Web Analytics Made Easy - Statcounter

معاون پژوهش معاونت حقوقی رئیس جمهور گفت: در حال حاضر در کشور ما انتخابات الکترونیک به این معنی که فرد در روز انتخابات از خانه رای دهد باتوجه به سرعت اینترنت، احتمال هک و با بسترهای فعلی قابل تصور نیست.

گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو- فرزانه باطنی؛ کمتر از یک سال تا انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ باقی مانده؛ اگر انتشار ویروس کرونا تا خرداد ۱۴۰۰ ادامه پیدا کند، نحوه برگزاری انتخابات تاثیر مستقیمی بر مشارکت مردم می گذارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

کشورهایی که در این برهه زمانی مجبور به برگزاری انتخابات شده‌اند با رعایت پروتکل‌ها توانسته‌اند شرایط را برای مشارکت شهروندان فراهم کنند. در ایران هم طبق اظهارات اخیر شورای نگهبان و وزارت کشور در نشست‌های خبری هر دو نهاد طرح‌هایی مبنی بر برگزاری سالم انتخابات وجود دارد. یکی از این طرح‌ها الکترونیکی شدن مرحله‌ی اخذ رای است.

در همین باره به سراغ دکتر بیژن عباسی دانشیار دانشگاه تهران فارغ التحصیل دکتری حقوق عمومی دانشگاه نانت فرانسه و معاون پژوهش و ترویج قانون اساسی معاونت حقوقی رئیس جمهور رفتیم تا در ارتباط با انتخابات الکترونیک نظر وی را جویا شویم.

خبرگزاری دانشجو: باتوجه به شرایط فعلی  انتشار ویروس کرونا و آمار بالای مبتلایان گمانه زنی‌ها مبنی بر این است که این ویروس تا انتخابات ۱۴۰۰ در کشور باقی می‌ماند؛ با این وجود برگزاری چنین انتخاباتی قطعا نیاز به تمهیدات اولیه دارد؛ معاون سیاسی وزیر کشور در اظهارات خود بارها به الکترونیکی شدن انتخابات در انتخابات مجلس و ریاست جمهوری اشاره کردند؛ با این حال به نظر شما انتخابات ۱۴۰۰ به علت شیوع ویروس کرونا الکترونیکی می‌شود؟

عباسی: برگزاری انتخابات مراحل مختلفی مانند ثبت نام داوطلب ها، تطبیق مدارک، شرابط و احراز مدارک را  تا روز برگزاری انتخابات در برمی‌گیرد، در بحث ما فرآیند اخذ رای مدنظر است، در حال حاضر در کشور ما افراد برای رای دادن باید پای صندوق های رای حاضر شوند و این این قسمت هنوز الکترونیکی نشده اما جمع آوری تعداد آرا و تجمیع آن‌ها به صورت الکترونیکی انجام می‌شود.

به عبارت بهتر انتخابات الکترونیکی که الان داریم به نوعی تجمیع آرای ریخته شده در صندوق‌ها و تجمیع آرای صندوق های مختلف در یک شهرستان، استان و درصدی هم در کشور است اما الکترونیکی به این معنا که فرد رای دهنده بتواند در محل رای گیری حضور نداشته باشد را نداریم.

خبرگزاری دانشجو: فرآیند اخذ رای در کشورهای دیگر به چه شکل است؟

عباسی: در دیگر کشورها نیز این فرآیند حضوری است یعنی افراد برای رای دادن باید در حوزه‌های انتخاباتی حضور داشته باشند.

در کشورهای دیگر صورت‌های دیگر رای دادن نیز وجود دارد مثلا رای وکالتی که فرد به دیگری وکالت می‌دهد یا رای مکاتبه‌ای که فرد قبل از رای گیری اعلام می‌کند که روز رای گیری حضور ندارد و رای خود را مکاتبه می‌کند؛ ما این دو حالت را نداریم و البته در اغلب کشورها اصل بر رای افراد به صورت حضوری و توسط افراد واجد رای است.

خبرگزاری دانشجو: با توجه به اینکه کل فرآیند الکترونیکی شدن انتخابات بالغ بر ۲۰ فرآیند است، توضیح دهید که چند فرآیند تا الان الکترونیکی شده و چه طرح‌هایی مبنی بر الکترونیکی شدن ارائه شده؟

عباسی: در این باره بحث‌های مختلفی مطرح شده؛ اگر ما به سمت الکترونیکی شدن به طور کامل حرکت کنیم به غیر از مرحله اخذ رای بقیه مراحل را می‌توانیم الکترونیکی کنیم که تا حدی هم این کار انجام شده؛ البته اینکه خود مرحله اخذ رای الکترونیکی شود خیلی خوب است چراکه مشارکت بالاتر می‌رود و هزینه انتخابات را کمتر می‌کند اما انتخابات الکترونیک به این معنا که فرد در روز انتخابات از خانه رای بدهد در کمتر کشوری انجام شده و در کشور ما با توجه به سرعتی که اینترنت دارد و احتمال هکی که در رای گیری وجود دارد و با بسترهای فعلی نمی‌توان تصور کرد که امکان رای گیری از راه دور وجود داشته باشد؛ طرح‌های ارائه شده هم حول محور فرآیندهای حضوری مطرح شده؛ در کشورهای دیگر هم طرح الکترونیکی شدن انتخابات مشکلاتی را به وجود آورده و بسیاری هنوز نتوانستند به این مرحله برسند. ما هم فکر نمی‌کنم به این زودی‌ها بتوانیم آن را انجام دهیم البته اگر به این درجه برسیم که احتمال تقلب را کم کنیم و افراد بتوانند احراز هویت را انجام دهند، پیشرفت خوبی است ولی بنده تصور نمی‌کنم  به این زودی‌­ها انجام شود.

خبرگزاری دانشجو: با توجه اینکه در کشورهای پیشرفته برای الکترونیکی شدن انتخابات یک سیر مشخصی دنبال می‌شود و علاوه بر بسترهای فنی ملاحظات حقوقی و اجتماعی هم در نظر گرفته می‌شود، به نظر شما در ایران این بسترها چقدر اهمیت دارد؟

عباسی: علاوه بر بسترهای فنی شک و شبهه‌های حقوقی نیز وجود دارد که توسط مردم و نهادهای مختلف مطرح می‌شود؛ از لحاظ فنی هم که ببینید الان در حوزه‌های آموزشی مثل دانشگاه‌ها مشکل جدی برای دسترسی به اینترنت وجود دارد؛ یعنی اساسا مشکل فنی و عدم اعتماد داریم؛ اعتماد بین مردم و نهادها باید تقویت شود؛ مردم نگرانند که جابه‌جایی آرا صورت گیرد؛ البته در مختصات اینکه رای گیری صرفا الکترونیکی باشد می‌گویم؛ بقیه مراحل توسط وزارت کشور و با هماهنگی شورای نگهبان انجام شده است.

خبرگزاری دانشجو: با توجه به اینکه وزارت ارتباطات بارها به آمادگی بسترهای بومی اشاره کرده است، چرا از اینترنت بومی در بسترهای فنی استفاده نشود؟

عباسی: برای دسترسی به فضای بومی فاصله بسیار داریم کما اینکه بسترهای داخلی هم امکان هک دارند.

خبرگزاری دانشجو: به نظر شما مردم چقدر در جریان انتخابات الکترونیکی هستند؟با توجه به اینکه در بسیاری از کشور ها در اجرای این الگوی انتخاباتی با اعتراضات گسترده‌ای مواجه شدند، سازوکار اقناعی در دست اجرا هست؟

عباسی: مسئله اینجاست که ما روز انتخابات یعنی حدودا ۹ ماه دیگر تازه به فکر انتخابات می‌افتیم؛ یعنی الان خبری نیست، نه احزاب کاری می‌کنند نه حاکمیت عکس العملی دارد و یک دفعه یک ماه و ده روز قبل از انتخابات تنور انتخابات داغ می‌شود. این یعنی ما انتخابات را جدی نمی‌گیریم!

اینکه انتخابات اصلا برای چه چیز انجام می‌شود و فلسفه‌اش چیست و حضور احزاب به چه منظور است مورد توجه قرار نمی‌گیرد؛ از این منظر انتخابات ما با همه جای دنیا متفاوت است؛ شما آمریکا را نگاه کنید که دو سال قبل از انتخابات، احزاب، انتخاباتِ درون حزبی دارند و درباره مسائل مختلف اظهار نظر می‌کنند و مسائل شفاف می‌شود اما این موضوع در ایران چندان جدی گرفته نمی‌شود؛ انتخابات الکترونیک نیز همین‌گونه است و در رسانه‌ها آنطور که باید و شاید به آن نپرداختیم که از مزایا و معایبش بگوییم و به نوعی وجدان عمومی را قانع کنیم که به این ترتیب هم می‌شود انتخابات برگزار کرد.

خبرگزاری دانشجو: به انتخابات آمریکا اشاره کردید، تصور می‌کنید که انتخابات ریاست جمهوری به چه شکل برگزار می‌شود؟

عباسی: رای گیری در آمریکا بیشتر حضوری است؛ بقیه مراحل الکترونیکی است اما رای‌گیری دو مرحله‌ای است یعنی هر ایالت که تعدادی نماینده دارد هیئت انتخاب کننده دارد؛ این نماینده‌ها در مرحله دوم به رئیس جمهور رای می‌دهند؛ تا به حال به صورت حضوری بوده؛ امسال هم احتمالا به همین شکل باشد؛ البته شکل مکاتبه‌ای که بالاتر گفتم در آمریکا وجود دارد ولی تا جایی که بنده دیدم حضوری هست که البته سعی می‌کنند موارد بهداشتی را رعایت کنند؛ دو سه هفته پیش در فرانسه، دور دومِ شوراهای محلی نیز به شکل حضوری برگزار شد یعنی متفاوت از روال قبل نبود.

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: انتخابات پویا انتخابات 1400 انتخابات الکترونیک بیژن عباسی انتخابات آمریکا الکترونیکی شدن انتخابات انتخابات الکترونیک برگزاری انتخابات خبرگزاری دانشجو ما انتخابات رای گیری اخذ رای طرح ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۵۸۳۷۲۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اسلامی: ۱۱ هزار و ۵۰۰ شعبه در مرحله دوم انتخابات مجلس فعال است

به گزارش گروه سیاست خبرگزاری علم و فناوری آنا، محسن اسلامی با اشاره به آمادگی وزارت کشور برای برگزاری مرحله دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی، گفت: انتخابات در برخی از حوزه‌ها به دور دوم کشیده شده است. حوزه‌های انتخابیه تبریز، شبستان، میانه، پارس‌آباد، سمیرم، لنجان، کرج، تهران، ورامین، بیرجند، مشهد، آبادان، رامهرمز، خدابنده، زنجان، شیراز، مرودشت، خرم‌آباد، قائمشهر، ملایر، کرمانشاه و گنبدکاووس، ۲۲ حوزه انتخابیه‌ای هستند که انتخابات در آنها به دور دوم کشیده شده است.

وی اضافه کرد: در این حوزه‌های انتخابیه ۹۰ نفر برای کسب ۴۵ کرسی باقیمانده مجلس شورای اسلامی با هم رقابت می‌کنند.

سخنگوی ستاد انتخابات کشور با اشاره به شیوه برگزاری انتخابات در مرحله دوم، تصریح کرد: انتخابات در ۸ حوزه انتخابیه تبریز، تهران، آبادان، شیراز، کرمانشاه، خرم‌آباد، قائم‌شهر و ملایر به صورت تمام الکترونیکی برگزار می‌شود. در تهران برای هر شعبه ۴ صندوق الکترونیکی و در باقی حوزه‌های انتخابیه برای هر شعبه، ۳ صندوق الکترونیکی در نظر گرفته شده است تا ازدحامی را در شعب مشاهده نکنیم و رأی‌دهندگان به راحتی و سهولت رأی خود را به صندوق بیاندازند.

آموزش لازم به دست اندرکاران انتخاباتی داده شده است

اسلامی اظهار کرد: آموزش لازم به همکاران ما در ستاد انتخابات و ۲۲ حوزه انتخابیه داده شده است و تربیت مدرس، آموزش لازم را دریافت و طی ۱۰ روز گذشته به مدرسان استانی آموزش داده‌اند و آنها(مدرسان استانی) در حال آموزش باقی همکاران در استان‌ها هستند.

وی اعلام کرد: گرچه رأی دادن در شیوه الکترونیکی بسیار ساده است، اما یک ویدئوی آموزشی از سوی کمیته فناوری ستاد انتخابات کشور تهیه شده است که برای آموزش همگانی به صداوسیما و ستادهای انتخابات ارسال شده است. در برخی از مراکز عمومی مثل نماز جمعه و یا نمایشگاه کتاب، آموزش‌های لازم به مردم داده می‌شود.

سخنگوی ستاد انتخابات کشور با تأکید بر اینکه کسانی می‌توانند در مرحله دوم رأی بدهند که حتما در دور اول در همان حوزه انتخابیه رأی داده باشند و یا اصلا در کل کشور رأی نداده باشند، گفت: رأی‌دهنده با این پیش فرض وارد شعبه می‌شود و با ارائه هریک از مدارک هویتی پنج‌گانه (کارت ملی، شناسنامه، گذرنامه، گواهینامه و کارت پایان خدمت)، احراز می‌شود. برای فرد یک کارت رأی دادن صادر شده و در اختیار او قرار می‌گیرد. رأی‌دهنده کارت را در صندوق ثبت رأی الکترونیک وارد می‌کند و گزینه رأی دادن فعال می‌شود.

اسلامی با بیان اینکه سپس کد انتخاباتی نامزد مورد نظر را وارد کرده و عکس و مشخصات فرد به نمایش درمی‌آید، اظهار کرد: کد هر نامزدی که وارد شود، اطلاعات او در صفحه به نمایش درمی‌آید. نهایتاً رأی‌دهنده اتمام رأی دهی را ثبت می‌کند و پرینتی از رأی، رأی‌دهنده از زیر صندوق الکترونیکی قرار می‌گیرد. رأی‌دهنده کارت تعرفه را به منشی ما در شعبه، تحویل می دهد و سرانجام کارت شناسایی خود را دریافت می‌کند. فرآینده رأی‌دهی الکترونیکی ساده و در یک وقت بسیار کم صورت می‌گیرد.

۱۱ هزار و ۵۰۰ شعبه در مرحله دوم انتخابات فعال است

وی گفت: در حوزه‌هایی که اشاره کردم ـ حدود ۱۱ هزار و ۵۰۰ شعبه داریم ـ که شامل شعب شهری، روستایی، ثابت و سیار می‌شود. براساس تجربه‌ای که در مرحله دوم وجود دارد، تعداد شعب مرحله دوم نسبت به مرحله اول، کمتر است. البته در این دوره، نظر هیأت‌های اجرایی حوزه‌های انتخابیه را دریافت کردیم و نظر آنها ملاک اصلی ما بود. اگر هیأت اجرایی در آن حوزه انتخابیه تشخیص داده بود که هیچ حوزه‌ای کم نشود، ما همان را اعمال کردیم.

سخنگوی ستاد انتخابات کشور یادآور شد: عوامل اجرایی در کل ۲۲ حوزه انتخابیه مشخص شده و تا ۱۳ اردیبهشت در سامانه جامع انتخابات نهایی خواهد شد.

اسلامی با بیان اینکه در خصوص تبلیغات انتخاباتی نامزدها و سامانه شفافیت به نامزدها اطلاع‌رسانی شده است که حتما تبلیغات و هزینه‌های خود را وارد کنند، خاطر نشان کرد: تبلیغات از ساعت ۰۰:۰۰ بامداد پنجشنبه ۱۳ اردیبهشت آغاز می‌شود و تا پنجشنبه ۲۰ اردیبهشت ساعت ۸ صبح ادامه دارد. دستورالعمل تبلیغات و قانون مرتبط با تبلیغات که در مرحله اول اطلاع‌رسانی شده، ملاک خواهد بود. البته امکاناتی در استان‌ها از ناحیه دستگاه‌های اجرایی در اختیار نامزدها قرار گرفته که می‌توانند استفاده کنند.

استان‌ها تعرفه‌های انتخاباتی را از امروز دریافت می‌کنند

وی گفت: صداوسیما هم قرار است مناظراتی را در شبکه‌های استانی برای ۹۰ کاندیدا تنظیم کند که همگی در حال ضبط است و از تاریخ اعلام شده، پخش خواهد شد.

دبیر ستاد انتخابات کشور خاطرنشان کرد: در استان تهران، صرفا حوزه انتخابیه تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس الکترونیکی خواهد بود و در حوزه انتخابیه ورامین و قرچک ثبت رأی به صورت تعرفه است. تعرفه‌ها هم چاپ شده و در حال ارسال است. استان‌ها تعرفه‌ها را از امروز دریافت می‌کنند و مشکلی در این زمینه وجود ندارد.

انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی ۱۱ اسفند ۱۴۰۲ برگزار شد و از میان کاندیداهای حاضر در عرصه رقابت ۲۴۵ نفر به مجلس راه یافتند و سرنوشت ۴۵ کرسی باقی مانده در دور دوم انتخابات که در ۲۱ اردیبهشت برگزار می‌شود، روشن خواهد شد.

طبق اعلام وزارت کشور تعداد رأی صحیح مأخوذه در حوزه انتخابیه تهران ۱ میلیون و ۵۶۹ هزار و ۸۵۷ رأی بود از بین نامزدها تعداد ۱۴ نفر به طور مستقیم وارد مجلس شدند و ۳۲ نفر دیگر نیز به مرحله دوم انتخابات راه یافتند که برای تصدی ۱۶ کرسی باقی مانده بهارستان در ۲۱ اردیبهشت به رقابت خواهند پرداخت.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • فراهم شدن تجهیزات الکترونیکی برگزاری انتخابات در خرم‌آباد
  • تجهیزات الکترونیکی برگزاری انتخابات در خرم‌آباد فراهم است
  • جزئیات جدید از برگزاری انتخابات اردیبهشت ۱۴۰۳
  • جزئیات برگزاری دور دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی
  • اسلامی: ۱۱ هزار و ۵۰۰ شعبه در مرحله دوم انتخابات مجلس فعال است
  • جزئیات برگزاری دور دوم انتخابات مجلس
  • شارژ کالابرگ الکترونیک یک ماه زودتر از یارانه نقدی است
  • برگزاری انتخابات تمام الکترونیک در پنج حوزه انتخابیه تهران
  • برگزاری الکترونیکی دور دوم انتخابات مجلس در تبریز
  • جزئیات جدید درباره دور دورم انتخابات مجلس /انتخابات در این حوزه ها، الکترونیکی نیست