Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-01@10:24:27 GMT

تجلی پیام عاشورا در اربعین حسینی

تاریخ انتشار: ۱۷ مهر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۵۶۷۳۷۶

تجلی پیام عاشورا در اربعین حسینی

برگزاری مراسم اربعین حسینی، این اجتماع عظیم بشری به پدیده خاص و قابل توجهی تبدیل شده که حیرت جهانیان را به خود جلب کرده است. اقتدار جهان اسلام، رساندن پیام‌های عاشورا به جهانیان، دیدار چهره به چهره مسلمانان و افزایش هم‌افزایی در زمینه‌های گوناگون، کاهش کشمکش‌ها و اختلافات از جمله کارکردهای اجتماعی این مراسم به شمار می روند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

پیاده‌روی اربعین‌، از همان‌ نخستین اربعین امام حسین(ع) آغاز شد و پس‌ از فراز و فرودهای بسیاری امروزه به صورت گسترده و عظیم و با یک حرکت جمعیتی و چند میلیونی شکل می‌گیرد. با وجود اینـکه در زمـان حـکومت‌ بعث‌ عراق‌ به شدت بـا بـرگزاری مـراسم پیاده‌روی اربعین مقابله‌ می‌شد اما این مراسم به صورت مخفیانه برگزار می‌شد که با سقوط رژیم بعث برگزاری مراسم رونق گرفت و بـه نـاگاه در سـال‌های‌ اخیر، با حضور بیش از ۲۰میلیون تن از مردم جـهان بـرگزار  شد.

علاقه، محبت‌ و ارادت بـه‌ امام حسین(ع)، در میان تمام مسلمانان و بلکه پیروان ادیان الهی وجود دارد. حرکت میلیونی جمعیت در یـک بـازه زمانی خاص، پرسش های بسیاری را برای جامعه‌شناسان‌، روان‌شناسان‌، جمعیت‌شناسان‌، دین‌شناسان و... مطرح می‌کند و هریک علاقه‌مند به بررسی و واکـاوی زوایـای گـوناگون آشکار و پنهان این پدیده‌ و چالش‌های‌ پیش‌روی این حرکت اجتماعی هستند.

پیشینه‌ دینی‌ و تاریخی اربعین

واژه «اربعین» از اصطلاحاتی است که در متون دینی، حـدیثی و تـاریخی کاربرد بسیاری‌ دارد و بسیاری‌ از امور، با این عدد و واژه، تعریف و تحدید شده‌اند. مهم‌ترین‌ دلیل‌ روایی بزرگداشت‌ اربعین‌ سیدالشهدا(ع) روایتی از امام حـسن عـسکری(ع) است‌ که‌ فرمود: نشانه‌های مؤمن، پنج چیز است که یکی از آنها زیارت اربعین‌ است‌ (مفید، ۱۴۰۹ق، ص۵۳). افزون بر این امـام صادق(ع) زیارت اربعین‌ را به صفوان‌بن مهران جمال تعلیم‌ داده‌ است که در آن، به بزرگداشت اربـعین تـصریح شده است. (طوسی، ۱۴۱۱ق، ص۷۸۸‌). اما درباره مـنشأ اهـمیت اربـعین در منابع‌ کهن‌ شیعه، باید گفت‌: به‌ این روز از ۲‌ جـهت، یکی از جهت بازگشت اسرای کربلا از شام به مدینه و دیگری‌، به‌ سبب زیارت قـبر سـیدالشهدا(ع) توسط جابربن‌ عبدالله‌ انصاری تـوجه شده است.

استحباب زیارت با پای‌ پیاده‌

در منابع روایی، روایات فراوانی از معصومان(ع) وجود دارند که برای پیاده رفتن به‌ زیارت‌ اماکن مقدسه، اجر و پاداش فراوان بیان شده و آن را موجب بخشش گناهان می‌دانند. هـمچنین‌، بـا نگاهی به سیره ائمه اطهار(ع) در می‌یابیم که با وجود فراهم بودن وسایل عبور و مرور، آنان بارها با پای پیاده به زیارت می‌رفتند. بیشتر روایاتی که فضایل‌ زیارت‌ پیـاده‌ را بـیان مـی‌کنند، درباره زیارت امام حسین(ع) اسـت.

جلوگیری از مراسم راهپیمایی اربعین 

از اواسط‌ دهه‌ ۶۰ میلادی، شاهد تشدید تدریجی فشارها و اعمال مـمنوعیت‌ها از طرف حکومت بعثی برای برپایی‌ شعائر و مراسم عاشورا و اربعین حسینی بـودیم. بـه هـمین دلیل، برخی شیعیان و محبان اهل‌بیت(ع) به‌ برگزاری‌ مراسم‌ به صورت پنهان روی آوردند و اقدام به برگزاری مراسم در اماکنی دور از چـشم‌ ‌مـأموران‌ حکومتی مانند باغ‌ها و خانه‌های خود کردند، با این حال، باز هم هیات‌ها در مـعرض‌ فـشارهای‌ شـدید و سختی قرار می‌گرفتند و بسیاری از اعضای فعال، توسط نیروهای امنیتی بازداشت می‌شدند و تحت انواع‌ آزار و اذیت و شـکنجه قرار می‌گرفتند. با اینکه مراسم پیاده‌روی اربعین، یک مراسم مذهبی‌ و مسالمت‌آمیز بود کـه شیعیان در بزرگداشت سالار شـهیدان انـجام می‌دادند اما به صورت‌های مختلفی، مورد هجوم دشمنان‌ اسلام قرار می‌گرفت. رژیم بعث، اجرای مراسم عزاداری و پیاده‌روی دسته جمعی را امری غیرقانونی‌ و مقابله‌ با حکومت اعلام کرده بود و گماشتگان حکومت، با عزاداران بـرخورد شدیدی همچون زندان و شکنجه و هتک حرمت‌ می‌کردند. (موسوی، ۱۴۰۲ق، ص۳۳). حزب‌ بعث سرانجام در ۲۰۰۳‌ میلادی سقوط‌ کرد و سیل عظیم جمعیت به سوی حرم‌های ائمه(ع) روانه شـد و پیـاده‌روی اربـعین با شکوه‌ و عظمت خاصی از سـر گـرفته شـد.‌ (مظاهری‌، ۱۳۹۵، ص۱۰۵‌).

اقـتدار جهان اسلام

یکی از کارکردهای شاخص در حرکت اربعین، ایجاد وحدت میان زائران و مـسلمانان از کشـورهای مختلف است. بحث وحدت از آنجا ارزشمند و بارز می‌شود که‌ نه‌تنها در میان شیعیان وجود دارد، بلکه وحدت در مـیان شـیعیان، اهـل‌سنت و حتی غیرمسلمانان شکل می‌گیرد، به‌گونه‌ای ‌که در آیه «بگو ای اهل کتاب، بیایید به‌ سوی‌ سخنی که میان ما و شما یکسان و مـنصفانه اسـت (و آن اینکه) جز خدا را نپرستیم و چیزی را با او شریک قرار ندهیم، بعضی از ما، بعضی‌ را بـه جـای خـدا ارباب‌ نگیرد، پس اگر اعراض کنند، بگو: گواه باشید که ما مسلمانیم. به تصویر کشیده مـی‌شود.» (آل‌عمران: ۶۴‌)؛

در ایـن مراسم، میلیون‌ها عزادار و خادم حسینی، چنان نمادی برای شیعه عرضه کرده‌اند که هـمانند آن‌ در هـیچ آیین و مذهبی یافت نمی‌شود و چنان خالصانه از همه چیز خود می‌گذرند که جهانیان را مبهوت و حیران سـاخته‌اند. در طول تاریخ، جمعیت به عنوان یکی از مؤلفه‌های‌ قدرت و اقتدار شـناخته مـی‌شده اسـت. پیاده‌روی اربعین، نمایش اقتدار جهان اسلام است. در سال‌های گذشته، جمعیت‌ حاضر در مراسم پیاده‌روی اربعین در عراق از بـزرگ‌ترین اجـتماعات مسالمت‌آمیز جهان بوده که به گفته رئیس شورای ‌استان‌ کربلا، تعداد زائران حسینی در ۱۳۹۴ خورشیدی، به ۲۷ میلیون زائر رسـیده کـه‌ این‌ زائران‌ در طول ۱۰ روز وارد کربلا شده‌اند.

در مـراسم چـند ده‌ ملیونی‌ اربعین‌ شاهدیم که طبقه، نژاد، قومیت و قشربندی اجتماعی‌ کنار گذاشته می‌شود و ایـن سـخن بـه گوش می‌رسد که: زائران امـام حـسین(ع) خـوش آمـدید. این  شعارها بیانگر این است که معیار وحدت، حب امام حسین(ع) و عشق به آن‌ حضرت‌ است و دیگر قومیت، نژاد و ملیت معنا و مفهومی ندارد. تقسیم کار اجتماعی را در موکب‌ها و هیات‌های عزاداری به‌ روشنی‌ و در سطح عالی می‌توان مشاهده کرد. 

مراسم معنوی و مذهبی اربعین، فرصتی است تا در سایه محبت و ارادت به امام حـسین(ع) بـتوان کـدورت‌ها و کینه‌ها را کنار گذاشت و مسلمانان از مـلیت‌های مـختلف زیـر پرچم محبت آن حضرت گردهم‌ آیند.

آثار و برکات مراسم اربعین

از آثـار و برکات مراسم اربعین، این است که بر روی بسیاری از منیت‌ها و خودبرتربینی‌ها خط بطلان می‌کشد و همه زوار، بـا پای پیـاده‌ بـه سوی کربلای معلی حرکت می‌کنند و غرور در این مراسم خریداری ندارد.

مـراسم اربعین، یک مراسم مذهبی مسالمت‌آمیز است که برای ابراز محبت به امام حسین‌(ع) و ‌انـزجار از ظـلم و ظالمان انجام می‌گیرد. احـیای شـعائر حسینی، که‌ نشانگر مودت‌ و مـحبت نـسبت بـه امام(ع) موجب زنده شدن‌ نـام‌ و یـاد و اهداف پیشوای سوم شیعیان می شود و همچنین، وسیله هدایت بندگان، یادآوری پیام عاشورا، احیای دین، عـامل حـفظ‌ ارزش‌های‌ الهی‌، موجب خشم دشمنان و ثـواب، عـنایات و نیل بـه شـفاعت مـعصومان است. (حسن نواب‌، ۱۳۶۸‌، صـ۱۵۸‌).

حضور میلیون‌ها مسلمان و افراد آزاده در راهپیمایی جهانی اربعین، حامل پیام‌های مهمی برای مردم‌ جهان‌ است‌ کـه مـهم‌ترین آنها، معرفی امام حسین(ع) است. در واقع اربـعین یـاد حـماسه‌ای جـاوید است که‌ سـیر تـاریخ تشیع، بلکه اسلام را متحول ساخت و صدای پیروزی انسان‌های آزاده، اما مظلوم‌ را تا همیشه در فضای عالم طنین‌انداز کـرد. (مظفر، ۱۳۶۸، ص۱۲۵).

 از ویـژگی‌های مراسم پیاده‌روی اربعین، این‌ است‌ حرکت‌ زائران در طول شبانه‌روز قطع نمی‌شود و همه با شور، شعف و شـوق رسـیدن به‌ کربلای‌ معلی گام بـرمی‌دارند. همچنین، پیاده‌روی اربعین، تجربه‌های‌ مـعرفتی و شـناختی جدیدی بـرای زائر دارد زیرا دنیای جدیدی کشف می‌کند و با افراد و شخصیت‌های تازه‌ و آداب‌ و رسوم سایر شیعیان آشنا می‌شود. (جمعی‌ از نـویسندگان‌، ۱۳۹۴‌، ص۱۵‌).

مـنابع:

۱ . پاک‌نیا، عبدالکریم، ۱۳۸۸، «پیام اربعین در زیارت اربعین»، مبلغان، ش ۱۲۴‌، ص ۲۸‌ـ۳۵‌.

۲. حسن نـواب، حـامد، ۱۳۸۶، شعائر حسینی چرا و چـگونه، قـم، یاس زهرا.

۳. شوشتری، جعفر، ۱۳۷۴، خصائص الحـسینیه، تـرجمة محمدحسین شهرستانی‌، قم‌، دار الکتاب.

برچسب‌ها پیاده روی اربعین مدینه عراق اربعین عاشورا امام حسین

منبع: ایرنا

کلیدواژه: پیاده روی اربعین مدینه عراق اربعین عاشورا امام حسین پیاده روی اربعین مدینه عراق اربعین عاشورا امام حسین اخبار کنکور پیاده روی اربعین امام حسین ع

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۵۶۷۳۷۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پیش‌بینی برای حضور ۳۰ میلیون زائر در اربعین سال جاری

معاون خدمات شهری کربلا گفت: سال گذشته شاهد حضور ۲۲ میلیون زائر در عراق بودیم و طبق پیش‌بینی‌های ما در اربعین سال جاری حضور زائران اباعبدالله الحسین (ع) در ایام اربعین به ۳۰ میلیون نفر خواهد رسید.

به گزارش خبرگزاری ایمنا و به نقل از اداره کل روابط‌عمومی و امور بین‌الملل استانداری اصفهان، محمدرضا جان‌نثاری پیش از ظهر امروز _سه‌شنبه یازدهم اردیبهشت_در ستاد اربعین حسینی استان ضمن گرامیداشت یاد شهیدان عراق به‌ویژه شهید ابومهدی المهندس که در برابر داعش ایستادگی کردند، اظهار کرد: ستاد اربعین حسینی استان به‌صورت ماهانه با هدف ایجاد آمادگی در برگزاری شایسته مراسم اربعین حسینی جلساتی را برگزار می‌کند تا مقدمات این رویداد عظیم را به بهترین نحو فراهم کنیم.

وی با اشاره به اینکه بیش از ۳۰۰ هزار نفر از مردم استان اصفهان در اربعین حسینی میهمانان برادران عراقی خود هستند، افزود: از مهمان‌نوازی بی‌نظیر مردم و دولت عراق در ایام اربعین حسینی قدردانی می‌کنیم.

معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار اصفهان با بیان اینکه این مهمان‌نوازی الگوی شایسته‌ای برای همه دنیا است تا محبت و برادری را از مردم عراق یاد بگیرند، خاطرنشان کرد: آنان هر چه دارند برای خدمت به زائران در طبق اخلاص می‌گذارند ما نیز از این بابت صمیمانه تشکر و قدردانی می‌کنیم.

جان‌نثاری یادآور شد: بیش از ۱۷۰ موکب از استان اصفهان در عراق برپا می‌شود و خوشحال هستیم که می‌توانیم خادم زائران اربعین حسینی باشیم و در این راستا آمادگی داریم هر کمکی که مسئولان عراقی تشخیص می‌دهند را جهت برگزاری اربعین حسینی انجام دهیم.

وی با تاکید بر اینکه خود را ملزم می‌دانیم که همه اقداماتی که انجام می‌دهیم تحت نظر دولت عراق باشد، بیان کرد: برنامه‌ریزی شود تا تمامی شهرداران استان با محوریت شهرداری اصفهان در ایام اربعین همکاری لازم را با خدمات شهری کربلا داشته باشند.

رویکرد و منش مردم و مواکب استان اصفهان در ایام اربعین

علی یحیی عبد، معاون خدمات شهری کربلا نیز در این نشست سخنان خود را با گرامیداشت یاد شهیدان ایران اسلامی بالأخص شهید والامقام سردار سلیمانی آغاز و اظهار کرد: ما و برادران ایرانی مان یک گروه مشترک با هدف خدمت‌رسانی به زائران حضرت سیدالشهدا (ع) هستیم و هیچگونه جدایی بین ما نیست.

وی با تأکید بر اینکه در ایام اربعین حسینی منش و رویکرد شیعه حضرت امیرالمومنین (ع) را به جهانیان نشان می‌دهیم، افزود: اربعین یک رویداد جهانی و برگزاری شایسته آن موفقیتی برای جهان اسلام است.

معاون خدمات شهری کربلا بیان کرد: برای ما باعث افتخار است که خادم امام حسین (ع) هستیم و می‌دانیم که برای شما نیز خدمت به زائران سیدالشهداء (ع) افتخار است زیرا همه ما هر چه که داریم از لطف و مهربانی امام حسین (ع) و اهل بیت (ع) است.

وی گفت: سال گذشته شاهد حضور ۲۲ میلیون زائر در عراق بودیم و طبق پیش‌بینی‌های ما در اربعین سال جاری حضور زائران ابا عبدالله الحسین (ع) در ایام اربعین به ۳۰ میلیون نفر خواهد رسید.

معاون خدمات شهری کربلا با اشاره به اینکه سالانه ۵ میلیون نفر به زائران اربعین حسینی اضافه می‌شود، عنوان کرد: مواکب اصفهانی در کربلا به خاطر حضور پرشور و خلاقیت‌هایی که در خدمت‌رسانی به زائران دارند زبانزد هستند.

وی با بیان اینکه از خدماتی که شهرداری اصفهان در شهر کربلا انجام می‌دهد قدردانی می‌کنیم، گفت: اصفهانی‌ها در ایام اربعین بسیار متفاوت‌تر از سایر شهرها عمل می‌کنند، آن‌ها معتقدند بر خاکی که خون سیدالشهداء (ع) ریخته شده است حرمت دارد و نباید زباله‌ای بر زمین ریخته شود.

معاون خدمات شهری کربلا خاطرنشان کرد: کربلا هم مانند اصفهان شهر شما است و با شما همکاری خواهیم داشت زیرا معتقد هستیم بین ایران و عراق هیچ فراقی نیست.

به گزارش ایمنا، در این نشست اعضاء ستاد اربعین حسینی استان، مدیر مطالعات و پژوهش‌های کربلا، مدیر پارک‌ها و فضای سبز کربلا و مدیر منطقه پنج کربلا نیز حضور داشتند.

کد خبر 749330

دیگر خبرها

  • برپایی ۱۷۰ موکب از استان اصفهان در عراق برای زائران اربعین
  • برگزاری مراسم تجلیل از ورزشکاران آذربایجان شرقی
  • نشست هم افزایی مسئولان کمیته فرهنگی و آموزشی اربعین برگزار شد
  • نشست هم افزایی مسوولان کمیته فرهنگی و آموزشی اربعین برگزار شد
  • نشست هم افزایی مسئولان کمیته فرهنگی و آموزشی اربعین 
  • نشست هم‌افزایی مسئولان کمیته فرهنگی و آموزشی اربعین 
  • پیش‌بینی برای حضور ۳۰ میلیون زائر در اربعین سال جاری
  • آغاز فعالیت ستاد اربعین وزارت تعاون در سیستان و بلوچستان
  • هزینه ۳۰۰ میلیارد تومانی شهرداری در حوزه گردشگری همدان
  • تمهیدات لازم از هم اکنون برای مواکب اربعین اندیشیده شود