Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-05-01@18:05:50 GMT

یادداشت| کرامت و سعادت در زیارت اربعین

تاریخ انتشار: ۱۶ مهر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۵۵۹۱۱۴

یادداشت| کرامت و سعادت در زیارت اربعین

اربعین به نماد و تجسمی عینی از عظمت قیام حسینی تبدیل شده است که راهپیمایی بی‌مانند و میلیونی را در اوج بروز فضائل ناب اخلاقی و اسلامی ظهور دهد. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم،  خدای متعال با تأکید بر بزرگداشت مقام انسان، آدمیان را نسبت به جایگاه رفیعی که برای نیل به آن آفریده شده‌اند متوجه کرده و می‌فرماید: «وَ لَقَدْ کَرَّمْنا بَنی‏ آدَم‏؛ [1] و به راستى ما فرزندان آدم را گرامى داشتیم‏.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

» حال که خدای متعال شخصیت ارزشمندی برای انسان قرار داده است او نیز باید ارزش مروارید شخصیتش را دریافته و آن را پاس بدارد. گرامیداشت هویت و شخصیت خود، اولین و مهم‌ترین پله صعود به سوی اوج خوشبختی است.

هر چه انسان قدر و ارزش بالاتری برای خود قائل باشد از اهداف پست دست برداشته و برای اهدافی والاتر تلاش می‌کند. چنان‌که امیرالمؤمنین علیه‌السلام می‌فرماید: «مَنْ کَرُمَتْ عَلَیْهِ نَفْسُهُ هَانَتْ عَلَیْهِ شَهْوَتُهُ إِنَّهُ لَیْسَ لِأَنْفُسِکُمْ ثَمَنٌ إِلَّا الْجَنَّةُ فَلَا تَبِیعُوهَا إِلَّا بِهَا؛ [2] هر که به خود علاقه داشته باشد شهوترانی در نظرش پست می‌شود. بهای شما جز بهشت نیست به چیز دیگری نفروشید.»

آنچه امام حسین علیه‌السلام را به درجه‌ای خاص از اوج تقرب الهی رساند، همت آن حضرت برای گرامی داشتن خود است؛ تا جایی که ارزش شخصیت خود را آن‌چنان بالا می‌برد که برای آن، بهایی جز فدا کردن خود و همه دارایی‌هایش در راه رضای خالق و صاحبش نمی‌بیند.

ایشان خطاب به امّ سلمه می‌فرماید: «یَا أُمَّاهْ قَدْ شَاءَ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ أَنْ یَرَانِی مَقْتُولًا مَذْبُوحاً ظُلْماً وَ عُدْوَاناً وَ قَدْ شَاءَ أَنْ یَرَى حَرَمِی وَ رَهْطِی وَ نِسَائِی مُشَرَّدِینَ وَ أَطْفَالِی مَذْبُوحِینَ مَظْلُومِینَ مَأْسُورِینَ مُقَیَّدِینَ وَ هُمْ یَسْتَغِیثُونَ فَلَا یَجِدُونَ نَاصِراً وَ لَا مُعِینا؛ [3] اى مادر! خداوند چنین خواست که مرا در راه (مبارزه با) ظلم و عداوت ستمگران کشته ببیند و نیز خواست که خاندان و خویشان و زنان مرا پراکنده و رانده از دیار خویش و کودکانم را مذبوح، ستمدیده و گرفتار زنجیر اسارت، ببیند در حالى که آنان فریادرسى را مى‌طلبند، ولى یار و یاورى نمى‌یابند.»

به همین خاطر است که خدای متعال نیز آن حضرت را به شکل ویژه‌ای گرامی داشته، چنان‌که در زیارتنامه امام حسین علیه‌السلام در روز اربعین می‌خوانیم: «الْفاَّئِزُ بِکَرامَتِکَ؛ [4] با گرامیداشتی که در حق حسین علیه‌السلام کردی، او را رستگار کردی.»

اوج شهادت؛ اوج گرامیداشت
بزرگداشت ویژه‌ای که از سوی خدای متعال نصیب شهید می‌شود، با نگاه مادی قابل درک نیست و درک شهید از عظمت اکرام الهی به اندازه‌ای است که دوست دارد برای چشیدن آن لطف خاص خدای متعال، به دنیا بازگردد و 10 بار دیگر در راه خدا کشته شود؛ چنان‌که رسول خدا صلّی‌الله‌علیه‌و‌آله می‌فرماید: «ما مِن أحَدٍ یَدخُلُ الجَنَّةَ یُحِبُّ أن یَرجِعَ إلَى الدنیا، و أنّ لَهُ ما عَلَى الأرضِ مِن شَیءٍ، غیرَ الشهیدِ؛ فإنّهُ یَتَمَنّى أن یَرجِعَ فَیُقتَلَ عَشرَ مَرّاتٍ، لِما یَرى مِنَ الکَرامَةِ؛ [5] هیچ‌کس نیست که به بهشت برود و دوست داشته باشد به دنیا برگردد و از آنچه بر زمین است برخوردار شود مگر شهید که بر اثر مشاهده کرامت آرزو می‌کند برگردد و 10 بار کشته شود.»

با اینکه شهادت در راه خدا اکرام ویژۀ الهی را در پی دارد اما کیفیت و درجه شهادت‌ها نیز با یکدیگر متفاوت است و سرور و سالار شهیدان امام حسین علیه‌السلام است؛ چنان‌که در زیارت اربعین آن حضرت می‌خوانیم: «اَکْرَمْتَهُ بِالشَّهادَةِ؛ [6] به وسیله شهادت گرامیش کردی.» کمیت و کیفیت شهادت امام حسین علیه‌السلام، در کنار عظمت روحی و معرفتی آن حضرت موجب شد تا با بال شهادت بی‌نظیر خود به مرتبه‌ای بی‌بدیل نزد خدای متعال نائل شود.

سعادت اختصاصی
در ادامه عبارات ابتدایی زیارت اربعین می‌خوانیم: «وَحَبَوْتَهُ بِالسَّعادَةِ؛ [7] و مخصوصش داشتی به سعادت.» از این جمله فهمیده می‌شود که امام حسین علیه‌السلام به سعادت و خوشبختی دست یافته‌اند که بی‌همتاست و مخصوص به خود ایشان است. دلیل آن نیز می‌تواند این باشد که آن حضرت حماسه و بندگی‌ای به نمایش گذاشتند که نظیر و مانندی ندارد.
خوشبختی آن حضرت از این جهت است که توفیق انجام برترین اعمال صالح را یافتند به شکلی که همه این نیکی‌ها را با رضایت و طیب نفس کامل انجام دادند و این، کار کوچکی نیست! اعمالی از قبیل، جهاد، هجرت، اقامه نماز، امر به معروف و نهی از منکر، صبر و... که همه آنها در راه خدا و به زیباترین شکل ممکن انجام شده است؛ از این رو، ایشان شایسته رسیدن به سعادتی مخصوص و بی‌نظیر است.

و این ترجمان این سخن رسول خدا صلّی‌الله‌علیهو‌آله است که فرمود: «مِنْ سَعَادَةِ ابْنِ آدَمَ اسْتِخَارَةُ اللَّهِ وَ رِضَاهُ بِمَا قَضَى اللَّه‏؛ [8] از سعادت و خوشبختی فرزند آدم درخواست خیر از خداوند و خشنودی به قضای خداوند است.» این روزها اربعین، به نماد و تجسمی عینی از عظمت قیام حسینی تبدیل شده که راهپیمایی بی‌مانند و میلیونی را در اوج بروز فضائل ناب اخلاقی و اسلامی بروز و ظهور دهد. گویا امام حسین علیه‌السلام همگان را به راه خود، که منجر به رسیدن به سعادتی بزرگ می‌شود دعوت کرده است.
* حجت‌الاسلام محسن رفیعی استاد حوزه علمیه قم
==================
پی‌نوشت:
[1] سوره اسراء، آیه 70.
[2]بحار الأنوار (ط - بیروت)، ج‏75، ص: 13.
[3] بحار الأنوار (ط - بیروت)، ج‏44، ص: 332.
[4] طوسى، محمد بن الحسن‏؛ تهذیب الأحکام (تحقیق خرسان)، ناشر: دار الکتب الإسلامیه‏، تهران، 1407 ق، ج‏6، ص: 113.
[5] صحیح مسلم، ج3، ح 1498، ص 109.
[6] طوسى، محمد بن الحسن‏؛ تهذیب الأحکام (تحقیق خرسان)، ناشر: دار الکتب الإسلامیه‏، تهران، 1407 ق، ج‏6، ص: 113.
[7] همان.
[8] ابن شعبه حرانى، حسن بن على؛ تحف العقول‏، ناشر: جامعه مدرسین‏، قم‏، ص 55.

حجت‌الاسلام انصاریان از روز اربعین مجازی سخنرانی می‌کندمسیر کاروان حضرت زینب (س) پس از واقعه عاشورا/ آیا کاروان اربعین به کربلا رسید؟

انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: اربعین اربعین امام حسین علیه السلام خدای متعال آن حضرت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۵۵۹۱۱۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آغاز فعالیت ستاد اربعین وزارت تعاون در سیستان و بلوچستان

معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی از آغاز فعالیت ستاد اربعین دستگاه‌های وابسته به وزارتخانه در سیستان و بلوچستان خبر داد. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از زاهدان، سیدمحمدرضا حسینی اظهار  داشت: سیستان و بلوچستان به عنوان دروازه شرقی حرم حضرت اباعبدالله الحسین(ع) طی سالیان اخیر پذیرای خیل عظیم زائران پاکستانی اربعین حسینی است که وظیفه داریم به نحو مطلوب شرایط را برای استقبال از زائران امام حسین(ع) فراهم کنیم.

وی عنوان کرد: سال گذشته با تشکیل قرارگاه مرکزی اربعین در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و برنامه‌ریزی برای استقبال، اسکان و پذیرایی از زائران اربعین حسینی در چند نقطه کشور، اقدامات خوبی صورت گرفت که در سال جاری تقویت خواهد شد.

معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ادامه داد: در فرصت محدود باقیمانده، دستگاه‌های تابعه وزارتخانه باید در قالب ستاد اربعین فعالیت خود را آغاز و نسبت به اتخاذ شرایط مطلوب برای میزبانی هرچه بهتر از زائران پاکستانی ابا عبدالله الحسین(ع) اقدام کنند.

حسینی گفت: نشر و گسترش معارف امام حسین(ع) در سراسر گیتی وظیفه تک تک محبین و علاقمندان به مکتب اهل بیت علیهم السلام است که میزبانی شایسته از زوار ابا عبدالله و تسهیل شرایط برای زیارت از جمله راه‌های گسترش معرفت حسینی به شمار می‌رود.

انتهای پیام/

 

دیگر خبرها

  • نشست هم افزایی مسئولان کمیته فرهنگی و آموزشی اربعین برگزار شد
  • نشست هم افزایی مسوولان کمیته فرهنگی و آموزشی اربعین برگزار شد
  • لزوم توسعه زیرساخت‌های اقامت و حمل و نقل در خراسان رضوی
  • نشست هم افزایی مسئولان کمیته فرهنگی و آموزشی اربعین 
  • نشست هم‌افزایی مسئولان کمیته فرهنگی و آموزشی اربعین 
  • دهه کرامت فرصتی مناسب برای تببین جایگاه اهل بیت علیهم السلام
  • آغاز فعالیت ستاد اربعین وزارت تعاون در سیستان و بلوچستان
  • حرکت دسته عزاداری در روز شهادت امام جعفر صادق (ع) در تهران برگزار می شود
  • اجرای ۳۵۰ برنامه توسط آستان قدس رضوی در ایام دهه کرامت
  • تعلیم و تربیت زیر ساخت اصلی سعادت و پیشرفت کشور است