Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-04-27@04:58:31 GMT

به بهانه هفته وقف

تاریخ انتشار: ۲۸ مهر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۶۸۶۴۴۶

به بهانه هفته وقف

وقف و نذر در آستان قدس رضوی سابقه‌ای دیرینه دارد، اما نمی‌توان گفت نخستین واقف یا نخستین ناذر بارگاه منور رضوی چه کسانی بوده‌اند. برابر اسناد موجود وقف‌نامه گوهرشاد خانم - زوجه شاهرخ تیموری - نخستین سند وقف منفعتی غیرمنقول به سال ۸۲۹ قمری است که برابر آن مرحومه گوهرشاد بیگم، رقباتی را در ولایت طوس(مشهد مقدس) و ولایت جام، وقف بر مسجد جامع گوهرشاد و مرقد مقدس حضرت امام علی بن موسی الرضا (ع) و نیز بر زائران بارگاه منور رضوی کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

غلامرضا پرنده/ مدیر نظارت بر موقوفات آستان قدس رضوی

وقف و نذر در آستان قدس رضوی سابقه‌ای دیرینه دارد، اما نمی‌توان گفت نخستین واقف یا نخستین ناذر بارگاه منور رضوی چه کسانی بوده‌اند. برابر اسناد موجود وقف‌نامه گوهرشاد خانم - زوجه شاهرخ تیموری - نخستین سند وقف منفعتی غیرمنقول به سال ۸۲۹ قمری است که برابر آن مرحومه گوهرشاد بیگم، رقباتی را در ولایت طوس(مشهد مقدس) و ولایت جام، وقف بر مسجد جامع گوهرشاد و مرقد مقدس حضرت امام علی بن موسی الرضا (ع) و نیز بر زائران بارگاه منور رضوی کرده است.

علاوه بر گوهرشاد خاتون، بزرگان دیگری هم بوده‌اند که با وقف اموال خود، نام خویش را در زمره واقفان حضرت امام علی بن موسی الرضا(ع) به ثبت رسانده‌ و مواریث ماندگاری از خود به جا گذاشته‌اند؛ از آن جمله مرحوم عتیق علی بن احمد طوسی مشهور به عتیقی که در سال ۹۳۱ قمری رقبات مفصلی را وقف بر آستان مقدس رضوی کرده است. از مردان خیّر نیک‌اندیش در دهه‌های اخیر هم نام حاج‌حسین ملک به عنوان بزرگ‌ترین واقف فرهنگی در زمرۀ واقفان بارگاه منور رضوی به ثبت رسیده است. (روحشان شاد)

در ساختار جدید، حوزه مدیریت موقوفات به عنوان بازوی نظارتی، با دو اداره «صیانت و پیگیری امور موقوفات» و «نظارت بر عواید و اجرای نیات واقفین» زیر نظر مستقیم قائم مقام تولیت معزز انجام وظیفه می‌کند.

همچنان که از عنوان مدیریت هم پیداست، بُعد نظارتی در ساختار جدید آشکارتر شده و وظیفه ما را دو صد چندان کرده است، در ساختار جدید وظیفه داریم هم بر نحوه صیانت و حفاظت از موقوفات، هم بر نحوه تحصیل درآمد و عواید موقوفات و هم اجرای نیات واقفان نظارت داشته باشیم. طبیعی است که حفاظت و صیانت از موقوفات و بهره‌وری بهینه از رقبات وقفی لازمه بقای وقف است که در نهایت منجر به اجرای نیات واقفان می‌شود.

گرچه نظارت بر اجرای نیات واقفان در حوزه اماکن متبرکه آستان قدس رضوی مورد تأکید تولیت‌های سابق بوده، اما حجت‌الاسلام والمسلمین مروی - تولیت محترم آستان قدس رضوی – تأکید مضاعف و مکرر بر اجرای دقیق نیات واقفان در همه حوزه‌ها داشته و دارند، معظمٌ‌له بارها به صورت شفاهی و کتبی تأکید بر اجرای نیات واقفان برابر نظر واقف و مفاد وقف‌نامه‌ها داشتند به طوری که در توشیح کتابچه بودجه موقوفاتی سال جاری مرقوم فرمودند: «... توصیه و سفارش اکید این جانب بر ضرورت حسابرسی دقیق موقوفات و نظارت مستمر و مؤثر و قاطع بر اجرای نیات واقفین محترم می‌باشد».

در این امریه اصداری، تأکید بر حسابرسی دقیق موقوفاتی و نظارت مستمر، مؤثر و قاطع بر اجرای نیات واقفان شده است که با این امریه وظیفه ما سنگین بود، سنگین‌تر شد.

اما غیر از حرم مطهر جای دیگری هم اجرای نیت می‌شود؛ گرچه عمده عواید موقوفات آستان قدس رضوی برای حرم مطهر اعم از توسعه، تعمیر، تعطیر، تنظیف، روشنایی، فرش و زائران معزز است، اما در مجموعه سازمان موقوفات یزد و کرمان، مجموعه فرهنگی حسین بن موسی الکاظم(ع) طبس و سازمان موقوفات ملک هم اجرای نیات در محل (یزد، رفسنجان، تهران و طبس) داریم. گرچه در این حوزه‌ها هم اجرای نیات برابر نظر واقفان محترم انجام می‌شده، ولی تولیت محترم برای اطمینان صددرصدی از اجرای نیات واقفان برابر نظر واقف و مفاد وقف‌نامه‌ها تأکید بر نظارت در تمام حوزه‌هایی که اجرای نیت دارند داشتند، آن هم نظارت دقیق و مستمر.

در این میان پذیرش وقف همچنان در حوزه مدیریت نظارت بر موقوفات انجام می‌شود. پذیرش وقف در اداره صیانت و پیگیری امور موقوفات این حوزه انجام می‌شود، با این توضیح که در حوزه حرم مطهر رضوی دفاتر مشاوره و پذیرش وقف (در صحن‌های آزادی، جمهوری و جامع رضوی) کارشناسان آشنا به مسائل وقف آماده پاسخگویی به متقاضیان محترم هستند، در شهرستان‌ها هم اداره‌های املاک و اراضی آستان قدس رضوی یا سازمان‌های موقوفاتی پاسخگوی متقاضیان محترم وقف هستند و در جایی هم که دسترسی به مجموعه‌های مذکور را ندارند، با مراجعه به کانون‌های خدمت رضوی یا با مراجعه به سازمان مرکزی آستان قدس رضوی واقع در چهارراه شهدا، می‌توانند درخواست کتبی خود را ارائه دهند، درخواست‌های واصله با مدارک و مستندات ابرازی سنجیده می‌شود، پس از احراز مالکیت، با تمامی مستندات «به کمیسیون نظارت بر عواید و مصارف موقوفات» ارائه می‌شود، نتیجه و نظر اعضای کمیسیون به منظور تأیید به استحضار تولیت محترم می‌رسد، پس از تأیید تولیت محترم، وقف‌نامه تنظیم و پس از قبض و اقباض، رقبه یا رقبات وقفی به حوزه بهره‌بردار (بنیاد بهره‌وری موقوفات) تحویل می‌شود.

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: وقف ثبت احوال اجرای نیات واقفان بارگاه منور رضوی آستان قدس رضوی بر اجرای نیات تولیت محترم وقف نامه هم اجرای بن موسی علی بن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۶۸۶۴۴۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دومین نشست کارگروه ملی امام رضا(ع) برگزار شد

دومین نشست کارگروه ملی امام رضا(ع) به میزبانی معاونت امور بین‌الملل آستان قدس رضوی در مشهد برگزار شد. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم ازمشهد، به نقل از آستان‌نیوز،سال گذشته به دستور وزیرامور خارجه و با مسئولیت وزارت امور خارجه، نخستین نشست کارگروه ملی امام رضا(ع)، با محوریت رفع مسائل زائران بین‌المللی برگزار شد و دوشنبه 4 اردیبهشت ماه دومین نشست آن به میزبانی آستان قدس با حضور حجت‌الاسلام فقیه اسفندیاری، معاون امور بین‌الملل آستان قدس رضوی، علیرضا بیگدلی، معاون وزیر امور خارجه و حجت‌الاسلام حجت گنابادی‌نژاد، معاون فرهنگی، اجتماعی و زیارت استانداری خراسان رضوی در اتاق جلسات معاونت امور بین‌الملل آستان قدس رضوی برگزار شد.

در این جلسه نسبت به فضای ظرفیت بین‌الملل شهرمشهد مقدس و مزیت‌های نسبی این شهر به عنوان شهر بین‌المللی و همچنین برگزاری نخستین اجلاسیه سفرای کشورهای زائر فرست درمشهد بحث و تبادل نظر شد.

دیپلماسی زیارت، حضور آستان قدس رضوی در رویدادها و نمایشگاه‌های بین‌المللی و همچنین  حضور موسسات فرهنگی در نمایشگاه‌های مشهد از دیگر موضوعات مطرح شده در این نشست بود. 

همچنین از دیگر موضوعاتی که دراین نشست بحث و تبادل نظر شد، در خصوص مردمی‌سازی بحث زیارت در کشورهای هدف بود که چگونه موسسات و تشکل‌های مردمی دراقصی نقاط جهان بویژه کشورهای هدف بتوانند در خصوص گسترش کمی و کیفی زیارت تلاش کنند و بتوانیم با بهره‌مندی از ظرفیت مردمی در خصوص گسترش امر زیارت گام های مثبتی برداریم.

انتهای پیام/282/

دیگر خبرها

  • «گزیده نفایس مطبوعات ایران»، پیش روی مخاطبان در کتابخانه مرکزی رضوی
  • احیای گلابگیری باغ دولت‌آباد یزد برای تأمین گلاب حرم رضوی
  • دسترسی به ۲۵۰ هزار منبع مطالعاتی در کتابخانه تخصصی اهل بیت (ع) آستان قدس رضوی
  • دشمن در جنگ نرم به دنبال سلب هویت و معنویت ماست
  • دومین نشست کارگروه ملی امام رضا (ع) برگزار شد
  • نام ماندگار معمارباشی‌ها بر آستان زرافشان جانان
  • دومین نشست کارگروه ملی امام رضا(ع) برگزار شد
  • نهاد‌های اقتصادی نباید سرمایه گذار را دغدغه‌مند کنند
  • پیش‌بینی ما از منافع وقف در سال جاری ۲۰ همت است/ هزینه چهار هزار میلیارد تومان برای نیات واقفان
  • مراسم استقبال از پرچم آستان قدس رضوی در مالزی