Web Analytics Made Easy - Statcounter

نظامی‌سازی فضا توسط آمریکا معضلات جدیدی را به وجود آورده که شاید تدوین قواعد در این خصوص کارساز باشد. در مناسبات اقتصادی دو کشور نیز تحریم‌ها عاملی تأثیرگذار است که مسکو هیچگاه لغو آنها را از واشنگتن درخواست نمی‌کند. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین‌المللخبرگزاری تسنیم، اندیشکدهشورای امور بین‌الملل فدراسیون روسیه (ریاک)، مقاله‌ای را به‌قلم اولِگ شکیروف، کارشناس مسائل سیاسی و بین‌المللی منتشر کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این مقاله به‌طور مفصل درباره مختصات بین‌المللی، منطقه‌ای و دوجانبه حاکم بر آینده روابط فدراسیون روسیه و ایالات متحده آمریکا نوشته شده است. بخش پایانی این مقاله به بررسی امکان همکاری منطقه‌ای مسکو-واشنگتن، همکاری فضایی و در نهایت مناسبات اقتصادی دو کشور می‌پردازد.

برای خواندن بخش‌های پیشین کلیک کنید:

بخش اول-آینده روابط روسیه و آمریکا؛ مسئله قدرت فزاینده چین

بخش دوم-آینده روابط روسیه و آمریکا؛ تئوری توطئه و چالش کنترل تسلیحات

بخش سوم-آینده روابط روسیه و آمریکا؛ امنیت سایبری و مبارزه با تروریسم

به نظر نویسنده، روسیه و ایالات متحده آمریکا بر خلاف منطقه اروپا که دو طرف فرصتی برای مصالحه با یکدیگر در این منطقه نمی‌بینند، در سایر مناطق آنها می‌توانند انعطاف پذیری بیشتری برقرار کنند. دو کشور دارای تجربه غنی از همکاری برای حل مشکلات امنیتی منطقه هستند. یکی از این مدل‌ها را می‌توان روند مذاکره درباره ایران در نظر گرفت که از طرق میانجی‌گری 6 کشور در سال 2015، یک برنامه اقدام جامع مشترک برای اطمینان از صلح آمیز بودن برنامه هسته‌ای ایران توافق شد. اما آینده برجام با خروج ایالات متحده آمریکا در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ زیر سؤال رفت.

شکیروف معتقد است: میانجیگری روسیه از طریق روابط طولانی مدت این کشور با بازیگران منطقه‌ای و همچنین عدم اثربخشی تلاش‌های یکجانبه آمریکا، برای حل این مسئله پشتیبانی می‌شود. درخواست محمود عباس، رئیس جمهور فلسطین از ولادیمیر پوتین برای تشکیل کنفرانسی درباره مناقشات موجود در خاورمیانه و یا سفر کیم جونگ اون به روسیه، بیانگر علاقه این رهبران به مشارکت روسیه در روند حل و فصل است.

وی ادامه می‌دهد: با این حال در دولت ترامپ روابط روسیه و آمریکا به عنوان یک مناسبات ویژه تعبیر نمی‌شود، چراکه آمریکا معمولاً درباره این موضوعات به صورت مستقل عمل می‌کرد. اما در همین دوره، از سال 2018 مذاکرات روسیه و آمریکا درباره افغانستان در چارچوب آمادگی نیروهای آمریکا برای عقب نشینی تشدید شده است. نمونه‌های از مذاکرات درباره ایران و افغانستان در سال‌های 2010 نشان می‌دهد که این نوع تعامل بین مسکو و واشنگتن در دوره‌ای که حتی ممکن است روابط آنها در بهترین شرایط نباشد نیز امکان پذیر است. چشم‌انداز همکاری در سایر موضوعات به طور کلی به وجود منافع مشترک و همچنین انعطاف پذیری ایالات متحده آمریکا بستگی خواهد داشت. تمایل دونالد ترامپ به بازنگری در سیاست خود نسبت به کره شمالی و فلسطین بعید به نظر می‌رسد.

مسئله دخالت خارجی

کارشناس روس در رابطه با مسئله اطلاعات و دخالت خارجی تأکید می‌کند: همانطور که قبل‌تر به آن اشاره شد، موضوع دخالت خارجی در هر دو کشور همچنان مهم است. روسیه در برابر اتهامات مربوط به دخالت خارجی در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا طی سال 2016، به این کشور پیشنهاد داد تا دو طرف توافق‌نامه را درباره عدم مداخله در امور داخلی منعقد کنند، اما هیچ حمایتی از این ایده از جانب واشنگتن صورت نگرفت.

وی اضافه می‌کند: واکنش به تلاش‌های واقعی یا خیالی خارجی‌ها برای تأثیر بر سیاست داخلی در قالب محدودیت در کار روزنامه‌نگاران، سازمان‌های غیر دولتی و کارکنان دیپلماتیک اعمال می‌شود. در آینده مسکو و واشنگتن می‌توانند این مسئله را نه در قالب یک سند قانونی الزام آور، بلکه به عنوان یک روند سیاسی و دیپلماتیک پیش ببرند. این اقدام رویکردی بدیهی نیست، اما در چارچوب مذاکرات اتحاد جماهیر شوروی و ایالات متحده آمریکا درباره اطلاعات در اواخر سال دهه 1980 سابقه داشته است. در این زمینه دو طرف می‌توانند مشکلات اطلاعاتی را ترسیم کرده و موارد قابل درک را برجسته کنند. در قدم بلند پروازانه می‌توانند مجموعه‌ای از تعهدات سیاسی مانند عدم انتشار اطلاعات حساس یا پرهیز از تبلیغات سیاسی را مد نظر قرار دهند. چنین مشورتی آسان نخواهد بود اما برای روشن شدن قواعد بازی کمک کننده است.

همکاری فضایی؛ آمریکا به سمت نظامی کردن فضا پیش می‌رود

به اعتقاد کارشناس مسائل بین‌الملل، از نظر تاریخی با شروع برنامه سایوز-آپولو، همکاری فضایی نقش مهمی در روابط روسیه و آمریکا داشته و دارد. طی دهه آینده عواملی ممکن است در کاهش این تعامل مؤثر باشد. سخن از توسعه فضایی آمریکا است که این کشور تلاش می‌کند وابستگی به روسیه در این مورد را کاهش دهد. از طرف دیگر مسئله نظامی شدن فضا از سوی آمریکایی‌ها و ایجاد مرکز فرماندهیِ فضایی در آمریکا است. انتظار می‌رود که واشنگتن از رده ایستگاه فضایی بین‌المللی خارج شود. اما همزمان دو کشور به انجام پروژه‌های مشترک فضایی برای اکتشافات بیشتر علاقه‌مند هستند. در مقابل اقدامات آمریکا برای توسعه نظامی در فضا و همچنین ابتکارات جدید برای گسترش منابع فضایی، مسکو می‌تواند تلاش‌های دیپلماتیک را برای توسعه قوانین بین‌المللی در این زمینه نیز افزایش دهد.

روسیه لغو تحریم‌ها را درخواست نمی‌کند!

شکیروف درباره همکاری اقتصادی روسیه و آمریکا، می‌نویسد: به گفته وادیم گریشین، اقتصاددان ارشد شرکت مالی بین‌المللی، دامنه تعاملات اقتصادی و فعالیت‌های تجاری روسیه و آمریکا بسیار بیشتر از مقیاس رسمی در نظر گرفته شده است، اما به اندازه کافی قابل توجه نیست. به طور کلی روابط اقتصادی دو کشور پس از کاهش در سال‌های 2014 و 2015 (به دلیل بحران اوکراین و الحاق شبه جزیره کریمه به خاک خود توسط روسیه)، از سال 2017 به بعد روند صعودی را تجربه کرده است. در سال 2019 تجارت بین روسیه و ایالات متحده آمریکا حدود 26 میلیارد دلار بود که 9/4% بیشتر از سال قبل است.

وی اضافه می‌کند: بر اساس مطالعات اتحادیه صنعتگران و کارآفرینان روسیه، در یک چشم انداز 3 تا 5 ساله حجم کل روابط اقتصادی روسیه و ایالات متحده آمریکا در سطح فعلی باقی می‌ماند و یا به تدریج کاهش می‌یابد. ایالات متحده اکنون در جایگاه پنجم یا ششم در میان شرکای اقتصادیِ خارجی روسیه قرار دارد و در آینده نیز نقش مهمی را ایفا خواهد کرد.

در این مقاله آمده است: به طور کلی تحریم‌های اعمال شده توسط آمریکا تأثیر بسزایی در روابط اقتصادی دو جانبه دارد، اما موارد لغو تحریم‌ها امکان پذیر است، با این حال در میان مدت کاهش فشارها علیه روسیه دور از ذهن است. رهبران روسیه، در درجه اول شخص رئیس جمهور و دیپلمات‌های عالی رتبه بارها تأکید کرده‌اند که مسکو لغو احتمالی تحریم‌ها از ایالات متحده آمریکا را درخواست نمی‌کند و در این مورد علاقه مند به گفت‌وگو با آنها نیست. اما در همان زمان مقامات روس، نمایندگان تجاری آمریکا را به حمایت از توسعه همکاری‌های دو کشور دعوت کردند. طرف آمریکایی نیز به ارائه اظهار نظراتی در خصوص تمایل آنها به توسعه تجارت با روسیه پرداختند، اما با هیچ اقدامی همراه نبود.

کارشناس روس در جمع‌بندی این مقاله معتقد است که روسیه و آمریکا طی سال‌های اخیر ایده‌های مشخصی را برای توسعه روابط در نظر گرفتند، اما هیچکدام به دلایل مختلف عملی نشدند. به طور کلی یک بحران خارجی مانند بیماری همه‌گیر ممکن است فرصتی برای همکاری باشد، اما تا به امروز همکاری مسکو و واشنگتن در زمینه مبارزه با این بیماری نیز محدود بوده است.

اندیشکده| بروکینگز: دموکراسی آمریکایی در لبه پرتگاهاندیشکده|دموکرات‌ها ممکن است پیروزی ترامپ در انتخابات را نپذیرندمدیر اندیشکده تحقیقات صلح استکهلم: اروپای منتقد آمریکا در زمان بحران کنار واشنگتن خواهد بوداندیشکده روسی| آینده روابط روسیه و آمریکا؛ مسئله قدرت فزاینده چین ــ بخش اول

انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: اخبار روسیه اخبار آمریکا اخبار چین اخبار روسیه اخبار آمریکا اخبار چین روسیه و ایالات متحده آمریکا آینده روابط روسیه و آمریکا دخالت خارجی اقتصادی دو بین المللی طور کلی تحریم ها منطقه ای دو کشور

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۶۰۱۱۲۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اجلاس همکاری‌های اقتصادی ایران و آفریقا، اراده طرفین بر گسترش روابط اقتصادی

به گزارش خبرگزاری صداوسیما، سید ابراهیم رئیسی صبح امروز جمعه در «دومین اجلاس بین‌المللی ایران و آفریقا» ضمن ابراز خرسندی از برگزاری این اجلاس بین جمهوری اسلامی ایران و قاره پرظرفیت آفریقا و نیز تشکر از گزارش وزیر صنعت، معدن و تجارت درباره اقدامات انجام شده برای برگزاری این اجلاس و نمایشگاه مرتبط با آن، بر اهمیت برنامه‌ریزی دقیق با زمان‌بندی مشخص برای تحقق اهداف اجلاس تاکید کرد.

رئیس جمهور با بیان اینکه گام اول برای موفقیت و تحقق اهداف این اجلاس وجود اراده میان طرفین است که نفس برگزاری اجلاس نماد و نمودی از وجود این اراده است، گفت: گام دوم شناخت ظرفیت‌های متقابل است که اقدام وزارت صمت برای برگزاری نمایشگاه توانمندی‌های جمهوری اسلامی ایران در کنار این اجلاس، قدم مهمی برای معرفی این ظرفیت‌ها و توانمندی‌ها به کشور‌های آفریقایی است.

دکتر رئیسی همچنین با بیان اینکه به رغم تحریم‌ها و فشارها، جمهوری اسلامی ایران پیشرفت‌های بسیاری داشته و امروز می‌توان ایران را کشوری پیشرفته و فناور نامید، افزود: کسب شناخت از پیشرفت‌ها و دستیابی ایران به فناوری‌های نوین بسیار مهم است.

رئیس جمهور با اشاره به اینکه تقویت همکاری‌ها با کشور‌های قاره آفریقا از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی مورد تأکید امام راحل بوده و در این سال‌ها نیز رهبر معظم انقلاب اسلامی همواره بر این مسئله تأکید داشته‌اند، اظهار داشت: تفاوت معناداری در نگاه جمهوری اسلامی ایران و کشور‌های غربی به قاره آفریقا وجود دارد، ما به دنبال همکاری با کشور‌های آفریقایی برای این کشور‌ها و پیشرفت آنها هستیم، اما کشور‌های غربی به گواهی تاریخ صرفاً به دنبال چپاول منابع و ثروت‌های کشور‌های آفریقایی بوده و هستند.

دکتر رئیسی با بیان اینکه به باور ما در صورت فراهم بودن بستر‌های لازم، مردم کشور‌های آفریقایی همانند کشور‌های غربی دارای استعداد و زمینه‌های فراوانی برای پیشرفت و دستیابی به جایگاه‌های رفیع علمی و فناوری هستند، تصریح کرد: اگر چه کشور‌های غربی اینگونه تبلیغ می‌کنند که فقط خودشان توانایی دستیابی به فناوری‌های نوین را دارند، اما باور داریم که استعداد‌ها و توانمندی‌های کشور‌های آفریقایی در این زمینه به هیچ وجه کمتر از کشور‌های غربی نیست.

رئیس جمهور با اشاره به ضرورت شناخت دقیق ظرفیت‌ها و استعداد‌های موجود در کشور‌های آفریقایی، وجود معادن و منابع گسترده در این کشور‌ها و فناوری و دانش لازم برای بهره‌برداری و فرآوری این معادن در جمهوری اسلامی ایران را ظرفیت‌های متقابل و مکمل توصیف و اضافه کرد: کشت فراسرزمینی و تامین منابع اولیه برای مراکز تولیدی و صنعتی با قیمت مناسب از دیگر زمینه‌های همکاری با آفریقا هستند.

دکتر رئیسی با بیان اینکه خدمات فنی-مهندسی در جمهوری اسلامی ایران به برکت انقلاب اسلامی بسیار پیشرفت داشته است، به بهره‌برداری از سد ساخته شده در کشور سریلانکا توسط متخصصان ایرانی در روز‌های گذشته اشاره کرد که با بالاترین سطح تکنولوژی‌های نوین احداث شده بود و تصریح کرد: امروز متخصصان ایرانی توانمندی ساخت پالایشگاه و نیروگاه‌های پیشرفته را دارند و این ظرفیت مهمی برای گسترش همکاری‌های فیمابین ایران و کشور‌های آفریقایی است.

رئیس جمهور گام بعدی در زمینه گسترش روابط دو طرف را شناخت موانع پیش‌رو و تلاش برای رفع آنها دانست و خاطرنشان کرد: تمهید زیرساخت‌های لازم برای گسترش روابط از جمله توسعه و تقویت خطوط کشیرانی، خطوط هوایی و رفع مشکلات نقل و انتقالات مالی و پولی از زمینه‌های ضروری برای گسترش روابط و همکاری‌ها میان دو طرف است.

دکتر رئیسی ادامه داد: طبیعتاً هر کدام از کشور‌های آفریقایی شرایط خاص خود را دارند و لذا برای توسعه روابط با این کشور‌ها لازم است برنامه متناسب با وضعیت هر کدام از کشور‌ها تهیه و عملیاتی شود.

رئیس جمهور ضمن تشکر از گزارش ارائه شده در زمینه برنامه وزارت صمت برای رفع موانع موجود در مسیر گسترش روابط تا اجلاس سال آینده، گفت: یکسال زمان برای رفع این مشکلات زمان بسیار طولانی است و باید تلاش کنید موانع موجود نهایتاً در مدت ۳ ماه برطرف شود؛ وزیر و دست‌اندرکاران وزارت صمت نشان داده‌اند که توانمندی این کار را دارند و رفع این موانع نباید یکسال به طول بیانجامد.

دکتر رئیسی نکته مهم بعدی را برای گسترش همکاری‌های میان ایران و کشور‌های آفریقایی بعد از برنامه‌ریزی‌های لازم با زمانبندی دقیق، پیگیری مجدانه برشمرد و افزود: شرط موفقیت در رسیدن به اهداف برنامه‌ریزی شده، پیگیری مجدانه به شکل روزانه است و محول کردن کار‌ها به گردش کار‌های اداری معمول نمی‌تواند اهداف مدنظر را محقق کند. لازم است در این زمینه از بخش خصوصی که کار‌ها را نه حتی روزانه بلکه ساعتی پیگیری می‌کنند، الگو گرفته شود.

رئیس جمهور با اظهار امیدواری نسبت به اینکه برگزاری این اجلاس و نمایشگاه مرتبط و پیگیری‌های بعدی با توجه به ظرفیت‌های متقابل و متناسب ایران و آفریقا بتواند باعث تحقق اقتصاد مکمل میان طرفین شود، اظهار داشت: هدف‌گذاری یک میلیارد دلاری برای همکاری‌های اقتصادی ایران و آفریقا در یکسال آینده به هیچ وجه متناسب با ظرفیت‌های موجود نیست و حتما باید به سمت هدف ۱۰ برابری حجم همکاری‌های اقتصادی و تجاری فیمابین حرکت کنیم.

دکتر رئیسی با اشاره به فعالیت بیش از ۱۰ هزار شرکت دانش‌بنیان در جمهوری اسلامی را که در سال گذشته حجم صادرات آنها به حدود ۲ میلیارد دلار رسید، از جمله ظرفیت‌های بسیار مناسب برای گسترش همکاری‌های اقتصادی و روابط تجاری برشمرد و تصریح کرد: در سفر‌هایی که به برخی کشور‌های آفریقایی داشتم و در نمایشگاه‌هایی که در این سفر‌ها برگزار شده بود، محصولات دانش‌بنیان ایرانی در حوزه‌های کشاورزی، صنعتی، معدنی، درمانی، پزشکی و دیگر زمینه‌ها مشتری‌های بسیار خوبی پیدا کرد.

رئیس جمهور با بیان اینکه زمینه‌های صادراتی خوبی میان ایران و کشور‌های آفریقایی وجود دارد و عموما شاهد بوده‌ایم که کشور‌های آفریقایی برای همکاری با ایران تمایل زیادی دارند، خاطرنشان کرد: امیدوارم این نشست منشا تصمیم‌سازی‌ها و تصمیم‌گیری‌های سازنده و موثری برای ارتقای اقتصاد مکمل و اثربخش میان ایران و کشور‌های آفریقایی و منشا پیشرفت اقتصادی بیش از پیش برای دو طرف باشد.

دیگر خبرها

  • مخبر: تهران علاقه‌مند به گسترش مناسبات خود با بورکینافاسو است
  • مخبر: ایران به دنبال روابط برد - برد با دیگر کشورها است
  • تعاملات اقتصادی و سیاسی ایران با کشورهای دوست، راهبرد برد- برد است
  • حجم تجارت خارجی ایران ۱۵۳ میلیارد دلار است
  • مقابله با آمریکا؛ هدف مشترک تهران - مسکو
  • اراده ایران و کشور‌های آفریقایی در جهت توسعه روابط اقتصادی است
  • اجلاس همکاری‌های اقتصادی ایران و آفریقا، اراده طرفین بر گسترش روابط اقتصادی
  • بازخوانی سفر اردوغان به عراق/ اهداف ژئوپلیتیکی ترکیه به بهانه مناسبات ژئواکونومیک
  • مناسبات دوجانبه و مهمی میان ایران و پاکستان وجود دارد
  • رئیسی: روابط ایران و سریلانکا افزایش یابد