Web Analytics Made Easy - Statcounter

یکی از ویژگی‌های علم جغرافیا ارائه داده‌های محیطی درباره یک سرزمین است، در این میان کتاب‌های دانشنامه‌ای به‌ویژه در امر سیاستگذاری نقشی انکارنشدنی دارند. دراین‌باره همچنین نقش آکادمیک کتاب‌های جامع جغرافیایی، به‌ انگیزه آیین رونمایی مجموعه پنج‌جلدی جغرافیای جامع ایران که فردا (دوشنبه، ۱۴ مهر)، ساعت ۱۰ صبح در مرکز دایرة‌المعارف بزرگ اسلامی رونمایی خواهد شد، با عبدالحمید نظری، عضو هیئت‌علمی و دانشیار جغرافیای انسانی دانشگاه پیام نور گفت‌وگویی انجام داده‌ایم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

او در پاسخ به این پرسش که آیا در ایران انتشار کتاب‌های جامع جغرافیا سابقه داشته است، گفت: تا آنجا که حافظه‌ام یاری می‌کند، کتابی تحت عنوان جغرافیای مفصل ایران را می‌شناسم که اوایل سال‌های پس از انقلاب توسط دکتر ربیع بدیعی تالیف و ناشر اقبال چاپ کرده بود. این کتاب که به زبانی ساده و روان نوشته شده، حاوی اطلاعات ارزشمندی است. کتاب مذکور در سه جلد تدوین شده که جلد اول آن به جغرافیای طبیعی، جلد دوم به جغرافیای انسانی و جلد سوم که مفصل‌تر از سایر جلدهاست، به جغرافیای اقتصادی ایران زمین اختصاص دارد.

رسالت جغرافیا در معرفی جهان و پدیدارشناسی آن

دانشیار جغرافیای انسانی دانشگاه پیام نور دراین‌باره که چقدر وجود کتاب‌های جامع تاریخ و جغرافیا در حوزه دانشگاهی احساس می‌شود، گفت: در پاسخ به این سوال توضیح این نکته ضروری است که قرابت و پیوستگی دو رشته متفاوت تاریخ و جغرافیا در اذهان عمومی ایرانیان احتمالا ریشه در نظام آموزشی اولیه ایران دارد که روزگاری در مقاطع ابتدایی ومتوسطه توامان ارائه می‌شد. دو رشته ای که اکنون هریک به شاخه‌های تخصصی متعددی منشعب شده‌اند. اما نیاز به وجود چنین کتاب‌هایی در حوزه‌های آکادمیک به ماهیت موضوعی آنها مربوط می‌شود.

زیرا رسالت جغرافیا در معرفی جهان و پدیدارشناسی آن اساسا پاسخ به سوالاتی است که به مکان و فضا مربوط بوده و با واژه استفهامی «کجا» مطرح می‌شود، برعکس موضوع تاریخ ذاتا به زمان مربوط بوده و به سوالاتی پاسخ می‌دهد که با واژه «کِی» آغاز می‌شود. نکته حائز اهمیت در پیوند این دو علم توجه به اصول تغییرپذیری، ناپایداری و تکاملی پدیده هاست که برای شناخت و تحلیل دقیق موضوعات هر دو رشته ماهیتی روندی- فرایندی می‌بخشد. از این روی شناخت، درک و کشف روندها و فرایندهای پیچیده‌ای که در یک سرزمین رخ می‌دهند، چه به لحاظ مکانی- فضایی و چه از حیث روندهای زمانی، ضرورتی اجتناب‌ناپذیر  به‌شمار می‌روند.

ضرورت بهنگام‌سازی ۱۰ساله داده‌های کتاب‌های مرجع

دکتر نظری در مورد اهمیت یک کتاب جغرافیای جامع در شناخت سرزمین و برنامه‌ریزی توسعه، گفت: ویژگی‌های جغرافیایی هر سرزمین بسته به تنوعات محیطی و جوامع انسانی ساکن در آن، دامنه موضوعی بسیار وسیعی داشته و به شاخه‌های متعددی تقسیم می‌شود. شناخت و درک دقیق هریک از این شاخه‌ها مستلزم گردآوری، تحلیل و تبیین داده‌ها و اطلاعات فراوانی است که ارائه آن‌ها به‌صورت تفصیلی مقدور نیست.

اما در تالیفاتی که به‌لحاظ شیوه نگارش ماهیت دایرة‌المعارفی دارند، اثر تالیف‌شده باید آنچنان جامع، کامل و در عین حال مجمل باشد که بتواند علاوه بر تامین نیازهای عموم جامعه، نیازهای متخصصانِ برنامه‌ریزی توسعه آن سرزمین را که در حوزه‌های علمی مختلف فعال هستند، نیز فراهم سازد. بنابراین چنین تالیفاتی لازم است، ضمن رعایت اصول علمی تمام ویژگی‌های جغرافیایی یک سرزمین را که در برنامه‌ریزی توسعه بلندمدت و ترسیم چشم‌انداز آتی آن نقش دارند، معرفی کند.

 وی درباره راهکاری برای برای به روزماندن اطلاعات یک کتاب مرجع از جمله داده‌های آماری تاکید کرد:  آن بخش از ویژگی‌های طبیعی جغرافیای یک سرزمین که در قیاس با ویژگی‌های انسانی آن در بلندمدت تغییر می‌یابند، باثبات‌تر است؛ منتها داده‌های مرتبط با فعالیت‌های انسانی از جمله خصوصیات جمعیتی و اقتصادی همواره تغییر می‌کنند. نظر به این که برنامه‌های توسعه در کشورمان پنج ساله هستند و سرشماری‌های جمعیتی و اقتصادی نیز هر ده سال‌یک‌بار انجام می‌گیرد، به‌هنگام‌سازی داده‌های کتاب‌های مرجع با فاصله زمانی ده‌ساله منطقی به نظر می‌رسد. 

برچسب‌ها توسعه روستایی برنامه توسعه کتاب ایران

منبع: ایرنا

کلیدواژه: توسعه روستایی برنامه توسعه کتاب ایران توسعه روستایی برنامه توسعه کتاب ایران اخبار کنکور برنامه ریزی توسعه یک سرزمین داده ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۵۲۰۸۲۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۵۰ پروژه جدید برای ایجاد ارزش افزوده به ارزش ۲۵ میلیارد دلار در دستورکار وزارت نفت است/ برنامه‌ریزی برای تبدیل متانول به بنزین

وزیر نفت از بهره‌برداری ۷۹ پروژه نیمه‌تمام به ارزش ۱۶ میلیارد دلار خبر داد و گفت: ۵۰ پروژه جدید همسو با ارزش افزوده به ارزش ۲۵ میلیارد دلار نیز در دستور کار داریم.

به گزارش خبرنگار شانا، جواد اوجی امروز (سه‌شنبه، ۱۱ اردیبهشت‌) در حاشیه آیین امضای تفاهم‌نامه‌های مطالعه طرح‌های توسعه ۱۶ میدان گازی با هلدینگ‌ها، شرکت‌های پتروشیمی و اکتشاف و تولید ایرانی در جمع خبرنگاران بیان کرد: استفاده از ظرفیت هلدینگ‌ها و شرکت‌های بزرگ صنایع پتروشیمی در توسعه میدان‌های گازی اهمیت بسیاری دارد. امروز برای توسعه نزدیک به ۱۶ مخزن گازی با شرکت‌ها و هلدینگ‌های بزرگ پتروشیمی کشور تفاهم‌نامه امضا شد که به‌سمت قرارداد و اجرایی‌شدن می‌رود.

وی افزود: شرکت‌ها و هلدینگ‌های بزرگ پتروشیمی با کمک شرکت‌های اکتشاف و تولید در توسعه میدان‌های گازی ۶ میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار سرمایه‌گذاری می‌کنند و با توسعه این میدان‌ها، در دو، سه سال آینده بیش از ۱۲۷ میلیون مترمکعب گاز به تولید گاز کشور افزوده می‌شود که هم تأمین‌کننده خوراک پتروشیمی‌ها خواهد بود و هم به فرایند توسعه میدان‌های گازی کشور کمک می‌کند.

وزیر نفت تصریح کرد: سابقه نداشته است شرکت‌های پتروشیمی در زمینه توسعه میدان‌ها ورود کنند. در نمایشگاهی که در حسینیه امام خمینی (ره) با حضور رهبر معظم انقلاب برگزار شد، ایشان تأکید کردند که از ظرفیت هلدینگ‌ها و شرکت‌های بزرگ استفاده کنید که امروز الحمدالله این اتفاق مبارک رقم خورد.

اوجی با بیان اینکه پارسال قراردادهای سازنده‌ای با شرکت‌ها و هلدینگ‌های بزرگ پتروشیمی در زمینه جمع‌آوری گازهای مشعل داشتیم، گفت: بخشی از این‌ها به بهره‌برداری رسیده است. همچنین در خصوص تولید بنزین در مجتمع‌های پتروشیمی، به‌ویژه پتروشیمی‌هایی که متانول تولید می‌کنند، با شرکت‌های ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی و صنایع پتروشیمی برنامه‌ریزی‌هایی شده است.

وی افزود: ان‌شاءالله بخشی از تولید متانول کشور به‌سمت تولید بنزین و ارزش‌ افزوده سوق داده می‌شود. امروز بسیاری از کشورها از خوراک متانول به تولید بنزین دست یافته‌اند که ما دانش فنی و توانمندی تولید آن را داریم؛ بنابراین در بعضی پتروشیمی‌ها که سهام‌داران آن‌ها تمایل داشتند، با همکاری شرکت ملی صنایع پتروشیمی این اتفاق مطلوب رقم خواهد خورد و ما بخشی از ظرفیت تولید متانول را به تولید بنزین سوق خواهیم داد که اعداد و ارقام آن را در مصاحبه‌های بعدی اعلام خواهم کرد.

وزیر نفت ادامه داد: با توجه به افت قیمتی که طی چند سال گذشته در بحث محصولات تولید متانول داشته‌ایم و از طرفی برای جبران ناترازی بنزین، می‌توانیم از بنزینی که از خوراک متانول تولید می‌شود استفاده کنیم. این موضوع در کشور چین هم اتفاق افتاده است.

اوجی از بهره‌برداری ۷۹ پروژه نیمه‌تمام به ارزش ۱۶ میلیارد دلار خبر داد و گفت: ۵۰ پروژه جدید همسو با ارزش افزوده به ارزش ۲۵ میلیارد دلار را نیز در دستور کار داریم. از این پروژه‌ها و پروژه‌هایی که تکمیل می‌شوند یا نیمه‌تمام هستند، روزانه ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار بشکه به تولید نفت ما اضافه می‌شود. همچنین روزانه ۳۵ میلیون مترمکعب به تولید گاز و بیش از روزانه ۵۰ هزار بشکه به ظرفیت پالایشی کشور اضافه خواهد شد.

وی با بیان اینکه وزارت نفت در آغاز سال نو به اجرای پروژه‌های کلان با استفاده از منابع داخلی توجه نشان داده و بالاترین وزارتخانه و دستگاه در کشور در موضوع جذب سرمایه‌ خارجی وزارت نفت بوده است، گفت: در توسعه میدان‌ها نشان دادیم که معطل شرکت‌های خارجی نیستیم و با سرمایه‌گذاری‌های انجام‌شده در دو سال اخیر، نگاه درستی برای توانمندی بخش داخلی ایجاد شده است.

وزیر نفت تصریح کرد: امروز اتفاق مطلوب با فعالان بخش خصوصی که عمده سهام‌دارانِ این پتروشیمی‌ها و هلدینگ‌ها هستند رقم خورد، البته سهام‌داران آن‌ها مردم هستند و بیش از ۵۰ میلیون نفر در صنایع پتروشیمی و مجتمع‌های بزرگ پتروشیمی سهم‌ دارند.

دیگر خبرها

  • مدیران دستگاه‌های اجرایی شهرستان بوشهر پیگیر جذب اعتبارات باشند
  • پایان تدوین برنامه عملیاتی و تحولی رشد اقتصادی آذربایجان‌شرقی
  • ۵۰ پروژه جدید به ارزش ۲۵ میلیارد دلار برای ایجاد ارزش افزوده در دستورکار وزارت نفت است/ برنامه‌ریزی برای تبدیل متانول به بنزین
  • ۵۰ پروژه جدید برای ایجاد ارزش افزوده به ارزش ۲۵ میلیارد دلار در دستورکار وزارت نفت است/ برنامه‌ریزی برای تبدیل متانول به بنزین
  • «سرزمین شعر» ۱۵ میلیون نفر بازدید کننده داشت
  • داستان فلسطین آنقدر جذاب است که نیازی به تخیل ندارد
  • برنامه‌ریزی برای توسعه ۱۶۰۰ هکتاری باغات
  • سرمایه گذاری انرژی های تجدید پذیر در استان اصفهان
  • توسعه استان اصفهان با توسعه اقتصاد دانش‌بنیان و گردشگری
  • دریا باید محور توسعه و برنامه ریزی استان بوشهر قرار گیرد