Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-29@12:47:18 GMT

کودکانی که وارث صنایع دستی منسوخ نی چیت بافی شده اند

تاریخ انتشار: ۱۲ آبان ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۸۳۴۴۰۵

کودکانی که وارث صنایع دستی منسوخ نی چیت بافی شده اند

هنر نی چیت بافی یکی از رشته های صنایع دستی فراموش شده کهگیلویه و بویراحمد است که هنوز برای یک خانواده چهار نفره در روستای تنگ آب از توابع بخش بوستان شهرستان باشت درآمدزاست.

مهدی و محمد پس از انجام تکالیف مدرسه روزانه ۲ تا سه ساعت در کنار پدر و مادرشان به تولید محصولات صنایع دستی نی چیت می پردازند.

کسب و کار انرژی بخش

مهدی معتقد است انجام فعالیت در زمینه نی چیت بافی نه تنها او را خسته نمی کند بلکه برایش انرژی بخش است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

او افزود: از اینکه می توانم فعالیتی در زمینه میراث فراموش شده نیاکان کهن ایران زمین داشته باشم مسرور هستم.

مهدی که هنر نی چیت بافی را به صورت تجربی از پدر خود فرا گرفته با اشاره به اینکه صنایع دستی غیر از تامین نیاز، هویت ملی محسوب می شود تاکید کرد: نسل جوان با فعالیت در این حوزه افزون بر درآمدزایی به فرهنگ کشور خود خدمت می کنند.

رحیم محمدی پدر این خانواده که ۲۰ سال است در این زمینه درآمد کسب می کندگفت: از دوران کرونا که درآمد حاصل از فروش نی چیت بافی کم شده است که بگذریم از رهگذر تولید این محصول درآمد خوبی عاید خانواده من می شود.

محمدی با اشاره به اینکه خود و خانواده اش روزانه توان تولید ۲ متر نی چیت دارند گفت: هر متر این محصول به قیمت ۲۵۰ هزار تومان به فروش می رسد.

او که اکنون ۴۰ سال سن دارد اظهار داشت:آنچه فراتر از درآمد مایه خوشحالی من است موضوع مهارت و علاقه فرزندانم در زمینه هنر مردم روزگار کهن تمدن ایران زمین است.

تلاشگران هنرهای منسوخ نیازمند حمایت

وی که هم اکنون در فضای محدود خانه خود کارگاه کوچکی راه اندازی کرده است می گوید: در صورت دریافت ۳۰۰ میلیون تومان تسهیلات بانکی اقدام به توسعه کارگاه و خرید تجهیزات جدید خواهم کرد.

محمدی ابراز داشت: من و خانواده ام با توجه به سفارش های دریافتی اقدام به تولید محصول می کنیم.

حالا تولیدات این خانواده افزون بر تامین بخشی از نیاز مناطق عشایری کهگیلویه و بویراحمد به استان های چهارمحال بختیاری، فارس و خوزستان نیز ارسال می شود.

نی چیت بافی چیست؟
قدمت تولید محصولات نی چیت بافی به دوران صفویه باز می گردد.
این دست ساخته برای نگه داشتن و زیبایی سیاه چادرهای عشایری با چوب تراش داده شده درختان بید و چنار و موی بز درست می شود.
از نی چیت برای حفاظت و زیبایی اطراف سیاه چادر و جدا کردن قسمت‌های مختلف فضاهای داخل چادر به ۲ صورت ساده و رنگی استفاده می‌شود.

نی چیت بعد از گلیم به‌عنوان زیرانداز نیز استفاده می شود و همچنین به‌عنوان حصاری برای سیاه چادر عشایری کاربرد دارد.
برای تولید نی چیت از پشم رنگی و حصیر که تشکیل شده از نی‌های نازک و بلند است، استفاده می‌شود.
نقش های بافته شده در آن بیشتر به‌صورت ذهنی باف و انتزاعی است.
دانه‌های نی انتخاب شده را پس از دسته بندی از لحاظ رنگ و اندازه به‌وسیله پشم رنگی یا ساده از ابتدا تا انتها می‌پیچند آنگاه نی‌های پیچیده شده را در کنار هم قرار داده و به‌وسیله نخ‌های پشمی می‌بافند و تبدیل به دیوار پر نقش و نگاری می‌شود که به آن نی چیت می‌گویند.
در حال حاضر گاهی از کامواهای رنگی نیز برای تولید این محصول استفاده می‌شود که نوع نامرغوب آن برای آغل گوسفندان کاربرد دارد.
بافت نی چیت در زندگی عشایری توسط زنان انجام می‌شود، که ابتدا مقداری نی توسط زنان و دختران جمع آوری، سپس تعدادی سنگ به‌منظور پیچیدن تار و پود به دور چیت، مهیا شده و بافت چیت توسط کسی که در این کار تبحر دارد، به کمک دیگران آغاز می‌شود.

شناسایی فعالان نی چیت بافی

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی کهگیلویه و بویراحمد گفت: تاکنون چهار خانواده فعال در زمینه نی چیت بافی در استان شناسایی شده اند.

مجید صفایی افزود: این خانواده های هنرمند در شهرستان های باشت،کهگیلویه و بویراحمد سکونت دارند.

وی اظهار داشت: سپردن تولید نی چیت سیاه چادرهای مورد نیاز در جشنواره ها به این خانواده ها و پرداخت تسهیلات ارزان قیمت از برنامه های میراث فرهنگی برای حمایت از این خانواده هاست.

وی تاکید کرد: تسهیلات بانکی ارزان قیمت برای رونق و احیای این هنر به دیگر هنرمندان متقاضی نیز پرداخت می‌شود. 

صفایی با اشاره به این‌که کهگیلویه و بویراحمد یکی از مهمترین استان‌های کشور در حوزه صنایع‌دستی و هنرهای سنتی محسوب می‌شود، تصریح کرد: تلاش برای ایجاد کارگاه‌های بزرگ و افزایش تولیدات صنایع‌دستی در روستاها از مهم‌ترین برنامه‌های سال جاری در استان است.

صنایع دستی در باشت

رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری باشت گفت: تاکنون بیش از ۵۰۰ فقره کارت شناسایی و پروانه تولید انفرادی صنایع دستی در این شهرستان صادر شده است.

صادق ماندنی زاده افزود:هم اکنون هفت کارگاه صنایع دستی در باشت فعالیت تولیدی دارد که هر یک ۲ تا پنج فرصت شغلی ایجاد کرده است.

وی تعداد هنرمندان صنایع دستی این شهرستان را یکهزار نفر برآورد کرد.

راه اندازی هشت کارگاه صنایع دستی

معاون صنایع دستی مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کهگیلویه و بویراحمد گفت: در سال جاری هشت کارگاه صنایع دستی در شهرستان های مختلف استان راه اندازی شده است.

محمد کاظم رحمانی اظهار داشت: راه اندازی این کارگاه های صنایع دستی زمینه اشتغال ۷۴ نفر را در کهگیلویه وبویراحمد فراهم کرده است.

وی بیان کرد: برای ایجاد این تعداد کارگاه صنایع دستی ۱۰میلیارد و ۸۰۰ میلیون ریال تسهیلات به سرمایه گذاران پرداخت شده است.

معاون صنایع دستی مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: این کارگاه ها در زمینه دوخت لباس های محلی،صنایع چرم،چوب و دست بافته های داری فعال شده است.

وی همچنین از پرداخت پنج میلیارد و ۲۰۰ میلیون ریال تسهیلات برای جبران خسارت های وارد شده به ۴۷ نفر از هنرمندان صنایع دستی بر اثرانتشار ویروس کرونا در کهگیلویه و بویراحمد خبر داد.

معاون صنایع دستی مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کهگیلویه و بویراحمد ابراز داشت: هر یک از این متقاضیان بین ۶۰ تا ۱۲۰ میلیون ریال تسهیلات دریافت کرده اند.

وی ابراز داشت:جاجیم بافی، سفره بافی، نمدمالی، نی چیت بافی، مشته بافی، رندبافی، گچمه بافی، ریسندگی، سوزن دوزی، سبد بافی، رودوزی‌های سنتی و سیاه چادر بافی از مهمترین دست بافته‌های سرپنجه هنرمندان کهگیلویه و بویراحمد است.

سالانه ۲۱۸ هزار متر مربع انواع صنایع دستباف در کهگیلویه و بویراحمد تولید می‌شود.

بیشترین دست بافته‌ها در شهرستان‌های دنا و گچساران تولید می‌شود.

استان کهگیلویه و بویراحمد با ۷۲۳ هزار نفر جمعیت 35 هزار هنرمند صنایع دستی دارد.

برچسب‌ها گردشگری کهگیلویه وبویراحمد باشت

منبع: ایرنا

کلیدواژه: گردشگری کهگیلویه وبویراحمد باشت گردشگری کهگیلویه وبویراحمد باشت اخبار کنکور صنایع دستی و گردشگری کهگیلویه و بویراحمد مدیرکل میراث فرهنگی گردشگری کهگیلویه کارگاه صنایع دستی استفاده می شود صنایع دستی نی چیت بافی راه اندازی سیاه چادر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۸۳۴۴۰۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

میمند فارس شهر ملی شیشه‌گری می‌شود

مریم جلالی در مراسم بزرگداشت روز ملی شهر میمند و برگزاری جشنواره گل و گلاب گفت: میمند ظرفیت‌های اجتماعی و فرهنگی و اقتصادی زیادی دارد که باید این ظرفیت‌ها در خدمت ارزش‌افزوده و ارزش‌آفرینی شود.

معاون صنایع‌دستی و هنر‌های سنتی وزارت میراث فرهنگی گردشگری و صنایع‌دستی افزود: رویداد‌ها زمینه تقویت توجه را ایجاد می‌کنند و تقویت توجه نخستین گام در راستای متمایزسازی و ایجاد وضعیت مطلق است.

جلالی افزود: به‌عنوان معاون صنایع‌دستی وزارت میراث فرهنگی و همکارانم در اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان فارس به دنبال این هستیم که ظرفیت‌های میراث فرهنگی و آنچه ریشه در تاریخ دارد به‌اضافه جاذبه‌های گردشگری در کنار محصولات صنایع‌دستی یک پیوستاری درست کند که به اقتصاد منطقه کمک کند که لازمه‌اش همگرایی خانواده است.

 او ادامه داد: خانواده چه در سطح کوچک چه در سطوح محله، شهر، شهرستان و استان باید رویکرد اقتصاد هویت بنیان را سرلوحه قرار دهند و ما هم بتوانیم تسهیل گری و رفع موانع کنیم.

جلالی او در ادامه خطاب به مسئولان و مدیران حاضر در این جلسه گفت: تمامی مسئولان و مدیران میراث فرهنگی، استانداری و دیگر ادارات دولتی فرزندان این دیار هستند و مانند یک خانواده کار می‌کنند و وقتی خانواده مبنا باشد دیگر فرقی نمی‌کند من چه سهمی دارم این همکاری و هم‌افزایی و هم‌جوشی باید منجر به این شود که ما معیشت عزت‌آفرین داشته باشیم.

معاون صنایع‌دستی و هنر‌های سنتی وزارت میراث فرهنگی گردشگری و صنایع‌دستی با ابراز خرسندی از اینکه اینجا خانواده‌ها را در کنار مسئولان می‌بینم و این مسئولیتی که وجود دارد یکی در خانواده و دیگری پسر و خواهر و مادر خانواده است و این فضای خانواده محوری در سالی که مشارکت مردم در تولید حساب‌شده بسیار قیمتی است.

جلالی در ادامه تأکید کرد: صنایع‌دستی و هنر‌های سنتی هوش و استعداد تاریخی ماست و یک پیوستار کامل است یعنی یک هوش و حکمتی بوده به‌طوری‌که ازگلی که می‌روییده گلاب در ظرف مسی درست می‌شود و بعد شیشه درست‌شده و ترکه‌بافی برای نگهداری شیشه درست‌شده و این توسعه است و ما باید سوار بر آن اقتصاد هویت بنیان را رونمایی کنیم.

او با اشاره به اینکه به همت شما صنایع‌دستی و هنر‌های سنتی فردای روشنی را دارد اضافه کرد: میراث فرهنگی ما تنها میراث، ملموس نیست بلکه در برگ این گل‌ها قصه‌ها و لالایی‌هایی نهفته است و روایت‌هایی که در دنیای امروز ارزش‌افزوده دارد.

معاون صنایع‌دستی وزارت میراث فرهنگی گردشگری و صنایع‌دستی با اشاره به اینکه قصه میمند خریدار دارد و ما باید ان را روایتگری کنیم تا دنیا این قصه‌ها را خریداری کند.

او به ذکر مثال‌هایی به تکمیل سخنانش پرداخت و گفت: یک روزگاری جمشید و اردشیر و شاپور کشورگشایی می‌کردند و جهان‌گشایی قدرت بود، یک روزگاری جهان دانی و اطلاعات قدرت بود و امروز جهان ارایی قدرت است و به همه دلیل ایران قدرت سوم را ایجاد کرده است و می‌تواند حرف در جهان داشته باشد، چون روایت‌هایی زیبایی دارد.

جلالی بابیان اینکه شیشه‌گری یکی از مهارت‌های اصیل میمند در کنار گلاب‌گیری بوده و صنعت شیشه‌گری می‌تواند به دلیل بازیافت و دوست دار محیط‌زیست بودن، به ترویج گلاب‌گیری کمک کند ابراز امیدواری کرد که عزم مسئولان محلی مبنی بر ایجاد کارگاه‌ها بتواند شاخص‌های شهر ملی شیشه‌گری را برای میمند فراهم کند و ما هم تلاش می‌کنیم این پرونده کامل شود و بتوانیم در آینده‌ای نزدیک شهر ملی شیشه‌گری را در میمند داشته باشیم؛ بنابراین گزارش دکتر مریم جلالی معاون صنایع‌دستی وزیر میراث فرهنگی گردشگری و صنایع‌دستی و دکتر محمد ثابت اقلیدی مدیرکل میراث فرهنگی گردشگری و صنایع‌دستی استان فارس و هیات همراه امروز با سفر به شهرستان فیروزآباد ضمن حضور در مراسم روز ملی میمند از کارگاه‌های شیشه‌گری، گلاب‌گیری همچنین مزارع گل محمدی و تعدادی از اقامتگاه‌های سنتی و بومگردی شهر میمند بازدید کردند.

باشگاه خبرنگاران جوان فارس شیراز

دیگر خبرها

  • نمایشگاهی از صنایع‌دستی و هنر‌های وابسته در زابل
  • افتتاح نمایشگاه صنایع‌دستی و هنر‌های وابسته در زابل
  • ‌کرمان‌ میزبان سومین جشنواره ملی چند رسانه‌ای میراث فرهنگی
  • پای پیشکسوتان صنایع دستی به ارگ کریم‌خانی شیراز باز شد
  • جشنواره صنایع دستی از دستاوردهای هنرمندان کشور
  • ثبت ملی صنایع دستی ۲ شهر فارس
  • میمند فارس شهر ملی شیشه‌گری می‌شود
  • توصیه محمد معتمدی برای استفاده از صنایع دستی + فیلم
  • میمند فارس شهر ملی شیشه‌گری شود
  • برگزاری جشنواره شکوفه‌های بادام در دژکرد اقلید