Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-05-02@05:30:55 GMT

ماشین دودی در ری به راه افتاد 

تاریخ انتشار: ۲۳ مهر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۶۳۴۶۶۴

ماشین دودی در ری به راه افتاد 

شهردار منطقه ۲۰ در این‌باره گفت: «پس از انجام عملیات عمرانی در پیاده‌رو خیابان فداییان اسلام، مقابل آستان مقدس امامزاده عبدالله(ع) در اسفند سال ۱۳۹۷ و کشف ۴۰ متر از ریل اصلی ماشین دودی، پس از مرمت و بازسازی این محور، ماشین دودی از حیاط مترو شهرری به ریل کشف شده منتقل شد.»
«فرهاد افشار» با بیان اینکه این اثر به دست آمده بخشی از هویت صنعتی و مدرنیته تهران است، گفت: «این سازه می‌تواند در کنار بسیاری از آثار تاریخی و مذهبی، بخشی از هویت حمل‌ونقل درون‌شهری این منطقه و به‌عنوان یک مسیر گردشگری، عامل جذب گردشگر باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

» وی با اشاره به اینکه ماشین دودی را می‌توان نخستین خط تراموای تهران دانست که در سال ۱۲۶۱ ساخته شد، اضافه کرد: «ماشین دودی به‌عنوان نخستین خط آهن ایران، مردم را از تهران به شهرری منتقل می‌کرد.

این وسیله نقلیه ۲ ایستگاه داشت. نقطه آغاز آن خط نزدیک به خیابان دروازه خراسان (میدان قیام) و نقطه انتهای آن نزدیک بقعه حضرت عبدالعظیم(ع) بود. این وسیله نقلیه پس از حدود ۸۰ سال فعالیت در سال ۱۳۴۱ در ایستگاه آخر یعنی بوستان زکریای رازی متوقف و پس از آن به ایستگاه مترو شهرری منتقل شد.»  شهردار منطقه ۲۰ با بیان اینکه اقتصاد شهری مناطق از هویت شهری آنها تأثیر می‌گیرد و پتانسیل‌های هویت‌بخشی موجود در شهر تاریخی ری می‌تواند به‌عنوان موتور محرک اقتصاد این شهر مورد استفاده قرار گیرد،

تصریح کرد: «منطقه ۲۰ به واسطه هویت شهری خاص ری، متفاوت از سایر مناطق است و رونق کسب و کار، توسعه ظرفیت‌های توریستی و تبدیل شهرری به قطب گردشگری، زیارتی و سیاحتی از برنامه‌ها و اهداف مدیریت شهری منطقه است.» افشار افزود: «وجود حرم حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) و امامزادگان در کنار آثار تاریخی و باستانی، شرایط متمایزی را برای منطقه ۲۰ فراهم کرده و استفاده از ظرفیت‌های این شهر باعث ارتقای فرهنگ عامه، جذب گردشگر و رونق اقتصادی می‌شود.» وی خاطرنشان کرد: «ایجاد پهنه تاریخی و گردشگری از جمله طرح‌های مدیریت شهری است که در یک محدوده ۴۰ هکتاری اجرا می‌شود و ۴ اثر تاریخی ‌ـ مذهبی برج طغرل، آرامگاه ابن‌بابویه، دژ رشکان و چشمه‌علی را دربرمی گیرد.» شهرری با قدمتی بیش از ۸ هزار سال بیش از ‪ ۱۹۵بنای تاریخی دارد که از دوره‌های پیش از تاریخ، قبل از اسلام و دوره‌های اسلامی به جا مانده‌اند.  
 

کد خبر 557013 برچسب‌ها حمل و نقل ریل و راه آهن - قطار همشهری محله خودرو - تاکسی، اتوبوس و مینی‌بوس شهردار تاریخ عمومی ایران منطقه ۲۰

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: حمل و نقل ریل و راه آهن قطار همشهری محله شهردار تاریخ عمومی ایران منطقه ۲۰ ماشین دودی منطقه ۲۰

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۶۳۴۶۶۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

انصاری نیک: «خلیج فارس» هویت ایران و یکی از پایه های قدرت تمدنی کشور است/ غرب نمی خواهد در منطقه امنیت برقرار باشد، زیرا امنیت ضامن توسعه است


به گزارش خبرآنلاین به نقل از روابط عمومی پتروشیمی بندرامام، انصاری نیک در جلسه صبحگاهی شرکت با گرامیداشت یازدهم اردیبهشت ماه روز جهانی کار و کارگر گفت: «این روز را خدمت کارگران عزیز تبریک می گوییم. انشاا… منابع انسانی در حوزه کارگران اخبار خوبی برای این گروه داشته باشد و تصمیمات خوبی گرفته شود. در بازدید که با کارگران و پیمانکاران صحبت می کنیم، از حقوق هایشان می پرسیم و معمولا حقوق هایی که به ما گزارش داده می شود متناسب نیست. باید پیگیری شود تا هر پیمانکاری به بندر امام می آید حقوق هایشان از حداقلی که در بندر امام تعیین می شود کمتر نباشد و به آنان بگویید ما به کارگرها ۳۰ یا ۴۰ درصد بالاتر از مصوبه اداره کار حقوق می دهیم و این کف پرداختی کارگران در بندر امام است. این نکته ای بسیار مهم است که باید اجرا شود.»
وی ادامه داد: «تلاش بر این است که محیط های کارگاهی‌مان را به حداقلی از استاندارد های کیفی برسانیم و محیط کار محیطی باشد که برای ما آموزنده باشد. استاندارد های جهانی را داشته باشد. حساسیت ها نسبت به اتفاقات را بالا ببرید. در مورد اتفاقاتی که رخ می دهد تجزیه و تحلیل داشته باشید به سایت بروید و بازدید کنید و سوال کنید، در این پرسش و پاسخ ها مسائل بسیاری روشن می شود. هر روز می توان چنین مواردی داشت. کار مدیران محترم همین است، ما کاری مهمتر از این نداریم. بسیاری از مسائل و کار های مهم را می توان به این طریق روزانه حل کرد.»
ایشان در ادامه با گرامیداشت روز ملی خلیج فارس افزودند: «در روز خلیج فارس کتابی را به مناسبت ۵۰ سالگی شرکت چاپ کردیم. خلیج فارس هویت ایران است. یکی از پایه های قدرت تمدنی هر کشوری دریا است. در کشور هایی که دریا و خلیج وجود ندارد آن کشورها از نظر راهبردی مشکل دارند. ما روز خلیج فارس را در تقویممان نامگذاری کردیم، این به دلیل تهدیدی است که برخی دولت‌ها برای ما ایجاد کردند. عده ای در تاریخ به دنبال تحریف هستند از جمله قدرت های غربی که از ۲ هزار سال پیش با ما دشمنی دارند و با هویت و فرهنگ ما دشمنی دارند و این ادامه‌دار بوده و هیچ گاه قطع نشده است.»

مدیر عامل شرکت پتروشیمی بندرامام در ادامه سخنان خود و گرامی‌داشت روز ملی خلیج فارس تصریح کرد: «کتاب هایی که نوشته شده، اتفاقات و خبرهایی که رخ داده است و تجزیه ها از جمله جداسازی بحرین از ایران مسئله‌ای است که قالبا کشور های غربی پشت آن بودند. غرب دست بردار نیست و این خصومت تمام نشده است. شعار هایی که امروز در کشور های خلیج فارس داده می شود نیز از این جنس است. غرب به دنبال آن است که مجموعه تمدنی اسلامی و همسایه های قدیمی را به جان هم بیاندازد.

اختلاف را ایجاد می کنند تا وارد منطقه شوند و سو استفاده کنند و قدرت های منطقه را به چالش کشیده، تضعیف کرده و به زیر یوق خود ببرند. اتفاقاتی که امروز در سیستان و بلوچستان رخ می دهد بی ارتباط به این موضوع نیست. غرب نمی خواهد در این منطقه امنیت برقرار باشد زیرا امنیت ضامن توسعه است. بدون توسعه می توانند مردم را از بدنه کشور اصلی جدا کنند. یک کشور به این صورت تضعیف می شود. باید بدانیم که اگر هوشیار نباشیم، بقیه با ما چه کار می کنند.»

دکتر انصاری نیک خطاب به مدیران حاضر در جلسه تاکید کرد: «تمام افراد این جمع تحصیلکرده، کارکرده و اهل دانش و فن هستند. در جامعه ایرانی اگر چنین طیف هایی نسبت به این مسائل بی اطلاع باشند از بقیه چه انتظاری می رود؟! به مناسبت این روز وظیفه خود دانستم که به جهت هوشیاری، این موارد را بیان کنم. باید نسبت به تمدن و فرهنگ و هویت تاریخی‌مان حساس باشیم، باید یاد بگیریم، مطالعه کنیم و به بچه هایمان یاد بدهیم و آن ها را هم آگاه کنیم. باید به دوستان و بستگان و دیگر کسان‌مان این مسائل را یادآوری کنیم. این مسائل را می شود از غربی ها هم یاد گرفت، آن ها بسیار حساس هستند و این موارد را مکتوب می کنند تا ماندگار شود و بعد به آن استناد می کنند. این مستند ها فشار هایی در آینده نزدیک یا دور برای ما هستند. غرب واژه سازی می کند، کار فرهنگی و تاریخی می کند.»

نایب رئیس هیات مدیره شرکت پتروشیمی بندرامام ادامه داد: «خلیج فارس فرصتی برای ما است، ضمن اینکه سیاست های کشور به سمت اقتصاد دریا پایه است. این موضوع در اسناد بالا دستی مطرح و تصویب شده است.

پتروشیمی بندر امام به عنوان مجموعه ای اقتصادی می توند برای آینده آگاه باشد و از ظرفیت ها و فرصت های این حوزه استفاده کند. مطالعات راهبردی را بخوانید و ببینید چه ظرفیت ها و چه امتیازاتی برای ما وجود دارد و می توانیم چه نقشی داشته باشیم در این زمینه باید توجه داشت و این موضوع را دنبال کرد.»

46

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1901189

دیگر خبرها

  • احیای خانه های تاریخی با هدف جذب گردشگری در تبریز
  • قدردانی از کارگران شهرری
  • روز خلیج فارس نماد استقلال، هویت ملی و استکبار ستیزی ملت ایران است
  • انصاری نیک: «خلیج فارس» هویت ایران و یکی از پایه های قدرت تمدنی کشور است/ غرب نمی خواهد در منطقه امنیت برقرار باشد، زیرا امنیت ضامن توسعه است
  • تبریز گردشگرپذیر می شود/ احیای خانه های تاریخی در دل شهر
  • نشست شهرداران شهرهای جاده ابریشم فردا برگزار می‌شود
  • ماشین دودی ؛ نخستین لکوموتیو ایران
  • بزرگداشت روز ملی خلیج فارس در واقع تکریم هویت ملی ایرانیان است
  • فتح خلیج فارس در قرن ۱۶ میلادی مانند فتح خرمشهر دارای اهمیت است
  • اهدای ۵۹ شیء تاریخی به اداره میراث‌ فرهنگی شهرستان ملایر