Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-04-28@09:51:41 GMT

توسعه محله‌ای چیست؟

تاریخ انتشار: ۲۱ مهر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۶۰۶۳۸۳

توسعه محله‌ای چیست؟

فرایند انجام توسعه، در سطوح و ابعاد مختلف شهر از جمله در مقیاس محلات شهر امکان پذیر است.

به گزارش خبرنگار ایمنا، محلات از مهم‌ترین بافت‌های شکل‌دهنده شهرها هستند و به عنوان کوچک‌ترین واحدهای ساختاری و اجتماعی شهر از دیرباز مورد توجه بوده‌اند. هر محله از شهر ساختار خود را داشته و قشرهای مشخصی از مردم در آن ساکن بوده‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

هویت، مهم‌ترین وجه محلات شهر است و شاید چنین مفهومی را نتوان در سطوح شهری دیگر، این چنین ریشه‌دار مشاهده کرد. همزمان با توسعه شهر نیاز است تا محلات نیز در ابعاد مختلف توسعه پیدا کنند. بهتر است که توسعه از سطح محلات شروع شود، اما وقوع برخی جریانات در شهرهای ما مانع از این فرایند شده است و بسیاری از محله‌های یک شهر از روند توسعه باز مانده‌اند. هم‌اکنون نیاز است تا توسعه این محلات مورد توجه ویژه قرار بگیرد؛ در این ارتباط گفت‌وگویی را با" امیرحسین شبانی، دکترای تخصص شهرسازی و استاد دانشگاه" داشته‌ایم که در ادامه می‌خوانید:

توسعه محله‌ای به چه معنا است؟

توسعه محله‌ای متشکل از دو مفهوم توسعه و محله است. بررسی مفاهیم توسعه نشان می‌دهد که اهداف توسعه را می‌توان از سطح خرد تا سطح کلان و چشم‌اندازهای وسیع دنبال کرد. در گذشته توسعه صرفاً به معنای ساخت و ساز در مقیاس‌های خرد بود، اما با تحول این مفهوم در ادبیات شهرسازی، امروزه توسعه صرفاً به معنای یک عملیات اجرایی و فنی در شهر و در مقیاس محله نیست و مجموعه‌ای از ابعاد اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی در مسیر توسعه یک محله مدنظر است و حتی بحث توسعه اجتماعی و توسعه فرهنگی مقدم بر بسیاری از ابعاد توسعه شده است. محله نیز زیرمجموعه‌ای از اجزای بنیادین شهر در مقیاس‌های مختلف است، این سلول بنیادین اجتماعی در شهرها در طول تاریخ نسخه‌های مختلفی از تحول را در درون خودش داشته است.

توسعه یک محله چگونه ممکن می‌شود؟

چنانچه توسعه محله‌ای به دنبال بازگرداندن حیات همه جانبه محله به ساختار شهر باشد، رویکردی درست و اندیشیده است، اما چنانچه قرار باشد ما در یک نگاه بخشی، نه در یک نگاه جامع‌نگر، محله را صرفاً در قالب حداقل‌ها در نظر بگیریم، این تجربه نمی‌تواند تجربه‌ای پایدار و مؤثر باشد. توسعه یک محله نمی‌تواند در یک نگاه فراتر از این مقیاس بدون در نظر گرفتن جایگاه محله در شهر دیده شود، از طرفی در درون ساختار محله نیز اگر قرار باشد اجزای محله را تقلیل دهیم و به یک سری مجموعه‌های حداقلی از ساخت و بافت محله بسنده کنیم، باز این الگوی مدیریتی نمی‌تواند، حق اصل ماجرا را ادا کند. نگاه همه جانبه به مسئله توسعه ضرورت دارد و درک عملکرد و معنای محله در ساختار شهر نیز از ضروریات شکل گیری چنین نگاه‌هایی در شهرسازی است.

روند توسعه محلات در ایران با چه چالش‌هایی روبرو بوده است؟

اصولاً موفقیت‌ها و شکست‌ها در مدیریت شهری همیشه رنگ خاکستری دارد و ما نمی‌توانیم یک موفقیت مطلق یا یک شکست مطلق را ببینیم. با وجود اینکه در ورود ایده‌ها و شکل گیری سیاست‌ها در مقیاس یک محله، شاهد تنوع هستیم اما در پیاده سازی، اجرا و ارزیابی‌ها چندان نتوانسته‌ایم کارنامه متشکلی داشته باشیم و یکی از بزرگ‌ترین خلاءها و شکاف‌های پروژه‌ها و طرح‌های توسعه محله‌ای، نه تنها در مقیاس شهرها بلکه در کشور، نبود نظام ارزیابی است.

ارزیابی در چه مراحلی از توسعه یک محله باید انجام شود؟

ارزیابی قبل از اجرا، ارزیابی حین اجرا و ارزیابی پس از اجرای یک طرح توسعه ضروری است اما هیچ گاه به صورت نظام مند انجام نشده است در حالی که باید بدانیم قبل از ورود ما در این مجموعه‌ای که قرار است تغییر و تحولی در آن اتفاق بیفتد، چه تجاربی وجود داشته است، تا کجا توانسته‌اند موفق باشند و تا کجا این موفقیت‌ها خدشه پذیر بوده است.

در حین اجرا نیز این مشکل وجود دارد به این معنا که نظارت دستگاه‌های اجرایی در حین اجرای پروژه‌ها در مقیاس‌های برنامه ریزی و مدیریتی، نظام مند نیست. پس از آن از بزرگ ترین مراحل فرایند ارزیابی که هیچ کجا اتفاق نیفتاده است، ارزیابی پس از اجرا است. ما از شرکت‌های مشاور و نهادهایی که مسئولیت اجرای پروژه‌ها را دارند، درخواست نکرده‌ایم که پس از اجرا، در یک بازه زمانی ۵ تا ۱۰ ساله، نتایج پروژه‌های اجرایی را رصد کنند و بر اساس آنها به یک مجموعه تجارب قابل استناد برسند تا در صورتی که قصد داشتیم این پروژه‌ها را در مکان دیگری اجرا کنیم، نقاط قوت و ضعف را شناسایی کرده باشیم و راهبردهایی که ما را به تهدیدها و فرصت‌ها نزدیک کرده‌اند را بشناسیم اما متأسفانه این مجموعه نقد علمی در عین حال کاربردی که می‌تواند در قالب نظام‌های ارزیابی باشد را نداریم و بسیاری هزینه‌های صرف شده بر روی این طرح‌ها و پروژه‌ها به همین دلیل از بین می‌رود.

نقش پایگاه‌های اطلاعاتی در توسعه محلات چیست؟

لازم است پایگاه اطلاعاتی تحلیلی از پروژه‌های انجام شده در بافت‌های تاریخی و بافت‌های میانی از گذشته وجود داشته باشد تا ما در مسیر اشتباه گذشته قرار نگیریم، اما به دلیل اینکه چنین ساختاری در مدیریت شهری وجود ندارد و ساختار و سازوکار تعریف شده‌ای نیست، صرفاً آدم‌ها به آن کم یا اضافه می‌شوند و ارزیابی اتفاق نمی‌افتد. در این صورت است که ما نمی‌دانیم تا چه اندازه موفق بوده‌ایم یا شکست خورده‌ایم و تا چه اندازه مسیر موفقیت را به درستی طی کرده‌ایم و چه هزینه‌های اقتصادی، زمانی و انسانی به صرف کرده‌ایم، نبود ارزیابی درست، شکست‌ها و موفقیت‌های ما را در پرده‌ای از ابهام فرو برده است. نیاز است در قوانین بالادستی و طرح‌هایی که در قالب آئین نامه‌ها و ضوابط اجرایی آنها را تعریف کرده‌ایم، چنین جایگاهی را برای ارزیابی قائل شویم.

کد خبر 449344

منبع: ایمنا

کلیدواژه: توسعه شهری شهرهاي ايران شهرداری محلات شهر توسعه شهر سازی توسعه اقتصادي برنامه ریزی شهری مدیران شهری شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق توسعه یک محله توسعه محله ای پروژه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۶۰۶۳۸۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۲۵۴۳ مورد بازرسی از واحدهای صنفی محلات انجام شد

محمد جمالعباسی در گفت‌وگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: سال گذشته با ۱۰۷۹ مورد بازرسی و نظارت بر عملکرد واحدهای صنفی شهرستان محلات توسط اداره صمت این شهرستان، ۱۱۱ پرونده به ارزش حدود ۲۴۰ میلیون تومان تشکیل و به اداره تعزیرات حکومتی این شهرستان ارجاع شده است.

وی با اشاره به فعالیت حدود ۳۰۰۰ واحد صنفی در محلات، گفت: سال گذشته با انجام ۱۴۶۴ مورد بازرسی از واحدهای صنفی شهرستان محلات، ۱۶۶ پرونده به ارزش بیش از ۵۰۰ میلیون تومان تشکیل و به اداره تعزیرات شهرستان محلات ارجاع شده است.

رئیس اداره صنعت، معدن و تجارت شهرستان محلات افزود: سال گذشته ۶۰ گزارش توسط ستاد خبری اداره صمت محلات دریافت و ۸۶ گشت مشترک توسط ادارات تعزیرات حکومتی، نیروی انتظامی، شبکه بهداشت و درمان، اتاق اصناف و جهاد کشاورزی انجام شد که طی این گشت‌ها ۳۷۱ واحد صنفی مورد بازرسی قرار گرفتند.

جمالعباسی گفت: همچنین پارسال از مجموع ۲۵۴۳ مورد بازرسی از واحدهای صنفی شهرستان محلات، ۲۷۷ پرونده با ارزش بیش از ۷۵۰ میلیون تومان به تعزیرات حکومتی این شهرستان ارسال شده است.

وی گفت: در حوزه قاچاق کالا نیز ۱۱۰ مورد بازرسی مشترک و مستقل با محوریت دخانیات، لوازم یدکی خودرو، لوازم خانگی و لوازم آرایشی و بهداشتی توسط اداره صمت محلات انجام شد.

کد خبر 6088532

دیگر خبرها

  • سنت بیل گردانی نیم ور محلات
  • رویکرد ما همگانی کردن ورزش در سطح محلات است
  • (تصاویر) آیین بیل گردانی در نیم‌ور محلات
  • اجراشدن 65 طرح در محلات هدف بازآفرینی خراسان جنوبی
  • راه‌اندازی ۱۹۷۵ گلخانه خانگی در سیستان و بلوچستان
  • آیین بیل گردانی نیم ور محلات
  • نگاهی به شادترین کشور‌های جهان از سال ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۴
  • ریه‌های محلات نفس تازه می‌کنند؟
  • کاهش بافت فرسوده گرگان با افزایش نوسازی
  • ۲۵۴۳ مورد بازرسی از واحدهای صنفی محلات انجام شد