Web Analytics Made Easy - Statcounter

تحلیلگر مسائل منطقه گفت: دلیل اصلی شکاف بین کشورهای عربی در اتحادیه عرب و نپذیرفتن ریاست این اتحادیه، بر سر مسئله خاص فلسطین و رژیم صهیونیستی است.

«حنیف غفاری»، تحلیلگر مسائل منطقه، درباره سوگند یاد کردن ولیعهد جدید کویت با توجه به نقش ولیعهدها در کشورهای عربی منطقه به خبرنگار سیاسی برنا گفت: به هر حال پس از درگذشت امیر کویت، به صورت طبیعی خاندان آل صباح در کویت یک سری پروسه‌ها اعم از دیوان پادشاهی را طی می‌کردند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

نکته دیگر اینکه یکی از چالش‌ها، یقینا انتخاب ولیعهد کویت بود به هر حال در سیستم پادشاهی کشورهای حوزه خلیج فارس شاید مقام ولیعهد در عمل از مقام پادشاهی بالاتر باشد، چراکه پادشاه به دلیل کهولت سن، ولیعهد است که امور اجرایی کشور را برعهده می‌گیرد، مانند کشور عربستان که عملا ملک سلمان پادشاه است اما بن سلمان، پسرش به عنوان ولیعهد، کشور را اداره می‌کند.

او با بیان اینکه قدرت ولیعهدها هم به علت سن و هم به علت نفوذ بالاتر از پادشاه است، افزود: دلیل آن هم این است که به طور کلی در خاندان‌های پادشاهی در کشورهای عربی، معمولا خاندان پادشاهی به ولیعهد متمایل می‌شوند چرا که از یک سو ولیعهد را صاحب قدرت در حال و پادشاه در آینده می‌دانند، از این رو حساسیت‌های بسیار ویژه‌ای درباره انتخاب ولیعهد وجود دارد.

غفاری درباره روابط ایران و کویت نیز اظهار کرد: در مجموع خاندان آل صباح، روابط خوبی با ایران داشته است و در مقابل ایران هم، روابط خوبی با کویت داشته است و این روابط، روابط محدودی مانند روابط با امارات و عربستان و بحرین، نبوده است. در شورای همکاری خلیج فارس نیز، کویت از جمله کشورهایی است که برقراری ارتباط با اسرائیل را رد کرد و از جمله کشورهایی است که خواستار ثبات بیشتر در منطقه بوده و آن جنگ‌افروزی‌ها و تنش آفرینی‌ها از سوی آل سعود و یا آل خلیفه در بحرین و یا خاندان شیخ زاید در امارات را، برنمی‌تابد.

این تحلیلگر مسائل منطقه عنوان کرد: در نشست‌های شورای همکاری خلیج فارس، معمولا کویت تلاش دارد یک موضع بینابین را اتخاذ کند. کویت و عمان مدت‌ها است که جنس خود را از سه کشور امارات، عربستان و بحرین جدا کرده‌اند و در طول سال‌های اخیر نیز، شاهد بودیم که در تعدیل مواضع سعودی‌ها در شورای همکاری خلیج فارس، نقش ایفا کردند.

حنیف غفاری با اشاره به درگذشت امیر کویت و تاثیر آن بر منطقه تصریح کرد: یقینا از یک سو آمریکایی‌ها و اسرائیلی‌ها بر تحولات داخلی کویت متمرکز هستند و سعی خواهند کرد، افراد در رأس قدرت در کویت را به سمت خود جذب کنند تا بتوانند، طرح‌های منطقه‌ای خود را با مشارکت حداقلی کویت پیش ببرند. از سوی دیگر کویت، دغدغه‌هایی را در قبال دیگر اعضای شورای همکاری خلیج فارس دارد بدین گونه که از یک سو ارتباط خوبی با آنها دارد و از سوی دیگر عربستان و امارات، فشارهایی را به سیستم جدید پادشاهی کویت به ویژه افراد جدید خواهند آورد تا کویت را به نوعی به هم پیمان خود، تبدیل کنند.

او با بیان اینکه پس از درگذشت سلطان قابوس در عمان، با وجود این فشارها، اما عمان زیر بار این فشارها نرفت، عنوان کرد: عمان تلاش کرد، مسیر واسطه‌گری خود را در نظام بین‌الملل دنبال کند و پیش بینی می‌شود که کویت هم، به طور کلی همان مسیر قبل از درگذشت امیر کویت را در دوران جدید طی کند و چارچوب و استراتژی‌های سیاست خارجی کویت بر این اساس نیست که یک سوی درگیری، باشد.

غفاری در خصوص نپذیرفتن ریاست اتحادیه عرب از سوی کویت و یا برخی کشورهای دیگر نیز گفت: طی ماه‌های اخیر اتحادیه عرب با بحران‌های داخلی مزمنی روبرو شده است بسیاری از کشورهای عربی با رویکرد امارات، بحرین و عربستان در عادی سازی روابط با اسراییل، مشکل دارند و این را بارها اعلام کردند. حتی شاهد بودیم که کشورهایی مانند مراکش و مغرب و الجزایر و حتی کشور کویت نیز اعلام کردند که این عادی سازی روابط با اسراییل را نخواهند پذیرفت و پذیرش آن را به حل مسئله فلسطین، منوط کرده‎اند.

او ادامه داد: در حال حاضر دلیل اصلی شکاف بین کشورهای عربی در اتحادیه عرب و نپذیرفتن ریاست این اتحادیه، بر سر مسئله خاص فلسطین و رژیم صهیونیستی است چون نکته ای که وجود دارد این است که بسیاری از کشورهای عربی، به درستی استدلال می‌کنند که کشوری به نام فلسطین داریم، که هم عضو اتحادیه عرب است و هم باید براساس، اراده آن کشور که می‌خواهد با منطقه روابط برقرار کند، این موضوع را بپذیریم  اما به هر حال عربستان، بحرین و امارات، این رویکرد را دور زدند بدین معنا که اراده فلسطین را به عنوان یک دولت کنار گذاشتند و به بخشی از بازی معامله قرن پیوستند، این مسئله اختلاف اساسی ایجاد کرده است.

او در پایان گفت: نکته دیگر اینکه، از سال 2011 میلادی زمانی که شاهد بیداری اسلامی در منطقه بودیم تاکنون، روابط بین کشورهای عربی، حالت عادی نداشته است چراکه بسیاری از کشورهای عربی بر این باورند که تنش‌های حاکم بر شمال آفریقا و غرب آسیا، می‌توانست با میانجی‌گری و گفتگوهای درون اتحادیه ای اتحادیه عرب، حل شود اما کشید‌ه شدن پای بازیگران خارجی مانند فرانسه و انگلیس و آمریکا به داخل این معادلات، موجب تداوم بحران‌ها در منطقه شده است، در حالی که بسیاری از کشورها مانند عمان برخلاف عربستان به دنبال تنش‌زدایی هستند و سفارت خود را در سوریه، بازگشایی کردند.  ۳

منبع: خبرگزاری برنا

کلیدواژه: اتحادیه عرب ولیعهد جدید کویت شورای همکاری خلیج فارس نپذیرفتن ریاست کشورهای عربی اتحادیه عرب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.borna.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری برنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۵۷۳۵۱۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آبشناس: آمریکا به دنبال آشوب در کشورهای حوزه نفوذ روسیه است

مدیر دفتر خبرگزاری اسپوتنیک در ایران جنگ‌افروزی در کشورهای عربی و غرب آسیا نظیر سوریه، عراق و لیبی را به دلیلِ آشوب‌آفرینی آمریکا در کشورهای حوزه نفوذ روسیه عنوان کرد. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه سیاست خارجی خبرگزاری تسنیم، عماد آبشناس در برنامه راهبرد شرقی رادیو گفت‌وگو با اشاره به روابط دیرین روسیه و اعراب گفت: پس از فروپاشی خلافت عثمانی، مشکلی در کشورهای عربی بروز کرد که ناظر بر هویت سیاسی آن‌ها بود و ازآن‌پس با چنین چالشی روبه‌رو هستیم. برخی از دانشجویان عرب به سمت غرب و قسمی به سمت شرق رفتند و موج تفکرات سوسیالیستی بخش بزرگی از جهان را در بر گرفت که در کشورهای عربی هم تأثیر بسیاری داشت.

دولت‌هایی در این کشورها سر کار آمدند که دیدگاه سوسیالیستی داشتند و از طرفی فضای اسلام‌گرایی هم شکل‌گرفته بود؛ امریکا و غرب هم نسبت به حکام دست‌نشانده خود سرمایه‌گذاری کردند.

وی با بیان این که شوروی از اعراب حمایت می‌کرد و عمدتاً روابط سیاسی و نظامی داشتند که امروز به حوزه اقتصادی کشیده شده است، گفت: انقلاب‌های عربی مورد حمایت سوسیالیست‌ها و شوروی بود و بیشتر گرایش‌های چپ داشتند.

آبشناس این روند را موجب قوی‌شدن ارتباط اعراب با شوروی و سپس با روسیه عنوان کرد و گفت: در برهه‌ای روسیه خود دچار مشکلاتی شد و غربی‌ها در پی تجزیه این کشور بودند و ایجاد 14 کشور از شوروی برای آن‌ها کافی نبود.

مدیر دفتر خبرگزاری اسپوتنیک در ایران با اشاره به این که روسیه ثبات نسبی گرفت و منافع و استراتژی‌های مشترک را پیش گرفت، گفت: آمریکا در برهه‌ای از زمان به نفت کشورهای عربی وابسته بود؛ ولی امروز به صادرکننده نفت تبدیل شده است. اما چین و هند به‌عنوان رقبای آمریکا به نفت منطقه غرب آسیا وابسته هستند و آمریکا می‌خواهند با سیطره بر این منطقه از جهان، در حقیقت بر رقبای خود سیطره یابد.

آبشناس با بیان این که آمریکا سیاست خود را تغییر داده و ازاین‌رو سیاست اعراب در روابط با آمریکا تغییر کرده و به سمت روسیه گرویده است، گفت: کشورهای حوزه خلیج‌فارس به آمریکا وابستگی امنیتی داشتند و امروز در صدد خروج از آن می‌باشند و لذا مجبور هستند موازنه بین‌المللی را با روسیه و چین برقرار کنند.

وی تأکید کرد: لابی‌های آمریکا دنبال گسترش سیطره بر دیگر کشورها و اقتصاد خودشان هستند.

وی سخنان خود را چنین ادامه داد: برخی کشورهای عربی نظیر سوریه، مصر، لیبی و... حوزه نفوذ شوروی بودند و آمریکا پس از فروپاشی شوروی سعی کرد این حوزه نفوذ در کشورهای عربی را از بین ببرد و ازاین‌رو در لیبی و سوریه و عراق جنگ‌هایی به راه انداختند؛ چراکه آمریکا به‌سرعت می‌خواست حوزه‌های عربی را از چنگ روسیه خارج سازد.

در نهایت روس‌ها در سوریه در برابر آمریکایی‌ها ایستادند و با همکاریِ جمهوری اسلامی ایران توان این ایستادگی را پیدا کرد و بسیاری شهید سلیمانی را مسئولِ این مسئله می‌دانند که روسیه را برای ایستادگی در برابر آمریکا تشویق کرد و ازاین‌رو پیش روی غرب به سمت شرق با همکاری ایران و روسیه متوقف شد تا امروز که روس‌ها در حوزه نفوذ آمریکا وارد شده است.

آبشناس کشورهای عربی را به‌صورت سنتی حوزه نفوذ آمریکا و غرب نامید و تصریح کرد: بر اساس مطالعات انجام شده، طی 50 سال آینده شرق آسیا بازار اصلی مصرف نفت جهان خواهد بود و دیگر اروپا بازار نخواهد بود و کاملاً به آمریکا وابسته است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • واکنش روسیه به اقدام خصمانه کشورهای بالتیک برای قطع روابط
  • آبشناس: آمریکا به دنبال آشوب در کشورهای حوزه نفوذ روسیه است
  • ایده «دو دولتی»؛ نسخه‌ای که به‌جای شفا، کور می‌کند
  • طرح توهمی نتانیاهو برای غزه بعد از قتل عام فلسطینی‌ها
  • امیرعبداللهیان: باید رژیم اشغالگر آپارتاید اسرائیل را متوقف کنیم/ نحوه برخورد دولت‌های مسلمان با بحران غزه در تاریخ ثبت و ضبط خواهد شد/ دیدار گسترده وزیر خارجه با مقامات ارشد کشورهای اسلامی
  • امیرعبداللهیان: باید رژیم اشغالگر آپارتاید اسرائیل را متوقف کنیم/ نحوه برخورد دولت‌های مسلمان با بحران غزه در تاریخ ثبت و ضبط خواهد شد
  • نگرانی از سرایت اعتراضات دانشجویی ضدصهیونیستی به جهان عرب
  • نگرانی از اعتراضات ضدصهیونیستی در عربستان،‌ مصر و اردن
  • ریاست دور‌ه‌ای مجارستان بر اتحادیه اروپا چالشی برای بروکسل
  • سیاست‌گذاری صحیح برای گسترش روابط با همسایگان در حوزه تقویت جایگاه گازی چگونه باید باشد؟