Web Analytics Made Easy - Statcounter

سیروس برزو در ۶۷ سالگی درگذشت. یک نویسنده کتاب کودک و نوجوان، اما نه انجمن نویسندگان بیانیه داد و نه انجمن قلم و یا انجمن ناشران کتاب کودک و نوجوان. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرگزاری تسنیم،‌ سید‌علی کاشفی خوانساری:

 سیروس برزو در 67 سالگی بر اثر کرونا درگذشت و خبر فوت او به عنوان یک روزنامه‌نگار و دانشمند علوم فضایی در رسانه‌ها بازتاب یافت، اما کسی نپرسید که اگر او فردی مهم و ارزشمند بود، چرا هیچ‌گاه خبری از او در رسانه‌ها نمی‌دیدیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سیروس برزو درگذشت، اما هیچ‌کس نگفت که او یک نویسنده کتاب کودک و نوجوان، سردبیر یک مجله نوجوان و نویسنده ده‌ها مقاله علمی برای نوجوانان بود. برزو درگذشت اما نه انجمن نویسندگان کودک و نوجوان بیانیه داد و نه انجمن قلم و یا انجمن فرهنگی ناشران کتاب کودک و نه نهاد مشابه دیگری.

 سیروس برزو یک دانشمند علوم فضایی بود که در مجامع علمی این حوزه در سطح جهان او را ارج می‌نهادند اما او به جای تمرکز بر سمینارهای تخصصی از سه دهه پیش تشخیص داد که مهمترین و بهترین کاری که از او برای میهنش ساخته است؛ ترویج علم در میان نوجوانان است. برزو سردبیر مجله «کیهان علمی» بود؛ مجله‌ای برای نوجوانان که امروز هیچ مشابهی ندارد و سال‌هاست کیهان علمی، فنون و کاوش تعطیل شده‌اند؛ چرا که سیاستگذاران آموزشی و مطبوعاتی و فرهنگی به این نتیجه رسیده‌اند که ترویج علم برای نوجوانان کار پر دردسری است و بهتر است نوجوانان فقط همان شعر و قصه بخوانند.

 برزو هشت کتاب نوجوانانه درباره فضانوردی و کهکشان‌ها منتشر کرد که هیچ کدام نمونه تألیفی مشابهی ندارند. همین‌طور ده‌ها مقاله علمی نوجوانانه نوشت اما هیچ‌گاه به عنوان یک نویسنده ادبیات کودک و نوجوان شناخته و پذیرفته نشد.

مرگ ادبیات کودک از دهه 70 آغاز شد/ اجازه دادیم ژانر وحشت ‌‌یکه‌تازی کندیادداشت| دختران چه جایگاهی در ادبیات کودک ما دارند؟

راستش را بخواهید ما نویسندگان ادبیات کودک و نوجوان و متولیان ادبیات کودک از ورود و حضور دانشمندان و اندیشمندان به این عرصه پرهیز و اکراه داریم. نویسندگان متخصص و فاضل میان‌رشته‌ای در جمع ما پذیرفته نمی‌شوند.

در میان بسیاری از ما دست‌اندرکاران ادبیات کودک، کتاب جدی نخواندن، مقاله نخواندن، در سمینارها شرکت نکردن، مقاله ننوشتن، مجلات تخصصی و نقدها را تعقیب نکردن و ... یک فضیلت است. در میان ما اهالی کودک و ادبیات فراوانند، استادان و نظریه‌پردازان و رهبرانی که سالی یک مقاله هم نمی‌نویسند. کتاب تئوری منتشر نمی‌کنند. در هیچ زمینه علمی مطالعه و علم آموزی ندارند، پژوهشگران و منتقدان را مسخره می‌کنند، هیچ نیازی در خود برای شرکت در هیچ دوره آموزشی و تخصصی احساس نمی‌کنند و به این افتخار می‌کنند که سال‌ها است سر هیچ کلاس و کارگاهی ننشسته‌اند.

ما تنها بر این جمله تأکید داریم که ادبیات کودک و نوجوان یک موضوع کاملاً تخصصی است و چون این حوزه تخصصی است متخصصان علوم و زمینه‌های دیگر چه علوم محض، چه علوم کاربردی، علوم انسانی و دین و فلسفه و سیاست و ... توانایی و استحقاق ورود به این عرصه را ندارند. گویی تخصص کودکانه ونوجوانانه نوشتن با هر تخصص دیگری منافات دارد.

ما نویسندگان ادبیات کودک و نوجوان معتقدیم ادبیات کودک و نوجوان رشته‌ای خلاق و متعالی است؛ پس برای حضور در این عرصه سلوک هنرمندانه، تخیل و خلاقیت، نگاه کودکانه، حشر و نشر با اهالی قبیله و حسن رابطه با بزرگان این دودمان کافی است. حالا اگر هر از گاهی چند کتاب کودک و نوجوان ایرانی یا خارجی را هم تورق کنیم که دیگر نور علی نور است.

برخی از ما معتقدیم برای نوشتن کتاب کودک و نوجوان نیازی به مراجعه به کتابخانه‌ها و نسخ خطی و خواندن کتاب‌های تخصصی و مرجع و کهن نیست، بلکه آنچه در فضای مجازی و کتاب‌های عامه‌پسند می‌یابیم یا از تلویزیون و ماهواره می‌شنویم برای نوشتن کتاب‌های تاریخی و دینی و میان‌رشته‌ای کافی است.

بعضی از ما نویسندگان کتاب کودک و نوجوان خود را استاد می‌دانیم پس هیچ دلیلی برای تلمذ و شاگردی کردن و خواندن و آموختن فلسفه و عرفان و کلام و تاریخ و ریاضی و فیزیک و جامعه‌شناسی احساس نمی‌کنیم. ما همه تلاشمان را می‌کنیم که اگر متخصص حوزه دیگری خواست کتاب کودک و نوجوانی منتشر کند، مانع نشر کتابش شویم. اگر هم کتابش در یک نشر ناشناس که از سیطره بزرگان ما خارج است منتشر شد، کتابش را و او را نادیده بگیریم. جایزه‌ای به کتابش ندهیم و نقدی بر کتابش ننویسیم تا بالاخره خسته شود و ادبیات کودک را رها کند و پایش را از گلیم ما بیرون بکشد. حمیت، جدیت و غیرت ما اجازه حضور افرادی خارج از دایره خودمان و بی‌ارادت به بزرگان قبیله‌مان را در ادبیات کودک نمی‌دهد.

انتهای پیام/

 روح سیروس برزو شاد. افسوس که از نوشتن برای نوجوانان خیری ندید. نمی‌دانم چه بر سر موزه فضانوردی و کتاب‌های چاپ نشده او خواهد آمد اما می دانم در گوشه و کنار امثال او فراوانند. دانشمندان و متخصصانی که دوست دارند برای بچه‌ها بنویسند و دوست دارند برای آموختن قواعد آن شاگردی کنند اما راهی برای ورود به جمع نویسندگان ادبیات کودک پیدا نمی‌کنند.

منبع: تسنیم

کلیدواژه: کتاب کودک و نوجوان ادبیات کودک و نوجوان کتاب کودک و نوجوان ادبیات کودک و نوجوان ادبیات کودک و نوجوان کتاب کودک و نوجوان برای نوجوانان سیروس برزو نه انجمن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۵۴۸۷۲۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نکوداشت محمدرضا سنگری در دزفول

آیین نکوداشت ادیب دزفول دکتر محمدرضا سنگری در حسینیه ثارالله دزفول با حضور آحاد مردم و مسولان استانی و کشوری در شهرستان دزفول برگزار شد. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از دزفول، آیین نکوداشت ادیب دزفول دکتر محمدرضا سنگری در حسینیه ثارالله دزفول با حضور آحاد مردم و مسولان استانی و کشوری در شهرستان دزفول برگزار شد.

وی در این مراسم با بیان اینکه خود را لایق این نکوداشت نمی‌داند، اظهار داشت: سکونت در کنار رودخانه دزفول، کتاب‌های فراوانی از بالادست برای من داشت که ایام کودکی با این کتاب های از آب گرفته مانوس بودم.

سنگری با بیان اینکه فضای معنوی دزفول از جمله ابعاد این شهر است که کمتر به آن پرداخته شده است گفت: اگر کسی طالب علم باشد، همه اشیا و حوادث، معلم او خواهد بود.

وی افزود: همه ارکان عالم معلم انسان است و شاگرد خوب کسی است که این درس ها را به خوبی درک کند و از این درس‌ها بهره گیری کند.

این عاشورا پژوهش برجسته، پرهیز از نگاه بسته در مسایل مورد تاکید قرار داد و گفت: حفظ نسل کنونی نیازمند باز کردن آغوش بر روی آنها است.

 محمدرضا سنگری استاد و ادیب برجسته کشوری در ادامه با گرامیداشت استاد شهید مرتضی مطهری اظهار داشت: معلم خوب نقش ارزنده ای در شکل گیری شخصیت افراد دارد و اگر آبرویی دارم به واسطه داشتن معلمان بسیار خوب است.

سنگری اجتناب از خودبینی را رمز بزرگی دانست و ادامه داد: کسانی که بر وجود خود خط می کشند، خداوند زیر نام آنها خط پررنگی می کشد و این رمز بزرگی و عظمت ابالفضل(ع) است.

وی در ادامه  افزود: همه چیز من گره خورده با حسین(ع) است و دوست دارم بر کفن نام «اباعبدالله(ع)» و بر قبرم کلمه «معلم» نقش ببندد.

به گزارش تسنیم، در حاشیه این آیین که با حضور حجت الاسلام و المسلمین عبدالحسین خسروپناه دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی برگزار شد،‌ نمایشگاهی از آثار تالیفی این مولف و استاد برجسته ادبیات کشور برپا شد.

محمدرضا سنگری در اولین روز آبان 1333 هجری شمسی در خانواده ای اهل دین، ادب و معرفت د درفول دیده به جهان گشود. وی تمام دوران کودکی، نوجوانی، جوانی و بسیاری از سال های پس از آن را در دزفول گذراند و از مبارزان جوان پیش از انقلاب و رزمنده و مبلغ موثر سال های دفاع مقدس است.

سنگری، پس از پایان تحصیل در مقطع کاردانی در سال 1354 به عنوان معلم ادبیات به استخدام آموزش پرورش درآمد و پس از آن در سال 1373 با گذراندن مراتب عالی علمی موفق به اخذ درجه دکتری در رشته زبان و ادبیات فارسی از دانشگاه تهران شد.

سنگری یکی از پژوهشگران عاشورایی برجسته کشور است که سوابقی نظیر عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی، عضو شورای نویسندگان کتاب مطالعات اجتماعی، مدیر دفتر هنر و ادبیات عاشورایی حوزه هنری، عضو گروه ادبیات انقلاب اسلامی فرهنگستان زبان و ادب فارسی، مدیر گروه ادبیات اندیشه پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، عضو شورای بررسی متون پژوهشگاه علوم انسانی و دبیر علمی کتاب سال عاشورا را دارد.

عضو شورای مشاوران تربیتی سازمان پژوهش و برنامه ریزی، عضو شورای فرهنگی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، عضو گروه پژوهشی ادبیات پژوهشگاه بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس، عضو هیات مدیره کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، رئیس شورای علمی بنیاد دعبل خزاعی، عضو هیات امنای دانشگاه علوم پزشکی دزفول، دبیر علمی جشنواره شعر غدیر بنیاد بین المللی غدیر، دبیر علمی کتاب ربع قرن دفاع مقدس، دبیر علمی جشنواره کتاب سال دفاع مقدس، عضو هیات امنای بسیج هنرمندان کشور و داور 10ها جشنواره و سوگواره شعر، داستان، تحقیق، پژوهش و مقاله نگاری نیز از دیگر سوابق اجرایی وی هستند.

این پژوهشگر برجسته، مولف بیش از 100 عنوان کتاب از جمله نظیر سوگ سرخ، سرچشمه امید، در قلمرو راز، نافله باغ، ادبیات معاصر، جاده سجاده و روزنه‌ای به دنیای نوجوانی است. وی همچنین در تألیف 30 جلد کتاب درسی ابتدایی، راهنمایی و دبیرستان و کتاب‌های راهنمای معلم مشارکت داشته است. 

انتهای پیام/735/.

دیگر خبرها

  • نویسنده ادبیات نوجوان باید مخاطب را با توانمندی هایش آشنا کند
  • برگزاری کارگاه آموزشی داستان نویسی برای کودکان در رشت
  • پایان جشنواره ملی "شعر کودک و نوجوان رضوی" در همدان 
  • پایان جشنواره ملی شعر کودک و نوجوان رضوی در همدان + تصویر
  • نکوداشت محمدرضا سنگری در دزفول
  • نکوداشت چهره برجسته فرهنگ و ادب کشور «استاد جواد محقق» در همدان
  • جزییات جشنواره ملی شعر کودک و نوجوان رضوی در همدان
  • بدرود آقای پل استر
  • برنامه‌های جدید کانون پرورش فکری برای بچه‌ها
  • درباره پل استر، نویسنده شهیر آمریکایی/ تراژدی پست مدرن