Web Analytics Made Easy - Statcounter

همشهری آنلاین _ رضانیکنام : ۲ سال قبل‌تر برادرانش در شرکت راه‌آهن تهران مشغول به کار شده بودند و در خانه اجاره‌ای زندگی می‌کردند. زمانی که خانواده صباغ‌پور ساکن محله نازی‌آباد شدند هنوز محله‌هایی مثل یاخچی‌آباد شکل نگرفته بود و تنها چند خانه در فلکه اول خانی‌آبادنو وجود داشت و بقیه‌اش مثل محدوده عبدل‌آباد و خلازیل (خلازیر) کاملاً بیابانی بود و تنها تک درختانی آنجا دیده می‌شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

  

نویسنده هم‌محله‌ای تعریف می‌کند: «زمانی که در محله یاخچی‌آباد تعداد کمی خانه وجود داشت خانواده‌ها برای تفریح و خوشگذرانی به خیابان بهمنیار می‌رفتند، چون پر از دشت و دمن بود و صفای بسیاری داشت.»
به گفته «علی‌اصغر صباغ پور» حوالی سال ۱۳۵۰ پشت محله چهارصددستگاه نازی‌آباد و اطراف مجتمع شریعتی تعدادی خانه غیرقانونی ساخته شده بود که مدام شهرداری می‌آمد و این خانه‌ها را خراب می‌کرد و دوباره مردم شبانه آنها را می‌ساختند و باز همان آش و همان کاسه بود. اینجا محل درگیری و کشمکش بین نیروهای شهرداری و مردم شده بود؛ به خاطر اینکه این افراد سند مالکیت و جواز ساختمانی نداشتند. چهره شناخته شده محله نازی‌آباد در زمینه امکانات محدود زندگی مردمان قدیم به نکاتی اشاره می‌کند.
وی می‌گوید: «آن روزگار همه خانه‌هایی که در محله نازی‌آباد ساخته می‌شد بدون آشپزخانه بود. برای اینکه در خانه‌های ۳۰‌ـ ۴۰ متری فضایی برای ایجاد آشپزخانه باقی نمی‌ماند. خانواده‌ها مجبور بودند روی چراغ غذا درست کنند؛ غذاهایی مثل شوربا، اشکنه، آبگوشت و...»او تعریف می‌کند که تابستان‌ها روشن کردن چراغ در خانه‌ها برای پخت غذا مکافات بود، چون گرمای چراغ همه را اذیت می‌کرد. خانه‌هایی هم وجود داشت که بین اتاق و حیاط فضایی به نام «آستانه» داشت که مساحتش به ۲ مترمربع نمی‌رسید و اگر حرارت چراغ زیاد می‌شد آن را داخل آستانه می‌گذاشتند و بعد غذا می‌پختند. در سال‌های۱۳۴۷ و ۱۳۴۸ کولر، پنکه و سایر امکانات رفاهی کم بود و فقط افراد ثروتمند این وسایل را در خانه داشتند. برق هم زمانی به محله آمد که نیروگاه برق بعثت ساخته و چراغ خانه‌ها یکی یکی روشن شد.

علی‌اصغر صباغ پور غربت، اتحاد و راه‌اندازی هیئت‌های مذهبی

به مرور زمان مهاجرانی که از دیار خود به نازی‌آباد آمده بودند با امکانات مدرن و شهری مثل کتابخانه، مدرسه، آموزشگاه هنر، کلاس‌های نقاشی، تئاتر، موسیقی، سینما و... آشنا شدند. این پیشرفت باعث شده بود تا نازی‌آبادی‌ها به محله‌شان علاقه‌مند شوند چون همه نوع امکانات را در محله‌شان داشتند و سکونت در اینجا برای آنها مناسب‌تر بود، اما درد مشترک نازی‌آبادی‌ها مهاجر بودنشان بود و همین عاملی برای همبستگی و اتحاد آنها شده بود. دردهه ۴۰ مهاجرانی که به نازی‌آباد آمدند هیئت‌های مذهبی زیادی راه‌اندازی کردند که کارکرد اجتماعی و فرهنگی بالایی داشتند. این مکان‌ها جایی بود برای ارتباط گرفتن شهروندان با هم و جویا شدن آنها از احوال و مشکلات همدیگر. آنها با برپایی هیئت‌ها می‌خواستند بر غربت، دوری و دلتنگی‌هایشان فائق آیند. هیئت سرابی‌ها، آذربایجانی‌ها، قمی‌ها، رشتی‌ها و... هیئت‌های تشکیل شده در این روزها بوند.

نازی‌آباد؛ الگوی شهرسازی مدرن

رضاشاه در جنوبی‌ترین نقطه تهران ایستگاه راه‌آهن را ساخت. همان زمان در اطراف تهران کارخانه‌ها و کارگاه‌های مختلف تأسیس شد، از جمله سیلوی گندم تهران. آلمانی‌ها هم در زمان رضاشاه برای ساخت راه‌آهن به ایران آمدند. ریل آهن از گلاب دره رد می‌شد و پس از گذر از داخل سیلوی تهران بار خود را خالی می‌کرد و دوباره راه می‌افتاد.   نویسنده و محقق هم‌محله‌ای عنوان می‌کند که در دولت مصدق قرار بود نازی‌آباد الگویی باشد برای نوسازی محله‌های دیگر تهران. همان زمان و به دستور مصدق نازی‌آباد و نارمک برای انجام فعالیت‌های شهرسازی مدرن انتخاب شدند. برای همین است که این ۲ محله بسیار به هم شبیه هستند، به‌ویژه در داشتن میدان‌های متعدد.

۱۶۸ سال قبل نازآباد به نازخاتون بخشیده شد

طبق اسناد موجود، در دوره ناصرالدین شاه در این حوالی‌آبادی کوچکی به نام «نازآباد» وجود داشت که متعلق به «امینه اقدس» بود. روایت دیگری می‌گوید که در سال ۱۲۳۱ یعنی ۱۶۸ سال قبل، زمین‌های نازآباد به یکی از سوگلی‌های ناصرالدین شاه به نام «نازخاتون» بخشیده می‌شود. بعضی‌ تاریخ‌نویسان هم گفته‌اند بانو «امینه اقدس» همان «نازخاتون» بوده، یعنی قریه‌ای به نام «نازآباد» وجود داشته و نازخاتون هم صاحب املاک آنجا شده است. صباغ‌پور می‌گوید: «امینه اقدس ۴۰ هزار تومان از دربار پول گرفت و صرف‌ آبادانی مزارع و کشتزارهای نازآباد کرد. او چند حلقه چاه هم حفر کرده بود و آب چاه‌ها را دراختیار کشاورزان می‌گذاشت و از آنها آب بها می‌گرفت. سال ۱۲۳۴ امینه اقدس فوت کرد و چون ناصرالدین شاه علاقه‌ زیادی به «ملیجک» برادر امینه اقدس داشت، قریه نازآباد را به او بخشید. از آن تاریخ به بعد قریه نازآباد وسیع‌تر شد، اما هنوز در نقشه تهران جزء محله‌های حاشیه‌ای و خارج از محدوده‌ شهری قرار داشت.»

کد خبر 556977 برچسب‌ها همشهری محله جامعه شناسی کتاب - نویسندگان و پدید آورندگان

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: همشهری محله جامعه شناسی نازی آباد خانه ها هیئت ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۶۳۴۷۱۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کارگران در سنگر نخست رفع محرومیت و شکوفایی اقتصادی قرار دارند

به گزارش خبرگزاری مهر، آیت‌الله علی خاتمی در مراسم گرامی‌داشت روز کار و کارگر در یکی از معادن شهرستان ماهنشان با بیان اینکه تلاشی که برای آسایش جامعه انجام می‌شود در روشن شدن چراغ زندگی افراد مؤثر است و در دین اسلام ارزش دارد، اظهار کرد، اظهار کرد: کارگران در سنگر نخست رفع محرومیت و رونق و شکوفایی اقتصادی قرار دارند و تلاش‌های آن‌ها بسیار ارزشمند است.

وی با بیان اینکه نگاه به کار و کارگر در دنیا براساس منفعت اقتصادی و نظام سرمایه‌داری است، عنوان کرد: در اسلام، کار و تلاش از کرامت خاصی برخوردار بوده و بر اساس فرمایش قرآن، پیامبر و ائمه اطهار (ع)، بالاترین و بهترین دریافت و برداشت انسان در دنیا تلاش است.

خاتمی با بیان اینکه کسی که برای امرار معاش خود تلاش می‌کند به مصداق جهاد با دشمن است؛ چرا که فقر یکی از بزرگترین دشمنان به شمار می‌رود.خاطرنشان کرد: مسئولان وظیفه دارند از زحمات این افراد قدردانی کنند و با تضمین امنیت شغلی، در راستای ایمنی محیط کار و ارتقای مهارت‌های شغلی بکوشند.

در ادامه مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان زنجان با بیان اینکه معادن سهم بسزایی در ایجاد اشتغال دارند، اظهار کرد: ۲۳ درصد از سهم توسعه، عمران و آبادانی حقوق دولتی معادن به استان زنجان تخصیص یافته است و در این راستا سال گذشته بالغ بر ۱۵ هزار میلیارد ریال حقوق دولتی از معادن استان وصول شده است.

مجید گلشنی‌منفرد تصریح کرد: مطابق تبصره ۶ ماده ۱۴ قانون معادن باید ۱۵ درصد از حقوق دولتی وصول شده به استان، برای ایجاد رفاه و توسعه با اولویت‌بخشی که معدن در آن واقع شده اختصاص یابد که بر این اساس باید ۲ هزار و ۲۵۰ میلیارد ریال از حقوق دولتی معادن سال گذشته به استان تخصیص می‌یافت، در حالی‌که هم اکنون شاهد اختصاص فقط ۵۳۰ میلیارد ریال به استان هستیم که پس از پیگیری‌های مکرر استاندار زنجان محقق شد.

وی تصریح کرد: این میزان تخصیص یافته تنها ۲۳ درصد از سهم توسعه و آبادانی حقوق دولتی معادن به استان است.

گلشنی اظهار امیدواری کرد: با تشدید پیگیری‌ها و وصول کامل سهم استان در این بخش، شاهد افزایش فعالیت‌های عمرانی و آبادانی شهرها و روستاهای مناطق معدنی استان باشیم.

این مقام مسئول با اشاره به تخصیص ۴۶۵ میلیارد ریال به شهرستان ماهنشان، عنوان کرد: در سال ۱۴۰۲، بیش از ۸۵ درصد از میزان تخصیص یافته به استان، جهت توسعه و آبادانی شهرستان ماهنشان اختصاص یافته است.

مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان در ادامه گفت: در استان ۲۰۲ معدن فعال و ۱۶۵ معدن غیرفعال داریم که دلیل اصلی غیرفعال بودن این معادن، اکتشاف نادرست و استفاده نکردن از ذخیره کامل معادن بوده است.

کد خبر 6091515

دیگر خبرها

  • ادامه حمایت‌های دانشجویان آبادانی از خیزش دانشجویان حامی مردم غزه
  • با یک میلیارد تومان در کجای تهران می‌توان خانه خرید؟/ جدول قیمت
  • نرخ خرید بازار مسکن؛ با ۵ میلیارد تومان صاحب‌خانه شوید +جدول
  • تکیه خاتون‌آبادی، نقش جهانی کوچک در دل تخت فولاد
  • نقد فیلم مست عشق + خلاصه، بازیگران و مدت زمان
  • کارگران در سنگر نخست رفع محرومیت و شکوفایی اقتصادی قرار دارند
  • توجه به مناطق محروم و آبادانی شهر به طور عادلانه، رویکرد شورای ششم
  • تاثیر مثبت انتخاب فرد اصلح در دور دوم انتخابات بر آبادانی شهرستان
  • لزوم ایجاد خانه‌های صنایع‌دستی در فارس
  • نقش شوراها در آبادانی و‌پیشرفت روستاها