Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مشرق»
2024-05-05@20:41:00 GMT

سهم جنگ از بودجه‌ عمومی چقدر بود؟ +جدول

تاریخ انتشار: ۱۲ مهر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۵۰۹۵۳۳

سهم جنگ از بودجه‌ عمومی چقدر بود؟ +جدول

معادل ریالی مجموع درآمد دولت ایران از ابتدای سال ۵۹ تا پایان سال ۶۷ که در بودجه‌های سالیانه مصرف شده است، معادل ۲۹ هزار و ۸۲۸ میلیارد تومان بوده است.

به گزارش مشرق، یکی از گزاره‌هایی که در طول سال‌های پس از جنگ و به‌ویژه در یک دهه اخیر بارها مطرح شده است، بسیج نشدن امکانات کشور برای جنگ، یا به عبارت دقیق‌تر دفاع مقدس بوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

برای بررسی صحت این ادعا باید اعداد و ارقام رسمی بودجه‌ و سهم امور دفاعی از کل بودجه را مورد بررسی قرار داد. 

یکی از مسائل قابل تامل در دوران جنگ، تغییر در موازنه قدرت بین ایران و عراق در طول سال‌های جنگ بوده است. بعد از گذشت یک سال از آغاز حمله نیروهای ارتش حزب بعث عراق به ایران، موازنه قدرت تغییر می‌کند به‌طوری که ایران بسیاری از سرزمین‌های اشغال شده خود را باز پس می‌گیرد و حتی در فروردین ۶۵ ایران موفق به تصرف جزیره فاو عراق می‌شود. اما از سال ۶۵ به بعد دولت عراق با بسیج همه امکانات و دریافت کمک‌های گسترده خارجی موازنه قدرت تسلیحاتی و نظامی را به نفع خود تغییر می‌دهد و آنچه که باوجود برتری تسلیحاتی عراق، در نهایت باعث حفظ خطوط مرزی ایران می‌شود، روحیه مقاومت، ایثار و شهادت‌طلبی رزمندگان ایران اسلامی بوده است.

* سهم جنگ از بودجه عمومی کشور چقدر بود؟

فارغ از منابع بسیار بیشتر دولت عراق در سال‌های دوران جنگ، نکته‌ای که در این حائز اهمیت است، سهم جنگ از امور دفاعی است. همانطور که از جدول زیر مشخص است سهم جنگ و امور دفاعی از بودجه عمومی کشور از ۹ درصد تا ۱۶ درصد متغیر بوده است. معادل ریالی مجموع درآمد دولت جمهوری اسلامی ایران از ابتدای سال ۵۹ تا پایان سال ۶۷ که در بودجه‌های سالیانه مصرف شده است، معادل ۲۹ هزار و ۸۲۸ میلیارد تومان بوده که از این رقم سهم امور دفاعی تنها ۳،۶۹۴ میلیارد ریال (معادل ۱۲.۶ درصد) بوده است.

* ارقام به میلیارد ریال/ منبع: گزارش اقتصادی و ترازنامه بانک مرکزی

دوره بودجه عمومی دولت (تحقق یافته) سهم امور دفاعی از کل بودجه عمومی

نسبت

(درصد)

۱۳۵۹ ۲،۲۹۸ ۳۶۷ ۱۶ ۱۳۶۰ ۲،۷۰۷ ۳۲۴ ۱۲ ۱۳۶۱ ۳،۲۷۴ ۳۶۰ ۱۱ ۱۳۶۲ ۳،۶۷۲ ۳۳۰ ۹ ۱۳۶۳ ۳،۲۵۴ ۳۵۷ ۱۱ ۱۳۶۴ ۳،۳۱۳ ۴۶۳ ۱۴ ۱۳۶۵ ۳،۱۵۶ ۴۷۳ ۱۵ ۱۳۶۶ ۳،۶۴۱ ۴۷۳ ۱۳ ۱۳۶۷ ۴،۲۱۱ ۵۴۷ ۱۳ جمع ۲۹،۸۲۸ ۳،۶۹۴ ۱۲.۶

قطعا جنگ برای کشور هزینه‌های جانبی بسیار بیشتری نسبت به عدد ۱۲.۶ درصد داشته است اما در بحث حمایت لجستیک جنگ سهم پایین ۱۲.۶ درصد امور دفاعی از کل بودجه عمومی نشان می‌دهد باوجود تاکیدات فراوان حضرت امام (ره) مبنی بر در راس امور بودن جنگ، جنگ برای سیاست‌گذاران مالی و بودجه‌ای کشور در راس امور قرار نداشته است.

پیش از این اشاره شد که به جز کمک‌های کلان کشورهای عربی و غربی و شرقی به عراق، همه ظرفیت عراق در آن دوره زمانی پای جنگ بود اما در ایران در بسیاری موارد، حتی در استفاده از امکانات لجستیکی کشور، جنگ تحمیلی در اولویت اول قرار نمی‌گرفت.

*ارقام به درصد/ منبع: گزارش اقتصادی و ترازنامه بانک مرکزی در سال‌های ۵۹ تا ۶۷

دوره امور عمومی امور دفاعی امور اقتصادی امور متفرقه آموزش بهداشت خانه‌سازی متفرقه ۱۳۵۹ ۱۲ ۱۶ ۲۴ ۱۵ ۱۹ ۶ ۲ ۶ ۱۳۶۰ ۱۱ ۱۲ ۲۳ ۲۴ ۱۷ ۶ ۲ ۸ ۱۳۶۱ ۱۲ ۱۱ ۲۵ ۲۴ ۱۵ ۵ ۲ ۶ ۱۳۶۲ ۱۰ ۹ ۲۴ ۲۹ ۱۴ ۵ ۲ ۸ ۱۳۶۳ ۱۲ ۱۱ ۲۷ ۱۸ ۱۵ ۶ ۲ ۹ ۱۳۶۴ ۹ ۱۴ ۲۲ ۲۲ ۱۶ ۶ ۱ ۹ ۱۳۶۵ ۱۰ ۱۵ ۱۹ ۲۰ ۱۷ ۷ ۱ ۱۱ ۱۳۶۶ ۹ ۱۳ ۱۹ ۲۲ ۱۸ ۷ ۱ ۱۱ ۱۳۶۷ ۸ ۱۳ ۱۷ ۲۵ ۱۸ ۷ ۱ ۱۱ میانگین ۱۰.۳ ۱۲.۶ ۲۲.۲ ۲۲.۱ ۱۶.۵ ۶.۱ ۱.۵ ۸.۷

در جدول بالا نسبت همه مصارف بودجه‌ای کشور به کل مصارف با هم مقایسه شده‌اند. همانطور که مشخص است در دوران جنگ تحمیلی، حتی مصارف آموزشی کشور نیز از مصارف جنگ در بودجه بیشتر بوده است.

* مقایسه منابع ارزی ایران و عراق در دوران جنگ تحمیلی

بررسی‌ها نشان می‌دهد مجموع درآمد ارزی دولت در طول سال‌های ۵۹ تا ۶۷ معادل ۱۱۸ میلیارد دلار و درآمد دولت عراق در آن دوره ۹۸ میلیارد دلار بوده است اما دقیقا در زمانی که درآمدهای نفتی ایران و عراق در سال‌های ۶۵ تا ۶۷ کاهش قابل توجهی می‌یابد، حجم کمک‌های خارجی به عراق به‌شدت افزایش یافته و خلاء کاهش درآمدهای نفتی برای عراق پوشش داده می‌شود.

* درآمد نفتی ایران و عراق در دوران جنگ/ منبع: گزارش اقتصادی و ترازنامه بانک مرکزی

سال متوسط بهای نفت در هر بشکه ایران متوسط صادرات روزانه نفت ایران (میلیون بشکه)      درآمد نفتی ایران (ارقام به میلیارد دلار) متوسط صادرات روزانه نفت عراق (میلیون بشکه) درآمد نفتی عراق (ارقام به میلیارد دلار) ۱۳۵۹ ۳۵ دلار ۰.۹  ۱۱.۶ ۲.۶ ۲۶ ۱۳۶۰ ۳۵ دلار ۰.۹  ۱۲.۴  ۰.۷ ۸.۵ ۱۳۶۱ ۲۹ دلار ۱.۸  ۲۰  ۰.۸ ۱۰ ۱۳۶۲ ۲۷ دلار ۲.۱  ۲۰  ۰.۷ ۷ ۱۳۶۳ ۲۷ دلار ۱.۶ ۱۷ ۰.۹ ۸.۵ ۱۳۶۴ ۲۴ دلار ۱.۵ ۱۴  ۱ ۹.۵ ۱۳۶۵ ۱۳ دلار ۱.۲ ۵.۹  ۱.۳ ۶.۵ ۱۳۶۶ ۱۷ دلار ۱.۶ ۹.۲ ۱.۵ ۹ ۱۳۶۷ ۱۶ دلار ۱.۵ ۸ ۷.۶ ۱۳ جمع ۱۱۸.۱ ۹۸

* برخی تفاوت‌های اندک ناشی از گرد شدن ارقام است.

منابع ارزی دولت عراق در دوران جنگ  ارقام درآمد نفتی ۹۸ میلیارد دلار ذخایر ارزی  ۳۰ میلیارد دلار کمک‌های خارجی ۱۰۰ میلیارد دلار جمع ۲۲۸ میلیارد دلار

درواقع باوجود اینکه درآمد نفتی ایران از دولت عراق در طول دوره جنگ (سال‌های ۵۹ تا ۶۷) بیشتر بوده است، اما درآمد ارزی هزینه شده در دوران جنگ توسط عراق با توجه به ذخایر ۳۰ میلیارد دلاری این کشور در آغاز جنگ و بدهی ۱۰۰ میلیارد دلاری عراق در پایان جنگ با ایران، در مجموع به عدد ۲۲۸ میلیارد دلار می‌رسد که این رقم، ۹۳ درصد بیشتر از درآمد ارزی ایران است.

* پشتیبانی چندین برابری دولت صدام از جنگ 

هرچند دسترسی به آمارهای دقیق درباره هزینه‌کرد دولت صدام برای جنگ با ایران مقدور نبود اما مطمئنا بخش عمده ذخایر ۳۰ میلیارد دلاری ارزی عراق و بدهی ۱۰۰ میلیارد دلاری این کشور پس از جنگ، برای جنگ با ایران هزینه شده بود. از طرف دیگر، بخش قابل توجهی از درآمد نفتی عراق هم صرف جنگ شده است. با این حساب  اگر دولت عراق فقط ۵۰ درصد از درآمد نفتی ۹۸ میلیارد دلاری‌اش را صرف جنگ با ایران کرده باشد،  دولت صدام حداقل ۱۷۹ میلیارد دلار برای جنگ با ایران هزینه کرده است.

این در حالی است که به گفته مسئولان ارشد نظامی کشور، حداکثر هزینه انجام شده برای دفاع مقدس در دوران جنگ تحمیلی توسط دولت  ایران، ۲۰ میلیارد دلار بوده است.

در همین باره، اخیرا سردار محمد باقری رئیس ستاد کل نیروهای مسلح گفته است: «ما چیزی حدود ۱۳ تا ۱۴ درصد از بودجه کشور را به جنگ اختصاص می‌دادیم اما در طرف صدام اینگونه نبود. جنگ را وقتی شروع کرد که ۳۰ میلیارد دلار ذخایر ارزی داشت، ۷۰ میلیارد دلار کمک گرفت و جنگ هم که تمام شد ۱۰۰ میلیارد دلار بدهی داشت. این یعنی حدود ۲۰۰ میلیارد دلار هزینه جنگ برای عراق. کل هزینه‌کرد ما برای جنگ ۲۰ میلیارد دلار است. یعنی ما یک به ۱۰ هزینه کردیم».

* سردار باقری: به مسئولان دولت گفتم اگر یک ماه عملیات کربلای ۵ را ادامه می‌دادیم پیروز حتمی فیزیکی جنگ هستیم

سردار باقری ادامه داد: «من آمدم در هیات وزیران در کربلای ۵ و گزارش دادم و گفتم ارتش عراق ۱۱۰ تیپ دارد و این وضعیت ۱۱۰ تیپ است. از حدود ۱۰۰ درصد تا ۴۰ درصد منهدم شده‌اند و ما اگر حدود یک ماه به این جنگ در کربلای ۵ ادامه دهیم حتما ما پیروز فیزیکی جنگ هستیم. گفتم کمک کنید. دولتی‌ها می‌گفتند ما توانایی‌مان همین است. در حالی که ما از سراسر استان‌ها خبرهایی برای‌مان می‌آمد که نشان می‌داد می‌توانستند کمک بیشتری هم بکنند. بالاخره اینها درددل‌های رزمنده‌ای است که بگوییم هر جای کشور سنگری درست شد و هر کسی در آن داشت خدمت می‌کرد و جنگ برای امام (ره) خیلی مهم بود و برای دیگران خیلی شاید اهمیت نداشت».

ویدئوی این اظهارات سردار باقری در ادامه آمده است:

سهم اندک امور دفاعی از بودجه عمومی کشور در شرایطی که به ایران حمله همه‌جانبه و گسترده‌ شده بود، خود گویای توجه و اولویت‌گذاری‌ برای جنگ در بین مسئولان وقت است. درواقع به نظر می‌رسد حداقل از منظر بودجه‌ و تامین منابع برای جنگ تحمیلی، استراتژی مشخصی برای برتری در جنگ در بین مسئولان کشور وجود نداشته و همین مساله موجب فرسایشی و طولانی‌تر شدن جنگ شده است. در صورتی که با هدف‌گذاری مشخص و پشتیبانی لجستیکی قوی از جبهه‌ها، به گفته رئیس ستاد کل نیروهای مسلح امکان پیروزی مطلق در جنگ در همان سال ۶۵ هم وجود داشته است.   

منبع: فارس

منبع: مشرق

کلیدواژه: کرونا اعتراضات آمریکا قرارداد ایران و چین ارتش عراق ستاد کل نیروهای مسلح دولت عراق سردار باقری جنگ تحمیلی بودجه ۱۰۰ میلیارد دلار ۳۰ میلیارد دلار ایران و عراق میلیارد دلاری امور دفاعی جنگ با ایران دوران جنگ دولت عراق بودجه عمومی درآمد نفتی جنگ تحمیلی نفتی ایران برای جنگ سهم جنگ ۶ درصد دلار ۱

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mashreghnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مشرق» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۵۰۹۵۳۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دلایلی که مربیان به سمت جوانگرایی نمی‌روند/ همه نتیجه‌گرا شده‌اند

به گزارش خبرنگار مهر، جوان‌گرایی یکی از اصول بازیکن سازی در فوتبال به شمار می‌رود و تیم‌های مطرح اروپایی حساسیت زیادی روی این موضوع دارند و در ترکیب خود خیلی کم از بازیکنان بالای ۳۰ سن استفاده می‌کنند.

تیم ملی فوتبال ایران هم در جام ملت‌های اخیر با افزایش سن بازیکنان مواجه بود به طوری که پس از لبنان ایران با میانگین ۲۹ سال دومین تیم پیر این مسابقات بود. بیشتر کارشناسان فوتبال هم نسبت به دعوت از بازیکنان پا به سن گذاشته در تیم ملی از امیر قلعه نویی (سرمربی تیم ملی) گلایه مند بودند.

تیم ملی زمانی می‌تواند از بازیکنان جوان استفاده کند که استعدادیابی در تیم‌های باشگاهی به درستی انجام شود و بازیکنان مستعد در تیم‌های پایه زیر نظر مربیان پرورش یابند تا با حضور در لیگ برتر مورد توجه مربیان تیم ملی قرار گیرد.

یعقوب وطنی جز مربیانی است که سال‌های زیادی را در فوتبال پایه گذرانده است. او در گفت‌وگو با خبرنگار مهر در خصوص استعدادیابی در فوتبال ایران اظهار داشت: درست که در فوتبال استعدادیابی داریم اما مهم‌تر از آن استعداد پروری است. ما در کشوری زندگی می‌کنیم که دارای منابع انسانی زیادی است و در بحث آموزش مربیان فعالی در فوتبال ایران وجود دارند و به نظرم هر شخصی کوچک‌ترین استعدادی داشته باشد، استعداد او شناخته خواهد شد.

پرورش استعداد مهم‌ترین مساله است

او ادامه داد: در فوتبال امروزی هم باشگاه‌ها و هم هیأت‌های فوتبال در استان‌ها بحث استعدادیابی را دنبال می‌کنند. مربیان تیم‌های ملی پایه هم با سفر به استان‌های مختلف، بازیکنان زیادی را به فوتبال ایران معرفی کرده‌اند. پس از استعدادیابی، پرورش استعداد مهم‌ترین مساله است که باید به آن توجه شود که متأسفانه ما در این چرخه معیوب هستیم و نمی‌توانیم آن طور که باید از استعدادهای خودمان استفاده کنیم. اگر مدیر باشگاهی بحث پرورش بازیکن را در نظر بگیرد و نتیجه گرا نباشد، مربی آن تیم می‌تواند استعدادها را به خوبی پرورش دهد تا در آینده مورد استفاده قرار گیرند.

وطنی افزود: من در آکادمی باشگاه‌های پاس، پیکان، تراکتور حضور داشته‌ام و به نوعی در آکادمی باشگاه استقلال هم دخیل هستم و باید بگویم که بحث استعدادیابی در فوتبال پایه در حال انجام است اما مربیان تیم‌های بزرگسال بیشتر نتیجه گرا هستند و نمی‌خواهند تا بازنده بازی شوند و به همین دلیل به بازیکنان جوان توجهی ندارند. به نظرم در تیم ملی هم همین نتیجه گرا بودن باعث شد تا امیر قلعه نویی از بازیکنان جوان استفاده نکند وگرنه خود قلعه نویی بهتر از هر شخص دیگری می‌داند که فوتبال ایران پر از استعدادهای جوان است و باید آنها به کار گرفته شوند.

آکادمی‌ها و هیأت‌های استانی باید بودجه کافی داشته باشند

وطنی تصریح کرد: بحث استعدادیابی در فوتبال را نباید از پایین به بالا نگاه کنیم، اگر آکادمی‌ها و هیأت‌های فوتبال استانی دارای بودجه کافی باشند، هیچ گاه شاهد پدیده بازیکن پولی در تیم‌های پایه نخواهیم بود. متأسفانه اکثر باشگاه‌ها نمی‌خواهد در زمینه توسعه آکادمی‌های خود هزینه کنند و این شرایط باعث خواهد شد تا مربیان و تیم‌های پایه برای تأمین بودجه مالی خود در کنار سایر بازیکنان از تعدادی بازیکن پولی هم استفاده کند.

مربی فوتبال کشور ادامه داد: شرایط در برخی از باشگاه‌ها به گونه‌ای شده است که تیم‌ها ۱۰، ۱۵ بازیکن سطح بالا دارند و از تعدادی بازیکن پولی برای تأمین مسائل مالی خود بهره می‌برند و به نظرم هیأت‌های فوتبال نمی‌توانند در این زمینه نقشی داشته باشند چون مسؤولان بودجه‌ای برای این کار در نظر نگرفته‌اند.

اختصاص ۲۰ درصد از بودجه باشگاه‌ها برای تیم‌های پایه

او خاطر نشان کرد: به عنوان مثال دو باشگاه فولاد خوزستان و سپاهان اصفهان به دلیل بودجه‌ای که دارند، بازیکنان زیادی را به سطح اول فوتبال ایران تقدیم کرده‌اند و حتی برخی از این بازیکنان که در تیم‌های پایه حضور دارند، مشتریانی از تیم‌های اروپایی دارند. در پایان به این نکته می‌رسیم که بودجه مالی مهم‌ترین مساله است. کنفدراسیون فوتبال آسیا یکی از قوانینی که برای حرفه‌ای سازی باشگاه‌ها قرار داده استفاده از ۲۰ درصد از بودجه آن باشگاه برای تقویت آکادمی خود است که متأسفانه چنین چیزی در فوتبال ایران رخ نمی‌دهد و هرچه به AFC گزارش داده می‌شود، سند سازی است که توسط باشگاه انجام می‌شود.

وطنی در پایان گفت: باید بگویم هنوز افرادی هستند که عاشقانه در بخش فوتبال پایه و استعدادیابی فعالیت می‌کنند و این افراد با بازیکنانی که ترتیب می‌کنند، فوتبال ایران را به درجات بالا می‌رسانند و امیدوارم باشگاه‌های دیگر هم راه پیکان، فولاد و سپاهان را در پیش بگیرند و بیشتر به بازیکنان جوان خود بها دهند.

کد خبر 6023575

دیگر خبرها

  • قرارداد ۲.۷میلیارد دلاری با پتروشیمی‌ها برای تولید بنزین
  • تصویب بودجه ۱۴۰۳ هلال احمر
  • بودجه ۱۴۰۳ هلال احمر تصویب شد
  • ماده واحده بودجه ۱۴۰۳ هلال‌احمر تصویب شد
  • دلایلی که مربیان به سمت جوانگرایی نمی‌روند/ همه نتیجه‌گرا شده‌اند
  • قیمت دلار و یورو امروز شنبه ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۳/ جدول
  • ارتقای سه درصدی سهم فرهنگ از بودجه عمومی کشور
  • ارتقای سه درصدی سهم فرهنگ از بودجه عمومی کشور از موفقیت‌های مجلس یازدهم
  • آمریکا: کمک مالی به کی‌یف برای پرداخت حقوق بازنشستگی نیست
  • قیمت دینار عراق امروز جمعه ۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول