Web Analytics Made Easy - Statcounter

ابوالفضل مکرمی‌فر روز شنبه در بازدید از عملیات بازسازی رباط‌های تاریخی نظام‌الدوله و اسحاق خانی در روستای شریف آباد مشهد افزود: این دو کارونسرا از طریق مزایده توسط صندوق احیاء آثار تاریخی به بخش خصوصی واگذار و عملیات بازسازی آنها از سال گذشته آغاز شده است.

وی ادامه داد: در یکصد و یکمین جلسه اقتصاد مقاومتی خراسان رضوی تفاهم‌نامه بین اوقاف و امور خیریه و میراث فرهنگی به امضا رسیده و دو کاروانسرای نظام الدوله و اسحاق خانی به بخش خصوصی واگذار شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی گفت: عملیات مرمتی در این دو کاروانسرا شامل مرمت موضعی بدنه، آواربرداری و ساماندهی محوطه، بام‌سازی، لایه‌برداری سطحی از جداره‌های داخلی و بیرونی است.

مکرمی فر با بیان این که کاروانسرای «اسحاق خانی» به شماره ۶۳۵۵ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است افزود: ساختار معماری این کارونسرا دو قسمتی، شامل حیاط بزرگ با کاربری چاپارخانه و فضای سرپوشیده زمستانی است.

او ادامه داد: فضای داخلی بنا مشتمل بر ۱۶ ستون آجری و ۲۰ ایوانچه با گنبدهای عرقچین با کاربری محل نشیمن خرکچی‌ها و سکوی میانی آن نیز به عنوان بارانداز کاروانیان و غرفه‌های پیرامون چاپارخانه است.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی گفت: براساس متن کتیبه سردر ایوان ورودی، این کاروانسرا در سال ۱۲۲۱ هجری قمری توسط اسحاق خان قرائی با مصالح ساختمانی رباطی از دوره صفویه بنیان گذاشته شده و در سال ۱۲۲۴ نیز با انضمام حمام متصل به آن برای زائران امام هشتم مهیا شده است.

مکرمی فر افزود: کاروانسرای نظام الدوله نیز مربوط به دوره قاجاریه در روستای شریف آباد قرار دارد که عملیات بازسازی این مجموعه نیز آغاز شده است.

وی ادامه داد: ساختار معماری این کاروانسرا با پلان مستطیل شکل دو ایوانی مشتمل بر چهار برج مدور در گوشه‌ها و دو نیم برج استوانه‌ای در میان دو ضلع جانبی، فضای هشتی ورودی، ۲۲ غرفه با حجره های انتهایی غرفه ها، پیرامون حیاط مرکزی، دو فضای هشت ضلعی با کاربری خاص و در ضلع جنوبی فضای اصطبل دیده می‌شود.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی درباره تاریخچه این اثر نیز گفت: بنا بر اسناد مکتوب این کارونسرا توسط "حسین خان نظام الدوله" والی خراسان در سال های ۱۲۸۹ تا ۱۲۹۲ قمری ساخته شده است.

مکرمی‌فر همچنین در این بازدید حفظ مجموعه آثار پیرامونی رباط‌ها با تاکید ثبت و حریم آثار موجود از جمله حمام، قلعه، کاروانسرا، رباط  و بافت روستا و نیز تثبیت چشمه و قنات و مسیر آن به داخل کشتزارها به عنوان فضای فرح بخش برای گردشگران را مورد تاکید قرار داد.

وی ادامه داد: مجموعه رباط و کارونسرای اسحاق خانی و نظام الدوله در روستای شریف آباد  که در مسیر جاده ابریشم قرار دارد همواره مورد توجه گردشگران داخلی و خارجی و در دوره قاجار نیز از مهم ترین اطراق گاههای ناصرالدین شاه بوده است.
روستای شریف‌آباد واقع در محدوده شهر مُلک آباد ، در ۳۵ کیلومتری مشهد قرار دارد.

۱۷ اثر، بنا و حمام تاریخی خراسان رضوی به منظور احیا و تغییرکاربری با هدف رونق گردشگری در استان خراسان رضوی به بخش خصوصی واگذار شده است.

این استان دارای بیش از  هزار و ۷۰۰ اثر تاریخی ثبت شده در فهرست آثار ملی است.

برچسب‌ها گردشگری مشهد دوره قاجار میراث فرهنگی

منبع: ایرنا

کلیدواژه: گردشگری مشهد دوره قاجار میراث فرهنگی گردشگری مشهد دوره قاجار میراث فرهنگی اخبار کنکور میراث فرهنگی نظام الدوله خراسان رضوی شریف آباد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۸۱۰۵۸۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رونمایی از نسخه برگردان روزنامه «ادب» قدیمی‌ترین روزنامه مشهد

به گزارش خبرگزاری صداوسیما، مرکز خراسان رضوی، سازمان کتابخانه ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی به مناسبت روز جهانی مطبوعات، در دویست و ششمین برنامه سه شنبه‌های علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی با همکاری مرکز اسناد اداره کل روابط عمومی و امور بین الملل شهرداری مشهد از روزنامه ادب قدیمی‌ترین روزنامه مشهد در گنجینه رضوی رونمایی کرد. 

 رئیس اداره مطبوعات آستان قدس رضوی، در این مراسم که در محل سالن شورای شهرداری مرکزی مشهد برگزار شد، سابقه چاپ مطبوعات در مشهد را بیش از یک قرن عنوان کرد که طی آن صد‌ها روزنامه و مجله منتشر شده اند.
ابراهیم حافظی، روزنامه‌نگاری مشهد را مرهون ادیب اللممالک فراهانی، موسس روزنامه ادب خواند که در سال ۱۳۱۸ به تاسیس آن اقدام کرد. 
 

ادب، روزنامه مردمی
حافظی افزود: در فضایی که روس و انگلیس بر شهر سلطه داشتند و حاکمان محلی نیز با پرداخت پول بیشتر به‌دربار، حکومت را به‌دست می‌گرفتند، ادیب اقدام به تاسیس روزنامه کرد.
وی انتشار روزنامه ادب را مروج روزنامه‌خوانی، افزایش جمعیت روزنامه خوان، مشوق زنان در روزنامه خوانی و فرصتی برای بیان نظرات، گلایه‌ها و پیشنهادات دانست که زمینه ورورد شاعران و ادیبان را به روزنامه نگاری فراهم کرد. 
میهن پرستی، مبارزه با خرافات، سوادآموزی، توجه به ادبیات از جنبه نظم و نثر، میزان توجه به مشهد و آستان قدس، مقایسه دارا و ندار، مخالفت با طب سنتی، مشوق بودن برای کار‌های عام المنفعه، تبلیغ دین از موضوعات این روزنامه بود که حافظی به آن اشاره کرد. 
وی، اظهار کرد: روزنامه ادب چاپ مشهد از اواسط حکومت مظفرالدین شاه قاجار که شاهزاده رکن‌الدوله والی خراسان بود با چاپ سنگی و به صورت هفتگی منتشر شد و طی مدت ۳ سال ۱۱۰ شماره از آن به چاپ رسید. 
 

روزنامه ادب
اثری که در این مراسم رونمایی شد، حاوی دوره کامل روزنامه ادب چاپ شده در مشهد طی سال‌های ۱۳۱۸ تا ۱۳۲۰ قمری است و علاوه بر آن فهرست مندرجات بعلاوه مقدمه‌ای در معرفی توصیفی روزنامه ادب و همچنین نمایه کامل روزنامه تهیه و ارائه شده است.
دوره کامل روزنامه ادب در سال ۱۳۴۲ قمری توسط عبدالعلی اوکتایی رئیس وقت کتابخانه آستان مقدس شده است.
ویژگی ممتاز روزنامه ادب مشهد، تصویر و کاریکاتور‌هایی است که از سال سوم به آن ورود کرده است.
تعداد ۱۱۷۷ عنوان (خبر، مقاله، اعلان) جزء فهرست مندرجات روزنامه است. محتوای کلی روزنامه را اخبار خارجه، سرمقاله‌های تحلیلی، اخبار شهرستان‌های ایران و خراسان و اعلان‌ها تشکیل می‌دهد.

دیگر خبرها

  • بارش شدید باران در راه مشهد
  • سفر یک روزه طلاب خراسان جنوبی به بافت تاریخی خوسف/شکوه معماری
  • برپایی نمایشگاه هفته مشاغل در هنرستان دخترانه فاطمه الزهرا (س) صالح آباد + تصاویر
  • چه کسانی می‌توانند در دور دوم انتخابات مجلس در مشهد و کلات شرکت کنند؟
  • ثبت ۵ اثر طبیعی شهرستان سپیدان در فهرست آثار طبیعی ملی
  • هوای هشت منطقه کلانشهر مشهد پاک است
  • احیای خانه های تاریخی با هدف جذب گردشگری در تبریز
  • رونمایی از نسخه برگردان روزنامه «ادب» قدیمی‌ترین روزنامه مشهد
  • سفر سردار رادان به خراسان رضوی به دعوت مردم متدین مشهد
  • تبریز گردشگرپذیر می شود/ احیای خانه های تاریخی در دل شهر