Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-02@03:19:31 GMT

نمکی: با دست‌های بسته در اقیانوس پربلا شنا کردیم

تاریخ انتشار: ۸ آبان ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۷۹۸۹۳۰

نمکی: با دست‌های بسته در اقیانوس پربلا شنا کردیم

به گزارش روز پنجشنبه ایرنا به نقل از وزارت بهداشت، سعید نمکی در دیدار جمعی از هنرمندان و جانبازان به مناسبت حماسه ۹ آبان و سال روز اولین شکست عراق در آبادان و اهدای تندیس شهید دریاقلی سورانی که در وزارت بهداشت برگزار شد، افزود: برخی افراد می‌گویند هنر، زبان زیبای گفت‌وگوی لطافت‌ها است، اما من می‌گویم که هنر زبان گفتمان عشق و عاشقی است و آنچه هنر می‌آفریند و همدلی را خلق می‌کند، جز عشق و عاشقی چیز دیگری نیست.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی بیان کرد: بخشی از هنرمندان در برج عاج می‌نشینند و گروهی دیگر نیز توفیق دارند که همواره در کنار مردم باشند و به عبارت دیگر «قطره دریاست، اگر با دریاست / ور نه او قطره و دریا، دریاست.» این‌که عزیزی مانند پرستویی نازنین جاودانه در ذهن مردم می‌ماند به این دلیل است که همیشه در کنار مردم بوده چه پشت دوربین، چه روبه‌روی دوربین، چه در صحنه سینما و چه در کنار مردم در کارهای بزرگ.

نمکی گفت: شاید چون تک فرزند بودم، خداوند مرا برای روزهای سخت، خلق کرد. یادم است که اولین روزهای دفاع مقدس در کنار مردم استان خوزستان حضور داشتم و امروز سال روز اسارت شهید تنگویان نیز هست. هفته بعد از اینکه ایشان به اسارت گرفته شد، در همان محور آبادان - ماهشهر با یک مینی بوس به همراه بچه‌های جهاد، راه را اشتباهی می رفتیم، اما دیدم که یک چراغ خودرو خاموش و روشن شد و راننده کمپرسی به ما گفت که راه را اشتباه می روید و ۱۰۰ متر دیگر به سنگر دشمن می رسید.

وزیر بهداشت اظهار کرد: توفیق دارم که در روزهای سخت در کنار مردم عزیز سرزمینم در شرایط سیل، زلزله و مبارزه با کرونا باشم. روزهای اول مسئولیتم در وزارت بهداشت با سیلاب‌های گسترده در ۲۵ استان و شرایط بسیار وحشتناک در ۶ استان روبه‌رو شدیم و هیچ روزی از تعطیلات نوروز سال گذشته را در کنار خانواده نبودم و ۹ سفر استانی به مناطق مختلف سیل زده داشتم.

نمکی ادامه داد: در ایام عید نوروز و تعطیلات نوروزی شرایط ویژه‌ای در برخی استان‌ها از جمله تلفات گاومیش‌ها، گوسفندها و دیگر مشکلات داشتیم و به لطف خدا حتی یک مورد اپیدمی در کل کشور نداشتیم و سازمان جهانی بهداشت آن را افتخاری برای ایران دانست.

دکتر هملمن نماینده سازمان جهانی بهداشت در ایران وقتی که دانشجویان ایرانی ووهان را به ایران آورده بودیم در پاسخ به سوالی در مورد توان مدیریتی ایران برای مقابله با ویروس کرونا در اوج، گفت ایرانی که توانست سیلاب ها را بدون یک مورد اپیدمی مدیریت کند، حتما در این زمینه هم موفق خواهد شد.

هیچ وقت سوار قطار سیاست نشده‌ام

وی بیان کرد: همشهری من سهراب می‌گفت «من قطاری دیدم که سیاست می‌بُرد و چه خالی می‌رفت». بنده هرگز و هیچ وقت سوار قطار سیاست نشده‌ام و تحت تاثیر هیچ تفکر و اندیشه‌ای نبودم جز عشق مردم که به قول دکتر شریعتی در ابتدای هبوط مرا کسی نساخت، خدا ساخت، نه آن‌چنان که کسی می خواست که من کسی را نداشتم، کسم خدا بود کس بی کسان.

وزیر بهداشت گفت: پدرم یک راننده کامیون و مادرم یک زن قالی باف بود و خودم را به هیچ قطب و قدرتی گره نزدم و وامدار احدی جز مردم سرزمینم نیستم و فکر می‌کنم که امروز آنچه که دلم می خواهد هنوز نتوانسته‌ام برای کرامت و بلندمرتبگی مردم انجام دهم و قدم بردارم و هنوز هم خودم را به شدت مدیون مردم می دانم. خودم را خاک پای تمام مردم این سرزمین و سرباز کوچکی می دانم که آماده همه نوع جان فشانی برای هدیه به ماندگاری نظام جمهوری اسلامی هستم.

نمکی افزود: همیشه گفته‌ام که وزیر بهداشت همه مردم این سرزمین اعم از شیعه، اهل سنت، زرتشتی، کلیمی، مسیحی، بی دین، راست، چپ، بی خط و حتی زندانیان محکوم به اعدام هستم و خودم را متعهد به پاسداری از سلامت همه مردم این سرزمین نه قشر خاصی می‌دانم.

هنرمندان حق بزرگی به گردن مردم دارند

وی اظهار کرد: هنرمندان همیشه در تاریخ این سرزمین آنهایی که در کنار مردم بودند و عاشقانه برای آنها قدم بر می دارند، قلم و رقم زده و آثاری ساخته یا هنر آفریده‌اند، حق بزرگی بر گردن مردم این سرزمین دارند. وقتی شاهنامه فردوسی را ورق می زنید، می بینید که چه بزرگ مردی در حق ادبیات این سرزمین شد و چه در ماندگاری ادب فارسی، این بزرگ مرد هنرنمایی کرد. از جنبه‌های مختلف وقتی سعدی، حافظ، مولانا، تاریخ سینما و دیگر جنبه های هنر و ادبیات را ورق می‌زنید، سرشار از افتخار است.

وزیر بهداشت ادامه داد: وقتی تاریخ سینمای دفاع مقدس را مطالعه می ‌کنید، یک رویکرد بسیار جدید و ممتاز در تاریخ سینمای ایران است. آنچه که سینمای ایران در تاریخ دفاع مقدس خلق کرد، چه در حوزه فیلم مستند و چه فیلم داستانی، یک دگرگونی عظیم در عرصه سینمای ملی ما ایجاد کرد، چون چاشنی عشق را به همراه داشت. صحنه‌ هایی را به تصویر کشید و در قاب تصویر ماندگار کرد که جزو عاشقانه‌ترین صحنه‌های حقیقی عشق ‌ورزی و صحنه‌ های راستین بدون روتوش بود.

نمکی بیان کرد: سینمای دفاع مقدس فصلی نو در سینمای کشور خلق کرد و با وجود کم مهری‌ها و بعضی از کاستی‌ها، سینمای دفاع مقدس به یک مدل و روش و شیوه جدیدی از هنر سینما در عرصه ملی شد. معتقدم که هنر، زبان گفتمان عشق و هنرمند لطیف ترین عاشق روی زمین است و قدردانی شما از این سرباز کوچک نظام سلامت، دلگرمی بزرگی است.

سختی‌های فرماندهی مقابله با کرونا

وزیر بهداشت ضمن گرامی داشت یاد و خاطره شهدای دفاع مقدس، مدافع حرم و مدافعان سلامت گفت: به عنوان برادر کوچکی که این عرصه را اداره می‌کنم و در روزهای بسیار سختی که بر مجموعه ما گذشت، تصور می‌کنم تفاوتی که ما در این دفاع با دفاع مقدس داشتیم این بود که در دفاع مقدس خط را می‌شناختیم و می دانستیم که هواپیما از کجا می آید، اما اینجا اصلا خط مقدم نمی‌شناختیم و کسی که با عشق و مهر در کنار ما نشسته بود و نگاهش سرشار از مهربانی و عشق بود، بمب ویروس بود  که ما را آلوده می کرد و خودمان خبر نداشتیم و این قدر این میدان گسترده بود و این آلودگی این قدر دامن‌گیر شده بود که فرماندهی این عملیات را بسیار سخت می کرد و شب‌های زیادی بیدار نشسته‌ام و می‌نشینم و تا صبح با استان‌ها و بیمارستان‌ها در ارتباط هستم. در همین خوزستان در همه‌گیری اخیر دیدم که تخت‌های آبادان پر می‌شود، بیماران شادگان و خرمشهر را شبانه مدیریت می‌کردم که به اهواز یا دزفول بروند و گاهی اوقات خودم هم حیرت می کنم که خدایا این چه انرژی بود که عطا کردی.

نمکی افزود: روزهای اول اگر می خواستیم برای نیروهای مان می خواستیم ماسک وارد کنیم، به هر طریق همه راه ها را می بستند و شب تا صبح خوشحال بودیم که این محموله ها به عمان رسید اما متاسفانه نمی رسید و در اوج تحریم های ناجوانمردانه بودیم و از سوی دیگر با درون سرزمین خودمان هم زبان گفتمان مشترک نداشتیم و برخی ها این طوفان را اینقدر نسیم ملایم فرض کرده بودند که توجیه خطر ویروس، پوست من را می کند. 

برخی، ویروس کرونا را باور نمی‌کردند

وزیر بهداشت بیان کرد: برخی افراد در کشور اصلا بیماری و ویروس کرونا را باور نمی کردند. یک روز در هیات دولت عصبانی شدم و دکتر علی عسکری رییس سازمان صدا و سیما چندی پیش به من گفت یادت است که روزهای اول بهمن ماه می گفتی که تا این آتش در نیستان این ممکلت نیفتد و تا زمانی که تک تک خانواده های خودمان درگیر نشوند، باور نخواهیم کرد که این ویروس و بیماری، موضوعی جدی است.

نمکی افزود: روزهای تنهایی غم انگیزی را ما و همکاران مان گذراندیم اما باید صادقانه بگویم که در کنار این روزهای غم انگیز، نسیم های بهاری فرح بخشی هم داشتیم و در میان این فرح بخش ترین ها، یکی از آنها همین ملازمت و دلجویی اصحاب هنر بود که با لطافت، ظرافت و زیبایی در کنار ما بودند. بچه های جبهه، جنگ، سپاه، نیروهای مسلح و  مردم با عشق زیادی وفاق ملی ایجاد کردند که احیای یک سرمایه اجتماعی بی بدیل بود و فکر می کنم که علیرغم همه رنج ها که کشیدیم، این سرمایه بی بدیل اجتماعی که به صحنه آمد و نشان داد که کشوری که برای ماسک، ونتیلاتور و لباس محافظتی پرستاران، التماس می کند، در دو ماه به یک تولید کننده بزرگ و به یک صادر کننده مطرح در منطقه تبدیل شد.

قبل از ورود ویروس به کشور خودمان را آماده و سنگرآرایی کردیم

وزیر بهداشت گفت: ما مدیریت کرونا را بر مبنای روزهای سخت دفاع مقدس در کشور انجام دادیم و از قبل از ورود ویروس به کشور، خودمان را آماده و سنگرآرایی کردیم. یک بیمار پشت در هیچ بیمارستانی سرگردان نشد. آب غیزانیه چند ساعت قطع شد مردم با مشکل روبرو شدند اما در اوج کرونا در خوزستان که موج بسیار سنگینی هم بود، یک بیمار پشت در هیچ بیمارستانی نماند. به هیچ بیماری نگفتیم که چون نداری، به بیمارستان نیا حتی هزاران افغانی بدون کارت را رایگان معالجه کردیم و به هیچ کس نگفتیم که به دلیل سن بالا باید ونتیلاتور را از تو جدا و به جوان ترها وصل کنیم و این افتخاراتی است که برای جمهوری اسلامی ایران عاشقانه خلق شد و اعتقاد دارم که گرچه زیرساخت و امکانات داشتیم اما آنچه که اتفاق افتاد و ما را تا اینجا سرافراز پیش برده، فقط حس عاشقانه مردمی است که به صحنه آمدند و پرستاری است که ۱۲ ماه است کارانه خود را نگرفته و خودش را طلبکار نمی داند بلکه خودش را بدهکار مردم می داند و با حس بدهکاری به صحنه آمده نه طلبکاری که به خیابان برود و گروکشی کند که اول پولم را بدهید تا من هم کار کنم و ما تازه بعد از مدت ها داریم  مطالبات پرستاران را پرداخت می کنیم.

نمکی افزود: انتظاری که به عنوان یک برادر کوچک از این جمع ارجمند والامقام دارم اول اینکه امروز مردم از تکرار گفتمان گذشته، خسته هستند. مردم نسبتا افسرده ای داشتیم. ۳۰ سال پیش معاون بهداشت وزارت بهداشت بودم و اولین کاری که کردم، ادغام خدمات سلامت روان در نظام شبکه بهداشتی بود چون روان های پریشان خیلی از مشکلات جامعه و کشور را می توانند رقم بزنند. دل مردگی و افسردگی جزیی از زندگی ما حتی از کرونا شده بود و لحظه های فرح بخش و نشاط آور، کمتر برای مردم حلق کرده ایم و طنز ها هم بیشتر مبتذل بوده تا ظنز نشاط آورِ مثبت.

اصحاب هنر، زمختی‌ها را با لطافت بیان کنند

وی بیان کرد: امروز جامعه با انزوا و ایزولاسیون و فاصله گذاری آن هم در قومی مثل ایرانی که متفاوت از اروپایی، خونگرم و اهل رفت و آمد هستند، روبرو هستیم و اصحاب هنر در لطافت این شرایط زمخت خیلی می توانند کمک کنند چون زبان هنر، زبان لطافت است و حتی زمختی ها را می توان با لطافت و با زیبایی گفت. 

وزیر بهداشت گفت: صدا و سیما گرچه تلاش های خیلی زیادی می کند اما کسری ها و کمبودهایی در محتوا و محصولات دارد و تقاضا دارم که اصحاب هنر به صحنه بیایند و امروز فرزندان ما، مهرگریزی را تمرین می کنند و بچه ای که با همه وجود در آغوش پدر بزرگ و مادر بزرگ می رفته، بدون اینکه بداند کرونا یعنی چه در دو متری این گرم ترین آغوش، او را عقب می کشیم و در ذهن خود می گوید من چه گناهی کرده ام من که داشتم می رفتم عزیزترین معشوقم را ببوسم. استمرار این حالت، بچه های ما را بیمار و گرفتار می کند. مهرگریزی و عدم تشکیل جمع های صمیمی، یک بحث بسیار مهم روانی است که هنرمندان عزیز می توانند در این عرصه نقش آفرینی کنند. 

نمکی اظهار کرد: به تصویر کردن حماسه بسیار بی بدیل بسیار مهم است به ویژه در زمانی که در همین شرایط سخت، عده ای  پول پارو می کردند اما همکاران ما در بیمارستانها، رنج جارو می کردند و عده ای در هوای لطیف دستگاه های خنک کننده لمیده بودند، همکاران ما بر سینه بیمار، خمیده بودند و مبتلا به این بیماری می شدند. بنابراین خلق هنرمندانه این حماسه در تصویرها و قاب تصویرها چه عکس، چه سینما و سایر هنرها و به یادماندن آن در نوشتار خیلی مهم است. خودم خاطرات هر روزم را می نویسم و کتابی در مورد روزهای سخت کرونا خواهم نوشت. اینکه هنرمندان بتوانند در زدودن جوّ خشونت، افزایش جوّ مهرورزی، به تصویر کشیدن حماسه بزرگ و ماندگار خدمات مدافعان سلامت در تاریخ سرزمینی که ممکن است هر دو قرن چنین اتفاقی رخ دهد، خیلی به ما کمک می کند.

برچسب‌ها کرونا ویروس کرونا دفاع مقدس سازمان جهانی بهداشت فاصله گذاری اجتماعی آبادان وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی سعید نمکی پروندهٔ خبری کرونا در ایران؛ آخرین اخبار و گزارش‌ها

منبع: ایرنا

کلیدواژه: کرونا ویروس کرونا دفاع مقدس سازمان جهانی بهداشت فاصله گذاری اجتماعی آبادان وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی سعید نمکی کرونا ویروس کرونا دفاع مقدس سازمان جهانی بهداشت فاصله گذاری اجتماعی آبادان وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی سعید نمکی اخبار کنکور مردم این سرزمین وزارت بهداشت کنار مردم ویروس کرونا وزیر بهداشت روزهای سخت دفاع مقدس اصحاب هنر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۷۹۸۹۳۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پرستاران بیشترین نقش را در زمینه سلامت جامعه دارند

به گزارش قدس خراسان، سکینه سادات پاد صبح امروز در هشتاد و دومین اجلاس مدیران پرستاری کشور که در هتل توریست توس مشهد برگزار شد، اظهار کرد: با توجه به اینکه پیگیر موضوعات صنفی اصناف مختلف بوده‌ام و نسبت هر وزارتخانه را با حقوق مردم به صورت جداگانه مورد بررسی قرار می‌دهم، اعتراضات و دغدغه‌های صنفی پرستاران برای من مسئولیت مضاعفی ایجاد کرده بود.

دستیار رئیس‌جمهور در پیگیری حقوق و آزادی‌های اجتماعی بیان کرد: چون عضو کمیته بررسی ناآرامی‌های سال ۱۴۰۱ هستم در سفرهای استانی که در این زمینه انجام دادم با مردم گفت‌وگوهای زیادی انجام دادم، در این سفرها به سراغ یکی از بیمارستان‌های هر شهر نیز می‌رفتم و بیشتر با پرستاران گفت‌وگو می‌کردم، نامه‌هایی از پرستاران به من رسید که باعث شد بررسی بیشتری در زمینه مشکلات و دغدغه‌های جامعه پرستاری انجام دهم.

وی تصریح کرد: پرستاران بیشترین نقش را در زمینه سلامت جامعه دارند و حلقه میانی بین پزشک و بیمار و بین بیمار و خانواده بیمار هستند، اگر این حلقه میانی نباشد این خلأ قابل پر شدن نیست اما به نسبت مهم بودن نقش پرستار، توجه ویژه‌ای به این قشر از جامعه صورت نگرفته است.

پاد افزود: دغدغه من برای رسیدگی به حقوق پرستاران این جهت بیشتر شد که حقوق طیف وسیعی از جامعه هنگامی ادا و رعایت می‌شود که حقوق پرستاران رعایت شود، یعنی اگر پرستار بتواند متناسب با جایگاه و منزلتش به حقوق خود برسد، کل نظام سلامت کشور منتفع می‌شود.

دستیار رئیس‌جمهور در پیگیری حقوق و آزادی‌های اجتماعی خاطرنشان کرد: بعد از انجام تحقیق و بررسی لازم در زمینه حقوق پرستاران، مشکلات شما را با وزیر بهداشت مطرح کردم، یکی از موضوعاتی که در این دیدار مطرح شد، این بود که چرا مقنن ما در قوانینی مانند جوانی جمعیت و مرخصی زایمان برشی تخصصی‌تر و مبتنی بر عدالت برای جامعه پرستاران و پزشکان مطرح نکرده است.

وی با بیان اینکه رهبر انقلاب تأکید کرده‌اند که باید در همه قوانین پیوست عدالت وجود داشته باشد، گفت: وزیر بهداشت نیز در این جلسه در رابطه با مشکلات پرستاران، موضوع امور استخدامی و سایر موارد ملاحظاتی را مطرح کرد که منطقی بود، چرا که در زمینه حقوق پرستاران فقدان عنصر قانونی داریم، بنابراین به این جمع‌بندی رسیدیم که باید به سراغ یک لایحه کامل حقوقی برای تضمین حقوق مادی و معنوی پرستاران برویم.

پاد یادآور شد: نامه‌ای در زمینه حقوق پرستاران همراه با توجیهات و استدلالات منطقی و قانونی تهیه و تقدیم رئیس جمهور کردم و در فاصله چهار روزه جناب رئیس جمهور دستور دادند که این موضوع باید تا احقاق حقوق پرستاران دنبال شود و بنده را نیز برای مشارکت در پیشبرد این طرح مأمور کردند. در ادامه وزیر بهداشت نیز در زمان کوتاهی دستوراتی را صادر کردند و در این زمینه جلساتی را با معاون پرستاری وزارت بهداشت داشتیم.

دستیار رئیس‌جمهور در پیگیری حقوق و آزادی‌های اجتماعی با اشاره به اینکه جلساتی در این باره تشکیل شده و پیگیر نتایج جلسات هستم، عنوان کرد: سازمان جهانی بهداشت در تعریفی که از پرستار دارد او را شخصیتی مستقل معرفی می‌‎کند و لایحه‌ای که در وزارت بهداشت در حال نگارش هستیم، می‌تواند معرف شخصیت مستقل پرستار نیز باشد.

وی ادامه داد: خیلی از کارهای مهارتی و تخصصی را پرستاران می‌توانند انجام دهند و ارجاع به پرستاران می‌تواند هزینه‌های درمان را برای مردم کاهش دهد، این موضوع در راستای مأموریت بنده که صیانت از حقوق مردم است، بسیار حائز اهمیت است.

پاد یادآور شد: با توجه به اینکه پیش‌بینی‌ها در سال ۲۰۳۵ کمبود پرستاران در دنیا به بیش از ۹ میلیون می‌رسد، اگر گام‌هایمان را برای اصلاح امور این قشر سریع‌تر نکنیم در آینده با چالش‌های جدی روبرو می‌شویم.

دستیار رئیس‌جمهور در پیگیری حقوق و آزادی‌های اجتماعی با اشاره به تمایل قابل توجه صنف پرستاران به مهاجرت، افزود: چرا که احساس می‌کنند شاید عدالت در نظام پرداختی کشورهای دیگر بهتر است، مهاجرت خلاف شرع و قانون نیست و تصمیمی است که پرستار برای معیشت و آینده زندگی خود می‌گیرد.

وی ادامه داد: بنابراین هنگامی که مسئله این است باید به سمت حل مسائل معیشتی جامعه پرستاران و ایجاد عدالت در پرداخت‌ها حرکت کنیم.

پاد تأکید کرد: قانون نوشتن به تنهایی مهم نیست بلکه مهم داشتن ضمانت اجرایی قانون است و از این جهت قول می‌دهم که در این لایحه ملاحظات لازم را در نظر بگیریم تا یک قانون متروک و غیرقابل اجرا نشود.

عدالت در سلامت؛ دسترسی آسان و ارزان مردم به خدمات با کیفیت

معاون پرستاری وزارت بهداشت نیز در این مراسم اظهار کرد: اکنون در دنیا ۲۸ میلیون کادر پرستاری داریم اما نیاز دنیا به کادر پرستاری براساس برآورد سازمان جهانی بهداشت در سال ۲۰۲۰ انجام داده، ۳۴ میلیون است.

عباس عبادی با بیان اینکه مفهوم عدالت در سلامت به معنای دسترسی آسان و ارزان مردم به خدمات با کیفیت در حوزه سلامت است، ادامه داد: سازمان جهانی بهداشت بر گسترش خدمات مراقبتی و سلامت از حوزه پرستاری تأکید دارد و این موضوع به دلیل تعریفی است که از عدالت در سلامت وجود دارد.

وی یادآور شد: سهم سلامت در درآمدهای ناخالص کشورها بسیار متنوع است و میانگین این شاخص در دنیا هشت درصد است، در کشورهایی مانند آمریکا بیش از ۱۱ درصد و در کشور ما در سال‌های گذشته این شاخص متفاوت بوده و بین سه تا پنج درصد متغیر بوده است.

معاون پرستاری وزارت بهداشت افزود: در دوره کرونا که به حوزه سلامت توجه ویژه‌ای صورت گرفت این شاخص افزایش یافت و اکنون بین سه تا چهار درصد سهم ما از درآمد ناخالص ملی در حوزه سلامت است.

عبادی با بیان اینکه سال‌ها قبل محور توسعه پایدار را انسان سالم در نظر گرفته بودیم، گفت: حوزه سلامت نقش محوری در توسعه کشورها دارد چرا که منابع انسانی به عنوان یک شاخص کلیدی در توسعه هر کشوری لحاظ می‌شود.

وی با بیان اینکه انسان سالم در ابعاد چهارگانه سلامت جسمانی، روانی، اجتماعی و معنوی تعریف می‌شود، عنوان کرد: شاید در ۱۰۰ سال گذشته آن چیزی که موجب نگرانی جامعه بشری بود، سلامت جسمانی بود به همین خاطر همه سازوکارهای نظام سلامتی به سمت و سوی سلامت جسمانی برنامه‌ریزی می‌شد اما بعد از توسعه تکنولوژی کم‌کم موضوع سلامت روان، اجتماعی و معنوی نیز مورد اقبال قرار گرفت.

معاون پرستاری وزارت بهداشت ادامه داد: امروزه در کنار سلامت جسمانی، سلامت روانی و اجتماعی از موضوعاتی است که باید به درستی به آنها پرداخته شود، چرا که در زمینه سلامت روان در دنیا در مرز بحران قرار داریم و به طور طبیعی کشور ما نیز از این موضوع مستثنی نیست.

عبادی خاطرنشان کرد: با توجه به معنای عدالت در سلامت برای شاخص‌هایی همچون در دسترس بودن و ارزان بودن با موانعی مواجه هستیم، به دلیل اینکه مافیاهایی در حوزه سلامت رسوخ کرده‌‎اند چرا که حوزه سلامت صنعت بزرگی است که گردش مالی زیادی دارد.

وی با بیان اینکه خیلی از موضوعاتی که در موضوع سلامت گفته می‌شود جزو نیازهای واقعی نیست و نیازی القایی است، عنوان کرد: مصرف بیش از حد دارو، ارجاع مردم برای انجام خیلی از فرآیندهای تشخیصی و درمانی که اصلاً نیاز و ضرورتی ندارد و بحث زیبایی و توجه به تن نیز که در سال‌های اخیر خیلی رونق پیدا کرده است که نیاز به ریشه‌یابی اجتماعی و روانی دارد.

معاون پرستاری وزارت بهداشت یادآور شد: خوشبختانه یکی از دستاوردهای ارزشمند انقلاب اسلامی توسعه شبکه‌های بهداشت و استفاده از ظرفیت‌های مردمی بوده که در دولت سیزدهم سرلوحه کارها قرار گرفته است، پروژه شبکه‌های بهداشت، خانه سلامت و استفاده از نیروهای بومی برای ارائه خدمت از جمله کارهای خوب در ایران است.

عبادی اضافه کرد: برآیند اتفاقاتی که در دهه ۷۰ و ۸۰ در زمینه اولویت دادن درمان به بهداشت رقم خورد سبب ایجاد وضعیت کنونی ما شده است، که بار مالی زیادی را تأمین می‌کنیم و با وجود رشد در برخی از شاخص‌ها اما در بعضی شاخص‌های دیگر عقب‌ماندگی داریم.

وی با بیان اینکه یکی از روش‌هایی که کشورهای توسعه‌یافته از آن بهره گرفته‌اند، استفاده از نیروهای چندکاره است، افزود: در آموزش‌هایی که در حوزه علوم پزشکی داریم، پرستاران این قابلیت را دارند که در همه حوزه‌های پیشگیری مشارکت کنند.

معاون پرستاری وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: میانگین استفاده از دستگاه‌های تشخیصی در ایران بیش از اتحادیه اروپاست در حالی که ما واردکننده این دستگاه‌ها از کشورهای اروپایی هستیم، این موضوع نشان می‌دهد که ما در به‌کارگیری نیروی انسانی نیاز به بازنگری داریم.

عبادی بیان کرد: ظرفیتی که در پرستاری به طور عام و خاص در ایران وجود دارد می‌تواند خیلی از خلأهای مراقبتی و درمانی را پوشش دهد، اما ظرفیتی که ما اکنون از آن استفاده می‌کنیم در حد بیماران بیمارستانی است، بنابراین مردم جامعه از خدمات پرستاران محروم هستند.

وی یادآور شد: سال‌هاست که مراقبت پرستاری در منزل در دنیا به عنوان یک صنعت معرفی شده است، هرچند که در کشور ما این خدمات پیشینه بیش از دو دهه دارد اما سرعت توسعه آن قابل توجه نبوده تا همه مردم از آن بهره‌مند شوند. خوشبختانه در دولت سیزدهم در برنامه هفتم توسعه به این موضوع به شکل خاص اشاره شده است که بعد از تصویب بتوانیم پوشش بیمه خدمات پرستاری در منزل را انجام دهیم.

معاون پرستاری وزارت بهداشت عنوان کرد: در حوزه درمان و مراقبت پرستاران و بخشی از همکاران مامایی ۲۳۰ هزار نفر در مراکز بیمارستانی هستند که این میزان نسبت به جمعیت ۵۵۰ هزار نفری کارکنان وزارت بهداشت جمعیت قابل توجهی است.

عبادی با بیان اینکه رضایت گروه پرستاری می‌تواند ویترینی برای نظام سلامت باشد و می‌تواند باعث رضایت مردم شود، اظهار کرد: رضایت و کرامت این گروه می‌تواند کرامت را به گیرندگان خدمت منتقل کند و به طور طبیعی نارضایتی و ناامیدی این گروه می‌تواند اثرات منفی ایجاد کند.

خدمت پرستاری یک لحظه هم قابل قطع شدن نیست

وی خاطرنشان کرد: نبود گروه پرستاری در ارائه خدمت می‌تواند کل شاکله نظام سلامت را از هم بپاشد و شاید نگرانی که رئیس‌جمهور نسبت به این موضوع داشتند و از یک دهه گذشته نیز دغدغه مقام معظم رهبری نیز بود به همین دلیل است.

معاون پرستاری وزارت بهداشت ادامه داد: نگران این هستیم که مردم دچار کمبود خدمات مراقبتی شوند، این موضوع می‌تواند بسیار خطرناک باشد، چرا که به لحاظ اقتصادی بار زیاد مالی را به نظام سلامت تحمیل می‌کند و به لحاظ روانی نیز تاب‌آوری اجتماعی را دستخوش تغییراتی می‌کند.

عبادی متذکر شد: مراقبت تسکینی از موضوعاتی است که در کشور ما کمتر مورد توجه قرار گرفته است و آئین‌نامه آن سال‌ها قبل تصویب شده بود اما تنها یک مرکز مراقبت تسکینی در مشهد داریم، در آینده نه چندان دور با توجه به بسته شدن پنجره جوانی جمعیت و افزایش نرخ سالمندی برآوردهای اقتصادی نشان می‌دهد که ممکن است در این زمینه تاب‌آوری نداشته باشیم.

وی تصریح کرد: حسب نیاز سالانه ۱۰ هزار و ۵۰۰ نفر در مقطع کارشناسی در آموزش عالی پذیرش دانشجو داریم که از این تعداد ۱۵ هزار نفر به طور سالانه در رشته پرستاری از طریق کنکور سراسری پذیرش می‌شوند. در مقطع تحصیلات تکمیلی نیز به جز دکترای آموزش پرستاری، ۱۳ رشته کارشناسی ارشد پرستاری داریم که سه رشته در این زمینه مربوط به کودکان است.

معاون پرستاری وزارت بهداشت عنوان کرد: در دنیا نسبت جمعیت پرستاران به لحاظ جنسی ۹۰ درصد بانوان و ۱۰ درصد آقایان هستند اما این میزان در ایران متفاوت است و ۷۵ درصد از پرستاران بانوان و ۲۵ درصد آقایان هستند.

عبادی با بیان اینکه خدمت پرستاری یک لحظه هم قابل قطع شدن نیست، گفت: رشته پرستاری شغل بسیار سخت و منضبطانه‌ای با شیفت‌های نامتعارف و کار کردن در روزهای تعطیل است، انضباطی که در حوزه پرستاری وجود دارد اگر در حوزه پزشکی بود اکنون خیلی از مسائل و مشکلاتمان کمتر بود.

خبرنگار: فریده خسروی

دیگر خبرها

  • پرستاران بیشترین نقش را در زمینه سلامت جامعه دارند
  • ادامه موج گسترده مهاجرت پرستاران به کشور‌های خلیج فارس / در عمان حقوق یک پرستار ۶ برابر ایران است
  • موج بالای مهاجرت پرستاران؛ عمانی‌ها ۶ برابر ایران حقوق می‌دهند | مقاومت عجیب با وجود کمبود پرستار!
  • موج مهاجرت پرستاران؛ عمان ۶ برابر ایران حقوق می‌دهد
  • موج مهاجرت پرستاران به کشور‌های خلیج فارس
  • تعبیر جالب مسعود ده‌نمکی از فعالیت‌های شهید آوینی + فیلم
  • وعده‌های پوچ نمکی بر زخم اهالی شهرک ابریشم چهارباغ
  • نشست وزرای دفاع ناتو برای ادامه حمایت از اوکراین برگزار می‌شود
  • شاهکاری دیگر از انصارالله در دریای سرخ و اقیانوس هند/ سخنگوی نیرو‌های مسلح یمن: ۲ ناوشکن آمریکایی و ۲ کشتی اسرائیلی را با تعدادی پهپاد هدف قرار دادیم
  • عملیات ارتش یمن علیه چهار کشتی در دریای سرخ و اقیانوس هند