Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اقتصاد آنلاین»
2024-05-04@03:39:37 GMT

برق پرمصرف‌ها گران‌تر می‌شود؟

تاریخ انتشار: ۲۷ مهر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۶۷۷۳۷۵

برق پرمصرف‌ها گران‌تر می‌شود؟

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از فارس، نظام تعرفه‌گذاری حامل‌های انرژی کشور از ابتدای انقلاب تاکنون دست خوش تغییرات متعددی شده و طرح‌ها لوایح گوناگونی نظیر هدفمندی یارانه‌ها زمینه تغییر ساختار تعرفه‌گذاری کشور را مهیا کرده است.

در همین ارتباط، آخرین طرح مصوب شده در زمینه اصلاح نظام تعرفه‌گذاری کشور به طرح برق امید باز می‌گردد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به استناد جزئیات ارائه شده از این طرح قرار است، هزینه انرژی برق کم‌مصرف‌ها برای اولین بار در کشور شامل تخفیف ۱۰۰ درصدی شود. همچنین سایر مشترکین خوش مصرف و پرمصرف نیز با استفاده از آموزش‌های ایجاد شده می‌توانند به جرگه مشترکین کم‌مصرف بپیوندند و با مصرف کمتر از ۱۰۰ کیلووات انرژی برق در هر ماه از تخفیف ۱۰۰ درصدی برق استفاده کنند.

 پس از مطرح شدن طرح برق امید شاهد اظهارات کارشناسان و مسئولین مربوط پیرامون این طرح بودیم. در همین ارتباط یکی از نقدهای مطرح شده نسبت به این طرح بحث افزایش قیمت ۱۵ درصدی تعرفه انرژی برق پر مصرف‌ها باز می‌گردد. در ادامه این گزارش ضمن بررسی جزئیات افزایش ۱۵ درصدی قیمت برق پر مصرف‌ها نسبت به بررسی اظهارات کارشناسی پیرامون این حوزه اقدام خواهیم کرد.

چرا برق پر مصرف‌ها گران نمی‌شود؟

افزایش ۱۵ درصدی قیمت برق پر مصرف‌ها نخستین‌بار پس از انتشار مصوبه هیئت وزیران پیرامون طرح برق امید عنوان شد. بلافاصله پس از آن بسیاری از فعالان صنعت برق ضمن ارائه انتقاد از این افزایش قیمت، طرح برق امید و رایگان شدن هزینه برق کم‌مصرف‌ها را نمایشی برای افزایش قیمت برق مطرح کردند. در این بین این سوال به وجود می‌آید که چرا برق پر مصرف‌ها نباید گران شود؟

در همین راستا، به منظور پاسخ به سوال مطرح شده به سراغ محمد پورحمید، کارشناس صنعت برق رفتیم. این کارشناس حوزه برق، ضمن اشاره به لزوم افزایش قیمت برق پر مصرف‌ها گفت:« وزارت نیرو به منظور رساندن هر کیلووات برق به درب منزل مشترکان، متحمل ضرر نزدیک  به ۲۰۰ تومانی می‌شود و این مبلغ را تحت عنوان یارانه انرژی به مردم پرداخت می‌کند.»

وی با در بیان این نکته که مشترکان برق هرچقدر بیشتر از انرژی برق استفاده کنند، یارانه بیشتری را نیز دریافت می‌کنند، گفت:« با توجه به خلاء نظام تعرفه‌گذاری پلکانی در صنعت برق، مشترکان هرچه بیشتر مصرف کنند از یارانه انرژی بیشتری منتفع می‌شوند و این نکته سبب نقض عدالت در حوزه انرژی کشور می‌شود.»

مشترکان پرمصرف ۶ برابر کم مصرف‌ها برق استفاده می‌کنند

بی‌عدالتی در حوزه توزیع انرژی مسئله‌ای است که بارها مورد تاکید متولیان سیاستگذاری انرژی کشور قرار گرفته است. در یکی از آخرین اظهار نظرها پیرامون این حوزه، رضا اردکانیان، وزیر نیرو با اشاره به نادرست بودن نظام تعرفه‌گذاری انرژی کشور، گفت:« در واحد خانواده ما مشترکانی با عنوان پر مصرف داریم که شاید تعداد آن‌ها نصف مشترکان کم‌مصرف باشد اما مصرف انرژی آنها ۶ برابر مصرف مشترکان کم‌مصرف است.»

مسئله نقض عدالت در توزیع انرژی و اختصاص یارانه‌ها در این حوزه زمانی مورد توجه قرار می‌گیرد که بدانیم، اکثریت مشترکان پر مصرف جزء دهک‌های بالای درآمدی کشور رده‌بندی می‌شوند. بنابراین بخش عمده‌ای از یارانه پرداختی انرژی برق توسط دولت به جیب پرمصرف‌های ثروتمند می‌رود.

قیمت برق پرمصرف‌ها در طرح برق امید تا ۵۰ درصد افزایش یابد

نکته قابل توجه در ارتباط با راهکار پرداخت عادلانه یارانه انرژی در کشور توجه به تعرفه‌گذاری پلکانی قیمت برق است. در همین خصوص، مهدی هاشم‌زاده، کارشناس اقتصادی با اشاره به تشریح نظام تعرفه‌گذاری پلکانی، گفت:« یکی از مرسوم‌ترین شیوه‌های مورد استفاده در دنیا برای تعیین قیمت برق استفاده از تعرفه‌های پلکانی است.»

وی در بیان نقاط مثبت تعرفه‌گذاری پلکانی، گفت:« مصرف انرژی امری اختیاری است و هرکس به هر میزانی که می‌تواند از آن استفاده کند اما در شرایطی که شما اقدام به  مصرف زیاد برق می‎کنید باید هزینه واقعی آن را بپردازید و این هزینه از بودجه عمومی کشور در قالب یارانه انرژی پرداخت نشود.»

هاشم زاده، با اشاره به طرح برق امید گفت:« یکی از اساسی‌ترین نقاط ضعف طرح برق امید، افزایش ثابت و بدون پلکان قیمت برق پر مصرف‌ها است، زیرا افزایش 15 درصدی برای این مشترکان نمی‌تواند زمینه کاهش مصرف را فراهم کند.»

این کارشناس اقتصادی، ضمن ارائه پیشنهاد پلکانی کردن تعرفه برق پرمصرف‌ها در طرح برق امید، تاکید کرد:« شرکت توانیر باید برای اصلاح این طرح برق پر مصرف‌ها را با تعرفه پلکانی محاسبه کرده و برای مصارف بالا تا 50 درصد افزایش قیمت را اعمال کند.»

بررسی‌های صورت گرفته در ارتباط با افزایش تعرفه برق پر مصرف‌ها مشخص کننده آن است که تحقق عدالت در بخش پرداخت یارانه‌های انرژی کشور، نیازمند توجه جدی نسبت به این حوزه است. در حقیقت پرمصرف‌ها باید هزینه واقعی انرژی برق را بپردازند نه اینکه از جیب سایر مردم نسبت به روشن کردن کاخ‌ها و مجالس مجلل خود اقدام کنند.

پربیننده ترین شرط موافقت مجلس با پیش‌فروش نفت میزان زیان خریداران صندوق پالایشی/ عامل این زیان کیست؟ تعداد دکل‌های نفت آمریکا به بالاترین رقم در ۴ماهه رسید/ چشم امید نفت شیل به بسته حمایتی دولت‌ سرپیچی عراق و روسیه از توافق کاهش تولید/ موج دوم کرونا مانع از رشد عرضه طلای سیاه نشد نفت هفته را بدون تغییر سپری کرد/ از حمایت اوپک پلاس تا خوشبینی به بازگشت تقاضا

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: قیمت حامل های انرژی قیمت برق توانیر تعرفه برق مشترکین پرمصرف برق رایگان طرح برق امید برق امید قیمت طلا قیمت لوازم خانگی سهام عدالت تعرفه گذاری پلکانی قیمت برق پر مصرف ها نظام تعرفه گذاری یارانه انرژی طرح برق امید افزایش قیمت برق استفاده انرژی کشور پرمصرف ها انرژی برق کم مصرف

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۶۷۷۳۷۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تورم آلمان دوباره افزایش یافت

به گزارش خبرگزاری مهر، حذف کمک‌هزینه انرژی یک محرک کلیدی برای صعود دوباره قیمت‌ها و تورم در آلمان در ماه جاری بوده است. روند مشابهی در اوایل روز دوشنبه در اسپانیا هم به نمایش گذاشته شد؛ پس‌ازآنکه دولت حمایتی که به جلوگیری از افزایش هزینه‌های انرژی کمک می‌کرد را حذف کرد، نرخ تورم به ۳٫۴ درصد رسید. در همین حال، رشد قیمت‌ها در ایرلند از ۱٫۷ درصد به ۱٫۶ درصد کاهش یافت.

انتظار می‌رود که داده‌های منطقه ۲۰ کشوری یورو که روز سه‌شنبه منتشر می‌شود، برای اولین بار رقم اصلی تورم را بدون تغییر روی ۲٫۴ درصد نشان دهد.

مقامات بانک مرکزی اروپا با اتکا به عقب‌نشینی نرخ تورم از اوج دورقمی خود در سال ۲۰۲۲، در حال آماده شدن برای اولین کاهش هزینه‌های استقراض در ماه ژوئن هستند. اینکه حجم کاهش نرخ بهره در سال جاری چه اندازه خواهد بود، موضوع بحث پرجنب‌وجوشی است که تعداد کمی جرأت ارائه پیش‌بینی‌های ملموس را دارند زیرا چشم‌انداز کاملاً نامشخص است.

به گفته اقتصاددانان، تورم سرفصل آلمان که بزرگ‌ترین اقتصاد اروپا به شمار می‌روند و نوسان قیمت‌ها در آن تأثیری مستقیم بر اقتصاد کل اروپا دارد، در ماه آوریل به دلیل افزایش هزینه‌های انرژی اندکی افزایش یافت و احتمالاً در ماه آینده به دلیل تأثیرات پایه بر قیمت حمل‌ونقل، جهش صعودی دیگری خواهد داشت. بااین‌حال، روند کلی تورم در حال کاهش است.

سیاست‌گذاران به‌ویژه بر قیمت خدمات داخلی متمرکز هستند، جایی که رشد در ماه‌های اخیر سرسخت باقی‌مانده است. این روند به‌شدت تحت تأثیر روند افزایش دستمزدها است که برای جبران افزایش هزینه‌های زندگی با سرعت بالایی در حال افزایش است. به گفته اقتصاددانان، خطرات برای رسیدن به‌موقع به هدف تورمی همچنان وجود دارد و یک عامل تعیین‌کننده در اینجا آن است که چگونه رشد ضعیف بهره‌وری همراه با افزایش شدید دستمزدها فشار کلی قیمت اقتصادی را به همراه خواهد داشت.

درعین‌حال، درآمدهای بالاتر پیش‌شرطی برای احیای اقتصادی نوپا است. در آلمان، استثنائات تجاری بهبودیافته و فعالیت‌ها، به‌ویژه در بخش خدمات، با نشانه‌هایی مبنی بر جلوگیری از رکود زمستانی در حال افزایش است.

لغو تدابیر کمک‌هزینه‌ای در سرتاسر اروپا دلیلی کلیدی است که تورم ممکن است در بقیه سال به‌طور گسترده تغییر کند و در آستانه هدف تورمی نوساناتی داشته باشد. در آلمان، پایان کاهش موقت مالیات گاز طبیعی اصلی‌ترین عامل افزایش قیمت‌ها بوده است.

افزایش قیمت‌ها در آلمان در ماه مه بیشتر خواهد شد که عمدتاً به دلیل تأثیرات پایه مربوط به قیمت حمل‌ونقل است. بااین‌حال، روند نزولی گسترده‌تری باید پس از پایان شوک قیمت انرژی و بهبود مشکلات زنجیره تأمین ادامه یابد.

کد خبر 6095483 سمیه رسولی

دیگر خبرها

  • تورم آلمان دوباره افزایش یافت
  • چالش‌های زیست‌محیطی در توسعه هوش مصنوعی
  • افزایش جذابیت صنعت نیروگاهی کشور برای بخش خصوصی
  • سکه ۲۰۰ هزار تومان گران شد
  • قیمت سکه و طلا امروز ۱۳ اردیبهشت؛ سکه ۲۰۰ هزار تومان گران شد
  • افزایش بیش از ۸۵۰۰ مگاواتی ظرفیت تولید برق کشور
  • افزایش جذابیت صنعت نیروگاهی کشور برای بخش خصوصی/عرضه برق در بورس
  • چهار محصول ایران خودرو گران شد
  • محصولات غذایی در اراضی اشغالی فلسطین گران شد
  • بنزین در امارات گران می‌شود