Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جام جم آنلاین»
2024-05-07@16:05:19 GMT

زیبایی از منظر اسلام

تاریخ انتشار: ۲ آبان ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۷۳۱۹۲۵

زیبایی از منظر اسلام

به گزارش جام جم آنلاین و به نقل از سایت حوزه نت، انسان به اقتضای فطرت خویش، جویای زیبایی و آراستگی است و از ژولیدگی و پریشانی ظاهر نهی کرده است. از آنجا که دین مقدس اسلام منطبق بر این فطرت الهی است به حس آراستگی، که یکی از چهار بعد روح انسانی؛ یعنی حس زیبایی، حس نیکی، حس دانایی و حس مذهبی است، توجه کرده و برای تأمین نیازهای انسان در این زمینه توصیه هایی ارایه کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 از دیدگاه قرآن کریم، استعداد درک زیبایی از جمله مواهب فطری خداوند در روح آدمی است و وجود موجودات زیبا در جهان، پاسخی به این خواسته فطری بوده و نعمتی از نعمتهای گرانبهای آفریدگار حکیم است. اسلام به پیروانش دستور می دهد همواره، مظاهر زشتی و درهم ریختگی را از خود و محیط زندگی خویش دور ساخته، بویژه هنگام برخورد با دیگران آراسته و با ظاهری زیبا در معرض دید همنوعان ظاهر شوند. از این رو در اسلام، استفاده از زیبایی های موجود در جهان طبیعت نه تنها مجاز شمرده؛ بلکه بدان توصیه و سفارش نیز شده است.

آراستگی در زندگی خانوادگی و اجتماعی انسانها از اهمیت ویژه ای برخوردار است. انسان افزون بر آنکه به مقتضای فطرت خویش، جویای زیبایی و آراستگی به عنوان یکی از ابعاد وجودی خویش است، در گسترش و تحکیم روابط خانوادگی و اجتماعی نیز از آن گریزی ندارد.

 انسان موجودی اجتماعی است و به کمال مطلوب خود جز با زندگی در اجتماع نمی تواند دست یابد، از این رو انواع و اقسام زینتهایی که مورد پسند جامعه و سبب مجذوب شدن دلها به سوی اوست، را مورد استفاده قرار می دهد و بدین وسیله خود را در نظر دیگران محبوب می کند.افزون بر آراستگی ظاهری، نوعی دیگر از آراستگی نیز هست که اهمیت فزونتری دارد و آن آراستگی باطنی و یا معنوی است.

 این قسم از آراستگی شامل اموری چون: ایمان، علم، صبر، شکر و... است که در واقع می توان آن را عبارت از ویژگی های اخلاقی دانست که سبب آراسته شدن نفس و باطن انسان به زیبایی هایی این چنینی می شود. در این نوشتار، ابتدا به بررسی دیدگاه اسلام درباره آراستگی ظاهری پرداخته، سپس آراستگی باطنی و معنوی را از دیدگاه اسلام مورد بررسی قرار خواهیم داد.

 آراستگی و زیبایی از نگاه قرآن

خداوند در قرآن کریم از آراستگی آسمانها به وسیله ستارگان یاد کرده، می فرماید:

« همانا ما آسمان دنیا را به زیور ستارگان بیاراستیم.»

قرآن کریم در آیه ای انسانها را به آراستگی و برگرفتن زینت های خود، هنگام رفتن به مساجد دعوت می کند (که البته این توصیه منحصر به آرایش ظاهری نبوده و زینتهای معنوی مانند طهارت و تقوا را نیز شامل می شود.) سپس در آیه بعد، حکم کلّی تری را بیان کرده و نظر کسانی را که به غلط آراستگی را، با دین و تعالیم آسمانی مغایر می پندارند، مردود می شمارد.

خداوند می فرماید: « ای فرزندان آدم، نزد هر مسجدی- به هنگام نماز- آرایش خویش- جامه و آنچه مایه آراستگی است- فرا گیرید،... بگو: چه کسی آرایشی را که خدا برای بندگان خود پدید آورده و روزی های پاکیزه را حرام کرده است؟ بگو: اینها در زندگی دنیا برای مؤمنان است- ولی کفار هم بهره مندند- در حالی که در روز رستاخیز ویژه ایشان است.»

چنانکه بیان شد حس زیبایی، بعدی از ابعاد روح انسانی را شکل می دهد. با توجه به این، باید یادآور شد آراستگی با زیبایی ارتباطی تنگاتنگ دارد.

 انسان، آفریده موجودی زیباست که زیبایی را می پسندد، از این رو باید تلاش کند به وسیله زینتهایی که خداوند در اختیار او قرار داده است، خود را آراسته، از این زیبایی و آراستگی لذت ببرد. در واقع انسان با آراستن خود و پرهیز از ژولیدگی و پریشانی ظاهر، با روند طبیعت همگام می شود، طبیعتی که با انواع زینتها و زیورها آراسته شده است.

 آراستگی و زیبایی در کلام معصومان

در روایات معصومان (ع) نیز نسبت به موضوع آراستگی –اعم از ظاهری و باطنی و معنوی- اهتمام ویژه ای به چشم می خورد.

اما درباره آراستگی ظاهری، فرمایش علی (ع) که امام صادق (ع) آن را روایت کرده است، خود سند گویایی از اهتمام اسلام به موضوع آراستگی و زیبایی ظاهری است. علی (ع) فرمود: « خداوند جمیل است و جمال و زیبایی را دوست دارد و همچنین دوست دارد اثر نعمتهای خود را در مردم مشاهده فرماید.»

برخی به اشتباه، آراستگی را با دینداری و یا به معنی دقیق تر کلمه، زهد در تضاد دیده و گاه با مشاهده پوشش آراسته بزرگان دین، آنان را مورد اعتراض قرار می دادند. مثلا 
ابن قداح –از اصحاب امام صادق (ع)- چنین روایت کرده است: «امام صادق (ع) در حالی که لباسی زیبا از جنس پارچه های مرو (پارچه ای قیمتی منسوب به مرو) به تن داشت به
 عبّاد بن کثیر –صوفی- برخورد نمود، عبّاد عرض کرد: یا اباعبدا...! تو از خاندان نبوتی و پدرت علی، امیرالمومنین بود که همیشه کرباس می پوشید، این لباس های فاخر مروی چیست که به تن کرده ای؟ حضرت فرمود: وای بر تو ای عباد! این چه اعتراضی است که می کنی؟ زینت خدایی و روزی های پاکیزه را چه کسی حرام کرده؟ خدای عزوجل وقتی به بنده اش نعمتی بدهد دوست دارد [اثر] آن نعمت را در بنده اش ببیند.»

بنابراین انسان مؤمن می تواند در عین 
بی اعتنایی به آنچه اسباب غفلت او را از خدا و روز بازپسین فراهم می آورد، به ظاهر خویش رسیدگی نموده و آن را به نحو شایسته و مشروع بیاراید و بدین وسیله دین و دینداری را در چشم و دل دیگران زیبا جلوه داده، آنان را به سمت دین جذب نماید.

پیامبر (ص) تا آن حد بر پاکیزگی و آراستگی ظاهر تأکید داشتند که می فرمودند یک مسلمان باید چنان به آراستگی خود اهمیت دهد که در میان مردم، مانند خالی نمودار و برجسته باشد.

 امام علی (ع) آراستگی را جزو خلق و خوی افراد با ایمان می داند و نیز توصیه می کند: « آن گونه که هر یک از شما خود را برای بیگانه ای می آراید و دوست دارد وی او را در بهترین شکل ببیند، باید برای برادر مسلمانش نیز خود را همان گونه بیاراید.»

افزون بر این، از نگاه علی (ع)، چه کسی بهتر از افراد مومن که از نعمتهای بی شمار خداوند بهره برده و خود را بدانها بیارایند. در منطق امیر مومنان (ع) هیچ مانعی ندارد که افراد پرهیزگار در این دنیا در بهترین خانه مسکن گزینند، از بهترین خوردنی ها تناول کنند، از گواراترین نوشیدنیها بنوشند، با برترین لباسها خود را بیارایند و...خلاصه همچون دیگران از لذتهای دنیا بهره برند و در آخرت نیز در جوار خداوند، هر چه بخواهند در اختیار آنان قرار داده شود. اینها زینتهایی است که خداوند به بندگانش ارزانی داشته است.آراستگی انسان در بسیاری موارد در نحوه پوشش او بروز می یابد.

 امام علی (ع) فرمود: « لباس، زیبایی را آشکار می کند.» اما برخی انسانها چندان به تمیزی و آراستگی لباس خویش توجه ندارند و حتی برخی از دینداران، رسیدگی به وضع ظاهری لباس را در تضاد با حالات دینی و معنوی خویش دانسته، با وضعی نامرتب در انظار دیگران ظاهر می شوند، حال آنکه از نگاه اسلام، آراستگی لباس و تمیزی و زیبایی آن بسیار مورد تأکید و سفارش است. از این رو امام حسن مجتبی (ع) هنگامی که برای نماز برمی خاست، بهترین لباسهای خود را می پوشید.

 از ایشان پرسیدند چرا بهترین لباس خود را می پوشید؟ می فرمود: «خدا زیباست و زیبایی را دوست می دارد و من برای پروردگارم خود را می آرایم، خدا فرموده است: ( هنگام خواندن هر نماز، آراسته باشید)؛ این است که دوست دارم، بهترین جامه هایم را بپوشم.»

از نگاه معصومین علیهم السلام، در روابط اجتماعی لازم است انسان خود را بیاراید و در نظر دیگران نیک جلوه دهد، البته می تواند در آنچه در مقابل دید سایر افراد نیست و تاثیری در تحکیم روابط اجتماعی ندارد، به گونه ای که خود می پسندد رفتار کند.

 مثلا می تواند لباسی فاخر، نرم و گرانقیمت را روی لباسهای خشن و ساده خود بپوشد، که هم معنویت و زهد خود را به نحوی پاس دارد و هم در روابط با دیگران که آراستگی ظاهر نقشی بسزا در جذب و جلب توجه آنان دارد، توفیق یابد.

 آراستگی همسران برای هم

در راستای سخن از اهمیت آراستگی در اسلام، بد نیست دیدگاه اسلام درباره اهمیت آراستگی همسران برای همدیگر را نیز مورد بررسی قرار دهیم. از نگاه اسلام، آراستگی همسران برای یکدیگر از چنان اهمیتی برخوردار است که بی توجهی به آن از اسباب انحراف و به فساد کشیده شدن زنان و مردان به شمار آمده است.

 از برخی روایات می توان چنین دریافت که حفظ آراستگی ظاهر یکی از عوامل مهم در حفظ عفت و پاکدامنی زوجین است. امام رضا (ع) فرمود: «پدرم از پدرانش علیهم السلام خبر داد که زنان یهود از عفت بیرون نرفتند و به فساد کشیده نشدند مگر به سبب کم توجهی شوهرانشان به آرایش و نظافت خود. و نیز فرمود: زن از تو همان را میل دارد که تو از او میل داری.» همچنین روایت شده «آراستگی مرد برای زن، به پاکدامنی زن می افزاید.»

در خصوص آرایش زنان برای شوهران نیز آمده است، محمد بن مسلم از امام معصوم (ع) درباره زیور زنان پرسید، امام (ع) فرمود: « زن نباید خود را رها کند و بی زیور گذارد، اگر چه با گلوبندی باشد و نباید دستش بی خضاب باشد، گرچه به حنا بمالد و اگر چه مسن باشد.»

رنگها نیز می توانند از عوامل مهم آراستگی زن و مرد در زندگی زناشویی محسوب شوند و در تداوم روابط بین همسران نقشی مهم ایفا کنند. از این رو استفاده از رنگهای شاد و مسرت بخش مورد سفارش قرار گرفته است.

 استفاده از این رنگها دارای آثاری چون آرامش بخشی، شادی بخشی و... است و از جمله زینتهای الهی به شمار می رود.در پایان توجه به این نکته مهم، ضروری می نماید که هر چند زن نیز چون مرد نباید در محیط اجتماع و نیز خانه از زیبایی و آراستگی خود غفلت ورزد، اما باید به این نکته نیز توجه داشت که بسیاری از زیبایی های زن و جلوه های آراستگی او باید به چارچوب خانه و در ارتباط با محارم و بویژه همسر محدود و منحصر شود تا هم شخصیت انسانی او و هم اجتماع، از آفاتی که در اثر جلوه نمایی زنان دامنگیر خود او و نیز افراد جامعه می شود، مصون و محفوظ بماند.

اما در خصوص آراستگی باطنی و معنوی، در قرآن کریم یک آیه وجود دارد. خداوند از ایمان به عنوان امری که آن را در دلهای بندگان خوب خود آراسته، یاد می کند و می فرماید: «...و بدانید که پیامبر خدا در میان شماست- و شما باید از او فرمان برید نه او از شما-، که اگر در بسیاری از کارها شما را فرمان برد هر آینه به رنج افتید و هلاک شوید، و لیکن خداوند ایمان را در نزد شما دوست داشتنی ساخت و آن را در دلهای شما بیاراست....»

 محبوب کردن ایمان در دل مؤمنان بدان معناست که: خدای تعالی ایمان را به زیوری آراسته که دلهای شما را به سوی خود جذب می کند، به طوری که دلهای شما به آسانی دست از آن برنمی دارد و از آن به سوی چیزهای دیگر رو نمی کند.در روایات معصومین (ع) از امور فراوانی که سبب آراستگی روان آدمی و شخصیت او می شود، یاد شده است که از آن جمله می توان به عقل، علم، حکمت، ادب، سکوت، حلم و بردباری، حیا، شکر و صبر و...اشاره کرد.

منبع: جام جم آنلاین

کلیدواژه: فطرت انسان زیبایی و آراستگی دین مقدس اسلام زیبایی و آراستگی آراستگی ظاهر قرآن کریم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت jamejamonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام جم آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۷۳۱۹۲۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شیرجه در سرسبزی طبیعت با سفر به این مکان‌ها

به گزارش بازرگانی خبرگزاری مهر، اگر با دیدن تصویر بالا چند دقیقه‌ای مکث کردید و محو تماشای این مرداب هیجان انگیز شدید و خودتان را چند دقیقه‌ای کنار این منظره تصور کردید، حتماً تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید تا با توصیف این مکان بهشتی غرق در لذت شوید و سفر خود را آغاز کنید!

هر شهری زیبایی‌های منحصر به فرد خود را دارد. اما برای گردشگران برخی از شهرها طعمی خاص از زندگی در طبیعت را ارائه می‌دهند. از جاذبه‌های این شهرها می‌توان به کوه‌ها، دریاچه‌ها، جنگل‌ها و برکه‌های آب شیرین اشاره کرد که همه با هم ترکیبی رویایی از زیبایی‌های طبیعت را ایجاد می‌کنند. در این سفر، با تماشای زیبایی‌های فوق‌العاده طبیعت و تجربه کردن لذت معنوی از وجود در میان این شگفتی‌ها، لحظه‌های خاطره‌انگیزی را تجربه خواهید کرد. اگر هم از قبل یک مکان برای استراحت خود داشته باشید که لذت سفرتان دو چندان می‌شود.

از آنجایی که ویلا رشت تنوع بالایی دارد و شما دستتان برای انتخاب باز است، اجاره ویلا در رشت دقیقاً همان چیزی‌ست که در زمان سفر به این خطه سرسبز باید به آن فکر کنید. اگر هم می‌خواهید مکانی سنتی برای استراحت داشته باشید، بوم گردی بهترین گزینه برای شما خواهد شد. با رزرو اقامتگاه بوم گردی در رشت شما تجربه متفاوت از سفر خود خواهید داشت.

دنیایی از شگفتی‌های جادویی در مرداب هسل

در میان درختان انبوه چالوس، مردابی را مانند زیبایی خفته مشاهده می‌کنید. برای اینکه به این مرداب برسید، باید چند قدمی در دل جنگل پیاده روی کنید، وقتی به مرداب رسیدید، درختان و گیاهانی را می‌بینید که مانند مرواریدی درخشان آن را احاطه کرده‌اند. این مرداب در ارتفاع حدوداً ۲۵۰ متری از دریا قرار گرفته است و مساحت آن ۳۸۰۰ متر می‌باشد. عمق آب آن در عمیق‌ترین حالت خود به ۲.۳۰ متر می‌رسد. البته در گذشته به علت حجم بالای آب ارتفاع آن به بیش از ۱۵ متر هم می‌رسید.

حتماً تا الان با گفتن ویژگی‌های این مرداب، برای سفر به این منطقه دیدنی وسوسه شده‌اید. خب حق هم دارید!

اگر می‌خواهید در مکانی آرام، از دیدنی‌های مرداب هسل لذت ببرید می‌توانید از ویلا چالوس که در حوالی این مرداب قرار گرفته‌اند و با مناظر دیدنی برای شما گردشگران فراهم شده‌اند، لذت ببرید. شما به راحتی می‌توانید با اجاره ویلا در چالوس، هم از مکان‌های دیدنی این شهر لذت ببرید و هم مکانی برای استراحت داشته باشید.

دلیل زیبایی خیره کننده این مرداب به دلیل طبیعت بکر اطرافش است. اگرچه در گذشته چندین خانه وار در اطراف این مرداب زندگی می‌کردند ولی مدتهاست که آنها نیز نقل مکان کرده اند. دلیل آن هم برمی‌گردد به جلبک‌هایی در روی آب راکد این مرداب که با تغییر فصل و دمای هوا رنگ مرداب را تغییر می‌دهند. رنگ‌هایسبز، صورتی و قرمز متمایل به نارنجی که در فصل پاییز که برگ درختان نارنجی می‌شود، بسیار دیدنی است.

علاوه بر این، در فصل بهار در بین شکوفه‌های درختان این مرداب تغییر رنگ داده و جلوه بهاری و سبز رنگی را به محیط پیرامون می‌بخشد. از آن جا که این مرداب در وسط جنگل مشعل واقع شده است، زیبایی آن محدود به مرداب نیست؛ بلکه طبیعت خوشایند جنگل، آواز پرندگان، هوای تمیز این منطقه باعث شده که بازدید از مرداب هسل تبدیل به یک تجربه وسوسه‌انگیز و به یاد ماندنی شود. درختان بلند این مرداب را احاطه کرده‌اند و زیبایی آن را تکمیل می‌کنند. انواع درختانی مانند بلوط، ممرز و انجیلی در جنگل مشعل رشد کرده‌اند. باید توجه داشت که این مرداب، یک محیط بکر و زیباست که محیط زندگی حیوانات نیز محسوب می‌شود؛ بنابراین، حتماً باید زباله‌های خود را از این منطقه جمع‌آوری کنیم.

باغ محتشم رشت، مقصدی برای فرار از روزمرگی

اگر حتی یکبار هم به رشت سفر کرده باشید، به محض شنیدن نام رشت، تصویر سرسبز و طبیعت رویایی آن پشت چشمانتان نقش می‌بندد. این بار می‌خواهیم سفر کنیم به یکی از قدیمی‌ترین پارک‌های این شهر دلپذیر. باغ محتشم در جنوب رشت واقع شده است و قدمت آن به دوران فرمانروایی ناصرالدین شاه قاجار برمی‌گردد.

با وجود اینکه، این باغ همیشه پر از جذابیت بوده و به عنوان یکی از مقاصد محبوب گردشگران شناخته می‌شده است؛ اما روز ۵ شهریور ۱۴۰۱، نام این باغ به طور فزاینده‌ای بر سر زبان‌ها قرار گرفت. آرامگاه شاعر بزرگ و الهی ایرانی، هوشنگ ابتهاج، طبق وصیت خود در این باغ قرار دارد و این واقعه باعث شد که افراد بیشتری از جامعه شعر و ادب با این باغ زیبا آشنا شوند.

امروزه در انتهای این پارک، یک رودخانه جاری وجود دارد که در گذشته برای ماهیگیری از آن استفاده می‌شد، اما به دلیل ریختن فاضلاب شهری و بیمارستانی به داخل آن، غیرقابل استفاده و آلوده شده است. علاوه بر این، با سفر به شهر رشت شما می‌توانید از دیدنی‌های شگفت‌انگیزی مانند پارک دانشجو و کاروانسرای لات رشت لذت ببرید.

هر چقدر از جاذبه‌های گردشگری رشت بگوییم باز هم کم گفته‌ایم! مکان‌های دیدنی این شهر تمامی ندارد. با توجه به زیبایی‌های گوشه و کنار رشت، خیلی از افراد اجاره اقامتگاه بوم گردی را به رزرو هتل ترجیح می‌دهند.

این مطلب، یک خبر آگهی بوده و خبرگزاری مهر در محتوای آن هیچ نظری ندارد.

کد خبر 6097358

دیگر خبرها

  • اهمیت سفر «نیچروان» از منظر اقلیم کردستان
  • شهید مطهری الگویی وارسته برای نسل امروزی است
  • آیت‌اللّه نوری همدانی: اسلام بزرگترین حامی حقوق زن است
  • آیت‌اللّه العظمی نوری همدانی: اسلام بزرگترین حامی حقوق زن است/ اسلام «زن‌» را بعنوان اینکه مانند مرد یک انسان کامل است و شایستگی خلیفه الهی بودن را دارد معرفی کرد
  • فلسطین؛ الگوی آزادی خواهی ملت های مسلمان
  • شیرجه در سرسبزی طبیعت با سفر به این مکان‌ها
  • آیا عمل بینی واقعا به افزایش اعتماد به نفس کمک می‌کند؟
  • بررسی برنامه‌سازی قرآنی در صدا و سیما از منظر هنری و علوم انسانی
  • آیت‌الله رمضانی: اسلام گنج وجودی انسان را معرفی می‌کند / ویژگی‌های مسلمان واقعی براساس روایات اهل‌بیت(ع)
  • (ویدئو) اصول درمانی طب سنتی برای زیبایی پوست