Web Analytics Made Easy - Statcounter

عوامل ژنتیکی، نارسایی‌های تخمدان، شیمی درمانی، جرای روی تخمدان، رادیوتراپی، بعضی از سندرم‌ها، مشکلات خود ایمنی و سبک زندگی از جمله مهم‌ترین دلایل بروز یائسگی زودرس در زنان است. بالارفتن میزان مصرف الکل و سیگار در میان زنان، بروز چاقی و افزایش وزن و الگوی تغذیه فست فودی در سال‌های اخیر، میزان ابتلا به یائسگی زود را افزایش داده؛ ورزش، ترک دخانیات و داشتن رژیم غذایی حاوی سبزیجات و لبنیات می‌تواند عامل موثری در پیشگیری از این عارضه باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

هورمون درمانی و روش‌های جدید مانند فریز قسمتی از تخمدان و استفاده از تستسترون از جمله راه‌های به تاخیر انداختن یائسگی است.

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری برنا؛ یائسگی بخشی از روند طبیعی بدن زنانه است که با توقف قاعدگی در اوایل ۵۰ سالگی آغاز می‌شود. این پدیده از آنجا که به ایجاد تغییرات ناخوشایند در جسم و روح زنان منجر می‌شود، حائز اهمیت زیادی است. یائسگی در برخی از زنان به شکل زودرس اتفاق افتاده و پیامد‌های آن مشکلاتی را در زندگی فردی و خاصه زناشویی آن‌ها ایجاد می‌کند. از دست دادن قدرت باروری، کاهش میل جنسی و عارض شدن حالاتی مانند خشکی واژن و درد، گرگرفتی، افسردگی و حالات عصبی از جمله عوارض یائسگی و یائسگی زودرس است. دکتر کتایون برجیس متخصص زنان و فلوشیپ نازایی در گفتگوی با دیدار، یائسگی زودرس، عوامل و راه‌های درمان آن را مورد بررسی قرار می‌دهد.

دلایل بروز یائسگی زودرس

یائسگی زودرس پدیده‌ای است که در چند دهه اخیر در میان زنان ایرانی رو به افزایش است. به صورت کلی یائسگی زمانی رخ می‌دهد که سطح تولید استروژن کاهش یافته و فرایند تولید تخمک متوقف شود. استروژن هورمونی است که چرخه تولید مثل را کنترل کرده و بر فعالیت‌های جنسی موثر است. کتایون برجیس در خصوص دلایل بروز یائسگی زودرس می‌گوید: «ژنتیک یکی از مهم‌ترین عوامل یائسگی زودرس است، اغلب کسانی که مادرشان دچار این عارضه بوده، خود نیز در سنین پایین‌تر از ۴۵ سالگی یائسه می‌شوند. یکی دیگر از مهم‌ترین دلایل بروز یائسگی زودرس، نارسایی تخمدان است که به قطع سیکل‌های قاعدگی و علایم یائسگی در سنین کمتر از ۴۰ سال منجر می‌شود. در کنار نارسایی تخمدان، عواملی، چون سابقه جراحی روی تخمدان، شیمی درمانی یا رادیوتراپی نیز می‌تواند در بروز یائسگی زودرس موثر باشد. عامل دیگری که می‌تواند به بروز این عارضه کمک کند، مشکلات کروموزومی نظیر سندروم ترنر، سندروم x شکننده، و مشکلات خودایمنی است. 

عامل بعدی که به بروز یائسگی زودرس و مشکلات مشابه منجر شده، سبک زندگی است. بالارفتن میزان مصرف الکل و سیگار در میان زنان، بروز چاقی و افزایش وزن و الگوی تغذیه فست فودی در سال‌های اخیر میزان ابتلا به یائسگی زود را افزایش داده؛ ورزش، ترک دخانیات و داشتن رژیم غذایی حاوی سبزیجات و لبنیات می‌تواند عامل موثری در پیشگیری از این عارضه باشد.»

راه‌های درمان یائسگی زودرس

کتایون برجیس در خصوص راه‌های درمان یائسگی زودرس گفت: «یکی از راه‌های درمان یائسگی زودرس هورمون درمانی است، این نوع از درمان، مشکلاتی، چون گرگرفتگی، تغییرات روانشناختی، خشکی واژن و اختلال در تمایل جنسی و پوکی استخوان را درمان می‌کند، اما عوراضی نیز دارد از جمله اینکه خطر ابتلا به سرطان پستان و افزایش انعقادپذیری خون را افزایش می‌دهد. از آنجا که نازایی بزرگترین عارضه یائسگی زودرس است، زنان مبتلا به این اختلال می‌توانند از روش اهدای تخمک برای حل مشکل باروری استفاده کنند.»

تاخیر در یائسگی تا ۲۰ سال

از آنجا که یائسگی و خاصه یائسگی زودرس یکی از مهم‌ترین دغدغه‌ها در حوزه بهداشت و سلامت زنان است، پزشکان در سال‌های اخیر مطالعاتی را برای به تاخیر انداختن یائسگی انجام داده‌اند. متخصصان IVF در انگلیس موفق به انجام روشی شده‌اند که می‌تواند یائسگی را تا ۲۰ سال به تعویق اندازد. این روش که ۷-۱۱ هزار یورو هزینه دارد و در زنان زیر ۴۰ سال انجام می‌شود، شامل جدا کردن قسمت کوچکی از بافت تخمدان، قطعه قطعه کردن و فریز آن تا زمان یائسگی می‌باشد، در زمان یائسگی، قطعات بافتی به قسمتی از بدن زن که جریان خون کافی داشته باشد مانند زیربغل پیوند زده می‌شوند تا مانع کاسته شدن هورمون‌های جنسی شوند.

مدت به تاخیر انداختن یائسگی در این فرایند که تاکنون بر روی ۹ زن صورت گرفته است بستگی به سنی دارد که عمل انجام می‌گیرد. در صورتی که فرایند در ۲۵ سالگی صورت گیرد یائسگی تا ۲۰ سال می‌تواند به تاخیر افتد، ولی در ۴۰ سالگی تنها تا ۵ سال یائسگی را به تاخیر می‌اندازد.

تستوسترون و به تعویق انداختن یائسگی

تحقیقات علمی نشان می‌دهد تستوسترون ممکن است عملکرد جنسی زنان پس از یائسگی را بهبود ببخشد و یا در به تاخیر انداختن یائسگی موثر باشد. بررسی ۳۶ تحقیق بالینی حاکی از آن است که هورمون تستوسترون نه تنها در سلامت جنسی مردان بلکه در سلامت جنسی زنان در دوران یائسگی نیز موثر است. تستوسترون یک ترکیب استروئیدی و مهمترین هورمون جنسی مردانه است که نقشی کلیدی در رشد بافت‌های تولیدمثلی مردانه مانند بیضه و پروستات دارد. این هورمون همچنین سبب افزایش حجم عضله و توده استخوانی در مردان می‌شود. تستوسترون در زنان نیز وجود دارد، اما در مردان ۲۰ برابر زنان است. در این تحقیق قریب به ۸۵۰۰ زن در ۳۶ مطالعه بالینی بررسی شده‌اند. این زنان حداقل به مدت ۱۲ هفته به صورت تصادفی تستوسترون یا دارونما (پلاسبو) دریافت کرده‌اند. مقایسه بین زنانی که در درمان آن‌ها از تستوسترون استفاده شده نشان می‌دهد که زندگی جنسی آن‌ها در مقایسه با زنانی که دارونما دریافت کرده‌اند، بهبود یافته است.

بسیاری گمان می‌کنند که تستوسترون یک هورمون کاملا مردانه است و تنها در مردان یافت می‌شود. گرچه مقدار آن به میزان قابل توجهی در مردان بالاتر است، اما در فعالیت‌های حیاتی زنان نیز نقش دارد. به عنوان مثال این هورمون به افزایش میل جنسی و ارگاسم زنان کمک می‌کند، همچنین در تقویت نیروی عضلانی، بهبود خلق و خو، عملکرد متابولیک، توانایی تفکر، به یاد آوردن و قدرت استدلال نیز نقش دارد. دانشمندان پیشتر نیز این مساله را بررسی کرده‌اند، اما هنوز میزان تستوسترون لازم و مناسب برای بدن مشخص نشده است چرا که اغلب تحقیقات در مورد این هورمون سلامت مردان را هدف قرار داده‌اند. با این حال محققان دریافته‌اند که استفاده از این هورمون در زمان یائسگی می‌تواند به بهبود میل و سلامت جنسی زنان کمک کند، خلق و خوی آنان را بهبود بخشد و در سلامت قلب و عروق آن‌ها موثر باشد

منبع: خبرگزاری برنا

کلیدواژه: زنان یائسگی راه های درمان مهم ترین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.borna.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری برنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۸۱۰۹۵۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

استقلال، خودشکوفایی و تعالی در گرو اوقات فراغت

دکترای روان‌شناسی و عضو سازمان روان‌شناسی کشور گفت: اوقات فراغت بستر مناسبی برای شکل‌گیری و ظهور رضایت و انتخاب‌گری هر فرد است و لازمه احساس استقلال، خودشکوفایی و تعالی انسان به شمار می‌رود.

حسین روزبهانی در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا با اشاره به اهمیت اوقات فراغت و تأثیر آن در زندگی افراد اظهار کرد: اوقات فراغت در زندگی افراد حساسیت فوق العاده‌ای دارد و اندکی بی‌تفاوتی و بی‌توجهی نسبت به آن، می‌تواند آسیب‌ها و انحرافات فراوانی به بار آورد.

وی با بیان اینکه اوقات فراغت بستر مناسبی برای شکل‌گیری و ظهور رضایت و انتخاب‌گری هر فرد است و لازمه احساس استقلال، خودشکوفایی و تعالی انسان به شمار می‌رود، افزود: در واقع اوقات فراغت به نوبه خود در پیشرفت و کارکرد هرچه بیشتر اجتماع نیز مؤثر است.

دکترای روان‌شناسی و عضو سازمان روان‌شناسی کشور تصریح کرد: در صورتی که برنامه‌های اوقات فراغت با جهت‌گیری صحیح و سالم انتخاب شود، بسیاری از نابسامانی‌های روحی و جسمی و اجتماعی درمان می‌شود و خلاقیت‌های فردی و اجتماعی بروز می‌کند.

روزبهانی ادامه داد: از جمله کارکردهای مثبت اوقات فراغت می‌توان به فهم مسئولیت‌پذیری و نقش فرد در سازندگی، شناخت نقاط ضعف و محدودیت‌های خود، بهبود سلامت روانی و شکل‌دهی شخصیت سالم اشاره کرد.

وی گفت: افراد خلاق علاوه بر اینکه از هوش سرشار، صداقت، صراحت و انعطاف پذیری برخوردار هستند، از اوقات فراغت خود حداکثر استفاده را می‌کنند و با آزاداندیشی و تفکر، مسائل مختلف را ارزیابی خواهند کرد.

دکترای روان‌شناسی و عضو سازمان روان‌شناسی کشور اضافه کرد: فشارها و خستگی‌های جسمی و روحی ناشی از اشتغال مستمر و بدون وقفه به فعالیت‌های الزامی و اجباری، به تدریج زمینه نشاط، شادابی، سرزندگی و تعادل حیاتی فرد را سلب می‌کند و چه بسا منجر به بروز اختلالات روانی همچون اضطراب، افسردگی و بیماری‌های روان‌تنی خواهد شد.

روزبهانی با بیان اینکه در این میان تفریحات سالم عامل مهم مقابله با اختلالات مذکور به شمار می‌رود، افزود: ساعات فراغت، فرصتی است که انسان می‌تواند به ارزیابی عملکرد گذشته خود بپردازد، عادات ناپسند و زشت گذشته خود را با رضایت و انگیزه باطنی ترک کند و فارغ از فشارهای روانی و خستگی‌های روحی و جسمی که در غیر اوقات فراغت همیشه با آن مواجه بوده است، به کسب عادات خوب و شخصیت سالم بپردازد.

کد خبر 747710

دیگر خبرها

  • تعرض جنسی به زنان به بهانه حضورشان بر سر مزار مادر!
  • ۵ هزار و ۷۸۰ زن سرپرست خانوار در کرمانشاه تحت پوشش بهزیستی است
  • استقلال، خودشکوفایی و تعالی در گرو اوقات فراغت
  • علائم ورم معده یا گاستریت چیست؟
  • ماجرای رابطه جنسی یک مرد انگلیسی با اجساد
  • محرومیت زنان تبریزی پیامد جیمی جامپ اراکی؟!
  • فوری؛ تراکتور-استقلال بدون تماشاگران خانم!
  • ورود زنان تراکتوری به استادیوم ممنوع شد
  • در اکثر خانواده‌های ایرانی یک مورد ابتلا به سرطان دیده می‌شود | ابتلای مردان به این سرطان بیشتر شده است
  • منشاء بسیاری از بیماری‌های جسمی را در روان خود پیدا کنید