Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فردا»
2024-04-30@14:51:07 GMT

اصلاح آیین‌نامه داخلی مجلس در ۱۰ بسته پیشنهادی

تاریخ انتشار: ۱۵ مهر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۵۴۷۶۶۵

اصلاح آیین‌نامه داخلی مجلس در ۱۰ بسته پیشنهادی

خبرگزاری فارس: «حداقل50 درصد فعالیت‌های مجلس دقیقا مرتبط با آیین نامه داخلی است.» این را نمایندگانی که چندین دوره حضور در مجلس شورای اسلامی را تجربه کرده‌اند می‌گویند. از ابتدای تشکیل مجلس شورای اسلامی تاکنون، دو آیین نامه داخلی در سالهای ۱۳۶۲ و ۱۳۷۹ به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده است. آیین نامه داخلی کنونی مجلس نیز که در سال ۱۳۷۹ به تصویب رسیده است، به دفعات مورد اصلاح و بازبینی مجلس قرار گرفته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با این همه در آیین نامه داخلی فعلی مجلس با وجود اصلاحات مکرر اما به دلیل تغییر اقتضائات زمانی و ضعف در اعمال نظارت و شفافیت همچنان نواقصی وجود دارد. طبیعتا بروز مسائل جدید، افزایش تجربیات، تغییر در ساز و کارها بر مبنای تکنولوژی نیز مضاف بر دلایل دیگر بازنگری در آئین نامه داخلی را ضروری می‌کند.

نمایندگان مجلس یازدهم هم اصلاح آئین نامه داخلی را در قالب چند طرح دنبال می‌کنند. تا کنون در این دوره از مجلس طرح اصلاح موادی از آیین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی مصوب 20/1/1397 و قانون نظارت بر رفتار نمایندگان مجلس مصوب15/1/1391(ارتقا شفافیت مجلس شورای اسلامی) که روز 30 شهریور ماه اعلام وصول شده، طرح اصلاح قانون آیین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی اعلام وصولی 8 مهر ماه، طرح اصلاح موادی از آیین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی مصوب ۱۳۷۹/۱/۲۰ و قانون نظارت بر رفتار نمایندگان مجلس مصوب ۱۳۹۱/۱/۱۵ (ارتقا شفافیت مجلس شورای اسلامی) مه 20 مرداد اعلام وصول شده و طرح اصلاح مواد (۷۲) و (۸۰) قانون آیین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی که 24 تیر ماه اعلام وصول شده برای اصلاح و بازنگری در آیین نامه داخلی تدوین شده است.

* خیز مجلس یازدهم برای یک اصلاح همه جانبه در آیین نامه داخلی
از سوی دیگر بر اساس ماموریتی که محمدباقر قالیباف به کمیسیون آیین نامه مجلس داده، این کمیسیون نیز بر اساس 10 محور پیشنهاد اصلاح و بازنگری در آیین نامه را دنبال می‌کند.

در همین راستا محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی در نشست پنجشنبه، 10 مهرماه کمیسیون تدوین آیین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی با موضوع اصلاح آیین نامه داخلی مجلس در راستای ایجاد تحول در قوه مقننه حاضر شد و گفت: مجلس شورای اسلامی بر اساس قانون اساسی ستاد اصلی اداره کشور و به تعبیر رهبر معظم انقلاب ریل گذار کشور است.

رئیس مجلس شورای اسلامی در ادامه با بیان اینکه مجلس برای منابع مالی و اولویت های کشور تصمیم گیری کرده و بر اجرای آن نظارت می کند، اظهار داشت: با ربع قرن بررسی که در حوزه حکمرانی مجلس صورت داده‌ام به این نتیجه رسیده ام که این نهاد هنوز در مدار یاد شده قرار نگرفته است که یک دلیل آن آیین نامه و دلیل دیگر نوع رفتار نمایندگان در اجرای این قانون است.

* ایرادات ماهیتی آیین نامه و نابسامانی‌هایی که ایجاد کرده

وی در ادامه تمام هیمنه مجلس را آیین نامه داخلی آن دانست و افزود: آیین نامه صرفا به صورت شکلی رعایت می شود و در ماهیت ایراد دارد که باعث بروز برخی نابسامانی ها در قوای سه گانه کشور شده است لذا بعد از اصلاح آن باید به صورت ماهیتی به آیین نامه اعتقاد داشته باشیم.

قالیباف همچنین با تأکید بر ضرورت اصلاح آیین نامه داخلی مجلس بعد از بازنگری آن، یادآور شد: تا کنون اصلاحات زیادی روی این قانون در ادوار مختلف مجلس صورت گرفته که به صورت سلیقه ای بوده است از این را باید بدانیم روش اصلاح آیین نامه مهم است و نباید یک ماهه آن را به پایان رساند.

رئیس نهاد قانونگذاری کشورمان نحوه ارائه طرح ها و لوایح و اعلام وصول آنها را محل اشکال دانست و افزود: مجلس ستاد اداره کشور است و می تواند مشکلات اقتصادی که دلیل بروز آن صرفا اقدامات آمریکا نیست را برطرف کند؛ البته این امر نیاز به اصلاح بروکراسی دارد.

وی تأکید کرد: موارد اصلاح آیین نامه باید اولویت بندی شود و زمان‌بر شدن آن ایرادی ندارد.

رئیس مجلس شورای اسلامی در پایان خاطرنشان کرد: قانون آیین نامه داخلی مجلس باید با کمک تمامی نمایندگان اصلاح شود تا به فهم مشترک و اقناع میان نمایندگان در مسائل مختلف بیانجامد.

* اصلاح آیین‌نامه داخلی مجلس در 10 بسته پیشنهادی

کمیسیون تدوین آیین نامه داخلی مجلس در هفته‌های اخیر در قالب کارگروه این کمیسیون کار رسیدگی به 10 بسته پیشنهادی اصلاح آیین نامه داخلی مجلس را آغاز کرده که این بسته‌ها پس از بررسی کارشناسی در جلسات هفتگی این کمیسیون برای تصویب به رأی گذاشته خواهد شد.

سمیه محمودی نماینده مردم شهرضا و سخنگوی کمیسیون تدوین آیین نامه داخلی مجلس در این مورد به فارس می‌گوید: پس از سرکشی نمایندگان به حوزه‌های انتخابیه و برگزاری جلسات صحن و کمیسیون‌ها نتیجه بررسی های کارگروه برای تصویب در کمیسیون به رأی گذاشته خواهد شد و بسته‌های پیشنهاد‌ی برای تصویب همه نمایندگان به صورت جداگانه به صحن علنی مجلس ارائه خواهد شد.

10 بسته پیشنهاد‌ی برای اصلاح آیین نامه داخلی مجلس عبارت است از:

1- شفافیت

2- صیانت از مجلس و نمایندگان

3- کارآمدی مجلس در عرصه قانون‌گذاری

4- کارآمدی مجلس در عرصه نظارت

5- بازنگری در نقش و اثربخشی هیات رئیسه

6- بازنگری در ساختار و تشکیلات شبکه نیروی انسانی مجلس

7- بازنگری در نقش و اثربخشی کمیسیون‌ها

8- تسریع در نحوه رسیدگی به اعتبارنامه‌ها

9- بازنگری در نحوه جابجایی نمایندگان در کمیسیون‌ها

10- بازنگری در فعالیت و اختیار کمیسیون اصل نود

* مجلس سرعت عمل بیشتری داشته باشد

البته برخی نمایندگان نیز معتقدند اصلاح آیین نامه در شرایط فعلی چندان در اولویت نیست و باید مجلس سرعت عمل بیشتری به اقدامات خود دهد.

در این مورد حجت الاسلام حسن نوروزی نماینده مردم رباط کریم در مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با فارس با تاکید بر تسریع در تحول در رویکردها، راهبردها و استراتژی‌های قوه مقننه می‌گوید: اصلاح آیین نامه داخلی مجلس لازم است اما واجب نیست چرا که کارآمدی مجلس بیش از آنکه به اصلاح آیین‌نامه وابسته باشد به تصمیمات رئیس و هیئت رئیسه مجلس بستگی دارد.

وی کار شبانه روزی را از الزامات مواجهه با وضعیت اقتصادی کشور دانسته و معتقد است: باید به جد در میدان باشیم و معتقدم نیاز به تغییر فوری در آیین‌نامه مجلس نیست بلکه باید رویکردها، عملکردها، استراتژی‌ها و راهبردها تغییر یابد.

* ۵۰ درصد فعالیت مجلس مستقیم مرتبط با آیین نامه است

از سوی دیگر برخی دیگر از نمایندگان معتقدند مجلس برای تسریع در حرکت خود نیازمند بازنگری در قانون آیین نامه داخلی است. محمدرضا میرتاج الدینی، نایب رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی با اشاره به طرح مجلس برای اصلاح آیین نامه داخلی در راستای ایجاد تحول در مجلس به فارس می گوید: آیین نامه داخلی مجلس در دوره های دهگانه شکل گرفته و بعضاً به صورت جزیره‌ای برخی احکام و دستورالعمل ها به اقتضای شرایط و زمان تغییر کرده است اما نگاه جامعی لازم است تا به اقتضای تغییر شرایط آیین نامه داخلی برای کارآمدی بیشتر اصلاح شود.

وی با اشاره به سامانه ای شدن ساز و کارها در مجلس تاکید می‌کند: لازم است تا آیین نامه با دستورالعمل های درون و بیرون مجلس سازگار شود و همین الزامات موجب شد تا طرح اصلاح آیین نامه داخلی مجلس با ۱۰ بسته پیشنهادی در دستور کار مجلس قرار گیرد.

این نماینده مجلس با اشاره به بررسی طرح اصلاح آیین نامه داخلی در کمیسیون آیین‌نامه در مجلس یازدهم می گوید: قرار است در ارزیابی مجدد، تغییرات اساسی در آیین نامه برای تقویت نظارت، قانون گذاری، استفاده بهینه از وقت و ظرفیت مجلس مد نظر قرار گیرد تا تحولی که مجلس یازدهم وعده آن را داده محقق شود.

میرتاج الدینی با اشاره به اینکه ۵۰ درصد فعالیت های مجلس بستگی به آیین‌نامه داخلی دارد، تاکید می‌کند: چارچوب فعالیت مجلس، استفاده از ابزارهای نظارتی، فعالیت کمیسیون ها و شیوه قانون گذاری در آیین نامه وجود دارد و هر تحولی در هر یک از این حوزه ها نیازمند به روز رسانی آیین نامه داخلی مجلس مطابق با اهداف است.

نائب رئیس کمیسیون برنامه مجلس با اشاره به چهار هدفی که از ابتدای مجلس یازدهم به عنوان نقشه راه تعیین شده از جمله مردمی سازی، کارآمدی، شفاف سازی و نظارت موثر تصریح می‌کند: باید برای رسیدن به این اهداف مواردی که در آیین نامه نیازمند اصلاح است اصلاح شود تا بتوان در این چارچوب تحول در ساختار و شکل مجلس را رقم زد.

به گفته نمایندگان مجلس، رسیدن به شفافیت بیشتر و همچنین نظارت موثرتر دو محور عمده ای است که در اصلاح و بازنگری در آیین‌نامه داخلی مجلس در هدف گذاری ها وجود دارد و با جدیت دنبال می‌شود.

منبع: فردا

کلیدواژه: مجلس اصلاح و بازنگری اصلاح آیین نامه داخلی آیین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی اصلاح آیین نامه داخلی مجلس آیین نامه داخلی مجلس قانون آیین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی آیین نامه داخلی نمایندگان مجلس بسته پیشنهادی مجلس یازدهم آیین نامه کمیسیون ها اعلام وصول طرح اصلاح

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.fardanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فردا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۵۴۷۶۶۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برای اولین بار قرار است «جداول بودجه» در صحن مجلس بررسی شود

به گزارش خبرنگار مهر، محسن زنگنه در جلسه علنی امروز (یکشنبه ۹ اردیبهشت ماه) مجلس شورای اسلامی طی تذکر شفاهی، گفت: بر اساس گفته رئیس مجلس شورای اسلامی، نمایندگان تا ساعت ۲۳ امشب فرصت طرح پیشنهادات خود را در جداول بودجه دارند، این در حالی است که کمیسیون تلفیق اصل گزارش را ارائه نکرده و ما باید در خلأ پیشنهاد دهیم.

وی ادامه داد: نباید برخورد با مجلس به گونه‌ای باشد که بعدها اگر کسی خواست خلاف آئین‌نامه اقدامی انجام دهد، زبان ما بسته باشد. در فایل مربوط به گزارش فقط نوشته شده مبلغ پیشنهادی کسر و اضافه می‌شود.

نماینده مردم تربت حیدریه در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: بر اساس ماده ۱۸۲ آئین‌نامه داخلی، کمیسیون تلفیق باید گزارش را به نمایندگان ارائه دهد اما با این شرایط ما چگونه می‌توانیم پیشنهادات خود را مطرح کنیم؟ امسال اوج غیرشفاف بودن بودجه است.

زنگنه اظهار کرد: هدف از اصلاح آئین نامه، اشراف نمایندگان به جداول بودجه بود اما اکنون ما جدولی نمی‌بینیم و نمی‌دانیم کمیسیون تلفیق چه اقدامی انجام داده است. از هیأت رئیسه می‌خواهم به دوستان تذکر دهد تا در ساعات باقی مانده فایل جداول را برای نمایندگان ارسال کنند تا ما بدانیم چه اتفاقی در کمیسیون تلفیق بودجه رخ داده است.

محمدباقر قالیباف در پاسخ به تذکر این نماینده، گفت: اگر نقدی هم دارید آن را منصفانه بیان کنید. در ۴۰ و اندی سال گذشته چه زمانی جداول بودجه در صحن مجلس بررسی شده و نمایندگان تک به تک به جداول رأی داده‌اند که شما امروز می‌گوئید غیرشفاف‌ترین بودجه است؟

وی با تاکید بر اینکه نباید به مجلس ظلم شود، گفت: هیچ زمانی تک تک نمایندگان جداول مصوب در بودجه را نمی‌دیدند، پس در تاریخ مجلس شورای اسلامی نخستین بار است که مجلس یازدهم جداول را به رأی نمایندگان گذاشته است.

قالیباف ادامه داد: از طرف دیگر می‌گویند هیأت رئیسه به مجلس بها نمی‌دهد که مهم‌ترین بها همین اقدام است. البته مجلس این تصمیم را گرفت و هیأت رئیسه نیز با آن همراهی کرد. برخی از دوستان نیز با این اقدام که جداول در صحن بررسی شود، مخالف هستند و در حال حاضر پیشنهاد اصلاح مجدد این موضوع مطرح شده است، بنابراین از واژه غیرشفاف استفاده نکنید.

رئیس مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: بخش مربوط به احکام و تبصره‌های بودجه تصویب و به قانون تبدیل شده است. جداول بودجه نیز بر اساس احکام تنظیم شده است.

کد خبر 6090684 زهرا علیدادی

دیگر خبرها

  • لایحه برنامه هفتم پیشرفت اصلاح شد
  • سردار کوثری: کار آمریکا به جایی رسیده که دانشجو سرکوب می‌کند
  • بیمه و حقوق شوراهای اسلامی ازطرح‌های پیشنهادی به مجلس دوازدهم است
  • مخالفت مجلسی‌ها با کلیات طرح افزایش تعداد نمایندگان به ۳۳۰ نفر
  • مخالفت مجلس با کلیات طرح افزایش تعداد نمایندگان
  • مخالفت نمایندگان با کلیات طرح اصلاح جداول حوزه های انتخابیه
  • قالیباف: جداول بودجه برای نخستین بار به رای گذاشته می‌شود
  • برای اولین بار قرار است «جداول بودجه» در صحن مجلس بررسی شود
  • قالیباف: نباید به مجلس ظلم شود، نخستین بار است که مجلس یازدهم جداول را به رأی نمایندگان می گذارد
  • طرح پیشنهادی تعیین وضعیت اراضی پادگان جی به کمیسیون ماده پنج ارسال شد