباردار می شود شامل افراد باردار هم می شود، براین اساس مادران باردار باید از حضور در مراکز شلوغ و پر تردد پرهیز کنند، همچنین بهتر است به جز موارد ضروری از منزل خارج نشوند، البته در خانه ماندن به معنای استراحت مطلق نیست و باید در منزل تحرک کافی داشته باشند چون احتمال لخته شدن خون در زنان باردار بیشتر از سایر افراد است.

توجه به سلامت روان مادران باردار

رئیس گروه سلامت مادران و جمعیت معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بر توجه به سلامت روان مادران باردار تاکید کرد و گفت: باتوجه به شرایط خاص دوران بارداری زنان باردار باید در بحران کرونا مراقب سلامت روحی خود نیز باشند. به همین منظور توصیه می شود اخبار و اطلاعات لازم را از منابع موثق دریافت کرده و با شنیدن پیام های استرس زا بی جهت خود را در معرض اضطراب و نگرانی قرار ندهند.

وی در مورد تزریق واکسن آنفلوآنزا نیز گفت: زنان باردار از افرادی هستند که در اولویت دریافت واکسن آنفلوآنزا قرار دارند، بنابراین مادران بارداری که در فصل پاییز باردار هستند و یا باردار می شوند تا دو هفته بعد از زایمان مشمول دریافت واکسن هستند. بهترین زمان برای تزریق واکسن آنفلوآنزا هم اواخر شهریورماه و اوایل مهرماه است که مادران باردار می توانند با مراجعه نزدیک ترین واحد بهداشتی محل سکونت خود، این واکسن را به طور رایگان دریافت کنند.

آزمایش ها و سونوگرافی های بارداری را به تعویق نیندازید

رحیمی با بیان اینکه تأکید ما بر ضرورت دریافت مراقبت با کفایت بارداری از واحدهای بهداشتی یا مطب های پزشکان و ماماهای بخش خصوصی است، افزود: در شرایط فعلی و با توجه به شیوع کرونا، مادران باردار نباید خدمات مورد نیاز و ضروری همچون انجام آزمایش ها و سونوگرافی های بارداری را به تعویق بیندازند. مراجعه به نزدیک ترین واحد بهداشتی محل سکونت با فراهم سازی امکان دریافت مراقبت های استاندارد بارداری، تردد و رفت و آمد مادر در مکان های شلوغ و خطرناک با احتمال ابتلا به بیماری کووید۱۹ را به حداقل می رساند. از سوی دیگر مادران باردار باید مورد توجه و حمایت خانواده و به خصوص همسر قرار بگیرند تا سلامت نسل آینده جامعه نیز تأمین شود.

وی به زنان باردار توصیه کرد از مراجعات مکرر و معطل شدن و حضور در مناطق شلوغ پرهیز کنند و خاطرنشان کرد: در واحدهای بهداشتی و مطب ها تأکید بر رعایت نظام نوبت دهی است تا از ازدحام مراجعان و افزایش احتمال ابتلا به بیماری کووید۱۹ در این گروه پرخطر و مهم جامعه جلوگیری شود.

پرهیز از خود درمانی و مراجعه به پزشک

رئیس گروه سلامت مادران و جمعیت معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در بخش دیگری از سخنانش در مورد مادران بارداری که دارای علائم بیماری کووید۱۹ بوده و مشکوک به ابتلا به این بیماری هستند، توصیه کرد مادران باردار در صورت بروز علائمی نظیر تب، سرفه، گلودرد، خستگی، سردرد و یا تنگی نفس، ضمن پرهیز از هرگونه خود درمانی، جهت بررسی بیشتر به پزشک یا نزدیک ترین واحد بهداشتی درمانی محل سکونت خود مراجعه کنند تا پس از ارزیابی لازم توسط پزشک و انجام معاینه دقیق، براساس شدت علائم و شرایط مادر از نظر ابتلا یا عدم ابتلا به بیماری های زمینه ای اقدام مناسب برای آنها صورت گیرد.

رحیمی یادآوری کرد: ابتلا به بیماری های زمینه ای همچون دیابت، پرفشاری خون، صرع و بیماری های قلبی مادر را نیازمند بررسی بیشتر می کند و این مادران باید علائم کووید۱۹ را جدی تر بگیرند.

وی از زنان بارداری که در تماس با افراد مبتلای قطعی کووید۱۹ بوده اند و یا دچار علائمی می شوند که مشکوک به ابتلا به کووید۱۹ هستند خواست به مراکز منتخب سلامت ویژه بیماری کووید۱۹ مراجعه کنند تا در این مراکز معاینه توسط پزشک و انجام تست های تشخیصی صورت گیرد و در خصوص درمان و مراقبت های مورد نیاز راهنمایی های لازم انجام شود.

رحیمی ادامه داد: بسته به شدت بیماری و تشخیص پزشک ممکن است مادر باردار به خدمات بستری نیاز داشته باشد که به بیمارستان و مراکز درمانی ارجاع و یا اعزام می شود، اما درصورتی که علائم در حدی نباشد که نیاز به بستری پیدا کند و بتواند درمان را به صورت سرپایی دریافت کند، تست تشخیصی کووید۱۹ برای مادر باردار درخواست می شود و براساس نتیجه تست در مورد نحوه درمان تصمیم گیری می شود.

رئیس گروه سلامت مادران و جمعیت معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با یادآوری اینکه ۸۰ درصد موارد ابتلا به کووید۱۹ به صورت سرپایی درمان می شود و نیاز به خدمات بستری نیست، تصریح کرد: زنان بارداری که نیاز به خدمات بستری ندارند، مراقبت در منزل دریافت می کنند که توجه به رژیم غذایی مناسب، دریافت مایعات کافی، استفاده از مسکن و تب بر با تجویز پزشک و در صورت نیاز درمان آنتی ویرال ازجمله این مراقبت ها است.

مراقبت های زنان باردار مبتلا به کرونا در منزل

وی ادامه داد: در دوران مراقبت در منزل زنان باردار مبتلا به کرونا باید از سایر افراد خانواده جدا شده و در فضای جداگانه با جریان هوای متعادل باشند، از ماسک استفاده کرده و از رفت و آمد غیرضروری پرهیز کنند. همچنین ضدعفونی مداوم سطوح در تماس مثل دستگیره درها و پنجره ها انجام شود، تغذیه مناسب داشته باشند و با افراد پرخطر مثل سالمندان و بیماران زمینه ای در تماس نباشند. لیست بیمارستان های منتخبی که در صورت بدحال شدن زنان باردار می توانند مراجعه کنند در دسترس آنها قرار گیرد و در فواصل منظم وضعیت آنها توسط پرسنل بهداشتی پیگیری و رصد شود که در این خصوص باید با کارکنان واحدهای بهداشتی و درمانی همکاری کنند تا اگر نیازمند به خدمات بیشتری هستند راهنمایی های لازم را دریافت و اقدامات مورد نیاز را در زمان مناسب دریافت کنند.

زنان باردار آموزش ها را جدی بگیرند

رحیمی با تأکید براینکه مادران باردار در چنین مواقعی نیاز به آموزش مناسب دارند و باید آموزش هایی که داده می شود را جدی بگیرند، تصریح کرد: آموزش های زنان باردار شامل آموزش هایی اختصاصی کووید۱۹ و نیز آموزش هایی است که با بارداری ارتباط پیدا می کند، یعنی در عین حال که با علائم خطر تنفسی آشنا می شوند، در ارتباط با ارزیابی سلامت جنین نیز آموزش های لازم به آنها داده شود مثل شمارش روزانه حرکات جنین. در این صورت اگر به خاطر شرایط بارداری نیاز به خدمات بستری داشته باشند در زمان مناسب تشخیص داده می شود و خدمات لازم را دریافت کند.

وی خاطرنشان کرد: مادران بارداری که سوالاتی دارند و یا نیازمند دریافت اطلاعات بیشتر و مشاوره و راهنمایی های لازم درخصوص مراقبت های دوران بارداری هستند می توانند با سامانه تلفنی ۴۰۳۰ تماس بگیرند و کد ۹ در این سامانه ویژه برقراری تماس های مادران باردار از مراقبت های قبل از بارداری تا پس از زایمان است، همچنین سامانه تلفنی ۳۱۱۳ دانشگاه علوم پزشکی اصفهان آماده پاسخگویی و مشاوره به مادران باردار است.

رئیس گروه سلامت مادران و جمعیت معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در پایان با تأکید براینکه زنانی که در سنین باروری بوده و تمایل به فرزندآوری دارند نباید به علت نگرانی از بحران بیماری کووید۱۹ بارداری خود را به تعویق بیندازند، خاطرنشان کرد: این افراد با دریافت مشاوره قبل از بارداری در مراکز و پایگاه های سلامت محل سکونت خود می توانند بارداری سالم و بدون عارضه ای را تجربه کرده و سلامت خود و فرزند آینده خود را تضمین کنند.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی اجتماعی کروناویروس بارداری زنان باردار پروتکل بهداشتی طرح فاصله گذاری اجتماعی من ماسک میزنم زنان باردار مبتلا مادران بارداری مادران باردار واحدهای بهداشتی ابتلا به بیماری بیماری کووید۱۹ خدمات بستری دوران بارداری داشته باشند درصد موارد مراقبت ها محل سکونت تنگی نفس آموزش ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۵۰۱۹۰۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نباید خطوط جوانی جمعیت را رد کنیم

به گزارش گروه فرهنگ و جامعه خبرگزاری علم و فناوری آنا، محمداسماعیل اکبری فوق تخصص غدد و سرطان و رئیس انجمن آموزش پزشکی ایران  درباره آمار‌های کهنسالی جمعیت در کشور مباحثی را مطرح کرد و گفت: در تحقیقی که از من به زودی قرار است منتشر شود همه آمار‌ها و چارچوب‌ها مشخص شده و به نظر می‌رسد که شرایط از قبل وخیم‌تر شده است. ما تا بیست سال دیگر نزدیک به ۹۰ میلیون نفر جمعیت خواهیم شد و کشور‌های اطرافمان هم همین میزان خواهند بود.

وی در ادامه درباره مهمترین شاخص‌های جمعیتی گفت: نخستین شاخص میزان تولد یا بقای یک جمعیت است که این میزان برای کشور ما هر روز کمتر می‌شود، دومین شاخص ازدواج است که همین الان هم از نظر سن ازدواج بالاو به لحاظ عددی کمتر از قبل شده‌ایم. شاخص سوم مهاجرت است که نزدیک به شش میلیون مهاجر ما داریم که قطعا بزرگترین استراتژی کشور‌های غربی برای تأمین نیاز‌های جمعیتشان مهاجرپذیری است و سیاست‌های ما برای جلوگیری از این مهاجرت‌ها هنوز مشخص نیست. دکتر اکبری یادآور شد: شاخص دیگر بارداری است که از صد بارداری تعداد هشتاد بارداری به تولد منجر می‌شود و بقیه به دلائل مختلف سقط می‌شوند و درنهایت شاخص آخر مرگ است که ما امروزه در بین جوانان و سپس کودک و نوجوان مرگ و میر به دلیل تصادفات و مسائل دیگر سلامتی زیاد داریم.

وی با بیان اینکه تلاش‌های خوب ستاد ملی جمعیت برای تشویق به فرزندآوری و دیگر سیاست‌های جمعیتی گفت: به لحاظ علمی و جایگاه اجتماعی هم افرادی که در این ستاد کار می‌کنند می‌بایست مورد وثوق و شناس مردم باشند تا قدرتمندانه بتوانند حرفشان را بزنند و مورد قبول قرار بگیرند. دکتر اکبری با اشاره به اینکه نباید از خط و خطوط جوانی جمعیت عبور کنیم، گفت: سیاست‌های دولتی و حاکمیتی در این عرصه کاملا دلسوزانه و تعبدی است که باید در میدان عمل هم نتیجه بدهد و همه اینها در تعامل با اساتید و پژوهشگران این عرصه که کار علمی، پاسخ به ابهامات و پژوهشی می‌کنند اثربخش خواهد بود.

وی با تأکید بر اهمیت تبلیغات دراین زمینه گفت: تبلیغات نباید تبدیل به ضد تبلیغ شود، هنوز اثر تبلیغات سوقبلی در جامعه در عرصه فرزندآوری دیده می‌شود و خیلی طول می‌کشد که ما با تبلیغات مناسب سیاست‌ها را در بین جامعه تغییر دهیم.

دومین جایزه ملی جوانی جمعیت به همت ستاد ملی جمعیت در بخش‌های خانواده، رسانه، سازمان‌های مردم نهاد، دستگا‌های اجرایی، شرکت‌ها و موسسات خصوصی، مدیران و نخبگان اردیبهشت سال جاری با شعار سهم من از جوانی ایران برگزار خواهد شد.

علاقه‌مندان جهت کسب اطلاعات بیشتر می‌توانند به سایت jameyat.ir مراجعه فرمایند.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • مادران دارای ریسک بارداری بالا، در محیطی با هوای پاک سکونت کنند
  • نباید خطوط جوانی جمعیت را رد کنیم
  • ارزیابی آمادگی ۴۰۰۰ خانوار قزوینی برای مواجهه با مخاطرات
  • نجات ۴۳ هزار زن باردار در مناطق درگیر سیل بلوچستان
  • انجام ۵۲ هزار زایمان در بیمارستان‌های فارس
  • لزوم بازتعریف نقش دولت در همگرایی نخبگان
  • فعالیت بیش از ۱۷۰ ماما در مراکز بهداشتی استان یزد
  • تشخیص زودهنگام سرطان، پنجره‌ای به سوی زندگی
  • برگزاری جشن‌های مادرانه در مساجد برای ترغیب مادران به فرزندآوری
  • نجات جان مادر باردار در نهبندان