Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-03@22:50:30 GMT

نمایان شدن آثار برجام با رفع تحریم تسلیحاتی ایران

تاریخ انتشار: ۲۷ مهر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۶۷۰۷۷۵

نمایان شدن آثار برجام با رفع تحریم تسلیحاتی ایران

 به گزارش ایرنا، رئیس جمهوری کشورمان هفته پیش در سخنرانی خود مبنی بر اینکه ایران آزادانه حق صادرات و واردات سلاح را خواهد داشت؛ گفت: "یکی از مزایای مهم توافق بین المللی برجام،  برداشته شدن تحریم تسلیحاتی ایران است و اکنون ایران بدون مانع حقوقی در این بخش از صنعت جهانی فعال خواهد بود و نیازهایش را در حوزه های دفاعی تامین خواهد کرد".

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با این حال این دیدگاه مطرح است که با توجه به رویکرد تحریمی وزارت خزانه داری آمریکا نسبت به هر گونه تبادل مالی شرکتها و کارتل های صنعتی با ایران؛ موانع پیش روی در حوزه واردات و صادرات در حوزه تسلحیاتی برای جمهوری اسلامی ایران تداوم خواهد یافت. در این خصوص در گفت و گو با دکتر "رضا سیمبر" استاد دانشگاه روابط بین الملل دانشگاه گیلان، دیدگاه و نظرات شان را در این خصوص جویا شده ایم.

 آیا می توان گفت که موضوع رفع تحریم های تسلیحاتی یکی از دستاوردهای مهم توافق بین المللی برجام است؟
برای فهم دقیق مساله رفع تحریم های تسلیحاتی نیازمند شناخت درست توافق برجام و آثار و پیامدهایش هستیم. باید توجه کنیم که این تحریم قبل از توافق برجام، درست 13 سال پیش  از سوی سازمان ملل علیه ایران اعمال شده بود. طبق این تحریم، کشورها حق فروش سلاح های پیشرفته به ایران را نداشتند. در توافق برجام مذاکراتی که از سوی تیم دیپلماسی کشور با وزرای خارجه شش قدرت بزرگ جهانی انجام شد یکی از بحث های اصلی در این مذاکره رفع همین تحریم های تسلیحاتی علیه ایران بود که به ناحق از سوی سازمان ملل وضع شده بود. یکی از بند های مهم قطعنامه  2231 شورای امنیت  برداشته شدن رفع تحریم تسلیحاتی ایران حداکثر پنج سال از عمر توافق برجام است. این موعد مقرر امروز 27 مهر ماه سال جاری است. از جهت حقوقی می توان با جرات گفت که یکی از دستاوردهای مهم توافق برجام همین رفع تحریم های تسلیحاتی در سازمان ملل بود.


ارتباط رفع تحریم های تسلیحاتی با سیاست های ترامپ را چگونه می بینید؟
در تحلیل رفتار ترامپ باید به این موضوع دقت کنیم که رویکرد کلی رئیس جمهوری آمریکا بر خروج و عدم پایبندی به نهادها و سازوکارهای بین المللی است. طی  این سال ها شاهد سیاست یکجانبه گرایی ترامپ در حوزه های مختلف  هستیم. خروج از توافق اجلاس آب و هوایی پاریس، سازمان تجارت جهانی، آژانس های بشر دوستانه سازمان ملل و دست آخر برجام مواردی است که ترامپ بی توجه به نگرانی ها و حساسیت های جهانی از این توافق ها و سازمان ها خارج شد. شاید در بین این خروج ها؛ خروج  از برجام بازتاب های بین المللی بیشتری داشت. خروج از برجام از دو زاویه قابل بحث است. نخست اینکه دنیای امروز، دنیای حقوق بین الملل نیست. سیاست بین الملل و عنصر قدرت، جهت دهنده روابط بین الملل است. به تبع این موضوع کشورها برای پیگیری منافع شان استفاده صرف از رویکردهای حقوقی را در پیش نمی گیرند. دیپلماسی و توجه به عناصر دیگر قدرت اعم از سخت ونرم، ضامن تامین منافع کشورهاست. رفتار ترامپ تبلور عینی قانون جنگل بود و اینکه هر کس زور و قدرت بیشتری دارد، حرف اصلی را می زند. امروز هم ترامپ با اتکا به همین عنصر قدرت و ابزار تحریم در تلاش برای محروم کردن ایران از حق و حقوق اش در توافق برجام که یکی از آن رفع تحریم های تسلیحاتی است، می باشد.


امکان عملیاتی شدن موضوع رفع تحریم های تسلیحاتی را چقدر ارزیابی می کنید؟
باید گفت که امروز برگ برنده در اختیار جمهوری اسلامی ایران است که توانست با ایستادگی در برابر رویکرد سیاست فشار حداکثری ترامپ، زمینه انزوای این کشور را در سیاست جهانی فراهم آورد. ترامپ بسیار سعی داشت با فعال کردن مکانیسم ماشه مانع از عملیاتی شدن موضوع رفع تحریم های تسلحاتی ایران شود و به نوعی مدت اعتبار تحریم های تسلیحاتی را تمدید کند. اما در واقع  هیچ کشوری حاضر به پیروی از رویکرد یکجانبه گری آمریکا نشد. ازاین جهت ایران به لحاظ حقوقی برنده اصلی ماجراست. اما مساله در جایی پیچیده می شود که آمریکا با رویکرد تحریمی سفت و سخت اجازه هر گونه تبادل تجهیزات و انتقال پول را بین ایران با سایر قدرت های جهانی ندهد. این تحریم ها به هر روی باعث می شود که کشورها در تبادل تسلیحاتی با ایران جانب احتیاط را بگیرند. البته نباید فراموش کرد که سیاست تحریمی صرف آمریکا به تدریج و در بلندمدت ضربه ای به اعتبار و هژمونی آمریکا خواهد زد و دیر و یا زود کشورها وارد تجارت آزاد متناسب با مناقع و سیاست های خودشان خواهند شد. در همین موضوع به نظر می رسد که دو قدرت چین و روسیه وارد همکاری با ایران خواهند شد.

برچسب‌ها تحریم تسلیحاتی ایران ایالات متحده آمریکا ایران

منبع: ایرنا

کلیدواژه: تحریم تسلیحاتی ایران ایالات متحده آمریکا ایران تحریم تسلیحاتی ایران ایالات متحده آمریکا ایران اخبار کنکور

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۶۷۰۷۷۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هشدار ۵۷ عضو کنگره آمریکا به بایدن درباره حمایت تسلیحاتی از تل‌آویو

به گزارش قدس آنلاین، ۵۷ عضو دموکرات کنگره آمریکا در نامه سرگشاده ای به «جو بایدن» رئیس جمهوری آمریکا، از وی خواستند تا اقدامات لازم برای جلوگیری از حمله رژیم صهیونیستی به رفح را انجام دهد.

در شرایطی که آمریکا بزرگترین تامین کننده تسلیحات رژیم اشغالگر است، این گروه از نمایندگان کنگره ایالات متحده اعلام کردند که واشنگتن وظیفه دارد تا از جان بی گناهانی که از دیگر مناطق غزه به رفح در جنوب این منطقه پناه برده اند، محافظت کند.

در نامه ۵۷ نماینده دموکرات کنگره آمریکا آمده است: ما از شما می خواهیم برای جلوگیری از شروع حمله گسترده اسرائیل به رفح، فورا ارسال تسلیحات نظامی تهاجمی به تل آویو را به حالت تعلیق درآورید.

الجزیره از نارضایتی بخشی از اعضای حزب دموکرات آمریکا از رویکرد بایدن در قبال جنگ غزه خبر داد.

گفتنی است؛ حمایت از مردم غزه و اعتراض ها به سیاست های دولت بایدن، این بار از سوی اقشار مختلف دانشجویان در دانشگاههای آمریکا آغاز شده است. از زمان شروع اعتراض ها به جنگ اسرائیل در غزه با عنوان «جنبش همبستگی با غزه» از دانشگاه کلمبیای نیویورک آمریکا و سرایت آن به سایر دانشگاههای آمریکا، تاکنون بیش از هزار دانشجو دستگیر شده اند.

این اعتراض ها در پی حمایت های همه جانبه دولت بایدن از اسرائیل و کشتار بی وقفه مردم غزه به تلافی شکست این رژیم در عملیات طوفان الاقصی در هفتم اکتبر ۲۰۲۳ (۱۵ مهر ۱۴۰۲) و نیز عدم اجرای هرگونه آتش بس فوری و به منظور پایان دادن به کمک های نظامی و امنیتی واشنگتن به تل آویو صورت گرفته است.

رئیس جمهوری آمریکا پنجم اردیبهشت ماه، قانون کمک ۹۵ میلیارد دلاری به اوکراین، اسرائیل و تایوان و ارسال سلاح و تجهیزات نظامی به تل آویو و کی یف را امضا کرد.

لایحه کمک ۹۵ میلیارد دلاری آمریکا به اوکراین، اسرائیل و تایوان پس از ماهها تاخیر و اختلاف ابتدا در مجلس نمایندگان و سپس مجلس سنای این کشور به تصویب رسید و با امضای بایدن به قانون تبدیل شد.

استفاده از خشونت و ابزارهای پلیسی برای مقابله و سرکوب تجمعات و اعتراضات آرام و روز افزون دانشجویان و جوانان آمریکایی و ورود پلیس به محیط دانشگاهی، مخالف ادعاهای آن کشور در باره اصل آزادی بیان و آزادی تجمعات بوده و محیط و مراکز علمی را امنیتی می سازد.

اینگونه سرکوبهای خشونت آمیز در امتداد سیاست حمایت علنی از کشتارها و جنایات جنگی اسرائیل به شمار می رود و موجب تشویق آن رژیم به ادامه تنش آفرینی، جنگ افروزی و نسل کشی خواهد شد.

این تجمعات اعتراضی همچنین نشانه خشم و نگرانی فزاینده وجدان‌های بیدار در آمریکا، از جمله جامعه مسلمانان آن کشور، و نیز نگرانی های روزافزون جامعه جهانی نسبت به استمرار و تقویت حمایت مالی، سیاسی و تسلیحاتی و گسترده دولت و کنگره آمریکا از جنایات جنگی و نسل کشی در فلسطین و نادیده گرفتن حقوق بشر و بین الملل است.

منبع: خبرگزاری ایرنا

دیگر خبرها

  • در سفر رافائل گروسی به تهران موارد اختلافی ایران و آژانس حل خواهد شد؟
  • آیا در سفر گروسی موارد اختلافی ایران و آژانس حل خواهد شد؟
  • سرکوب جنبش‌های اعتراضی دانشجویان حامی فلسطین جلوه حقوق بشر آمریکایی است
  • آمریکا خود را به دیوانگی زد و برجام را پاره کرد /واکنش ها به اعتراضات دانشجویی در آمریکا از تریبون نماز جمعه
  • نمایان شدن چهره واقعی غرب با بیداری دانشجویان در آمریکا
  • جهان برای تحقق آرمان فلسطین به پا خواسته است
  • آیا جان توافق ایران و عربستان با ابتکار چین در خطر است؟/ پکن از ترس تحریم های ثانویه فروش نفت از تهران را کاهش خواهد داد/ دیپلماسی تلفنی چین میان ایران و آمریکا موفق بود
  • هشدار ۵۷ عضو کنگره آمریکا به بایدن درباره حمایت تسلیحاتی از تل‌آویو
  • ببینید| نظر وزیر اسبق بهداشت درباره برجام و محمدجواد ظریف/ «هر روز که از خواب بیدار می‌شویم وضعیت عوض شده»
  • اسلامی: ۱۳۰ بازرس آژانس مجاز به حضور در ایران هستند/ گروسی به ایران می‌آید