Web Analytics Made Easy - Statcounter

موقعیت مکانی، بازی در بازارهای نوظهور و دسترسی به مواد اولیه ارزان‌قیمت، کلید موفقیت در شرکت‌های پتروشیمی‌ است. با تغییر صنعت پتروشیمی، شرکت‌ها باید روی توانایی‌های اصلی خود و برنامه‌ریزی استراتژیک منسجم‌تری فعالیت کنند. سودهای کسب شده از شرکت‌های پتروشیمی طی چند سال گذشته، نشان از این دارد که صنعت پتروشیمی در یک دوره انتقال عمیق قرار دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

شرکت‌هایی که در بازارهای نوظهور هستند، مانند شرکت‌های پتروشیمی چین، رشد سریعی دارند. بنابراین برای بازیکنان صنعت پتروشیمی با موقعیت جغرافیایی ایده‌آل (به ویژه خاورمیانه و آمریکای شمالی)، اشتباه کردن بهای سنگینی در بر خواهد داشت.

با واکاوی دقیق این صنعت از سال ۲۰۱۰ تا ۲۰۳۰ می‌توان متوجه شد که رشد آهسته تقاضا در اقتصادهای نوظهور و منابع غذایی با بهره کم باعث تضعیف استراتژی‌های ایجاد ارزش در این صنعت خواهد شد. احتمالا شرکت‌های فعال در این صنعت مجبورند رویکرد منظم‌تری در مورد ظرفیت‌های تولید اضافی به کار گیرند. از این رو، همه بازیگران صنعت پتروشیمی باید روی قابلیت‌ها و استراتژی‌های خود سرمایه‌گذاری بهینه‌ای داشته باشند. این سرمایه‌گذاری اضافی شامل استفاده از تجزیه و تحلیل‌های دیجیتال و پیشرفته برای رسیدن به سطح جدیدی از بهره‌وری و همچنین دستیابی به بهره‌وری بالاتر سرمایه‌گذاری در پروژه‌های کلان این صنعت خواهد بود.

 

شرکت‌های فعال این صنعت همچنین با پایان دوران سوخت بنزینی برای وسایل نقلیه، باید در نوآوری پالایش نفت فعالیت بیشتری انجام دهند. در عین حال، نیاز به مدیریت ‌گذار از یک اقتصاد خطی دارند؛ به‌ویژه صنعتی که در آن محصولات مبتنی بر پلاستیک، قبل از دفع مجددا بازیافت و مورد استفاده قرار می‌گیرند؛ چنین چرخه‌ای حاکی از یک اقتصاد دایره‌ای است و تضاد آشکاری با اقتصاد خطی که در صنعت پتروشیمی در حال منسوخ شدن است، دارد.

 

چه عواملی باعث ایجاد ارزش در صنعت پتروشیمی تا سال ۲۰۳۰ میلادی خواهد شد؟

صنعت جهانی پتروشیمی با بیش از ۱۵ سال رشد مداوم، حجم تولید زیادی را تجربه کرده است؛ تولید سالانه اتیلن از حدود ۱۰۰ میلیون تن در سال ۲۰۰۰ به تقریبا ۱۵۰ میلیون تن در سال ۲۰۱۶ رسیده است. در کنار این رشد از حجم تولید، ارزش تولید نیز با رشد سالانه ۴ درصد از سال ۲۰۰۵ روبه‌رو شده است.

 

در پنج سال گذشته، شرکت‌های پتروشیمی در سراسر جهان به دلیل رشد بالای تقاضا، به‌ویژه در آسیا، به جایگاه تولید خوبی در بازار دست یافته‌اند. همین امر منجر به نرخ بهره بالا به‌ویژه در زنجیره مشتقات اتیلن و پروپیلن شده است.

صنعت پتروشیمی از ابتدای قرن ۲۱، دقیقا مانند تولیدکنندگان فلزات، از رشد تقاضا در بازارهای نوظهور برخوردار بوده است. مهم‌تر از این، بسیاری از شرکت‌های پتروشیمی به جای استفاده از خوراک‌های بنزین مبتنی بر روغن، از منابع اولیه کم‌مصرف گازی استفاده کرده‌اند که آنها را در موقعیت برتری در هزینه قرار می‌دهد. این امر به‌ویژه در تولیدکنندگان خاورمیانه و اخیرا آمریکای شمالی به خوبی قابل مشاهده است.

 

با این وجود صنعت پتروشیمی در این دوره در بسیاری از محصولات خود دچار فرسایش حاشیه‌‌ای شده است؛ به گونه‌ای که تقریبا نیمی از ارزش‌ ایجاد شده در این دوره، خنثی شده است. فرسایش حاشیه‌ای عمدتا زنجیره‌های C۴ و آروماتیک را تحت‌تاثیر قرار داده است و در درجه اول بر شرکا و شرکت‌های تازه‌وارد این صنعت در بازارهای نوظهور تاثیر گذاشته است.  چهار خانواده اصلی تولیدکنندگان صنعت جهانی پتروشیمی عبارتند از:

 

۱ـ شرکت‌های ملی نفت (NOC) و سایر بازیگران بازارهای نوظهور

 

۲- شرکت‌های بین‌المللی نفتی

 

۳-تولیدکنندگان خالص پتروشیمی

 

۴-شرکت‌های شیمیایی متنوع با دارایی‌های بزرگ در زمینه تولیدات پتروشیمی.

 

به‌طور خلاصه، عامل تعیین‌کننده صنعت پتروشیمی در هزاره جدید، عدم‌تقارن منطقه‌ای است. کلید موفقیت در این صنعت به سادگی از طریق یک موقعیت مکانی مناسب به‌دست می‌آید، به گونه‌ای که شرکت‌های مستقر در بازارهای نوظهور در این موقعیت‌های مکانی (به‌عنوان مثال آسیا و آمریکای شمالی) به‌عنوان رهبران صنعت خواهند بود. همچنین شرکت‌هایی که در مکان‌هایی با دسترسی به گاز ارزان‌قیمت واقع شده‌اند، بیشترین سود را کسب می‌کنند.

 

الگوهای قدیمی صنعت پتروشیمی از بین خواهند رفت

در اختیار داشتن مواد اولیه، فرصت سودمندی را ایجاد نخواهد کرد: همواره تولید خوراک‌ و مواد اولیه به‌عنوان سنگ بنای ایجاد ارزش در این صنعت بوده است، اما احتمالا سرمایه‌گذاری‌ در مواد اولیه‌ بعد از سال ۲۰۲۰ محدودتر خواهد شد. خاورمیانه و آمریکای شمالی دو منبع اصلی بازخوردهای سودمند در تاریخ اخیر این صنعت بوده‌اند اما در هر دو منطقه، فرصت‌های میان‌مدت و بلندمدت به مرور محدودتر می‌شوند.

 

در خاورمیانه، سرمایه‌گذاری‌های جدید در صنعت پتروشیمی به‌طور فزاینده‌ای بر پایه مواد اولیه مایع مانند نفتا و گازوئیل، یا مخلوط گاز و گاز مایع به جای فقط گاز، متمرکز شده است. در آمریکای شمالی، انتظار می‌رود که مزیت مواد اولیه در دهه آینده از بین برود زیرا ظرفیت جدید ناشی از شکاف اتیلن و فرصت‌های صادراتی باعث افزایش تقاضا برای اتان و پروپان می‌شود که می‌تواند قیمت‌ها را افزایش دهد. منابع جدید احتمالی عرضه گاز با قیمت مناسب در جهان (به‌عنوان نمونه در عراق و قزاقستان) وجود دارد که ممکن است تولید گازهای شیل در کشورهایی مانند آرژانتین را به خطر بیندازد. با این وجود، مزیت هزینه و دسترسی به بازارهای پایین‌دستی نسبت به آنچه در سال‌های اخیر توسط خاورمیانه و آمریکای شمالی ارائه می‌شد، کمتر است.

رشد پتروشیمی با رشد اقتصادی، کندتر می‌شود. نرخ رشد تولید ناخالص داخلی بازار مهم چین، کند شده و ممکن است کندتر شود. در مجموع تخمین زده می‌شود که نرخ رشد ۶/ ۳ درصد در دهه گذشته برای تقاضای جهانی پتروشیمی، ممکن است تا سال ۲۰۳۰ به ۳ درصد یا حتی کمتر از آن برسد. در واقع چین به بلوغی در رشد اقتصادی خود می‌رسد که از مرحله سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌ها عبور کرده و همین امر موجب کندتر شدن صنعت پتروشیمی در سطح جهان ‌شود. در طرف مقابل، ممکن است رشد این صنعت دوباره افزایش یابد، زیرا یک گروه جدید اقتصادی (به‌عنوان نمونه هند، اندونزی، پاکستان و کشورهایی در آفریقا) در گسترش تقاضا در بازار جهانی نقش بسزایی دارند که ممکن است ۵ تا ۱۰ سال دیگر طول بکشد.

 

احتمالا روند کاهش در زنجیره‌های منتخب تغییری نکند و بعید است که روند کاهشی موجود در زنجیره‌های خاصی از محصولات پتروشیمی، برعکس شود. بیشترین کاهش در زنجیره‌های مبتنی بر آروماتیک مانند پارازیلن و اسید ترفتالیک خالص، فنل و پلی‌آمید مشاهده شده است./ دکتر رحمن عابدین‌زاده نیاسر – نوید شریفی. منبع: دنیای اقتصاد

برچسب هاخوراک پتروشیمی

منبع: انرژی امروز

کلیدواژه: خوراک پتروشیمی آسیا اروپا انرژی امروز ایران بین الملل تحریم خبرگزاری بین المللی خبرگزاری داخلی خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا ریاست جمهوری سازمان های بین المللی سایتهای اینترنتی شرکت ملی نفت ایران NIOC شرکت های بین المللی مجلس شورای اسلامی نفت خام وزارت نفت وزارت نیرو بازارهای نوظهور شرکت های پتروشیمی صنعت پتروشیمی آمریکای شمالی سرمایه گذاری مواد اولیه شرکت ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت energytoday.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «انرژی امروز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۶۰۸۵۷۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سد ورود بخش خصوصی به صنعت نفت و گاز شکسته شد

به گزارش خبرنگار اقتصاد خبرگزاری علم و فناوری آنا، جواد اوجی وزیر نفت در مراسم امضای تفاهم نامه‌های مطالعات طرح‌های توسعه ۱۶ میدان گازی با هلدینگ ها، شرکت‌های پتروشیمی و شرکت‌های اکتشاف و تولید ایرانی ضمن تبریک روز کارگر گفت: خداراشاکرم که امروز این اتفاق خوب رقم خورده است. به لطف پروردگار و توسل به ائمه اطهار و اقدامات جهادی کارکنان وزارت نفت پروژه‌های بسیاری به بهره برداری رسید که از توان آنها رشد تولید و صادرات را بدست آوردیم.

وی تاکید کرد: هر دو دستگاه که متولی ارائه آمار رشد اقتصادی بودند هر سه ماه آمار رشد اقتصادی در تمام بخش‌های اقتصاد را گزارش دادند و فصلی داشتیم که رشد صنعت نفت و گاز به بیش از ۲۵ درصد در این امار رسید. این شرایط تا جایی پیش رفت که حدود نینی از رشد اقتصادی ۶ درصدی سال گذشته کشور مربوط به بخش صنعت نفت و گاز بود.

اوجی گفت: محدودیت سرمایه گذاری بخش خصوصی در صنایع بالادستی برداشته شد و هلدینگ‌ها نیز به خصوص در بحث جمع آوری گاز‌های مشعل توانایی خود را نشان داده اند. تجارب من در بخش خصوصی مرا به این درک رساند که باید سد مقابل ورود بخش خصوصی به صنایع بالادستی شکسته شود. امروز این فضا باز است و وزارت نفت از هر شرکتی برای توسعه کشور و جهش تولید استقبال می‌کند. امسال بیش از ۵۰ پروژه با ارزش بیش از ۲۵ میلیارد دلار را شروع می‌کنیم.

وزیر نفت تصریح کرد: وزارت نفت برای تحقق شعار سال برنامه دارد و به امید خدا بیش از ۷۰ پروژه به بهره برداری میرسد. تولید نفت ما امسال جهش خواهد داشت و همچنین توان پالایش نفت ما نیز شاهد افزایش خوبی خواهد بود. با جلوگیری از خام فروشی درآمد و ارزش افزوده مال ۲.۵ برابر افزایش خواهد یافت.

وی گفت: در بحث پتروشیمی‌ها سال گذشته ما به پتروشیمی‌ها ۸ درصد گاز بیشتری دادیم و رکورد تولید ۷۵ میلیون تنی توسط پتروشیمی رقم خورد و امیدواریم که امسال این رکورد نیز شکسته شود.  

اوجی تاکید کرد: ناترازی انرژی ناشی از بی توجهی به امر سرمایه گذاری در تولید بوده و صرفه جویی بوده است. به تمام نیروگاه‌ها و صنایعی که در بهینه سازی مصرف انرژی کوشا نیستند اخطار می‌دهیم. نمی‌شود که تولید به دنبال مصرف بدود؛ این نفت و گاز سرمایه مردم است؛ به همین جهت ما باید در بهینه سازی مصرف کوشا باشیم.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • انقلاب تولیدات دانش بنیانی صنعت پتروشیمی در راه است
  • متانول به جای صادرات تبدیل به بنزین می شود
  • متانول به‌جای صادرات تبدیل به بنزین می‌شود
  • تضمین خوراک پتروشیمی‌ها با ورود بخش خصوصی به بالادست صنعت نفت
  • افزایش ۱۲۷ میلیون مترمکعبی ظرفیت تولید گاز کشور با توسعه ۱۶ میدان گازی/ افزایش حدود ۶ برابری سرمایه‌گذاری در صنعت نفت در دولت سیزدهم
  • بیش از ۶.۳ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری در صنعت نفت و گاز
  • افزایش ۱۲۷ میلیون مترمکعبی ظرفیت تولید گاز کشور با توسعه ۱۶ میدان گازی
  • افزایش ۱۲۷ میلیون مترمکعبی تولید گاز ایران با سرمایه‌گذاری ۶.۴ میلیارد دلاری
  • سد ورود بخش خصوصی به صنعت نفت و گاز شکسته شد
  • راهبردهای صنعت پتروشیمی در تحقق شعار سال ۱۴۰۳ تشریح شد