Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-04-29@11:14:21 GMT

خشک‌سالی در هامون تهدید یا فرصت؟

تاریخ انتشار: ۱۴ مهر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۵۲۸۶۰۴

خشک‌سالی در هامون تهدید یا فرصت؟

زابل-دو دهه خشک‌سالی در هامون افزون بر اینکه این منطقه را به یکی از مهم‌ترین کانون‌های گردوغبار کشور تبدیل کرده بلکه به معیشت مردم منطقه نیز به‌طورجدی آسیب‌زده است به همین دلیل اغلب ساکنان حاشیه این تالاب مجبور به مهاجرت شده‌اند.

قدس آنلاین-گروه استان ها:  حیات دریاچه هامون وابسته به رودخانه هیرمند است و این وابستگی باعث شده تا هرگونه نوسانات در میزان آب آن، مشکلاتی را برای کل سیستم به وجود آورد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

خشک‌سالی و قطع آب رودخانه هیرمند در ۱۹ سال گذشته سبب خشکیدن تالاب بین‌المللی هامون و نابودی زیستگاه انواع پرندگان و حیوانات وحشی شد و ساکنان اطراف هامون را با مشکلات متعددی روبرو کرد.

تلاش دستگاه‌های دست‌اندرکار و جاری شدن سیلاب‌های مقطعی اگرچه منجر به آبگیری بخش‌هایی از این تالاب شده است اما بنا بر گفته بسیاری از کارشناسان این منطقه دارای پتانسیل‌های بسیاری است که نباید دست روی دست گذاشت و تنها به انتظار رسیدن آب بود!

گره‌هایی که با دست‌باز می‌شود

هنگامی‌که پای کارشناسان و متخصصان هامون می‌نشینیم گلایه‌ها و درد دل‌هایی دارند که به نظر می‌رسد چندان هم بی‌راه نیست.

مدیر پروژه ملی احیای هامون در این رابطه می‌گوید: دو دهه خشک‌سالی در هامون افزون بر اینکه این منطقه را به یکی از مهم‌ترین کانون‌های گردوغبار کشور تبدیل کرده بلکه به معیشت مردم منطقه نیز به‌طورجدی آسیب‌زده است به همین دلیل اغلب ساکنان حاشیه این تالاب مجبور به مهاجرت شده‌اند.

حسین سرگزی عنوان می‌کند: افزون بر ۶۰ روستا  در سیستان معیشت آن‌ها به هامون گره‌خورده است چون معیشت اغلب مردم منطقه از طریق صیادی بوده است لذا طرح احیای هامون را به‌صورت آموزشی در ۶۰ روستا آغاز کردیم.

همکاری سازمان ملل

وی در پاسخ به این سؤال که چه باید کرد و چه‌کاری می‌خواهید برای هامون نشینان انجام دهید اظهار می‌کند: قرار است با همکاری سازمان ملل متحد و سازمان حفاظت محیط‌زیست در برنامه‌ای ۵ساله‌ تالاب هامون احیا شود.

مدیر پروژه ملی احیای هامون عنوان می‌کند: پروژه احیای هامون کار با مردم  است و زیر نظر اتحادیه اروپا انجام خواهد شد و تأکید آن بر استفاده از ظرفیت نیروها و گروه‌های مردمی است.

وی عنوان می‌کند: در همین راستا در چارچوب این برنامه اتحادیه اروپا مبلغ ۱۰ میلیون یورو در بازه زمانی ۵ ساله برای احیای تالاب هامون اختصاص داده که بخش اول این مبلغ ژانویه ۲۰۲۰ از طریق «برنامه عمران سازمان ملل» واریز و عملاً طرح احیای هامون با ۳ رویکرد «افزایش ظرفیت و هماهنگی میان نهادهای محلی جهت بهبود مدیریت تالاب»، «مدیریت پایدار آب‌وخاک و کشاورزی نوین مطابق با اقلیم»و«ایجاد معیشت‌های جایگزین» شروع‌شده است.

فرصت‌هایی که باید دید

سرگزی صحبت‌هایش را با مثال‌هایی ساده ادامه می‌دهد و به ما می‌گوید: شغل قالب سیستانی‌ها و هامون نشینان کشاورزی و دامداری است و تقریباً در هر خانه روستایی می‌توان یک گاو شیرده مشاهده کرد اما متأسفانه مشاهده می‌کنید که باوجوداین ظرفیت اما یک کارخانه تولید پنیر نداریم و این ظرفیت از تولید سنتی به صنعتی نرسیده است.

هر زمان که آب به دلیل ناتوانی افغانستان در مهار سیل‌ها در سیستان جاری می‌شود رقابت هم برای برداشت و یا ذخیره‌سازی آب و حتی درگیری‌های محلی بر سر آب افزایش می‌یابد لذا اگر ما بتوانیم اقتصاد و معیشت مردم به سایر مشاغل و به‌غیراز آب‌وخاک گره بزنیم لذا این تنش‌ها نیز کاهش پیدا می کند

وی بابیان اینکه حتی احداث یک کارگاه پنیر سازی می‌تواند در بسیاری از روستاها کارساز و اشتغال آفرین باشد اظهار می‌کند: ما سعی داریم تا در این پروژه شغل‌های مرتبط با شرایط بومی را تحت عنوان «ایجاد معیشت‌های جایگزین» برای توانمندسازی روستائیان به مرحله اجرا بگذاریم.

وی می‌گوید: تا پیش‌ازاین صیادان به نظاره می‌نشستند تا آب به هامون برسد و فصل صید فرابرسد اما در قالب این پروژه می‌خواهیم به جوامع محلی آموزش دهیم که تنها صیادی در هامون آن‌هم به‌صورت فصلی و با ماهی‌های کوچک شغل نیست بلکه آن‌ها می‌توانند در این حوزه با پرورش ماهیان خاویاری که ارزش‌افزوده مناسبی دارد  و یا پرورش زالو و حتی ماهیان زینتی شغل‌های جایگزین برای صیادی در هامون را دست بگیرند.

کشاورزی نیاز به تحول دارد

سرگزی می‌گوید: کشاورزی منطقه نیاز به تحول دارد و دیگر نباید کشاورز به نظاره بنشیند که هرزمان هامون آب داشت محصولی بکارد و هر زمان که تالاب خشک شد او هم‌دست از کار بکشد!

وی با تأکید بر اینکه نحوه کشاورزی فعلی با اقلیم این استان سازگار نیست و آب به‌اندازه گذشته وجود ندارد می‌افزاید: افغانستان دیگر آن دولت ناپایدار و در حال جنگ نیست که مدیریت درستی بر منابع آبی نداشته باشد لذا  آن‌ها هم درحال‌توسعه هستند و در حال حاضر این کشور به عرصه رقابت قدرت‌های منطقه‌ای تبدیل‌شده پس لازم است بازنگری در خصوص نحوه کشاورزی داشته باشیم و به سمت کشاورزی مکانیزه مناسب با اقلیم برویم.

وی اظهار می‌کند: هر زمان که آب به دلیل ناتوانی افغانستان در مهار سیل‌ها در سیستان جاری می‌شود رقابت هم برای برداشت و یا ذخیره‌سازی آب و حتی درگیری‌های محلی بر سر آب افزایش می‌یابد لذا اگر ما بتوانیم اقتصاد و معیشت مردم به سایر مشاغل و به‌غیراز آب‌وخاک گره بزنیم لذا این تنش‌ها نیز کاهش پیدا می کند.

مدیر پروژه ملی احیای هامون با بیان اینکه این پروژه قرار است در یک بازه زمانی پنج ساله اجرا شود به ما می گوید:  اعتبارات پروژه اعتباراتی است که در راستای ایجاد اشتغال جایگزین در منطقه هزینه خواهد شد و لذا امیدواریم معیشت مردم در حاشیه هامون را به منابعی غیر از منابع آب و خاک گره بزنیم تا رقابت و هم چنین وابستگی برای مصرف بیشتر آب از بین برود.

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: هامون تالاب احیای هامون معیشت مردم خشک سالی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۵۲۸۶۰۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شناسایی و اجرای بیش از ۱۲۰ هزار میلیارد تومان فرصت سرمایه‌گذاری در سازمان ملی زمین و مسکن

به گزارش گروه اقتصاد خبرگزاری علم و فناوری از وزارت راه و شهرسازی، ارسلان مالکی معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل سازمان ملی زمین و مسکن گفت: در راستای تحقق شعار سال ۱۴۰۳ با مشارکت مردم و بخش خصوصی شناسایی و اجرای پروژه‌های سرمایه‌گذاری در سازمان ملی زمین و مسکن به ارزش بیش از ۱۲۰ هزار میلیارد تومان در دست اقدام است.

مالکی افزود: از این میزان ۳۳ پروژه مشتمل بر ۵ هزار و ۲۲۵ واحد مسکونی، تجاری، اداری و خدماتی به ارزش بالغ بر ۱۲ هزار میلیارد تومان در حال ساخت است.

معاون وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اینکه ۱۱ پروژه با ظرفیت یک‌هزار و ۸۰۰ واحد مسکونی، تجاری، اداری و خدماتی هم در مرحله انتخاب سرمایه‌گذار قرار دارد، ادامه داد: ارزش ریالی این پروژه‌ها در حدود ۸ هزار میلیارد تومان است.

وی اعلام کرد: ۳۵ پروژه سرمایه‌گذاری در ۱۸ استان به ارزش حدود ۱۰۰ هزار میلیارد تومان برای انجام مطالعات و اخذ نظریه کارشناس رسمی در دست اقدام است.

گفتنی است اجرای پروژه‌های سرمایه‌گذاری به‌عنوان یکی از اولویت‌های سازمان ملی زمین و مسکن در برنامه اجرایی سال ۱۴۰۳ مطرح شده است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • سالی خاص در تاریخ زمین؛ این کوه باعث شد تابستان از تقویم حذف شود +تصویر
  • (ویدئو) حضور پرشور مردم در کنار تالاب هامون
  • آبگیری بخشی از تالاب هامون و خوشحالی ‌مردم سیستان
  • دستگیری متخلفین برداشت غیرمجاز شن و ماسه در منطقه حفاظت شده تالاب نوروزلو
  • احیای موقت گردشگری در تالاب بین‌المللی هامون
  • فرصت سرمایه‌گذاری ۱۲۰ همتی سازمان ملی زمین و مسکن
  • شناسایی و اجرای بیش از ۱۲۰ هزار میلیارد تومان فرصت سرمایه‌گذاری در سازمان ملی زمین و مسکن
  • جانی دوباره درتالاب هامون جازموریان سیستان وبلوچستان
  • وزیر دفاع روسیه: مسکو هرگز ناتو را تهدید نکرده است
  • امام جمعه اردبیل به بذرپاش: خودت را در این پروژه بدنام نکن /امام جمعه تبریز: دولت و مجلس برای معیشت کارگران توان مضاعف بگذارند