Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «پارسینه»
2024-04-27@15:31:06 GMT

بازی جدید ترامپ در مناقشه قره‌باغ

تاریخ انتشار: ۳۰ مهر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۷۱۶۹۷۸

بازی جدید ترامپ در مناقشه قره‌باغ

 وزرای خارجه ارمنستان و جمهوری آذربایجان در حالی روز گذشته (سه‌شنبه) اعلام کردند که قرار است روز جمعه با مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا در واشنگتن دیدار کنند که واشنگتن پیش‌تر اقدام سازنده و مثبتی برای کاهش تنش‌ها در قره باغ انجام نداده و اقدامات مثبت تنها از سوی همسایگان این دو کشور مشاهده شده است.

مساله دیگر در مورد تصمیم واشنگتن برای ایفای نقش بیشتر در مناقشه قره باغ این است که به نظر می‌رسد دونالد ترامپ فرصت جدیدی برای امتیازگیری سیاسی پیش از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا پیدا کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



ترامپ که جایگاه خود را در برابر جو بایدن نامزد دموکرات‌اش در خطر می‌بیند، در آستانه انتخابات ریاست جمهوری به دنبال این است از هر فرصت و تحول سیاسی در جهان به سود خود بهره ببرد که به نظر می‌رسد مناقشه ادامه دار قره باغ یکی از این فرصت هاست.

دولتمردان آمریکایی در حالی پس از گذشت بیش از ۲۰ روز از درگیری‌های جدید قره‌باغ تازه به فکر حل این مناقشه افتاده است که روسیه و ایران از زمان آغاز این مناقشه همواره بر حل و فصل این تنش و بر ارائه هر نوع کمکی تاکید داشته اند.

در همین حال ارمنستان و جمهوری آذربایجان روز گذشته اعلام کردند که درگیری‌های شدیدی در اطراف قره‌باغ رخ داد به طوریکه ۴۳ نیروی نظامی این منطقه جان خود را طی این درگیری‌ها از دست دادند.

کارشناسان همچنان نگران هستند تداوم این مناقشه موجب افزایش اختلافات روسیه و ترکیه خواهد شد.


مقامات جمهوری خودخوانده قره باغ اعلام کرده اند که از زمان آغاز درگیری‌های جدید در این منطقه ۷۷۲ نظامی و ۳۷ غیرنظامی کشته شده اند.

در همین حال وزارت دفاع ارمنستان اعلام کرد که عملیات جدید نیرو‌های جمهوری آذربایجان در منطقه قره باغ ناموفق بود.

خبرگزاری آرمن پرس نیز گزارش داد که عملیات‌های نظامی در منطقه قره باغ همچنان ادامه داشته و اوضاع متشنج است.

وزارت دفاع ارمنستان تصریح کرد که صبح روز چهارشنبه نیرو‌های مسلح جمهوری آذربایجان حملاتی را در مناطق شمالی و جنوبی انجام دادند.

وزارت دفاع جمهوری آذرربایجان امروز چهارشنبه در گزارشی مدعی شد که بر اثر عملیالت نظامی ارتش جمهوری آذربایجان لشکر ۱۸ موتوری ارمنستان در محور‌های جبرایل و قوبادلی در قره باغ عقب نشینی کرده است.

درگیری‌های نظامی میان نیرو‌های دو طرف روز گذشته و بامداد امروز در محور‌های "آقدره "، "فضولی –جبرایل " و "قوبادلی" با شدت ادامه داشته است.

وزارت دفاع جمهوری آذربایجان در عین حال از سرنگون کردن یک فروند پهپاد نظامی ارمنستان در شب گذشت بر فراز شهر "گنجه " خبر داد.

در همین حال ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه در گفت و گوی تلفنی، امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه را از تلاش‌های مسکو برای کاهش دامنه مناقشه قره باغ مطلع کرد.

رئیس جمهوری روسیه، طرف فرانسوی را از گام‌های روسیه برای جلوگیری از تشدید اقدامات جنگی و از سرگیری مذاکرات به منظور حل و فصل سیاسی-دیپلماتیک مسائل قره باغ مطلع کرد.

وی بر اهمیت رعایت توافق‌های برای برقراری آتش بس در قره باغ در روز‌های ۱۰ و ۱۷ ماه اکتبر جاری از سوی طرف‌های درگیر در مناقشه تاکید کرد.

خبرگزاری آرمن پرس همچنین روز چهارشنبه اعلام کرد که وزیر خارجه ارمنستان روز چهارشنبه برای مذاکره با مقامات روسیه وارد مسکو شد.

درگیری‌های نظامی میان نیرو‌های نظامی جمهوری آذربایجان و ارمنستان ۲۵ روز است که ادامه دارد و با وجود این که طرفین طی این مدت دو بار در باره آتش‌بس توافق کردند، ولی عملیات نظامی در منطقه مورد مناقشه قره باغ همچنان ادامه دارد.

منبع: پارسینه

کلیدواژه: دونالد ترامپ پارسی خبر قره باغ

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.parsine.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پارسینه» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۷۱۶۹۷۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

درباره رابطه ایران با گرجستان و ارمنستان!

جمهوری آذربایجان و ارمنستان بر سر مساله قره باغ کوهستانی وگرجستان به تنهایی بر سر جدایی طلبی استان خودمختار اوستیای جنوبی (در مرکز کوههای قفقاز هم مرز با جمهوری اوستیای شمالی در داخل فدراسیون روسیه) و جمهوری خودمختار آبخازیا در ساحل دریای سیاه و دارای مرز زمینی در شمال با روسیه.

اشغال نظامی این دو قسمت از گرجستان و کمک به جدایی طلبان در اعلام استقلال در سال ۲۰۰۸،  و برقراری روابط دیپلماتیک با این دو جمهوری خودخوانده،موجب واگرایی جمهوری های قفقاز از مدار روسیه شده است. روسیه در راستای جلوگیری از گسترش ناتو بسوی شرقی از طریق گذر از دالان قفقاز از قلمرو گرجستان و جمهوری آذربایجان، دریای خزر و رسیدن به آسیای مرکزی و مجاورت با غرب چین، با چالشهای بزرگ و عمیقی روبروست که در راستای برپایی دوباره اتحاد شوروی و این بار در چارچوب اندیشه سیاسی «نئواوراسیاگرائی» و «دنیای روسی» است. 

ورود روسیه به بحران قره باغ پس از پیشروی نوامبر ۲۰۲۰  ارتش جمهوری آذربایجان با کمک‌های لجستیکی و تاکتیکی ترکیه (و بنابر گزارشهایی مساعدتهای گروههای تکفیری از سوریه) و باز پس گیری اراضی اشغالی قره باغ از ارمنستان، معادلات منطقه را بر هم زد.

ورود روسیه به مناقشه و فراخواندن هر دو جمهوری به امضای آتش بس در مقطع ورود نیروهای نظامی جمهوری آذربایجان در دهانه منطقه قره باغ در شهر شوشا، تمامی معادالات را بر هم زد و امضای موافقتنامه آتش بس که مفاد آن بنا به اظهار شخص پوتین توسط خود وی تنظیم شده بود نه تنها مساله را حل نکرد بلکه مشکلی بر مشکلات دیگر افزود.

استقرار ۲۰۰۰ نیروی مسلح پاسدار صلح روسی بیبن منطقه تماس و تعریف دالان لاچین(در حاکمیت جمهوری آذربایجان برای ارتباط ارامنه محاصره شده قره باغ با ارمنستان) و کریدور ترانزیتی در جنوب به موازات مرز با ایران (در حاکمیت ارمنستان) برای ارتباط خاک اصلی جمهوری آذربایجان (در شرق) با نخجوان(برونگان جمهوری آذربایجان) در غرب، معادله ای پیچیده و غیرقابل پیاده سازی را بوجود آورد.

بر اساس سند شورای امنیت سازمان ملل پس از برقرارری آتش بس بین دو جمهوری در ماه می سال ۱۹۹۴، امور حقوقی منازعه به گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری در اروپا سپرده شد که ریاست آنرا سه عضو دائم شورای امنیت(ایالات متحده، فرانسه و روسیه) بعهده داشتند. ورود روسیه به آتش بس سال ۲۰۲۰ و تهیه و تدارک مفاد موافقتنامه توسط شخص پوتین بدون مشارکت دو عضو ریاست گروه مینسک نتوانست به صلحی پایدار منتهی شود. 

دالان لاچین توسط ارتش آذربایجان ناکارامد شد و کریدور ترانزیت از خاک ارمنستان در پاسخ به کارشکنی های جمهوری آذربایجان برای ارتباط ۱۲۰ هزار ارمنی بومی ساکن در قره باغ با ارمنستان اجرایی نشد.

تنها نقشه (کروکی کذایی) در باره دالان و کریدور یاد شده از سوی سایت خبرگزاری روسی به نام «کامرسانت» بود که آتش فتنه را شعله ور کرد و بر  اشتیاق اردوغان برای تاسیس دالان به اصطلاح «زنگه زور» در قلمرو ارمنستان و سلب مالکیت و حاکمیت کریدور از ارمنستان و پیوند مستقیم زمینی «جهان ترک» از اروپا تا غرب چین افزود.

جهان روسی و جهان ترک در اینجا در شمال غربی ایران رو در روی هم قرار گرفتند که در نهایت با حمله روسیه به خاک اوکراین در آغاز سال ۲۰۲۲، روسیه را از قفقاز دور و موجب ترکتازی بیشتر اردوغان و علی اف شد. با هوشیاری دولت ارمنستان و پیگیری های جمهوری اسلامی ایران، فتنه کریدور به اصطلاح زنگه زور خاموش و ابتکار «چهارراه صلح» ارمنستان و تعریف «کریدور ارس» ایران، نقشه های پان ترکیستها را برهم زد و خواب آنان را آشفته کرد. 

محاصره قره باغ و ورود ارتش جمهوری آذربایجان به آن و عدم جلوگیری نیروهای حافظ صلح روسی از تعرض به ارامنه بومی ساکن در قره باغ، موجب کوچ اجباری آنان از سرزمین آبا و اجدادی به ارمنستان شد. ارمنستان با بحران ارامنه قره باغ و اسکان آنان روبروست و این مهم بر مشکلات دولت پاشینیان افزود. ناگزیر ارمنستان دست به اقدامات جدی در برابر متحد استراتژیک خود روسیه زد که بزعم ارمنستان از تعهدات خود عدول کرده بود.

بنابراین ارمنستان با اعلام ناکارآمدی همکاری در پیمان امنیت دسته جمعی بریاست روسیه خواستار خروج از پیمان شده است. همچنین ارمنستان با پیوستن به جرگه کشورهای عضو دادگاه بین المللی جنایات جنگی به نوعی در جبهه مقابل روسیه (در جنایتکار جنگی خواندن پوتین به علت حمله نظامی به اوکراین) قرار گرفته است. 

خروج ۲۰۰۰ نیروهای نظامی روسیه از قره باغ که در چارچوب تفاهمنامه آتش بس از سوی روسیه در منطقه برای نظارت بر آتش بس مستقر بودند، نشان دهنده ناتوانی روسیه در ایفای نقشی بود که خود برای حضور در منطقه قفقاز تدارک دیده بود.

این نیروها آن طور که گزارش شده برای بکارگیری آنان در جبهه جنگ اوکراین، موجب خلأ حضور روسیه در ارمنستان شده است، هر چند روسیه در دو منطقه اوستیای جنوبی و آبخازیا حضوری چشمگیر دارد. در همین برهه وزارت دفاع جمهوری آذربایجان در بیانیه‌ای از برگزاری رزمایش نیروی هوایی ارتش این کشور در منطقه نخجوان خبر داده است.

با پشتیبانی اتحادیه اروپا از سیاست خارجی ارمنستان در تجدید نظر عضویت ارمنستان در پیمان امنیت جمعی، به دلیل عدم ایفای نقش نیروهای پاسدار صلح روسی برای محافظت از ارامنه بومی ساکن در قره باغ در برابر محاصره طولانی مدت و حملات نظامیان آذربایجان، موجب خشم روسیه از ارمنستان شده است.درگیری های بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان بر سر مساله ارامنه قره باغ و حقوق قانونی آنان برای بازگشت به قره باغ و تامین امنیت آنان، تحدید حدود مرزهای بین المللی و برقراری صلح همچنان ادامه خواهد داشت. 

این نوع مرزبندی های سیاسی و انسانی در محدوده اتحاد شوروی که میراث شوم این دولت کمونیستی بوده است، قفقاز را همچنان درگیر خواهد کرد. جمهوری آذربایجان با تکیه بر روابط گسترده با ترکیه و اسرائیل، و ثروتهایی که از تولید  و صادرات انرژی بدست می آورد، در صدد تحمیل اراده خود بر ارمنستانی است که در شرایط دشوار اقتصادی و بی ثباتی سیاسی ناشی از بحران کوچ اجباری ارامنه قره باغ به خاک اصلی ارمنستان، روبروست.

ورود هند به صحنه قفقاز و تامین سلاح‌های دفاعی ارمنستان می تواند به تغییر موازنه نظامی ارمنستان با جمهوری آذربایجان  منجر شود و آمادگی فرانسه به همکاری با ارمنستان و در ابعاد نظامی-اقتصادی چهره قفقاز را دگرگون خواهد کرد.

در نهایت ارمنستان بدنبال یافتن همکاران و متحدانی است که در زیر ساخت‌های اقتصادی و بخش‌های تولیدی سرمایه گذاری کنند تا موجب افزایش اشتغال و تقویت بنیه اقتصادی این کشور شود. ناگفته پیداست که روابط ایران و ارمنستان بسیار دیرپاست ولی بدون بهبود روابط ایران با گرجستان، قلمرو ارمنستان برای ایران بن بستی بیش نیست.  

۳۱۱۳۱۱

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1899481

دیگر خبرها

  • بایدن: قصد دارم با ترامپ مناظره کنم
  • آغاز خروج نیروهای حافظ صلح از قره باغ
  • توافق میان باکو و ایروان نزدیک است
  • شولتز: توافق میان باکو و ایروان نزدیک است
  • آمادگی ارمنستان برای خرید گاز از جمهوری آذربایجان
  • اعلام تحریم‌های جدید آمریکا و انگلیس علیه ایران/ افتتاح سرکنسولگری ارمنستان در تبریز/ افشای جزئیات تماس اخیر ترامپ و بن سلمان/ تکذیب ازسرگیری مذاکرات با عربستان از سوی انصارالله
  • اعلام تحریم‌های جدید آمریکا و انگلیس علیه ایران/ افتتاح سرکنسولگری ارمنستان در تبریز/ افشای جزئیات تماس اخیر ترامپ و بن سلمان/ تکذیب از سرگیری مذاکرات با عربستان از سوی انصارالله
  • درباره رابطه ایران با گرجستان و ارمنستان!
  • رئیس جمهوری با حدود یکصد اتهام
  • سیاست خارجی ترامپ در صورت پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا