Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-04-27@02:30:42 GMT

اختیاریه در قرق ماشین‌ها

تاریخ انتشار: ۱۰ آبان ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۸۱۴۴۶۵

اختیاریه در قرق ماشین‌ها

همشهری محله_مرضیه موسوی:  اهالی محله به تماشای پارک دوبل و سوبله ماشین‌ها در اطراف بازار تره‌بار عادت کرده‌اند و هر بار ترافیک جنجال و دعوای تازه‌ای در این خیابان به پا می‌کند، داغ دل اهالی محله تازه می‌شود؛ پارکینگ ۶ طبقه میدان اختیاریه سال‌ها نیمه‌کاره مانده است. درحالی که بهره‌برداری از آن می‌تواند مشکل بزرگ جای پارک را در این خیابان رفع کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اهالی اختیاریه راه‌حل‌های‌ریز و درشتی برای برطرف کردن مشکلات ترافیکی خود در چنته دارند که انجام حداقل یکی از آنها هم می‌تواند باری از مشکلات ترافیکی محله را کمتر کند و آسایش نسبی را به مهم‌ترین خیابان این محله بیاورد.  

صدای بوق و هیاهوی ماشین‌ها که در خیابان اختیاریه اوج می‌گیرد، اهالی محله می‌دانند که ساعت ۱۰ صبح شده. تا بعدازظهر وضع همین است؛ افرادی که برای خرید از بازار میوه و تره‌بار به میدان اختیاریه آمده‌اند جایی برای پارک کردن پیدا نمی‌کنند.  
خودروهای دوبله پارک شده به حال خود رها شده‌اند و عرض خیابان تحت اشغال خودروهایی است که کند و آهسته حرکت می‌کنند تا جایی برای پارک پیدا کنند. ترافیک از میدان اختیاریه به خیابان اختیاریه و کوچه‌پسکوچه‌های اطراف هم کشیده شده.

درست روبه‌روی بازار میوه و تره‌بار پارکینگ نیمه‌کاره‌ای به چشم می‌خورد که چند سال است شهرداری ناحیه ۳ قول بهره‌برداری از آن را داده. «مهدی سعیدی» از اهالی محله اختیاریه می‌گوید: «بازار میوه وتره‌بار اختیاریه هر روز ۱۰ صبح تا زمان تعطیلی ترافیک زیادی در این محله ایجاد می‌کند.

این ترافیک از خیابان لطیفی آغاز می‌شود و به میدان اختیاریه می‌رسد و بعد هم با شلوغ‌تر شدن میدان، خیابان اختیاریه را هم درگیر می‌کند. ترافیک این خیابان مشکلات زیادی برای کاسبان و اهالی محله به وجود آورده است. بارها پیش آمده که خودروها دوبله و سوبله پارک می‌کنند و بدون اینکه توجهی به بسته شدن مسیر دیگران داشته باشند، چند ساعتی به خرید می‌روند.»

از تنها پارکینگ عمومی محله اختیاریه یادی می‌کند که هرگز افتتاح نشده و چند سالی است که ساختمان نیمه‌کاره آن به حال خود رها شده؛ درست مقابل چشم راننده‌هایی که به دنبال یک جای پارک گاهی بیش از نیم ساعت در خیابان‌های اطراف تره‌بار گشت می‌زنند. سعیدی می‌گوید: «این پارکینگ ۶ طبقه ظرفیت دارد. با افتتاح آن بار زیادی از ترافیک محله که به تره‌بار مربوط می‌شود از بین می‌رود. به نظر می‌رسد شهرداری برای راه‌اندازی این پارکینگ نیاز به سرمایه‌گذاری بخش خصوصی دارد و به همین دلیل پارکینگ به بهره‌برداری نرسیده است.»

گره کوری که خودروهای امدادی گرفتارش می‌شوند سعید امین سرشت /دبیر شورایاری اختیاریه

یک طرفه شدن خیابان مسعود یکی دیگر از دلایل شدت گرفتن ترافیک در این محله است. چندین سال است که خیابان دوطرفه مسعود با اصلاح هندسی به خیابانی یکطرفه تبدیل شده. یکطرفه شدن این خیابان باعث شده یکی از مسیرهای خروج از محله کمتر شود و در نتیجه این محله ترافیک بیشتری را به دوش بکشد.

امین سرشت می‌گوید: «سال‌ها پیش خیابان مسعود دوطرفه بود. آن زمان یکی از معاونان شهرداری وقت در این خیابان سکونت داشت که برای خلوت‌تر شدن خیابان، آن را یکطرفه کرد. اوایل این خیابان به کمک نرده‌های آهنی مسدود شده بود. اما وقتی محله اختیاریه خیلی شلوغ‌تر از قبل شد، مردم خودشان این نرده‌های آهنی را برداشتند تا راه بیرون رفتن از اختیاریه از خیابان مسعود باز شود.

بعد از آن شهرداری وقت با جدول‌گذاری و اصلاح هندسی این خیابان را مسدود کرد تا دیگر کسی نتواند این موانع را بردارد. یکی از درخواست‌های مردم برای کاهش ترافیک محله، باز شدن مسیر دوطرفه خیابان مسعود است که تاکنون محقق نشده.» ترافیک محله اختیاریه تاکنون دردسرهای زیادی آفریده؛

از دعوا و جنجال‌های خیابانی تا مسدود شدن مسیر خودروهای امدادی و اورژانس: «بارها پیش آمده که خودروهای اورژانس و آتش‌نشانی در ترافیک خیابان اختیاریه گرفتار شده‌اند. در صورت روان بودن ترافیک این خیابان، خودروهای امدادی می‌توانند در عرض ۵ دقیقه از اینجا عبور کنند. اما اگر ترافیک سنگین باشد و ماشین‌ها دوبله و سوبله پارک کرده باشند بیش از یک ربع زمان می‌برد تا بتوانند از این خیابان خارج شوند. مواقع زیادی پیش آمده که راننده‌ها برای دقایقی خودرو خود را رها کرده و رفته‌اند و به همین دلیل خیابان مسدود شده است.»

نیاز به تعریض معبر

اهالی محله راه‌حل‌هایی برای کم شدن بار ترافیکی خیابان اختیاریه دارند که اجرایی شدن هر کدام، گوشه‌ای از این بار را کم می‌کند. علاوه بر راه‌اندازی پارکینگ روبه‌روی تره‌بار، تعریض معبر خیابان لطیفی یکی دیگر از راهکارهاست؛ خیابانی که درست کنار پارکینگ نیمه‌کاره آن دیوارهای مدرسه‌ای به چشم می‌خورد که نیاز به عقب‌نشینی دارد. «سعید امین سرشت» دبیر شورایاری اختیاریه می‌گوید: «ساختمان‌هایی که در خیابان لطیفی نوسازی می‌کنند نیاز به عقب‌نشینی دارند. اغلب این ساختمان‌ها عقب‌نشینی کرده‌اند.

اما ۲ مدرسه در این خیابان، درست روبه‌روی تره‌بار قرار دارند که دیوارهای آن باید عقب‌نشینی کند. اما با وجود پیگیری‌های ما از اداره اوقاف این عقب‌نشینی تاکنون انجام نشده است.» عقب‌نشینی ۲ متری این مدارس در شلوغ‌ترین نقطه محله اختیاریه به عبور و مرور راحت‌تر در این خیابان کمک زیادی می‌کند. امین سرشت می‌گوید: «چند سال است که با اوقاف درباره این مدارس در حال نامه‌نگاری هستیم اما به نتیجه نمی‌رسیم.

درهای مدرسه حدود ۲ متر عقب‌تر از دیوار قرار گرفته و گودی ایجاد شده کنار دیوارهای مدرسه نشان می‌دهد که در صورت عقب‌نشینی این ۲ ساختمان، عرض معبر خیابان لطیفی تا چه اندازه بازتر می‌شود.»

کد خبر 560755 برچسب‌ها همشهری محله خودرو - تاکسی، اتوبوس و مینی‌بوس ترافیک - مقررات حمل و نقل شهری

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: همشهری محله ترافیک مقررات حمل و نقل شهری خیابان اختیاریه میدان اختیاریه محله اختیاریه خیابان لطیفی خیابان مسعود اهالی محله عقب نشینی نیمه کاره ماشین ها تره بار

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۸۱۴۴۶۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مطالبات اهالی منطقه ۱۲ از شهردار اصفهان چه بود؟

شهردار اصفهان در برنامه بی‌واسطه با مردم و دیدار چهره به چهره با شهروندان، تحت عنوان «مردم سلام» با شهروندان منطقه ۱۲ این کلان‌شهر دیدار و گفت‌وگو کرد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، هفدهمین برنامه «مردم سلام» به‌منظور دیدار با شهروندان منطقه ۱۲ شهرداری، چهارم اردیبهشت سال جاری پس از نماز مغرب و عشا در مسجد قبا واقع در ملک‌شهر، خیابان ۱۷ شهریور برگزار شد.

جهانگیری نخستین فردی بود که پشت تریبون رفت و مشکلات محله خود را اینگونه مطرح کرد

-خواستار تعیین تکلیف ۵_۶ پلاک بلاتکلیف در خیابان ناصر خسرو و صدور مجوزهای لازم برای ساخت‌وساز هستیم.

احمدیان از معتمدان محله ملک‌شهر مشکلات این منطقه را اینگونه بیان کرد:

- تعیین تکلیف زمین‌های بنیاد مستضعفان حدفاصل میدان شهید علیخانی تا خیابان مفتح ضروری است، زیرا با وزش باد، برای خانه‌ها تولید گرد و خاک می‌کند.

خلیلی از اهالی محله عاشق‌آباد در بیان بخشی از مشکلات این محله گفت:

-مسدود شدن مسیر رفت و آمد مردم این محله به خیابان امام خمینی (ره) موجب ایجاد ترافیک و افزایش طول مسیر شهروندان در منطقه شده است و باید برای خروجی محله عاشق آباد قبل از احداث متروی اصفهان-شاهین شهر فکری شود، زیرا در غیر این صورت پس از آن مشکلات بسیاری به‌وجود می‌آورد.

- به‌تازگی از کشاورزان منطقه برای فنس‌کشی زمین‌هایشان به ازای هر متر مربع مبلغ ۱۰۰ هزار تومان وجه دریافت می‌شود که این مبالغ در حد توان کشاورزان نیست.

-با توجه به نقش محله عاشق آباد در عصر صفویه، لازم است برای انتشار کتاب «عاشق‌آباد در عصر صفویه» حمایت لازم صورت گیرد.

امیرخانیان از شهرک کوثر نیز به گره‌های ترافیکی در منطقه ۱۲ اشاره کرد و از مشکلات محله خود چنین گفت:

-بازشدن انتهای محله عاشق‌آباد به سمت آزادگان از جمله راهکارها برای رفع مشکل ترافیکی در این محله است.

داوری از ایثارگران و فرهنگیان منطقه ۱۲ از مطالبات اهالی محله چنین گفت:

-حمایت شهرداری از مسابقات و برنامه‌های فرهنگی در سطح مدارس، افزایش ناوگان شهری با توجه به مهاجرپذیر بودن این منطقه و چاره‌اندیشی برای فاضلاب از جمله برنامه‌های ضروری در این منطقه است.

بختیاری یکی از نمازگزاران مسجد صاحب الزمان (عج) درخواست‌های خود را اینگونه مطرح کرد:

ضمن قدردانی برایحمایت‌های صورت گرفته از برنامه‌های فرهنگی و مردمی، لازم است جلسات با معتمدان محلی ادامه پیدا کند.

شیرانی عضو هیئت امنای شهرک امیر کبیر خواستار موقوفه‌ای برای مسجد شهرک امیر کبیر شد.

یکی از اعضای بازارچه زنان بی‌سرپرست با اشاره به کمک‌های روحانیت منطقه در دایر شدن بازارچه برای زنان بدسرپرست و بی‌سرپرست و بیماران اوتیسم درخواست‌های خود را اینگونه مطرح کرد:

- این بازارچه‌ها موقتی است، بنابراین ضرورت دارد زمینی برای برقراری نمایشگاه دائمی فروش محصولات آن‌ها و تمهیداتی برای افزایش همکاری اصناف با غرفه‌داران این بازارچه‌ها در نظر گرفته شود.

حسن‌پور از اهالی خیابان رباط سوم خواستار اصلاح روکش آسفالت کوچه‌های ۵۲ و ۵۳ شد.

همچنین تعدادی از حاضران از محله امیرالمومنین (ع) با اشاره به مشکلات عبور و مرور در این منطقه، تاکید داشتند که از ۲۵ سال پیش تاکنون قرار است خیابان ناصر خسرو تعریض شود، اما همچنان اقدامی در این زمینه صورت نگرفته است؛ اگر اتفاقی برای منازل پیش آید خودروهای آتش‌نشانی و آمبولانس امکان حضور در این کوچه‌ها و خیابان‌ها را ندارند و لازم است تعریض خیابان ناصر خسرو به صورت جدی دنبال شود.

موضوع دیگر مورد تاکید آن‌ها ضرورت جمع‌آوری سگ‌های ولگرد بود.

سلطانی از فعالان فرهنگی منطقه ۱۲ نیز پیشنهاد احداث تقاطع غیر همسطح شرق به غرب در میدان شهید علیخانی را مطرح کرد.

به گزارش ایمنا، دیدار اهالی منطقه ۱۲ با شهردار اصفهان در مسجد قبای ملک شهر حدود سه ساعت به طول انجامید و پس از مطرح شدن خواسته شهروندان و پاسخ دلگرم‌کننده مدیران شهری، نخستین دور از برنامه «مردم سلام» با حضور پرشور شهروندان و مدیران شهری در این منطقه به پایان رسید.

کد خبر 747355

دیگر خبرها

  • نخستین پارک آموزش ترافیک شهرداری قزوین در محله هادی آباد 
  • احداث زیرگذر حصه شمالی در ۱۴۰۳
  • نبود تیر برق در محله ای از روستای اوغلی تبریز
  • جزئیات طرح جدید ترافیک تهران | طرح جدید در نیمه اول سال ۱۴۰۳ نهایی می‌شود
  • حذف «زوج و فرد» در طرح جدید ترافیک تهران | طرح جدید در نیمه اول سال ۱۴۰۳ نهایی می‌شود
  • جزئیات تغییرات طرح ترافیک جدید در پایتخت/ طرح «زوج و فرد» حذف می شود؟
  • حذف «زوج و فرد» در طرح جدید ترافیک پایتخت؟
  • زوج و فرد از طرح ترافیک پایتخت حذف شد
  • حذف زوج و فرد در طرح جدید ترافیک پایتخت
  • مطالبات اهالی منطقه ۱۲ از شهردار اصفهان چه بود؟