Web Analytics Made Easy - Statcounter

معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار اردبیل گفت: تاکنون ۳۰ کیلومتر از مسیر راه‌آهن اردبیل - میانه ریل‌گذاری شده و این میزان تا پایان سال جاری به ۱۰۰ کیلومتر خواهد رسید.

فرزاد قلندری در بازدید از پروژه‌های زیرساختی استان افزود: تمامی قطعات و کارگاه‌های پروژه راه‌آهن فعال بوده و تلاش بر این است تا این طرح بزرگ در دولت دوازدهم به بهره‌برداری رسیده و در خدمت مردم استان قرار گیرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی با بیان اینکه پیشرفت فیزیکی زیرسازی پروژه راه‌آهن اردبیل- میانه از ۸۵ درصد پیشرفت فیزیکی برخوردار است ، اظهارداشت: کل پروژه  نیز اعم از زیرسازی و ریل‌گذاری نزدیک به ۷۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.

قلندری همچنین با اشاره به اجرای پروژه باند دوم جاده اردبیل- سرچم گفت: عملیات ۴۵ کیلومتر اول مسیر سرچم در چند روز آینده و از محل ماده ۵۶ سفر معاون رییس‌جمهوری و رییس سازمان برنامه و بودجه کشور آغاز می‌شود.

وی افزود: با اختصاص ۱۱۰ میلیارد تومان ۳۵ کیلومتر انجامی از سوی راه و شهرسازی استان حداکثر تا خرداد ماه سال بعد بهره‌برداری و ۶۰ کیلومتر انجامی توسط شرکت ساخت نیز در ۲ قطعه در یک برنامه ۲ ساله به اتمام خواهد رسید.

معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار همچنین گفت: عملیات تونل دوم حیران در جاده نمین - آستارا نیز در صورت مساعد بودن شرایط جوی تا پایان تیر سال بعد به اتمام می‌رسد.

او  افزود: نقشه‌های نهایی پروژه به پیمانکار ابلاغ و تاکید شده تا  پیمانکار نسبت به افزایش ماشین‌آلات و جبهه کاری اقدام و برنامه زمان‌بندی اتمام تا پایان تیر سال بعد توسط مشاور پروژه جهت ارزیابی پیشرفت ارائه شود.

قلندری همچنین در باره راه ارتباطی کریق- آرموداغ در مسیر نیر به میانه  گفت: هشت کیلومتر از این راه در محدوده استان اردبیل قرار دارد که پنج کیلومتر آن آسفالت و در سه کیلومتر بعدی عملیات زیرسازی در سالجاری به اتمام و آسفالت‌ریزی هم تا پایان اردیبهشت سال بعد انجام می شود.

وی افزود: برای ۱۲ کیلومتر محدوده آذربایجان‌شرقی نیز با مسئولان آین استان  مذاکرات اولیه انجام و جلسات کاری برای جمع‌بندی موضوع جهت شروع عملیات انجام می‌شود.

در این بازدیدها صدیف بدری نماینده اردبیل، نیر، سرعین و نمین در مجلس نیز حضور داشت./ایرنا

منبع: ایران آنلاین

کلیدواژه: تا پایان راه آهن سال بعد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۶۴۸۴۵۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

توسعه و بهسازی راه‌های استان زنجان با اجرای ۷ پروژه

به گزارش خبرگزاری مهر، اصغر اسماعیلی گفت: بخشی از پروژه‌های بهسازی و توسعه در کریدورهای اصلی زنجان - بیجار، زنجان - دندی - تخت سلیمان، زنجان - بناب، منجیل، سه‌راهی سلطانیه به قیدار و همدان و همچنین بهسازی کلور به درام از حوزه شهرستان طارم است که امسال با جدیت بیشتری دنبال می‌شود.

وی راه و حمل‌ونقل را یکی از مؤلفه‌های توسعه هر کشوری عنوان کرد و افزود: استان زنجان به جهت موقعیت جغرافیایی و واقع شدن در کریدور اصلی کشور به عنوان محور حیاتی در بحث حمل‌ونقل شناخته می‌شود که توجه به ایمنی محورهای مواصلاتی این استان از اولویت‌های حمل‌ونقل جاده‌ای است.

مدیرکل راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای زنجان نگهداری راه‌ها اعم از راه‌های فرعی و اصلی را از مهمترین وظایف راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای استان دانسته و گفت: با توجه به اعتبارات تخصیصی بازسازی و روکش رویه راه‌ها نیز از دیگر مواردی است که همواره مورد توجه است.

وی اولویت اصلی راهداری را حفظ ایمنی راه‌ها دانست و ادامه داد: با اعتبارات تخصیص داده شده، بخشی از آزادراه زنجان - قزوین طی قراردادی که در سال گذشته منعقد شد بازسازی وبهسازی شد.

اسماعیلی از برگزاری مناقصه ۳۵ کیلومتر از آزادراه زنجان - قزوین از کیلومتر صفر تا ۳۵ در باند شمالی و جنوبی در سال ۱۴۰۳ خبر داد و گفت: در دو لاین این آزادراه به طول ۳۵ کیلومتر بهسازی و روکش انجام خواهد شد که با تعیین شدن نتیجه مناقصه و پیمانکار، حدود ۷۰ درصد مشکلات آزادراه حل می‌شود.

مدیرکل راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای استان زنجان در ادامه به هزینه‌های بالای ساخت راه اشاره کرد و ادامه داد: ساخت یک کیلومتر راه اصلی حدود ۱۵ الی ۲۰ میلیارد تومان هزینه دارد که با شرایط اقتصادی حاکم و محدودیت‌های اعتباری باید از ظرفیت‌های خارج از اعتبارات دولتی که می‌تواند به پروژه‌ها تزریق شود استفاده کرد.

وی با بیان اینکه استان زنجان ۵ هزار و ۸۰۰ کیلومتر از کل راه‌های کشور را به خود اختصاص داده است، گفت: ۲۰۰ کیلومتر از این راه‌ها آزادراه، ۱۴۰ کیلومتر بزرگ‌راه، ۳۵۰ کیلومتر محور اصلی، ۹۵۰ کیلومتر راه فرعی و ۴ هزار و ۲۰۰ کیلومتر آن راه روستایی است.

کد خبر 6090434

دیگر خبرها

  • توسعه و بهسازی راه‌های استان زنجان با اجرای ۷ پروژه
  • مرکز آموزشی دارالفنون اردبیل در آستانه بهره برداری
  • چهارخطه شدن ۱۰ کیلومتر از محور رامشیر - ماهشهر تا پایان سال
  • مسابقات لیگ برتر فوتسال استان اردبیل به پایان رسید
  • ۱۰ کیلومتر از محور رامشیر - ماهشهر تا پایان سال چهارخطه می شود
  • ۱۰ کیلومتر از محور رامشیر - ماهشهر تا پایان سال چهارخطه می‌شود
  • تکمیل جاده سربند- مشگین‌شهر نیازمند یک هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال اعتبار است
  • قطعه پنج باند دوم مسیر خاش به زاهدان در حال اجرا است
  • ۱۰ کیلومتر از محور رامشیر به ماهشهر به تا پایان سال چهار خطه می شود
  • امسال بسیاری از پروژه‌های نیمه تمام حوزه راهسازی پایان می یابد