Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «افکارنيوز»
2024-04-26@17:56:17 GMT

«پیشکش ایرانی» و حسرت «اربعین»

تاریخ انتشار: ۱۵ مهر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۵۴۱۹۶۷

«پیشکش ایرانی» و حسرت «اربعین»

به گزارش افکارنیوز،

مجتبی رضوانی کارگردان مستند «پیشکش ایرانی» که به مناسبت اربعین حسینی به صورت اینترنتی عرضه شده است، درباره این اثر گفت: ما این مستند را ۲ سال پیش تولید کردیم. این مستند در حقیقت در کنار یک قرار جمعی غیرمنتظره برای تشکر از موکب داران عراقی ساخته شد. ما پروژه‌ای داشتیم که در قالب آن گروه تواشیح «الغدیر» در پیاده‌روی اربعین، همراه ما می‌شد و سرودی عربی تحت عنوان «خیر الاحباب» را می‌خواند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی ادامه داد: «فلش ماب» همان قرار جمعی غیرمنتظره است، از این رو ما همراه این گروه سراغ موکب داران عراقی می‌رفتیم که در موکب خود خدمت می‌کردند، بعضاً در آشپزخانه و جاهای خدماتی این موکب ها قرار داشتند و درواقع در دید مستقیم زائران اربعین قرار نمی‌گرفتند، چون دائم مشغول پخت و پز و ارائه خدمات به زائران بودند. به همین ترتیب گروه تواشیح با غافلگیری در مقابل آن‌ها قرار می‌گرفت و شروع به اجرای یک سرود می‌کرد که معنا و مفهوم این سرود تشکر از این خادمان اربعینی بود.

رضوانی افزود: این اتفاق واکنش بسیار جالبی از سوی موکب داران عراقی به همراه داشت. به این صورت که وقتی این برنامه و سرود برای آن‌ها اجرا می‌شد خیلی به وجد می‌آمدند، بعد از اجرا دوستان را در آغوش می‌گرفتند و غالباً می‌گفتند ما هیچ‌وقت فکر نمی‌کردیم یک روز یک گروه تواشیح برای ما برنامه‌ای اجرا کند. این کار، یک امر فرهنگی بود که توانست ارتباط بیشتری را بین زائران اربعینی عراق و ایران شکل بدهد. درواقع این گروه تواشیح، زبان تشکر ایرانی‌ها از عراقی‌ها بود. هرچند ما اختلاف زبانی داریم، ولی وقتی سرودی عربی برای تشکر از لطف و مهمان نوازی آنها خوانده می‌شد، واکنش جالبی نشان می‌داند.

کارگردان مستند «پیشکش ایرانی» درباره مختصات اجرای این طرح توضیح داد: اجرای این سرود کار فرهنگی خوبی بود و ما توانستیم در آن سفر به حدود ۵۰ موکب سر بزنیم. کار ما تقریباً از عمود صد شروع و به عمود ۵۰۰ در مسیر پیاده‌روی اربعین کشیده شد. در این ۴۰۰ عمود به حدود ۵۰ موکب سر زدیم و با اجرای تواشیح آنها را غافلگیر کردیم.

وی افزود: ضمن اینکه ما از اجرای این سرودها تصویربرداری هم می‌کردیم که در پی آن قطعات جالبی تولید و از رسانه ملی پخش شد به طوری که در حین پیاده روی هم خیلی بین لبنانی‌ها و عراقی‌ها دست به دست می‌شد. به همین ترتیب به ذهنم رسید حالا که این کلیپ‌ها ضبط می‌شود و ما موکب به موکب به اجرا می‌پردازیم خوب است که با استاد محمدعلی دهدشتی یکی از اعضای این گروه مصاحبه‌ای انجام دهم و حال و هوای ایشان را از این اقدام بیشتر جویا شوم از همین رو در کنار تولید این نماهنگ‌ها تصمیم گرفتم همزمان مستند «پیشکش ایرانی» را هم تولید کنم.

رضوانی ادامه داد: این مستند، گزارشی از رویدادهای عاطفی و احساسی در جریان این سفر است و اتفاقاتی را که در طول تولید این نماهنگ‌ها رخ داده است به تصویر می‌کشد؛ آینه‌ای از اتفاقات و مشاهدات ما از جریان تولید است. یعنی در حالی که ما برای کار دیگری به این پیاده روی رفته و مشغول تولید نماهنگ بودیم ولی در نهایت به مستند «پیشکش ایرانی» رسیدیم به این صورت که به ذهنم رسید جا دارد که در حین کار، فیلم مستندی از همین اقدام تولید کنم چون ما مشغول انجام یک پروژه دیگر بودیم که از دل آن کاری دیگر را تدارک دیدیم.

این کارگردان اظهار کرد: در این سال‌ها آثار زیادی درباره اربعین ساخته شده است و آنهایی که به این سفر رفته‌اند، بعد از بازگشت خاطراتشان را برایمان تعریف کرده‌اند اما چیزی که در ذهن ما به عنوان ایرانی خیلی باقی ماند مهمان نوازی عراقی‌ها بود. به طوری که وقتی زائر ایرانی پا در پیاده روی اربعین می‌گذارد هیچ احساس غربتی نمی‌کند انگار که ما سال هاست آنها را می‌شناسیم و با آنها ارتباط داریم.

رقابتی که موکب‌داران برای خدمت داشتند

وی افزود: ما در طول پیاده‌روی دائم موکب داران عراقی را می‌بینیم که در ارائه خدمت به افراد مسابقه دارند و همه سعی می‌کنند به نحوی افراد را خود جذب کنند تا به آنها جای استراحت و خورد و خوراک بدهند، خستگی را از تن زائران دربیاورند تا آن‌ها بتوانند مسیر را ادامه بدهند؛ در هیچ کجای دنیا دیده نمی‌شود که میلیون‌ها انسان در چنین مسیری قرار بگیرند و هزاران نفر مسابقه بگذارند برای اینکه بتوانند به آنها خدمت کنند یعنی در عین حال که در یک کشور غریب هستی ولی این غربت اصلاً حس نمی‌شود. هرکس یک بار به پیاده روی اربعین برود سال بعدش دوست دارد با وجود سختی‌ها باز در این مسیر قرار بگیرد چون تمام سختی‌هایش هم لذت بخش است.

این کارگردان توضیح داد: چیزی که برای من جالب بود این بود که برخی از این عراقی‌ها که می‌خواستند در این مسیر به زائران خدمت کنند، سالانه چیزی شبیه به یک صندوق خریداری می‌کنند تا در آن پول پس‌انداز و در راه خدمت رسانی به زائران در اربعین خرج کنند، این صندوق چیزی شبیه به یک قلک است که نزدیک اربعین آن را باز می‌کنند. این نشان می‌دهد که هرکسی در اربعین به اندازه توان خود خدمت می‌کند و ما در تولید این نماهنگ و اجراهای میدانی تلاش کردیم این موضوع را به تصویر بکشیم.

رضوانی در پایان درباره تجربه متفاوت اربعین امسال نیز اظهار کرد: ما هر سال این موقع در مسیر پیاده روی اربعین بودیم ولی امسال به دلیل رعایت پروتکل‌های بهداشتی عازم این سفر نشدیم و این موضوع نوعی حسرت در دل ما ایجاد کرد. در طول این مسیر هرکسی به اندازه توان خود خدمتی می‌کرد، ما فیلمساز هستیم و چند سال پیاپی بود که در این مسیر کار فرهنگی می‌کردیم که این امر امسال میسر نشد ولی به نظرم اگر هنرمند باهوش باشد می‌تواند از تصاویر و فیلم‌های باقی مانده و استفاده نشده از سال‌های قبل استفاده و کاری تازه تولید کند.

 

منبع: افکارنيوز

کلیدواژه: زائران اربعین کارگردان اربعین پیاده روی اربعین مستند ایرانی اربعین امسال موکب داران عراقی پیاده روی اربعین پیشکش ایرانی گروه تواشیح عراقی ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.afkarnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «افکارنيوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۵۴۱۹۶۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عبور «مست عشق» از هفت خان

به گزارش قدس آنلاین، پس از فراز و نشیب‌های بسیار فیلم سینمایی «مست عشق» به کارگردانی حسن فتحی از امروز اکران عمومی خود را آغاز می‌کند؛ فیلمی پرحاشیه که در طول دوران تولیدش تا زمان اکران دستخوش اتفاقات و حاشیه‌های بسیاری شد و بالاخره توانست راه خود را به پرده سینما باز کند. اما بد نیست پیش از مرور سرگذشت این فیلم در دوران تولید، نگاهی بیندازیم به آثاری که مولانا و حکایت پرشور زندگی‌اش، بهانه خلق آنها شده است.

ردپای مولانا در آثار هنری

مولانا و اشعار بی‌بدیل و عرفانی و البته ماجرای دیدارش با شمس دستمایه ساخت آثار ادبی و هنری متعددی شده است؛ از رابطه مولانا و شمس تبریزی که بهانه نگارش رمان‌های پرفروش و آثار پژوهشی ارزشمندی شده تا انعکاس آن در دنیای موسیقی و تئاتر؛ آلبوم «صورتگر» با آواز سالار عقیلی و  روایتگری امین تارخ نمونه‌ای از این تولیدات است که حکایتی شورانگیز و موسیقایی از زندگی مولاناست. همچنین سمفونی «رومی» کاری از حافظ ناظری است که درباره مولانا ساخته شده و یا قطعاتی که محسن چاوشی از اشعار مولانا خوانده و از محبوبیت بسیاری برخوردار است. در صحنه تئاتر نیز اپرای عروسکی مولوی کاری از بهروز غریب پور تولید شده که براساس اشعار مثنوی معنوی و کلیات شمس به رشته تحریر درآمده است، اما در این میان سینما و تلویزیون در پرداختن به زندگی یکی از مهمترین شاعران این مرز و بوم کم کارتر بوده است؛ سریال «جلال الدین» به کارگردانی شهرام اسدی و آرش معیریان تنها تولید تلویزیون در این زمینه است که زمستان ۹۳ روی آنتن رفت و در فاز اول آن به کودکی مولانا در بلخ پرداخته شد که البته چندان هم مورد اقبال قرار نگرفت. در دنیای سینما مولانا برای غربی‌ها هم شخصیت جذابی است؛ چند سال قبل دیوید فرانزونی فیلمنامه‌نویس «گلادیاتور» از نگارش فیلمنامه‌ای درباره زندگی مولانا خبر داد و از تمایلش به بازی لئوناردو دی‌کاپریو در نقش مولانا صحبت به میان آمد که جنجال‌های بسیاری به راه انداخت. اما در نهایت ساخت فیلمی درباره این شاعر و عارف بنام به دست یکی از فیلمسازان برجسته ایرانی رقم خورد.

سینمای شاعرانه به سبک فتحی

حسن فتحی یکی از برجسته‌ترین کارگردانان سینما و تلویزیون است که سبک ویژه‌ای در فیلمسازی دارد و نگاه شاعرانه او بیش از هرچیز یادآور سیاق زنده‌یاد علی حاتمی است. فتحی با شیوه مخصوص به خودش در کارگردانی، روایت و دیالوگ‌نویسی و نثر شاعرانه‌اش آثار درخشانی خلق کرده که به او جایگاه منحصر به فردی داده است. سریال‌های شاخصی همچون «مدار صفر درجه»، «پهلوانان نمی‌میرند»، «شب دهم»، «شهرزاد» تنها نمونه‌هایی ماندگار و موفق از آثار فتحی است که از جایگاه ویژه‌ای برخوردارند.

با اینکه فتحی در تلویزیون پرکارتر از سینما بوده و با دو سریال مهم «شهرزاد» و «جیران» در شبکه نمایش خانگی حضور داشته اما ۵ فیلم را هم در مدیوم سینما ساخته که مهم‌ترین آنها «پستچی سه بار در نمی‌زند» و «کیفر» است و حالا با جدیدترین ساخته خود «مست عشق» که احتمالاً مهمترین اثر سینمایی او هم باشد به سینما بازگشته است. در ادامه نگاهی خواهیم داشت به روند تولید یکی از مهمترین فیلم‌های تاریخی سینمای ایران که با ادبیات گره خورده و زندگی شمس و مولانا از برجسته‌ترین شخصیت‌ها و مفاخر ادبی را روایت کرده است.

از داستان چه می‌دانیم؟

حسن فتحی علاقه و استعداد ویژه‌ای در خلق درام‌هایی دارد که در دل تاریخ روایت می‌شوند و اغراق نیست اگر او را یکی از چیره‌دست‌ترین فیلمسازان این ژانر قلمداد کرد. او در «مست عشق» سراغ مولانا و شمس تبریزی رفته و برشی از زندگی این شاعر را در سال‌های ۶۴۰ تا ۶۴۵ هجری روایت می‌کند و عشق و ارادات مولانا به شمس و تأثیر فراوانی که بر زندگی و اشعار مولانا داشت را به تصویر می‌کشد. فیلمنامه «مست عشق» توسط فرهاد توحیدی و از دل مشورت‌های فراوانی با مولوی‌شناسان برجسته‌ای همچون دکتر محمدعلی موحد به نگارش درآمده است. از دیگر ویژگی‌های مهم و جذاب «مست عشق» تیم بازیگرانش است؛ جمعی از ستارگان سینمای ایران و ترکیه ترکیب بازیگران این فیلم را شکل می‌دهند. پارسا پیروزفر، شهاب حسینی، حسام منظور و هانده ارچل، بوراک توزکوپاران، بنسو سورال، سلما ارگچ و ابراهیم چلیک‌کول از بازیگران مطرح سینما و تلویزیون ترکیه در این فیلم حضور دارند.

مسیر پرپیچ و خمی که «مست عشق» طی کرد

اواخر تابستان ۹۸ بود که خبر ساخت «مست عشق» به کارگردانی حسن فتحی و تهیه‌کنندگی مهران برومند رسانه‌ای شد. تولید فیلمی مشترک با ترکیه درباره مولانا یکی از مهمترین شاعران فارسی زبان که بسیاری از کشورهای همسایه همچون ترکیه همواره سعی در مصادره آن داشته‌اند. طبیعتاً یکی از چالش‌برانگیزترین بخش‌های این فیلم به انتخاب بازیگران و سیر داستان در فیلمنامه بازمی‌گشت. همان زمان شهاب حسینی در نقش شمس معرفی شد اما همچنان این سوال مطرح بود که بازیگر نقش مولانا از میان هنرپیشگان ایرانی انتخاب خواهد شد یا ترک. در همان ایام فرهاد توحیدی اعلام کرد که هسته اصلی این فیلم ایرانی است و در آن به صراحت به اصلیت ایرانی مولانا اشاره می‌شود، اما به دلیل اینکه فیلم تولید مشترک است باید به بازار جهانی هم توجه داشت و ترکیب بازیگران بین‌المللی خواهد بود. او تلویحاً به ایفای نقش مولانا توسط یک بازیگر غیرایرانی اشاره کرد که با واکنش‌هایی روبرو شد و با وجود اظهارات توحیدی، اما فتحی به صراحت اعلام کرد که  بازیگر نقش حضرت مولانا هم قطعاً ایرانی خواهد بود و در فاصله کمی پارسا پیروزفر برای این نقش معرفی شد که انتخاب او همچون شهاب حسینی بازخوردهای بسیاری خوبی داشت.

اما این همه ماجرا نبود؛ «مست عشق» در آستانه فیلمبرداری با حواشی متعددی روبرو شد، از اعلام مخالفت دو تن از مراجع عظام در پرداختن به زندگی مولانا و اشاعه فرقه صوفیه تا اختلافات کشداری که در دوران تولید با سرمایه‌گذار ترک به وجود آمد. اواسط مهرماه فیلمبرداری در قونیه کلید خورد و اواخر پاییز بود که خبر آغاز پیش‌تولید «جیران» در تهران منتشر شد. در حالی که با طی شدن روند تولید و مراحل فنی بسیاری انتظار داشتند نخستین اکران «مست عشق» را در جشنواره فجر شاهد باشند اما علیرغم اینکه سازندگان فرم حضور در جشنواره را پر کرده بودند، فتحی اعلام کرد که فیلمی در جشنواره نخواهد داشت و نام «مست عشق» به عنوان یکی از غایبان بزرگ فجر نام مطرح شد. با همه‌گیری کووید فرایند تولید «مست عشق» به دلیل مشکلات مالی چند ماهی مسکوت ماند و تهیه‌کننده اعلام کرد برای فیلمبرداری چند سکانس باقی مانده گروه در انتظار بازگشایی مرزها هستند. اما اواخر مهرماه ۹۹ سهراب پورناظری که قرار بود در ساخت موسیقی این فیلم کنار سازندگان باشد اعلام کرد «مست عشق» نیمه کاره رها شده و تولید آن به اتمام نرسیده، مدتی بعد ویدئویی در فضای مجازی منتشر شد مبنی براینکه با تصمیم سرمایه‌گذار ترکیه‌ای، قرار است «مست عشق» پخش جهانی خود را آذرماه همان سال همزمان با هفته بزرگداشت مولانا آغاز کند و علاوه بر نسخه سینمایی، یک سریال هشت قسمتی هم از این اثر نیز آماده شده است. این اقدام با واکنش تیم تولید روبرو شد و فتحی این خبر را کذب خواند. این اختلافات و انتشار بیانه‌های متعدد از هر دو سو ادامه داشت تا اینکه اوایل اردیبهشت ۱۴۰۰ یکی از شبکه‌های ماهواره‌ای فارسی‌زبان با پخش تیزرهایی از پخش سریال «مست عشق» در ترکیه خبر داد. پس از انتشار این خبر، حسن فتحی یادداشتی منتشر و از این اقدام گلایه‌های تندی کرد و آن را خبری تاسف‌آور و سندی آشکار بر رفتار غیراخلاقی و غیرقانونی سرمایه‌گذار تُرک دانست، آن هم در شرایطی که تنها در ٣٠ درصد فیلم سرمایه‌گذاری کرده است. در نهایت و پس از کش و قوس‌های فراوان شهریورماه همان سال خبر حل اختلاف سرمایه‌گذاران ایرانی و ترک با میانجیگری سرکنسولگری منتشر و سهام کامل پروژه به طرف ایرانی واگذار شد.

آیا «مست عشق» معادلات گیشه را بهم خواهد زد؟

حالا پس از مسیری طولانی و ناهموار و گذر از هفت خانی سخت، «مست عشق» به ایستگاه پایانی رسیده و اکران خود را آغاز کرده است و به زودی در ترکیه نیز به نمایش درخواهد آمد. با این حال باید منتظر ماند و دید در روزهایی که سینما رونق خود را مدیون فروش‌ بالای کمدی‌هاست یک فیلم فاخر و شاعرانه آن هم از جنس ساخته‌های فیلمسازی چون حسن فتحی چقدر می‌تواند توجه گیشه را به خود معطوف کند.

صبا کریمی

دیگر خبرها

  • افزایش سلامت دام‌ها با تولید محصول ایرانی
  • حسرت شوت‌زنی که پنالتی از دست داد (عکس)
  • حسرت استقلالی‌ها از معرفی یک دروازه‌بان جدید!
  • عجیب‌ترین صحنه جام حذفی در رفسنجان!(عکس)
  • غیبت ادامه‌دار عراقی‌ها در اردوی مس رفسنجان
  • پرسپولیس ۲۷۶۵ روز در حسرت شکست آلومینیوم!
  • پرسپولیس 2765 روز در حسرت شکست آلومینیوم!
  • انتقاد کاربران عراقی از توییت اردوغان درباره بغداد
  • تولید نوشت‌افزار ایرانی با کاغذ ایرانی
  • عبور «مست عشق» از هفت خان