Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری آریا - کارشناس سیاست خارجی معتقد است این سری تحریم‌های غیرقانونی که در اوج یک پاندمی خطرناک وضع شده‌اند این قابلیت را برای دادگاه‌های ملی در اروپا فراهم می‌کند تا آمران آن را مورد پیگرد قرار دهند.
به گزارش خبرگزاری آریا ، عصر پنج شنبه هفته گذشته (به وقت تهران)، وزارت خزانه‌داری آمریکا در اقدامی غیرقانونی و خصمانه و در ادامه سیاست فشار حداکثری بر اقتصاد ایران، تحریم‌های جدیدی را علیه ایران اعمال کرد و 18 نهاد مالی ایرانی را تحت تحریم‌های خود قرار داد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


در بیانیه وزارت خزانه‌داری آمریکا آمده که این وزارتخانه طی رایزنی با وزارت خارجه این کشور نهادهای مالی ایران را برای قرار دادن در لیست تحریم‌ها شناسایی کرده است. «استیون منوشین» وزیر خزانه‌داری آمریکا با اشاره به تحریم 18 بانک‌های ایرانی اظهار داشت که این تحریم‌ها با هدف جلوگیری از دستیابی غیر قانونی ایران به دلار بوده و افزود که این تحریم‌ها ادامه خواهد یافت تا ایران برنامه هسته‌ای خود را پایان دهد.
در این باره خبرنگار ایبِنا گفتگویی اختصاصی با رضا نصری؛ حقوقدان بین‌المللی و کارشناس سیاست خارجی داشته است.
خبرنگار ایبِنا: اهداف تحریم های جدید چیست و چه تفاوتی با سازوکار تحریم های قبلی نظام بانکی دارد؟
رضا نصری: تحریم‌های اخیر عمدتاً دو هدف را دنبال می‌کند: یکی فضاسازی و ایجاد «شوک روانی» در بازار ارز ایران است تا ارزش پول ملی دوباره سیر نزولی پیدا کند؛ یکی هم اینکه در شرایط پاندمی کرونا، دولت ایران را در تنگنای بیشتری قرار دهند و دسترسی ایران به دارو و اقلام حیاتی را به حداقل برسانند.
در مورد بُعد روانی مسئله، باید به این نکته اشاره داشت که وزارت دارایی آمریکا به بانک‌ها و بنگاه‌هایی که با این 18 بانک‌ تحریم‌شده همکاری می‌کنند یک مهلت 45 روزه داده تا روابط کاری خود را با آنها به تدریج به پایان برسانند. در حد فاصل این 45 روز نیز انتخابات ریاست جمهوری آمریکا برگزار می‌شود و چه بسا با پیروزی جو بایدن اصولاً جو سیاسی به طور کل متحول شود. به همین خاطر، گمان نمی‌کنم بسیاری از مخاطبین این تحریم‌ها عجله‌ای در قطع روابط خود با ایران داشته باشند و دولت ترامپ بتواند «شوک روانی» مورد نظر را در بازار ایران به وجود بیاورد.
اما در مورد آنچه مربوط به تاثیر این اقدام اخیر است، باید اشاره داشت که این تحریم‌ها در مورد برخی از این بانک‌ها «تکراری»‌ است و احتمالاً بلااثر خواهد بود؛ اما در مورد برخی دیگر از این بانک‌ها که مستقیم در نقل و انتقال مالی برای خرید دارو و اقلام حیاتی نقش دارند می‌تواند اثر منفی داشته باشد. در واقع، دولت ترامپ به ترغیب لابی‌های افراطی مانند FDD - با نشانه گرفتن واردات دارو و اقلام حیاتی در شرایط کرونا قصد دارند در هفته‌های پایایی دوره خود یک فشار نامتعارف و سنگین به دولت ایران وارد آورند. آنها از چند روز قبل از اعلام این تحریم‌ها، با اظهار نگرانی نسبت به وضعیت کرونا در ایران و تکرار پیشنهادات واهی و توخالی خود برای «کمک بشردوستانه»، عملاً برای تحریم این بانک‌ها زمینه‌چینی کردند تا تبعات انسانی احتمالی آن را گردن دولت ایران بیندازند.
معتقدم این تحریم‌ها - که تنها یک روز پس از اعلام اینکه ایران نزدیک به نیم میلیون مورد مثبت کوید 19 دارد - وضع شد، مصداقی از «جنایت علیه بشریت» است که باید تحت همین عنوان پیگیری شود.
خبرنگار ایبِنا: در حال حاضر با توجه به اینکه بحث ارسال دارو و اقلام حیاتی در میان است، آیا امکان شکایت بین المللی وجود دارد؟ چه باید کرد؟
رضا نصری: مرجع قضایی موثری در سطح بین‌المللی وجود ندارد که دولت ایران بتواند از دولت آمریکا در آن اعلام شکایت کند و نتیجه بگیرد. اما معتقدم این سری تحریم‌های غیرقانونی که در اوج یک پاندمی خطرناک وضع شده‌اند این قابلیت را برای دادگاه‌های ملی در اروپا فراهم می‌کند تا آمران، عاملان و ترغیب‌کنندگان آن را مورد در کسوت اشخاص حقیقی مورد پیگرد قرار دهند. در واقع، اگر سیستم‌های قضایی اروپا واقعاً آنطور که ادعا می‌شود «مستقل» هستند، زمینه و مبنای حقوقی برای تعقیب افرادی که در این جنایت دخیل هستند فراهم است.
معتقدم تضعیف قابلیت‌های سیستم بهداشتی و دولت ایران در بحبوحه یک پاندمی فراگیر در واقع تضعیف تلاش‌های جمعی و جهانی برای شکست این ویروس خطرناک است و مصداقی است از «جنایت علیه بشریت» که در مورد آن مصونیت قضایی نیز معنایی ندارد. به نظرم سازمان‌های حقوق بشری در این کشورها برای دفاع از حقوق شهروندان خودشان هم که شده می‌توانند برای آغاز پیگردهای قضایی در این مورد پیش‌قدم شوند و افرادی مانند پومپئو (که خارج از وظایف و عرف و حقوق بین‌الملل این جنایت را هدایت می‌کنند) و همچنین گردانندگان سازمان‌هایی مانند FDD را در پیشگاه عدالت پاسخگو کنند. اگر بحث از استقلال قضایی است، قاعدتاً هیچ مقام سیاسی‌ای در کشورهای اروپایی نباید مانع دادستانی شود که می‌خواهد پیگیر این پرونده شود! این حداقل کاری است که اروپاییان می‌توانند با هزینه کم سیاسی و با استدلال «اسقلال قوا» انجام دهند!
خبرنگار ایبِنا: آیا انتخابات آمریکا و نتیجه آن بر این تحریم ها اثرگذار خواهد بود؟ ممکن است این تحریم های جدید لغو شود؟
رضا نصری: دولت ترامپ و سازمان‌های افراطی مشاور آن قصد دارند به گفته خودشان چنان «دیواری از تحریم» به دور ایران بچینند که دولت بایدن نتواند به راحتی و بدون هزینه سیاسی آن‌ را فرو بریزد. اما حقیقت این است که اگر عزم سیاسی آن وجود داشته باشد و اگر آقای بایدن قصد داشته باشد به دوران شوم ترامپ پایان ببخشد و خود را از وجهه و کارهای او منفصل کند که به نظر می‌رسد چنین قصدی دارد. ریاست‌جمهوری آمریکا از آن قدر اختیار برخوردار هست که بتواند با صدور دستورالعمل‌های اجرایی این تحریم‌ها را معلق کند. ضمن اینکه بازگشت دولت بایدن به برجام بلافاصله فروش نفت و حساب‌های مسدود ایران را آزاد می‌کند و این قطعاً تاثیر بسیار مثبتی بر بازار خواهد داشت. مضاف براینکه چشم‌انداز رفع تحریم‌ها و تنش‌زدایی با آمریکا خود یک عامل روانی مثبت است که در فضای اقتصادی و کسب‌وکار و سرمایه‌گذاری تاثیرگذار خواهد بود.
خبرنگار ایبِنا: در خصوص راهکارهای بین المللی برای مطالبه از کشورهایی نظیر کره جنوبی جهت آزادسازی منابع ارزی ایران است؛ پیشنهاد شما (به جهت حقوق بین المللی) برای اینکه این دارایی ها در جنگ اقتصادی به کشور بازگردد چیست؟
رضا نصری: در شرایط تحریم‌های یکجانبه آمریکا، کشورهایی مانند کره جنوبی در برابر تکالیف و وظایف‌شان در قبال ایران همواره خود را «مجبور و معذور» دانسته‌اند! حقیقت هم این است که آنها از استقلال و اراده لازم برای پیروی از حقوق بین‌الملل و اجرای تعهدات خود در قبال ایران برخوردار نیستند و به شدت مطیع اوامر غیرقانونی آمریکا هستند. اما این شرایط برای این نیز نباید قابل پذیرش باشد. دستکم شرایط همکاری مجدد با این کشورها یا شرکت‌های آنها و جهت‌گیری‌های قانونگذاری در ایران باید به‌ گونه‌ای باشد که این دولت‌ها در نقض تعهدات خود نسبت به ایران یا در اجرای قوانین فرامرزی و توقعات غیر قانونی آمریکا متحمل هزینه شوند.
-->

منبع: خبرگزاری آریا

کلیدواژه: تحریم ها بین المللی دولت ایران رضا نصری بانک ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۶۰۰۱۲۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پیام اعتراض دانشجویان آمریکا، پایان دادن به جنایت در غزه است

«محمود عباس‌زاده مشکینی» در گفت‌وگو با خبرنگار مهر، با اشاره به سرکوب گسترده جنبش دانشجویی ضدصهیونیستی در آمریکا توسط پلیس این کشور، اظهار کرد: رژیم اسرائیل چندین ماه است که میزان جنایات خود در غزه را به شدیدترین حد خود رسانده و آنقدر این جنایات گسترده و ستم این رژیم به مردم فلسطین آشکار است که مردم در بسیاری از کشورهای غربی از جمله آمریکا به خیابان‌ها آمدند و خواستار پایان یافتن جنایات رژیم صهیونیستی در غزه شدند.

وی بیان کرد: پیام اعتراض دانشجویان و اساتید دانشگاه‌های آمریکا آن است که باید زودتر جنایات و نسل‌کُشی در غزه پایان یابد که باید این پیام مورد توجه قرار گیرد. این اعتراضات نشان داد که وجدان‌های بشری در دنیا هنوز بیدار است و وجدان هیچ انسانی نمی‌تواند در مقابل این جنایات شدید صهیونیست‌ها در غزه ساکت باشد.

عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی درباره بازداشت و سرکوب گسترده دانشجویان در آمریکا به دلیل حمایت آنان از فلسطین و اعتراض به صهیونیست‌ها، گفت: آمریکایی‌ها در مواردی که به حقوق بشر ارتباط دارد، اثبات کرده‌اند که با استاندارهای دوگانه برخورد می‌کنند و در حالی که خودشان اعتقادی به حقوق بشر و آزادی بیان ندارند، فقط شعار حقوق بشر و اعتقاد به آزادی بیان سر می‌دهند.

آمریکا مخالف اعتراض علیه رژیم صهیونیستی است

نماینده مردم مشکین شهر در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: از آنجایی که سیاست و راهبرد اصلی آمریکا حمایت از رژیم صهیونیستی است، طبیعتاً آنان اعتراض علیه اسرائیل را برنمی تابند و نهضت‌های آزادی بخش را تحت فشار قرار می‌دهند و با هر صدایی علیه اشغال، رژیم صهیونیستی و کودک کشی آنان در هر نقطه‌ای از جهان مخالفت می‌کنند.

عباس زاده مشکینی تاکید کرد: جای تأسف دارد که مقامات و نظامیان آمریکا به خودشان اجازه می‌دهند که به اعتراضات مردم علیه رژیم صهیونیستی با خشونت پاسخ دهند و مردم معترض را مورد ضرب و شتم و حملات وحشیانه خود قرار دهند، در حالی که این اعتراضات کاملاً به حق و علیه ظلم و ستم بی‌اندازه آمریکا و اسرائیل به مردم فلسطین است.

عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: آمریکایی‌ها نشان داده‌اند که در این زمینه اهل تعارف نیستند و معترضان و مخالفان خود را به شدت سرکوب می‌کنند. مقامات آمریکا بدانند که به جز صدای آنان، صداهای دیگری هم در دنیا وجود دارد که ندای حق طلبی و مبارزه با ظلم را سر می‌دهند.

وی بیان کرد: خوشبختانه این روزها شاهد هوشیاری مردم دنیا نسبت به فجایع اسرائیل در غزه هستیم. آمریکا قطعاً نمی‌تواند جلوی بیداری مردم خودش و دیگر مردم جهان را بگیرد و با وجود آنکه آمریکایی‌ها امپراتوری‌های رسانه‌ای دنیا را در اختیار دارند و هزینه‌های سنگینی در حوزه رسانه و به تعبیر دقیق‌تر مهندسی افکار عمومی می‌کنند، اما آگاهی عمومی ملت‌ها روز به روز بیشتر می‌شود و به نظر می‌رسد که معرفت و حق‌طلبی بر شیطنت و جنایت غلبه می‌کند.

کد خبر 6093072 زهرا علیدادی

دیگر خبرها

  • پیام اعتراض دانشجویان آمریکا، پایان دادن به جنایت در غزه است
  • ایران هفت شخص و پنج نهاد آمریکایی را تحریم کرد
  • ایران ۷ شخص و ۵ نهاد آمریکایی مرتبط با جنگ علیه فلسطینیان را تحریم کرد
  • اعلام تحریم های ایران علیه افراد و نهادهای آمریکایی و انگلیسی/  نامه ایران به شورای امنیت در رد اتهامات اسرائیل/ حمله آمریکا و انگلیس به شمال یمن/ اعلام برگزاری رزمایش نظامی آمریکا و پاکستان
  • اتهامات آمریکا علیه روسیه نفرت‌انگیز و بی‌اساس است
  • تحریم‌های جدید ایران علیه آمریکا
  • ایران ۷ شخص و ۵ نهاد آمریکایی را تحریم کرد
  • ایران ۵شرکت و ۷شخص حقیقی آمریکایی را تحریم کرد + جزئیات | بیانیه مهم وزارت خارجه
  • تحریم های جدید ایران علیه آمریکا
  • ایران ۵شرکت و ۷شخص حقیقی را تحریم کرد + جزئیات | بیانیه مهم وزارت خارجه