Web Analytics Made Easy - Statcounter

ایسنا/قم حمایت از حق سلامت زندانیان در برابر بیماری های واگیردار مانند کرونا، نیازمند پیش بینی راهکاری حقوقی است که از ویژگی هایِ «فوریت»، «فراگیری»، «پیشگیرانه»، «غیر مشروط» و «تبعیض ناپذیری» خوردار باشد.

دکتر علی مراد حیدری، دانشیار دانشگاه حضرت معصومه(س) در مراسم اختتامیه همایش «چالش کرونا و زندگی مومنانه»، با تأکید بر حقوق بشری شدنِ حقوق کیفری گفت: حق سلامت به عنوان یکی از مصادیق نسل سوم حقوق بشر «تبعیض ناپذیر» است و زندانیان نیز به عنوان بخشی از جامعه حق دارند در برابر شیوع بیماری کرونا محافظت شوند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


این عضو هیأت علمی دانشگاه با ارائه مقاله « بررسی انتقادی راهکارهای حقوقیِ حمایت از حق سلامت زندانیان در برابر کرونا » در این همایش گفت: به جهت شیوع کرونا از راه تماس و تنفس از یک سو، و نیز تراکم جمعیتی در فضای بسته و محدود زندان و همچنین رفتارهای پرخطر زندانیان مانند اعتیاد و استفاده از وسایل مشترک از سوی دیگر، خطر ابتلاء و گسترش بیماری در بین زندانیان بیشتر از افراد بیرون از زندان است، از این روی نیازمند حساسیت و اهتمام بیشتری برای حمایت از سلامت زندانیان هستیم.
حیدری گفت: در حال حاضر دو گونه راهکارهای «عادی» و «اضطراری» برای حمایت از سلامت زندانیان وجود دارد. او در خصوص راهکارهای عادی با اشاره به ماده 502 قانون آیین دادرسی کیفری ناظر به تعویق اجرای حکم بیماران جسمی و روحی و ماده 142 منشور حقوق و مسؤولیتهای زنان در نظام جمهوری اسلامی ناظر به تخفیف یا معافیت از مجازات در صورت ندامت و اثبات توبه زنان بزهکار در زمان بارداری، شیردهی و بیماری افزود: این راهکارها مختص گروه خاصی از زندانیان و بصورت مشروط و پس از ابتلاء به بیماری است و از ویژگی های فراگیری، فوریت و پیشگیرانه برخوردار نیست.
وی در خصوص راهکارهای اضطراری به دو راهکار حقوقیِ «عفو رهبری» و «مرخصی رئیس قوه قضائیه» اشاره کرد و افزود: در نتیجه استفاده از عفو رهبری در آستانه نوروز 1399 و نیز مرخصی رئیس قوه قضائیه در اسفند 1398، یکصد و ده هزار نفر از زندانیان در نخستین روزهای شیوع کرونا از زندان ها خارج شدند که نقش بسزایی در پیشگیری از گسترش کرونا در زندان ها داشت تا جایی که موجب شد کمیسرعالی حقوق بشر سازمان ملل متحد ایران را به عنوان کشوری نمونه در زمینه کاهش جمعیت زندانها برای مقابله با شیوع کرونا و تضمین حق سلامتی زندانیان معرفی کند و اگر این دو ظرفیت در نظام حقوقی ما نبود، با یک بحران جدی سلامت در زندان ها روبرو بودیم.  
وی گفت: دانشیار رشته حقوق کیفری افزود: با وجود این، عفو رهبری و مرخصی رئیس قوه به صورت مناسبتی است و این امکان وجود دارد که در زمان بروز بیماری واگیر، مناسبت های ملی مذهبی خاصی وجود نداشته باشد و فاصله زمانی، موجب گسترش بیماری شود. از سوی دیگر، غالباً در عفو رهبری و مرخصی اعطایی رئیس قوه، مرتکبین برخی جرایم از شمول آن مستثنی هستند.
حیدری تصریح کرد: در راستای ایجاد یک راهکار حقوقیِ فوری، فراگیر، پیشگیرانه و غیرمشروط برای حمایت از سلامت زندانیان در هنگام بروز بیماری های واگیردار، پیشنهاد داد یک ماده قانونی به عنوان ماده 522 مکرّر قانون آیین دادرسی کیفری اضافه شده و در آن تشکیل «کمیته اضطراری حمایت از سلامت زندانیان» و «مرخصی بهداشتی زندانیان» پیش بینی گردد.
گفتنی است، متن ماده پیشنهادی بدین شرح است:
« در صورت بروز بیماری واگیردار در همه یا برخی مناطق کشور، کمیته اضطراری حمایت از سلامت محکومین کیفری متشکل از رئیس قوه قضائیه، دادستان کل کشور، وزیر دادگستری، وزیر بهداشت و درمان، رئیس سازمان پزشکی قانونی و دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه باید فوراً (و حداکثر ظرف سه روز) تشکیل جلسه داده و تصمیمات لازم برای پیشگیری از ورود یا گسترش بیماری در زندان را اتخاذ نمایند. تصمیمات کمیته مزبور باید شامل موارد زیر باشد:
تعویق در شروع به اجرای مجازات محکومین به حبس و جلوگیری از ورود محکومین جدید به داخل زندان تا زمان از بین رفتن خطر شیوع بیماری با اخذ تأمین مناسب؛
در اولویت قرار دادن زندان برای اقدامات پیشگیرانه از قبیل گندزدایی محیطی و ... ؛
غربالگری فوری و جداسازی و انتقال مبتلایان و افراد مشکوک، به بیرون از زندان؛
تدوین و ابلاغ ضوابط مرخصی بهداشتی زندانیان به گونه ای که صرفنظر از نحوه رفتار و عملکرد زندانی در زندان - جز در موارد محدود که احتمال قطعی مبنی بر فرار یا عدم برگشت زندانی وجود دارد-، بقیه زندانیان از آن بهره مند شوند.
تبصره 1: زندانیان بالای 60 سال و زنان باردار در هر حال باید از این مرخصی بهره مند شوند.
تبصره 2: مدت زمان اولیه مرخصی بهداشتی از سوی کمیته اضطراری تعیین می شود و تا زمان از بین رفتن بیماری طبق اعلام وزارت بهداشت و درمان به دفعات نامحدود قابل تمدید است».

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی علمی و آموزشی کروناویروس حمایت از سلامت زندانیان سلامت زندانیان قوه قضائیه عفو رهبری حق سلامت رئیس قوه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۷۲۰۴۸۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ضرورت انتقال زندان به خارج از شهر زرند

در راستای اجرای سند تحول و تعالی دستگاه قضایی و با هدف رسیدگی به امور مددجویان و بررسی وضعیت زندان، رئیس دادگستری و دادستان عمومی و انقلاب شهرستان، به همراه جمعی از قضات حوزه قضایی زرند از زندان شهرستان بازدید و به درخواست ۲۰۹ نفر از زندانیان رسیدگی کردند.

در حاشیه این بازدید ابوالفضل فرحبخش، رئیس دادگستری شهرستان زرند گفت: با عنایت به برنامه ریزی صورت گرفته و با توجه به ضرورت پایش پرونده زندانیان و سرکشی دوره ای از زندان ها، مشکلات زندانیان از سوی قضات چهره به چهره بررسی و دستور تسریع رسیدگی به موضوعات مرتبط با مددجویان صادر شده است.

وی با اشاره به استمرار بازدیدهای ماهیانه از زندان تصریح کرد: در برنامه بازدید از زندان علاوه بر رسیدگی به پرونده قضایی زندانیان، وضعیت زندان ها از نظر رفاهی، بهداشتی بندهای موجود و وضعیت غذایی مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

فرحبخش افزود: با توجه به اقدامات فرهنگی انجام گرفته در زندان زرند و پیگیری ویژه امورات مددجویان به همت مدیران و نیز تعامل دستگاه قضایی با اداره زندان و به ویژه نظارت دادستان بر زندان شهرستان، هم اکنون وضعیت زندان زرند از جهات مختلف رضایت بخش است.

رئیس حوزه قضایی زرند گفت: مهم ترین مشکل شهرستان زرند، وجود زندان در مرکز شهر است که مشکلاتی را برای شهروندان و به ویژه مجاورین زندان به وجود آورده است که در این خصوص با توجه به در نظر گرفتن زمین برای احداث زندان جدید و قول مساعد رییس سازمان زندان های کشور برای تخصیص بودجه، امیدواریم به زودی امکان ساخت و انتقال زندان به خارج از شهر فراهم شود.

باشگاه خبرنگاران جوان کرمان کرمان

دیگر خبرها

  • آزادی زندانی بدهی مالی توسط پزشک یاسوجی
  • زندانیان ونزوئلا در تلاش برای فرار از زندان از ایستگاه پلیس سر در آوردند (فیلم)
  • فیلم/ نقشه فراری که زندانیان را به مقر پلیس رساند
  • آزادی ۷ زندانی جرائم غیرعمد در استان سمنان
  • کمک ۴۴ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومانی خیرین برای آزادی زندانیان غیر عمد در فارس
  • رهاورد ۱۶ جشن گلریزان ستاد دیه استان فارس اعلام شد
  • ضرورت انتقال زندان به خارج از شهر زرند
  • کمک ۱۷۰ میلیون تومانی نیرو‌های یگان حفاظت زندان‌های فارس به جشن گلریزان
  • نقش پررنگ سینما در آزادسازی زندانیان جرائم غیرعمد
  • (ویدئو) غافلگیری زندانیان هنگام فرار از تونل حفر شده در زندان