Web Analytics Made Easy - Statcounter

منفعل بودن دولت‌ها در طول سال‌های متمادی نسبت به این محصول استراتژیک که آن را طلای سرخ می‌نامند منجر به جولان دلالان در این بازار با صادرات فله‌ای زعفران به کشورهای اروپایی شده است.

به گزارش خبرنگار حوزه کشاورزی و امور دام گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، باتوجه به نزدیک شدن به فصل برداشت زعفران در کشور، در این گزارش به بررسی میزان سهم ایران در تولید جهانی این محصول و میزان صادرات و چالش‌های پیش‌روی این محصول می‌پردازیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

حدود 95 درصد زعفران جهان در ایران تولید می‌شود و در این بین جایگاه صادراتی و سهم کشور از این بازار جهانی بسیار اندک است.

منفعل بودن دولت‌ها در طول این سال‌ها نسبت به این محصول استراتژیک که آن را طلای سرخ می‌نامند منجر به جولان دلالان در این بازار با صادرات فله‌ای زعفران به کشورهای اروپایی شده است. کشور اسپانیا که هیچ سطح زیر کشت قابل توجهی برای تولید زعفران ندارد با خرید فله‌ای زعفران از دلالان ایرانی به یکی از بزرگترین تولیدکنندگان زعفران تبدیل شده است.

غفلت و بعضا خیانت‌های مسئولان دولتی در سامان ندادن به این اوضاع باعث آشفته شدن بیش از پیش این وضعیت شده است. صنعتی که می‌تواند ارزآوری هنگفتی را برای کشور با ارمغان بیاورد، در سایه این غفلت‌ها به حال خود رها شده است.

از این‌رو دولت هیچ سیاستی برای حمایت از کشاورزان، خرید گل، خرید تضمینی و ساماندهی بازار تجارت زعفران ندارد در حالی‌که وزارت صمت و سازمان تجارت وجود دارند و باید یک نهاد این مسئله را سازماندهی کند اما عدم ساماندهی باعث شده پول هنگفتی از جیب کشاورزان خارج شده و نصیب دلال‌ها و افرادی شود که کشاورزان را در فصل برداشت گل زعفران دچار مشکل می‌کنند.

به‌رغم اهمیتی که این محصول بسیار استراتژیک دارد اما اکنون از مشکلاتی همانند عدم بسته‌بندی و فرآوری مناسب رنج می‌برد و این موجب شده سود اصلی طلای سرخ به جیب کشورهای دیگری از جمله اسپانیا برود.

چرا شورای ملی زعفران به تعهداتش عمل نمی‌کند؟

محسن زنگنه نماینده مجلس شورای اسلامی در خصوص دلایل خریداری نشدن زعفران کشاورزان به قیمت مصوب، می‌گوید رئیس اتحادیه صادرکنندگان زعفران این محصول را به قیمت هرکیلوگرم ۹ میلیون تومان می‌خرد، درحالی که قیمت مصوب ۲۰ میلیون تومان است. همین افراد زعفران را به قیمت ۱۵۰۰ دلار (بیش از ۴۰ میلیون تومان) صادر می‌کنند.

به گفته وی کشاورزی که برای هر کیلوگرم زعفران حداقل ۱۲ میلیون تومان هزینه کرده، چاره‌ای جز فروش دسترنج یک‌ساله‌اش به هر قیمتی که خریدار عمده تعیین کرده، ندارد. امکان دریافت وام برای خریداران عمده زعفران فراهم است، اما شورای ملی زعفران به تعهداتش عمل نمی‌کند.

زنگنه با بیان این که در مورد محصول زعفران باید کار‌های اساسی و بنیادی زیادی صورت گیرد، می‌افزاید ابتدا در زمینه کاشت، داشت و برداشت این محصول باید به گونه‌ای برنامه‌ریزی شود تا زعفران تولید شده به استاندارد‌های روز دنیا نزدیک شود که متولی این امر نیز جهاد کشاورزی است. موضوع دیگری که باید درباره زعفران به آن توجه شود قیمت‌گذاری و مدیریت توزیع، صادرات و فروش این محصول است که در این باره جلسات زیادی با تولیدکنندگان، صادرکنندگان عمده و همچنین شورای ملی زعفران و اتحادیه صادرکنندگان برگزار شده است.

به گفته وی آنچه مجلس یازدهم در مورد زعفران باید انجام دهد بازنگری در قوانین مربوط به صادرات این محصول و هدفمندکردن آنهاست، زیرا صادرات بی‌برنامه و بدون استاندارد در مقابل سودآوری بالای این محصول باعث شده که هر چند بیش‌از ۹۰ درصد زعفران دنیا در ایران و به ویژه خراسان رضوی تولید می‌شود، اما از لحاظ قیمتی و ارزش افزوده‌ای که وارد کشور می‌شود قابل توجه نیست.

اگرچه نمی‌توان انتظار معجزه از دولت و شورای ملی زعفران و سایر مجموعه‌های ذی‌ربط داشت، چرا که شبکه دلالان و ذی‌نفعانی که سال‌های سال است منفعتشان در صادرات فله‌ای و نابسامانی در بازار طلای سرخ گره خورده، نخواهند گذاشت که این رویه اصلاح شده، و منفعت بیشتری نصیب کشور و تولیدکنندگان شود.

از این رو انتظار اصلی همچنان از کشاورزان است که محصولات تولیدی خود را به‌صورت فله‌ای به دلالان عرضه نکنند تا حدودی این موانع برطرف شود.

انتهای پیام/4133

منبع: آنا

کلیدواژه: طلای سرخ شورای ملی زعفران دلالان دولتی شورای ملی زعفران میلیون تومان طلای سرخ فله ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ana.press دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۷۵۳۴۲۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بازار‌های صادراتی خود را در کشور‌های اروپایی توسعه می‌دهیم

محمد خزامی رئیس صادرات شرکت فولاد اکسین خوزستان با اشاره به بحث صادرات محصولات شرکت فولاد اکسین خوزستان گفت: شرکت فولاد اکسین خوزستان به عنوان تنها تولیدکننده ورق‌‎های فولادی API در کشور، بازیگر تعیین‌کننده‌ای در تامین این محصول استراتژیک در بازارهای ایران و جهان به شمار می‌آید.

او با اشاره به اینکه ورق‌های API محصولی استراتژیک و غیرقابل جایگزین در توسعه زیرساخت‌های صنایع نفت، گاز و پتروشیمی به حساب می‌آیند، افزود: این ورق ها از خواص مقاومت مناسبی در مقابل عوامل بیرونی مانند خوردگی و شکستگی برخوردار هستند و ار این رو جایگاه بسیار ویژه‌ای در صنایع مختلفی از جمله نفت و گاز و پتروشیمی دارند.

رئیس صادرات شرکت فولاد اکسین خوزستان ادامه داد: نقش‌آفرینی شرکت فولاد اکسین خوزستان در تامین این ورق فولادی برای توسعه زیرساخت‌های نفت‌وگاز کشور به خصوص پروژه خط انتقال نفت گوره به جاسک و همچنین رشد روزافزون صادرات ورق های فولادی عریض و کسب سهم این شرکت از بازارهای کشورهای اروپای غربی، حاشیه خلیج فارس و آسیای میانه خود مهر تاییدی بر سطوح بالای کیفیت محصول و ظرفیت‌های شرکت فولاد اکسین خوزستان در تامین ورق‌های فولادی عریض است.

خزامی با تاکید بر جایگاه ویژه شرکت فولاد اکسین در تامین این ورق‌ها یادآور شد: بدون شک شرکت فولاد اکسین خوزستان، با توجه به مسیر و روند رشد تولید و فروشی که در ماه‌های اخیر در پی گرفته است، در آینده‌ای نزدیک بازارهای صادراتی خود را در سایر کشورها نیز توسعه خواهد داد. 

او افزود: در همین راستا شرکت فولاد اکسین خوزستان به شکلی پررنگ و قدرتمند در نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی (ایران اکسپو) حضور یافته است تا به این ترتیب ضمن تشریح و معرفی توانمندی‌ها، ظرفیت‌ها و پتانسیل‌های کم‌نظیر خود در سطح کشور، منطقه و حتی جهان، زمینه مناسبی را برای معرفی محصولات، توسعه بازارهای بین‌المللی، نقش‌آفرینی در تامین نیاز مصرف کنندگان ورق های فولادی عریض و کسب سهم بیشتر از بازار کشورها به ویژه کشورهای اروپایی و در انتها صادرات محصولات خود ایجاد کند. 

این نمایشگاه تا ۱۲ اردیبهشت ماه در محل دائمی نمایشگاه های بین المللی تهران برگزار خواهد شد.

باشگاه خبرنگاران جوان خوزستان اهواز

دیگر خبرها

  • ۵۰ میلیارد دلار صادرات غیرنفتی ایران به سایر کشور‌ها
  • اکسپو وعده صادق ۲ بود/ لزوم اصلاح رفع تعهد ارزی از ۳ کشور همسایه
  • تولید زعفران ۷۰ درصد افت پیدا کرده است/صادرات با نام دیگران
  • پشت سر سکه دولتی چه می‌گویند؟
  • کاهش ۸۳۰ میلیون دلاری ارزبری برنج طی یکسال گذشته/ برنج ایرانی ۹ درصد ارزان شد
  • بازار‌های صادراتی خود را در کشور‌های اروپایی توسعه می‌دهیم
  • آفریقا، هدف ویژه صادراتی روغن موتور ایران
  • توجه به صادرات ارزش افزوده گوهرسنگ‌های خراسان جنوبی را افزایش می‌دهد
  • سالانه بیش از ۵ میلیون تن سیب زمینی در کشور تولید می‌شود
  • ایلان ماسک راه جولان خودروهایش در چین را باز کرد