Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «دانا»
2024-04-30@17:01:56 GMT

پیوندهای ضعیف در شبکه‌های اجتماعی

تاریخ انتشار: ۱۵ مهر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۵۵۱۵۰۵

پیوندهای ضعیف در شبکه‌های اجتماعی

با توجه به تقسیم کار فزاینده در جوامع جدید و مدرن و تنها شدن انسان‌ها، نمی‌توان انتظار داشت که پیوندهای قوی همچنان گسترده و پایدار بمانند. بلکه این پیوندهای ضعیف هستند که به بقای گروه‌های اجتماعی کمک می‌کنند و یکی از راه های تقویت پیوندهای ضعیف، گسترش شبکه‌های اجتماعی است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از صبح توس؛ از زمانی که نسل سوم وب متولد شد و امکان ارسال و تبادل پیام در میان گروه‌هایی از کاربران اینترنتی میسر شد، نقش رسانه‌های اجتماعی و شبکه‌های مجازی در زندگی روزمره انسان‌ها به تدریج افزایش یافته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

چنین سطح و میزانی از ارتباط و پیوند میان انسان و پیام رسانه‌ای در تاریخ فرهنگ بشری بی‌سابقه و منحصربه‌فرد است. شاید همین ویژگی بوده که دانیل بل، مانوئل کاستلز و رونالد اینگلهارت آن را به ترتیب، جامعه اطلاعاتی، جامعه شبکه‌های و فرهنگ خودشکوفایی نامیده‌اند. 

سیاست‌مداران، کمی با تاخیر وارد این عرصه شدند و پای فعالیت‌های سیاسی بسیار محتاطانه و به تدریج به این شبکه‌ها باز شد. پس از انقلاب‌های رنگی در شرق اروپا، اوج این فعالیت را در بهار عربی دیدیم، آنجا که گروهی از جوانان مصری فعالیت‌های اعتراضی خود علیه حکومت حسنی مبارک را از طریق شبکة فیسبوک سازماندهی کردند و به «جوانان فیسبوکی» معروف شدند

با این همه، تجربه‌های موجود پرسش‌های مختلفی در باب ارتباط بین این شبکه‌ها و گسترش و بسط مردم‌سالاری مطرح ساخته است. اولین و قوی ترین فرضیه آن است که یکی از ارکان مردم‌سالاری در همه تجربه‌های موجود، آزادی بیان و شفافیت در گردش اطلاعات است. 

وجود شبکه‌های اجتماعی کمک می‌کند افراد بدون نیاز و وابستگی به سازمان‌های عریض و طویل رسانه‌ای، بتوانند به اخبار دست پیدا کنند. چنین دسترسی‌ای، امکان پوشاندن و سانسور اخبار و اطلاعات را به حداقل می‌رساند. 

ثانیا، یکی دیگر از ارکان مردم‌سالاری رشد اعتماد اجتماعی و به تبع آن سرمایه اجتماعی است. مارک گرانووتر در اثر مهم خود «نظریه پیوندهای ضعیف» را مطرح کرده بود. مطالعات او در دهه هفتاد نشان داد برای تداوم یک گروه، بیش از آنکه پیوندهای قوی اولویت داشته باشند، پیوندهای ضعیف اهمیت دارند و فقدان پیوندهای ضعیف باعث متلاشی شدن یک گروه می‌شود. 

این نظریه مزیتی برای شبکه‌های اجتماعی در گسترش سرمایة اجتماعی قائل شد که تا پیش از آن مورد توجه نبود. با توجه به تقسیم کار فزاینده در جوامع جدید و مدرن و تنها شدن انسان‌ها، نمی‌توان انتظار داشت که پیوندهای قوی همچنان گسترده و پایدار بمانند. بلکه این پیوندهای ضعیف هستند که به بقای گروه‌های اجتماعی کمک می‌کنند و یکی از راه های تقویت پیوندهای ضعیف، گسترش شبکه‌های اجتماعی است.

وجه دیگر هر نظام مردم‌سالارانه، نهادینه شدن فرهنگ دموکراتیک در میان کنش‌گران است. گفت‌وگوی نقادانه در رابطه‌ای برابر و افقی یکی از الزامات اصلی نهادینه شدن فرهنگ دموکراتیک است. در شبکه‌های اجتماعی، کاربران این فرصت را می‌یابند تا در تعاملی مستمر چنین گفت وگویی را تمرین و تجربه کنند.

از طرف دیگر، گفت‌وگویی به دموکراسی کمک می‌کند که در فضای عمومی اتفاق بیفتد و امکان نقد آن نیز فراهم شود. شبکه‌های اجتماعی نوعی فضای عمومی مجازی هم هستند که از این نظر‌ می‌توانند به تقویت مردم‌سالاری بینجامند. 

با همه این‌ها روشن است شبکه‌های اجتماعی جنس فعالیت‌های سیاسی و مکانیسم‌های دموکراتیک را متحول کرده و در آینده تغییرات بیشتری نیز انتظار می‌رود.

احمد شکرچی، کارشناس رسانه

انتهای پیام/

منبع: دانا

کلیدواژه: شبکه های اجتماعی مردم سالاری شبکه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۵۵۱۵۰۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

واکنش کاربران شبکه‌های اجتماعی به کاهش قیمت دلار در روز‌های اخیر

 با کاهش حدود ۱۰هزارتومانی قیمت دلار و رسیدن قیمت دلار به پایین‌تر از ۶۰هزارتومان، کاربران شبکه‌های اجتماعی در توییت‌هایی تحلیل‌های خود را به اشتراک گذاشتند. کاربران پشتوانه کاهش قیمت دلار را اقتدار نظامی و امنیتی ایران در مواجهه با نظام سلطه دانستند. آنها همچنین از سکوت برخی از رسانه‌ها و چهره‌ها که هنگام بالا رفتن قیمت دلار مدام تحلیل به اشتراک می‌گذارند، انتقاد کردند.

در ادامه بخش‌هایی از واکنش‌های کاربران را مرور کرده‌ایم:

 سیدمصطفی موسوی‌نژاد:
عده‌ای می‌گفتند افزایش نرخ دلار تا مرز ۷۰هزار تومان ربطی به تنش‌های ایران و اسرائیل نداره و دولت ناتوانی خودش رو به پای این داستان داره فاکتور میکنه! دلار بازار آزاد قبل از حمله اسرائیل به کنسولگری ایران: ۶۱هزار تومان! دلار بازار آزاد، امروز: ۶۱هزار تومان. قضاوت با شما!

 کیان مهزاد:
کاهش قیمت دلار آن هم حدود ۱۰هزارتومان در شرایطی که برخی‌ها می‌گفتند دلار تا ۸۰ و ۱۰۰ هزار تومان هم می‌رود واقعاً خیلی از واقعیت‌ها را نشان می‌دهد. اصلی‌ترین این واقعیت‌ها قیمت‌سازی کانال‌های تلگرامی است. واقعاً راهی برای رهایی اقتصاد از این کانال‌ها نیست؟

 کیمیا مظفریان:
کاهش قیمت دلار در شرایط فعلی اقتصاد کشور، فقط یک اتفاق نیست، معجزه‌ای بسیار شگفت‌انگیزه که نتیجه ۱. تدبیر حکیمانه دولت و ۲. قدرت نمایی موشکی ایران در برابر اسرائیله.

 حسین مردانی:
قیمت دلار کاهش پیدا می‌کند، اما الان خانه هم بخواهی رهن کنی، طرف با دلار ۷۰ تومانی برات فاکتور میکنه! کاهش قیمت دلار قطعاً خوشحال کننده است، اما با قیمت سازی‌های کاذب هم باید برخورد شود. رها کردن بازار در شرایط جنگ اقتصادی عاقلانه نیست.

دکتر رخیده:
چرا اونایی که وقتی یه بحرانی ایجاد میشه و دلار میره بالا ثانیه‌ای گزارش میدن و اعصاب و روان ملت رو داغون میکنن، اما الان که چند روزه دلار سیر نزولی داره و رسیده به ۶۰ چیزی نمیگن؟!

سجاد محمدی:
موشک‌های ایران هم میتونه اسقاطیل رو شخم بزنه، هم میتونه قیمت دلار رو پایین بیاره. از هر طرف که نگاه کنی، دنیا دنیای موشکه. 

 احمد روستایی:
اقتدار امنیتی یک پشتوانه محکم برای اقتصاد است. مصادیق را در ماجرای دلار و کاهش‌های این روز‌ها دیدیم. دلاری که افسار پاره کرده بود و می‌رفت که به بالاتر از ۸۰ برسد حالا به پشتوانه اقتدار امنیتی ایران راه بازگشت را پی گرفته است. فهم این معادلات آینده‌ساز است. 

 محمد مهدی مصلحی:
اونایی که میگفتن «اگه ایران، اسرائیل رو تنبیه کنه دلار بالای ۷۰ تومن میشه» کجای مجلس نشستن؟! بله؛ اقتصاد، به قدرت نظامی هم بستگی داره. 

محمدی ثابت:
جنگ اقتصادی امریکا علیه ما، برای تضعیف ارزش ریال است که بار‌ها و بار‌ها در بیان مقامات امریکایی به این موضوع تصریح شده است. ‎#جنگ_دلار

 حسن حسن‌خانی:
لابه‌لای حرف‌های نادرست درباره ارز، عوامانه‌ترین و بی‌اساس‌ترین حرفی که در این سال‌ها شنیدم این بوده: نرخ ارز درجه تب بدن بچه است! گوینده چنین سخنی قبل از تمسخر اقتصاددانان و پزشکان، خودش را مضحکه خاص و عام کرده. 

 کاربری با نام «احترام»:
خدا کنه قیمت‌ها هم به همین دلار زیر ۶۰تومان برگرده. الان شما برو یک قطعه برای ماشینت بخر. طرف به مبنای دلار۷۰تومانی کشیده روی قطعه. همه هم حرفشون اینه که دلار الکی ریخته و برمی‌گرده. واقعاً نظارت دولت باید اینجا‌ها پررنگ بشه.

منبع: روزنامه جوان

باشگاه خبرنگاران جوان وب‌گردی وبگردی

دیگر خبرها

  • پیوندهای قومی بخش مهم شناسنامه اقوام ایرانی است
  • شبکه‌های اجتماعی یا ماشین‌های معتادساز
  • پخش مستند «ابوجهاد» از شبکه مستند
  • واکاوی گرایش‌های ضد اسرائیلی «نسل زِد» در آمریکا
  • ۴۰ درصد متکدیان مشهد معتاد هستند
  • واکنش کاربران شبکه‌های اجتماعی به کاهش قیمت دلار در روز‌های اخیر
  • رحمانی فضلی: دولت ضعیف و قوی، هر کدام ۲۰ درصد کشور را عقب یا جلو می برند /بدون فضای باثبات نمی شود کاری کرد
  • فیلتر شکست خورد / حضور بیش از 40 میلیون ایرانی در اینستاگرام
  • گزارش‌های غیررسمی: بیش از ۴۰ میلیون ایرانی همچنان کاربر اینستاگرام هستند
  • عاقبت رؤیافروشی؛ واکنش کاربران شبکه‌های اجتماعی به ابراز ندامت اشکان خطیبی