Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-04-29@14:32:22 GMT

ظرفیت‌های گردشگری کشاورزی شهری چیست؟

تاریخ انتشار: ۲۸ مهر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۶۸۲۲۸۰

ظرفیت‌های گردشگری کشاورزی شهری چیست؟

گردشگری کشاورزی شهری از انواع گردشگری شهری است که امروزه مورد توجه بسیاری از مدیران در شهرهای مختلف دنیا قرار گرفته است.

به گزارش خبرنگار ایمنا، گسترش محدوده‌های شهر موجب شده تا بسیاری از باغات، زمین‌های کشاورزی و محدوده‌های روستایی که تا چندین دهه قبل از بافت شهری فاصله داشتند، هم‌اکنون در محدوده شهر و حتی در مرکز آن قرار بگیرند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

برخی از این مناطق نیز در فاصله نزدیک نسبت به شهرها قرار گرفته‌اند. تراکم‌های بالای شهر، آلودگی روزافزون هوا و استقرار صنایع آلاینده‌، وجود چنین محدوده‌هایی در ساختار شهرها را ضروری می‌کند و می‌تواند به حفظ این مناطق نیز کمک بسیاری کند تا دستخوش تغییر کاربری نشوند و به عنوان منابع اکولوژیکی ارزشمند برای شهرها حفظ شوند. این مناطق همچنین می‌تواند به عنوان تفرجگاه‌هایی به منظور ارتقای گردشگری شهری مورد توجه قرار بگیرد، اما این نوع گردشگری در شهرهای کشور ما، هنوز نسبت به سایر ابعاد گردشگری شهری چندان مورد توجه قرار نگرفته است، امیرحسین شبانی، دکترای شهرسازی در گفت و گو با خبرنگار ایمنا، می‌گوید: کشاورزی شهری در کشور ما موضوع جدیدی نیست، در گذشته نه چندان دور، پیوند میان شهر و روستا قوی و عملکردهای شهری و روستایی در یک آمیختگی و ترکیب پایدار بود.

وی می‌افزاید: از زمانی که جدایی و گسست میان شهر و روستا اتفاق افتاد، به تدریج عملکردهایی که این دو را به یکدیگر پیوند می‌داد، شروع به گسترش کرد.

این کارشناس شهرسازی عنوان می‌کند: امروزه کشاورزی شهری به دنبال چند موضوع در شهرها مطرح می‌شود، شواهد و مدارک علمی وجود دارد که نشان می‌دهد ارتباط با طبیعت می‌تواند تأثیرات بسیار مثبتی در کیفیت زندگی داشته باشد و کشاورزی شهری یکی از راهکارهایی است که به دنبال پیوند مجدد انسان شهری و طبیعت است.

شبانی ادامه می‌دهد: کشاورزی شهری این ظرفیت را دارد که پیوندهای اجتماعی را در مجموعه‌های شهری بالا ببرد و می‌توان در هر محله یا مکانی که قابلیت پیاده سازی دارد، منطقه‌هایی را به کشاورزی شهری اختصاص داد.

وی خاطرنشان می‌کند: شهروندان خود اقدام به فعالیت‌های کشاورزی در این محدوده‌ها می‌کنند و مجموعه‌ها و گروه‌های شهروندی می‌توانند حول این فعالیت به یک رابطه و ارتباط اجتماعی نزدیک شوند که منجر به ایجاد پیوندها و شبکه‌های اجتماعی می‌شود.

کشاورزی شهری مورد استقبال سالمندان است

این کارشناس شهرسازی بیان تاکید می‌کند: مشارکت قشر سالمند جامعه به دلیل ویژگی‌های سنی و شخصیتی که دارد در کشاورزی شهری پررنگ است، سالمندانی که در بخش کشاورزی شهری مشغول هستند، می‌توانند تحرک فیزیکی خود را حفظ کنند و به دلیل ارتباط با طبیعت استرس کمتری داشته باشند.

شبانی با تاکید بر اینکه تأمین بخشی از مواد و محصولات مورد نیاز جامعه هدف نیز در کشاورزی شهری مطرح است، اظهار می‌کند: اصولاً کشاورزی شهری سطح چندان بالایی از تولید را ندارد، با این حال می‌تواند بخشی از سبد خانوار را در تأمین سبزیجات، برخی میوه‌ها و گیاهان دارویی پر کند و از نظر اقتصادی تا حدودی آثار مثبت داشته باشد.

وی تاکید می‌کند: گردشگری کشاورزی یکی از ابعاد گردشگری شهری است که اگر برنامه ریزی کلانی برای آن انجام نشود، نسبت به بقیه ابعاد گردشگری شهری نمی‌تواند فایده و ثمره لازم را داشته باشد و در مقایسه با دیدار از یک اثر ثبت شده میراث جهانی یا دیدن از یک محوطه تاریخی باید برگ برنده ویژه‌ای را داشته باشد تا بتواند گردشگر جذب کند.

این کارشناس شهرسازی می‌گوید: به نظر می‌رسد با در نظر گرفتن قابلیت‌ها و ظرفیت‌های کشاورزی در محدوده‌های شهری و انتخاب بهترین و بهینه‌ترین نوع سیستم کاشت، داشت و برداشت و مهم‌تر از همه مداخله و مشارکت گسترده شهروندی، این نوع رویدادها و پدیده‌های نوظهور در حوزه شهرسازی استفاده بهینه داشته باشد.

در اطراف بیشتر شهرهای ایران ظرفیت کشاورزی شهری وجود دارد

فریناز مقتدری، کارشناس طراحی شهری نیز معتقد است: ما در اطراف بیشتر شهرهای ایران ظرفیت کشاورزی شهری را داریم که تنوع و جذابیت زیادی نیز دارد اما باید برنامه ریزی دقیق و اصولی باشد زیرا مناطقی که قابلیت راه اندازی گردشگری کشاورزی شهری را دارند، بافت اجتماعی مخصوص به خود را دارند

وی تاکید دارد: چنانچه بدون برنامه ریزی درست وارد این بافت‌ها شویم، به جای اینکه گردشگر از ساخت بومی منطقه تأثیر بگیرد، ساخت بومی منطقه از گردشگر تأثیر می‌پذیرد، در غیر این صورت ارزش اکولوژیکی منطقه در طول زمان از بین می‌رود.

این کارشناس طراحی شهری عنوان می‌کند: تمامی روستاها و مناطق کشاورزی اطراف شهرها، هم به لحاظ اقتصادی و هم به لحاظ فرهنگی با ارزش هستند و آسیب زدن به آنها بسیار خطرناک است، بنابراین نباید شتابزده عمل کرد.

مقتدری ادامه می‌دهد: نباید گردشگر را بدون برنامه ریزی وارد محدوده‌ها کنیم و به ساخت فرهنگی آن محدوده آسیب بزنیم.

ارتقا بهره‌وری اقتصادی و تقویت خرده فرهنگ‌ها

وی تصریح می‌کند: چنانچه برنامه ریزی دقیقی انجام شود، هم بهره‌وری اقتصادی منطقه ارتقا پیدا می‌کند و هم فرهنگ آن محدوده تقویت می‌شود، گردشگر باید از قبل آموزش ببیند تا بر اساس فرهنگ مردم بومی رفتار کند و به برخوردها، نوع پوشش، نوع غذا خوردن و نوع کار کردن آنان احترام بگذارد، رعایت این نکات موجب تقویت ساخت فرهنگی آن محدوده می‌شود.

این کارشناس طراحی شهری به یکی از تجارب شخصی خود در این ارتباط اشاره می‌کند و می‌گوید: زمانی که من و خانواده‌ام در بوم کلبه ترکمن در نزدیکی گرگان اقامت کردیم با اینکه از اقوام مالک آنجا بودیم موظف شدیم که پوشش، نوع رفتار و حتی نوع شوخی‌ها را مطابق با فرهنگی بومی آن منطقه انجام دهیم.

مقتدری با بیان اینکه ما نباید در مدت اقامت خود رفتاری می‌داشتیم که جز عادات مردم آنجا نبود، تصریح می‌کند: باید به نوعی با بافنده ترکمنی که در حضور گردشگر، پارچه می‌بافد برخورد شود که احساس شأن و جایگاه کند، در این صورت شأن افراد بومی محدوده حفظ می‌شود و آنان می‌توانند به نحوی صنایع دستی و غذاهایشان را به گردشگران و بازدیدکنندگان معرفی کنند، به علاوه نسل بعدی با این فرهنگ بومی آشنا می‌شوند و حضور گردشگر به تقویت این خرده فرهنگ‌ها کمک می‌کند.

کد خبر 450527

منبع: ایمنا

کلیدواژه: کشاورزی شهری شهرهاي ايران بهره وری در کشاورزی شهر برنامه ریزی اصولی گردشگری کشاورزی گردشگری تغییر کاربری گردشگری شهری اکولوژی شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق گردشگری کشاورزی کشاورزی شهری گردشگری شهری برنامه ریزی محدوده ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۶۸۲۲۸۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

توسعه و گردشگری از اهداف اصلی شهرداری بندرعباس است

ایسنا/هرمزگان شهردار بندرعباس گفت: اقدامات شهرداری بندرعباس بر توسعه شهر و توسعه گردشگری متمرکز بوده و بیشتر پروژه‌های شهری در این راستا تعریف شده و توسعه و گردشگری شهر و توریسم یکی از اهداف اصلی شهرداری است.

مهدی نوبانی امروز ۸ اردیبهشت در گفت و گو با خبرنگار ایسنا در هرمزگان با اشاره به عملکرد شهرداری بندرعباس گفت: شفافیت در عملکرد شهرداری سبب افزایش امیدواری و اعتماد در جامعه می‌شود.

وی تصریح کرد: در سالی که گذشت شهرداری بندرعباس با حمایت‌های اعضای شورای اسلامی شهر توانست در جهت عمران و آبادانی گام‌های موثری بردارد.

شهردار بندرعباس با بیان اینکه توسعه و گردشگری شهر و توریسم یکی از اهداف اصلی شهرداری است، افزود: بهبود کیفیت فضاهای شهری که امروزه در کنار توسعه پایدار مطرح می‌شود از اهداف اصلی شهرداری‌ها است و از ارکان اصلی شکوفایی و ارتقای کیفیت زندگی و توسعه اجتماعی اقتصادی به شمار می‌رود.

گام‌های موثر در ارتقای شهر بندرعباس

نوبانی ادامه داد: شهرداری بندرعباس کوشیده است از طریق به کارگیری افراد متخصص، توزیع مناسب مراکز خدماتی و رفاهی شهر و توسعه حمل و نقل عمومی در این راستا ترقی کند، هرچند هنوز در این موارد با شرایط ایده آل فاصله زیادی داریم اما توانسته‌ایم گام‌های موثری در این زمینه برداریم و امیدواریم بتوانیم در آینده نزدیک شهر را به آنچه لایق مردم شریف بندرعباس است تبدیل کنیم.

وی از احداث بوستان ارمغان مالیاتی در ورودی شهر، بوستان نخل شهرک پیامبر اعظم (ص)، پارک دانشجو بلوار دانشگاه، نخستین باغ وحش مصنوعی ساوانا، نورپردازی و زیباسازی بوستان دباغیان، نصب آلاچیق‌ها در منظرگاه ساحلی، زیباسازی ورودی شرقی شهر بندرعباس، کاشت درخت انجیر معابد در حاشیه بلوار جهانگردی، حرا کاری بوستان ولایت، زیباسازی بلوار ولیعصر و نورپردازی بلوار امام حسین (ع) به عنوان اقدامات عمرانی حوزه شهری نام برد.

شناسنامه‌دار کردن درختان بندرعباس

شهردار بندرعباس بیان کرد: افتتاح بزرگترین تونل نور ایران، نورپردازی بلوار امام خمینی (ره)، روشنایی بوستان شهرک اندیشه منطقه ۲، نورپردازی میدان شهدا و بلوار صیادان، نصب المان‌های مرد ماهیگیر در پارک کاکتوس، المان کتاب و کتابخوانی چهارراه مطهری، المان‌های طرح بادگیر در بلوار سید جمال و بهادر شمالی، المان‌های گل لاله نوری در بلوار آیت اله طالقانی و بلوار امام خمینی و بلوارجمهوری اسلامی، نصب المان عروس دریایی بلوار طالقانی از دیگر طرح‌های اجرا شده است.

این مسئول شهری بیان کرد: المان رنگین کمان در کنار اسکله حقانی، المان ویژه شب یلدا، المان مرد دوستدار طبیعت، المان متحرک خورشید گردون، المان کوسه در ساحل، المان سبزقبای هندی و المان سفره هفت سین، پلاک کوبی و شناسنامه‌دار کردن درختان، نقاشی دیواری و د یوار نگاری منازل صداو سیما، دیوار نگاری اداره دارایی خیابان بهادر شمالی، و جنب بانک ملی بلوار امام خمینی به عنوان اقدامات شهرداری در جهت بهبود کیفیت فضاهای است.

توجه جدی به ارتقای زیرساخت‌ها در بندرعباس

شهردار بندرعباس در ادامه خاطر نشان کرد: بهبود کیفیت زندگی شهری بدون وجود بزرگراه‌ها، شبکه‌های حمل‌ونقل ریلی، فرودگاه‌ها، شبکه‌های تامین آب، شبکه‌های فاضلاب، تلفن، برق و شبکه‌های اینترنت و موبایل غیرقابل تصور است و وجود این ساختارها به مانند نور آفتاب، درختان و هوای پاک برای شهروندان ضرورت دارد.

وی از احداث تقاطع غیر همسطح شبدری مهرگان، تقاطع غیر همسطح پیامبر اعظم (ص)، پل رودخانه ای پیامبر اعظم (ص)، عملیات تخریب و بازگشایی معبر خیابان ۲۰ متری محله چاهستانی‌ها، بازگشایی معبر ۱۶ متری نایبند جنوبی، بازگشایی خیابان اسلام آباد، بازگشایی خیابان آزادگان، بازگشایی میدان انبه تا میدان امام علی (ع)، افتتاح و بهره برداری از خیابان کار، اصلاح ورودی کوچه عمران ۱۳ در محله نایبند جنوبی به ابعاد ۶ متر، ساماندهی جداول و اصلاح و بهسازی مسیر آ ب در کوچه های صحیفه، ساماندهی کارگران فصلی با پروژه ایستکار به‌عنوان دیگر طرح‌های اجرا شده نام برد.

مهدی نوبانی ادامه داد: عملیات زیرسازی و آسفالت معابر اصلی و فرعی سطح شهر، پیاده رو سازی بلوار شهید سالاری، سنگفرش ضلع غربی پیاده رو حافظ و آغاز پروژه فیبر نوری از دیگر اقدامات در حوزه عمرانی و توسعه زیر ساخت‌های شهری است.

شهردار بندرعباس خاطرنشان کرد: زیرساخت‌ها نه تنها برای رفع احتیاجات همگانی روزمره مورد نیاز هستند، بلکه عامل رفع احتیاجات دیگر نیز هستند، این موارد نسبت به سایر تأسیسات به سرمایه‌گذاری بیشتری احتیاج دارند؛ بنابراین از یک طرف توسعه آن‌ها رافع نیازهایی گسترده‌تر از نیازهای همگانی روزمره است و از طرف دیگر مبدا، ملزوم و موجد فعالیت‌های اقتصادی و صنعتی هستند.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • ۱۵ پروژه جدید به مجتمع گردشگری صفه افزوده شد
  • بیش از ۱۳ درصد مساحت شهرها، محدوده هدف بازآفرینی شهری است
  • توسعه و گردشگری از اهداف اصلی شهرداری بندرعباس است
  • محدوده شهری مرزن آباد اندک است/ شهر اکسیژن در محاصره معادن
  • محدوده شهری مرزن آباد اندک است/ شهر اکسیژه در محاصره معادن
  • جای توربین‌های بادی دیگر در خیابان‌ها است
  • ممنوعیت تردد موتورسیکلت در تونل‌های شهری
  • تردد موتورسیکلت از تونل‌های شهری ممنوع است
  • تردد موتورسیکلت از تونل‌های شهری ممنوع است/ ترافیک صبحگاهی تهران چگونه بود؟
  • تصویب محدوده و ضوابط بافت تاریخی شهر لاهیجان