Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش روز شنبه ایرنا از دانشگاه صنعتی امیرکبیر، امید خیاط مجری طرح « طراحی و ساخت دستگاه جریان سنج چندفازی برای سامانه های سه فاز نفت-آب-گاز» در باره این طرح گفت: اجرای این طرح بر اساس نیاز و ضرورت تولید داخل کالاهای اساسی و نیازهای فناورانه صنعت نفت است که در شرایط فعلی تحریم می تواند به عنوان فرصتی برای تقویت صنعت داخلی و تولیدات دانش بنیان تلقی شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: تولید و بهره برداری از میادین نفت و گاز نیازمند استفاده از تجهیزات اندازه گیری جریان در خروجی از چاه ها و در خط انتقال سیال است. با توجه به اینکه غالبا آب هم در سیال خروجی از چاه ها به همراه نفت، گاز و میعانات گازی وجود دارد، اندازه گیری میزان جریان هر یک از فازهای سیال اهمیت ویژه ای در بهره برداری و مدیریت مخازن و همچنین بهینه سازی تولید خواهد داشت.

مجری این طرح با بیان اینکه بهترین ابزار برای این اندازه گیری استفاده از دستگاه جریان سنج چندفازی است، گفت: اندازه گیـری جریان سیال خروجی از چاه های نفت و گاز تاکنون با «تفکیـک گرهای آزمایشی فاز» انجام می شد.

وی ادامه داد: در دو دهه گذشته با هدف حل بسیاری از مشکلات و محدودیت های بکارگیری و کاهش هزینه های عملیاتی تفکیک گرهای آزمایشی فاز، جریان سنج های چندفازی بطور گسترده ای جایگزین این تفکیک گرها شده اند.

خیاط افزود: حجم و وزن بسیار کمتر، بی نیازی از  دخالت انسان در فرایند اندازه گیری و اندازه گیری پیوسته و برخط نرخ جریان سیال چندفازی از مهمترین مزایای جریان سنج های چندفازی در مقایسه با تفکیک گرهای آزمایشی فاز به شمار می رود.

محقق دانشگاه صنعتی امیرکبیر خاطر نشان کرد: تعداد معدودی شرکت تولیدکننده دستگاه جریان سنج چندفازی وجود دارد. با وجود فعالیت یک شرکت چینی و چند شرکت اروپایی در این حوزه، این فناوری تقریبا در انحصار شرکت های آمریکایی است. 

وی با بیان اینکه دانش فنی ساخت این دستگاه بدست آمده است، ادامه داد: این پروژه برای اولین بار در کشور اجرایی شده و به نتیجه رسیده است و در حال حاضر این محصول در فاز تجاری سازی با سطح آمادگی فناوری TRL-۵ است.

خیاط با اشاره به روش کار در این پروژه گفت: نبود امکان دسترسی به نمونه تجاری محصول در کنار نبود اطلاعات فنی کافی در منابع علمی که به علت پیچیدگی فناوری محصول و انحصار چندجانبه تولید آن است، گلوگاه های فنی زیادی در طراحی محصول و چالش های بسیاری در فرایند ساخت دستگاه ایجاد کرد. لذا دوره تحقیق و توسعه در این طرح حدود ۷ سال به طول انجامیده که در نهایت به کسب دانش فنی ساخت و طراحی مستقل محصول منجر شده است.

خیاط خاطر نشان کرد: دستگاه جریان سنج چندفازی برای اندازه گیری نرخ جریان فازهای آب، نفت و گاز در جریان سیال چندفازی خروجی از چاه های نفت و گاز و در خط انتقال سیال به عنوان یک جزء ضروری در تجهیزات سرچاهی و چاه آزمایی شناخته می شود. در حالت کلی، این دستگاه می تواند به صورت دائم در مسیر سیال در موقعیت سرچاهی پایین دست کاهنده نصب شود و میزان تولید و پارامترهای سیال را بطور دقیق و پیوسته اندازه گیری کرده و در اختیار کاربر قرار دهد.

وی گفت: همچنین این دستگاه می تواند به همراه یک چارچوب با اتصالات پایین دست و بالادست برای ونچوری و ابزار دقیق مورد نیاز آن به صورت سیار و نصب موقت در چاه آزمایی و تست های دوره ای تولید مورد استفاده قرار گیرد. صنعت نفت کشور کاربر اصلی این محصول است و مخاطب اصلی این دستگاه مهندسان بهره برداری هستند.

این محقق در پایان افزود:‌ پس از اتمام فاز تست میدانی دستگاه، تولید این محصول بر اساس نیاز بازار داخل و بازار منطقه آغاز خواهد شد.

این محقق با اشاره به مزیت های رقابتی طرح گفت: نبود امکان تامین و خریداری مستقیم این دستگاه از شرکت های تولیدکننده خارجی و محدودیت های فنی و هزینه های بالای تامین و نگهداری خرید غیرمستقیم محصول، هزینه تامین و نگهداری و ریسک فنی خرید جریان-سنج های چندفازی تولید شرکت های خارجی را برای صنعت نفت و شرکت های تابعه افزایش داده است.

استاد راهنمای این طرح حسین آفریده عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر است.

برچسب‌ها دانشگاه صنعتی امیرکبیر نفت نوآوری

منبع: ایرنا

کلیدواژه: دانشگاه صنعتی امیرکبیر نفت نوآوری دانشگاه صنعتی امیرکبیر نفت نوآوری اخبار کنکور دستگاه جریان سنج چندفازی دانشگاه صنعتی امیرکبیر خروجی از چاه اندازه گیری نفت و گاز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۵۸۴۶۹۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

قول وزیر صمت، اجرا نشد/ تولید خودرو در فروردین امسال نسبت به فروردین پارسال کم شد

به گزارش خبرآنلاین با بررسی کارنامه تولید خودروسازان بزرگ کشور در نخستین ماه امسال مشخص می‌شود که ایران‌خودرو و سایپا در افتتاحیه تولید ۱۴۰۳ چه کرده‌اند.

روزنامه دنیای اقتصاد نوشت:ایران‌خودرو، سایپا و پارس‌خودرو در مجموع حدود ۴۲‌هزار و ۴۰۰دستگاه انواع خودروی سواری را در فروردین امسال تولید کرده‌اند. این در حالی است که در ماه مشابه پارسال مجموع تولید محصولات سواری آنها حدود ۵۵‌هزار دستگاه بود. بنابراین غول‌های جاده ‌مخصوص در ماه نخست امسال و نسبت به بازه زمانی مشابه سال قبل، ۲۴‌درصد افت تولید را تجربه کرده‌اند.

در این بین، بیشترین تیراژ نصیب ایران‌خودرویی‌ها شده که توانسته‌اند ۱۴‌هزار و ۲۰۴دستگاه محصول را در فروردین تولید کنند. با این حال این میزان تولید سبب شده تا آبی‌های جاده‌مخصوص افت ۱۹درصدی تولید را در بخش سواری نسبت به فروردین ۱۴۰۲ تجربه کنند. سایپایی‌ها نیز به کمک زیرمجموعه خود پارس‌خودرو، تولید بالغ بر ۱۹‌هزار دستگاهی را در ماه ابتدایی امسال ثبت کرده‌اند که نسبت به فروردین پارسال افت ۲۹درصدی را نشان‌ می‌دهد.

در حالت تفکیکی، سایپا تولید ۱۴‌هزار و ۲۰۴دستگاهی در فروردین امسال داشته و این در حالی است که میزان تولید این شرکت در ماه مشابه پارسال ۱۹‌هزار و ۲۱دستگاه بود. بنابراین دومین خودروساز بزرگ ایران بدون احتساب آمار پارس‌خودرو، افت تولید بالغ بر ۵‌هزار دستگاهی داشته است. پارس‌خودرو نیز که ۴هزار و ۸۷۳دستگاه تولید داشته، در مقایسه با فروردین پارسال افت تولید ۲‌هزار و ۷۹۰دستگاهی داشته است.

افت تولید ۲۴درصدی خودروسازان در فروردین در حالی است که طبق اعلام وزیر صمت، تولید خودرو در سال‌جاری باید ۱۵‌درصد افزایش یابد. با توجه به تولید بالغ بر یک‌میلیون و ۳۰۰‌هزار دستگاه خودرو در سال گذشته، رشد ۱۵درصدی به معنای افزایش تیراژ خودرو تا یک‌میلیون و ۵۰۰‌هزار دستگاه است. خودروسازان بزرگ کشور سال گذشته نتوانستند برنامه تولید مدنظر وزارت صنعت، معدن و تجارت را عملی کنند، به نحوی که تنها ۶۵‌درصد از این برنامه محقق شد. برنامه تولید پارسال حداقل یک‌میلیون و ۷۰۰‌هزار دستگاه بود، بنابراین مشخص می‌شود که برنامه مدنظر صمت برای امسال افت حدودا ۲۰۰‌هزار دستگاهی خواهد داشت. اما در کنار وعده رشد ۱۵درصدی تولید، وزیر صمت هفته گذشته با حضور در ایران‌خودرو دیزل عنوان کرد که یک جهش اساسی در کمیت و کیفیت تولید اتقاق خواهد افتاد. به‌طور حتم این وعده وزیر بدون اصلاح قیمت خودرو همچون سال‌های گذشته تنها در حد وعده باقی خواهد ماند. 21302 برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1903289

دیگر خبرها

  • الکترونیک سبز می‌شود/ ابداع نانوسیم‌هایی که از هوا برق تولید می‌کنند 
  • محور علی آباد-گرگان با ثبت ۷۶ هزار تردد جز پر ترددترین محورگلستان
  • آیفون تاشو و مک بوک جدید در راه بازار
  • آیفون تاشو به زودی روی خط تولید قرار می‌گیرد/ عکس
  • تولید خودرو در نخستین ماه بهار افت کرد
  • قول وزیر صمت، اجرا نشد/ تولید خودرو در فروردین امسال نسبت به فروردین پارسال کم شد
  • جلوگیری از هدر رفت آب با مسدود کردن یکی از دهنه های خروجی در تالاب بامدژ
  • ساخت دستگاه ديتالاگر درون‌چاهی قابل حمل با همکاری دانش‌بنیان‌ها
  • ساخت دستگاه ديتالاگر درون چاهی قابل حمل با همکاری دانش‌بنیان‌ها
  • فیلم/ ترافیک سنگین شبانگاهی در جاده‌های خروجی گیلان